Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Pitanje u vezi copyrighta
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 12:33 pm    Naslov poruke: Pitanje u vezi copyrighta Citiraj ovaj komentar

Evo ukratko:

Ovo je MOJA fotka MOJE makete

OK, maketa je stara... ali

http://www.youtube.com/watch?v=v8cP7japGvU

na ovom filmiću na 1:08 je Nova TV u Pervanovoj emisiji uzela istu bez moga znanja. OK, prošlo je nešto vremena od te emisije, ali to ništa ne mijenja

Što sad?

PS hvala PELE-u sa Maketarskog kutka...
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 12:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam koji bi postupak mogao primjeniti u ovom slučaju. Nisam siguran da ti se isplati tužba. To se može odužiti i koštati te novaca, vremena i živaca. Možda ti netko tko je po struci pravnik može dati savjet.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast na oku sokolovu!
Hmm škakljivo je pitanje copyrighta... vani jako paze oko tih stvari, i svaski puta kad postam sliku u zagradi stavim izvor čija je, ili odakle je.
Generalno je ako je slika (zrakoplova npr) sa vladinih stranica, stranica MO, onda netreba pisati odakle je slika, u svakom drugom slučaju se mora navesti autor, ili barem stranica. Najbolje je na sve slike stavljati ime autora i dobro.
Svaku sliku smiješ skinuti (save as) ali samo za osobnu upotrebu( kolekcije i slično) sve drugo nije dozvoljeno!

Sjećam se jednog Kineza koji je an ARCu postao in progress Su-27 u 1/72, svi se divili (maketa je bila odlična) kad ono javio se tip koji zna čija je maketa i sve objavio...mislim sve se zna.

Nevjerujem da možeš išta poduzeti, jedino da se javiš producentu te emisije i da rekneš problem, jel nije uredu od njih....ali balkan je ovo i to je to. Confused

edit: i ova moja slika dolje je krađa copyrighta, ali ovo je za osobnu uporabu, bez zarade, a ipak pervan zarađuje kupeći tuđe slike i radove! Rolling Eyes Shocked
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 1:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Neznam gdje je fotka bila originalno objavljena, no evo sto recimo photobucket kaze na tu temu, a tice se materijala postavljenog na njega....

By displaying or publishing ("posting") any Content on or through the Photobucket Services, you hereby grant to Photobucket and other users a non-exclusive, fully paid and royalty-free, worldwide, limited license to use, modify, delete from, add to, publicly perform, publicly display, reproduce and translate such Content, including without limitation distributing part or all of the Site in any media formats through any media channels, except Content marked "private" will not be distributed outside the Photobucket Services.

Sad, kako bi se ovo odnosilo na nas zakon, odnosno neku primjenu kroz krsenje autorskog prava vlasnika fotografije - debelo pitanje. Ti po defaultu jesi autor i vlasnik te fotografije, kao i objekta prikazanog na njoj. No, s druge strane, posto nigdje (koliko se iz slike moze skuziti) nije navedeno da je materijal zasticen bilo kojim oblikom copyrighta, kao ni intelektualnog vlasnistva, ponovo ostaje debelo pitanje dali je ovdje preksreno ista od zakona ili pravila, ili si ti kao autor ostecen na bilo koji nacin...... Ako je izvor fotografije internet (a vjerujem da je bas to mjesto odakle im ta fotka), onda mislim da bas puno ni ne mozes napraviti, jer, po nekim primjerima, lako se dodje do zakljucka da su razni tekstovi, slike i radovi koji su objavljeni na netu, a nisu zasticeni nekim oblikom "autorstva" ustvari javno dobro, dostupni svima, da s njima rade manje vise sto hoce.....

Ovo mi je otprilike situacija, kao kad mi, zeleci pokazati neku novu maketu koju smo kupili, u google ukucamo naziv makete, te jednostavno skinemo prvu sliku koja prikazuje kutiju (ili direktno linkamo na stranicu), te je postamo u svoje ime u topic "sto smo kupili"..... niti smo autori doticne fotografije (slike), niti je ista (ako imamo na umu gore receno) zasticena ikakvim oblikom copyrighta, odnosno mozes je distrubuirati na netu u bilo kojem obliku i na bilo koji nacin....

Kako u danasnje vrijeme internet je (ili postaje) medij jednako kao i tiskana stampa, jednako kao i tv, opet ostaje pitanje, ukoliko je materijalu dopustena (samim time sto si postao) distribucija internetom, dali ta "dozvola" vrijedi i za ostale medije....

No, u svakom slucaju, mislim da te nista ne moze kostati da probas poslati mail redakciji televizije koja je to objavila, cisto da vidis koji ce njihov odgovor i obrazlozenje biti..... Iako, bilo bi zanimljivo cuti tumacenje nekog pravnika na sve ovo, u skladu nasih zakona.....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 1:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

mislim revellu je u cilju da se njhova slika kutije što više pojavljuje... barem da su napisali da je je jedan od izvora slika i dotični forum (ili stranica), svaka slika ima svoga autora i to se mora poštovati! pa brem pisajući ime odakle je, ali kada se krene u zarađivanje novaca, to je kršenje prava bez obzira pisalo na slici ili ne pisalo čija je! dotični je iskoristio za snimanje emisije i zarađivanje novaca, a nije spomenuo odakle mu slika, to je kršenje autorskih prava!

Kada sam radio diplomski imao sam 2 strane popis literature, a neki tekst ako je sa neta onda se mora napisati sa koje je strane skinut i kojega datuma.... odgovor to je sa interneta ne pali ni kod koga....

vjerujem da bi viking dao sliku u recimo slikovnicu ili knjigu da ga je netko pitao, ali ovako ne, bez pitanja i znanja autora.

Evo recimo ja sam dao jednom tipu slike Mig-29 jel pravi članak o njemu, a on će fino slike objaviti, ali staviti će da sam i ja autor. to je OK!
Natrag na vrh
Reaper

Član od: 07 Ruj 2006
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 1:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, kategorija - zaradjivanje novaca stoji...... Samo prebaci ono sto sam rekao za rubriku "sto ste kupili" na rubriku "mali oglasi"...... Cool

Znaci, ako ti koristis neciju tudju sliku sa ciljem prodaje necega (i zarade na istome)...... gdje je tocno razlika?

No, ne vrijedi o ovoj temi previse filozofirati, mislim da nitko nije kompetentan u dovoljnoj mjeri da odgovori na ovo pitanje..... Kolega ima tri izbora, ili ce odustati od svega, ili ce poslati mail redakciji trazeci neko objasnjenje (sto ce mu njihovi pravnici jako rado dati), ili se konzultirati sa nekim odvjetnikom/pravnikom sto se tu moze napraviti i kako.....ali on to zna i bez nas....

-=Für immer Minderheiten=-
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 2:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sumnjam da je itko gledajući tu emisiju pomislio da se radi o maketi (ne bih ni ja kad malo bolje razmislim).

Meni se čini da bi u našoj "pravnoj" državi jedino rješenje bilo izrađivat ne tako dobre makete! Wink

Sorry na OT-u, ali nisi ni prvi ni zadnji, naše novine su pune fotografija skinutih s weba a da novinarima nije palo ni na kraj pameti da pitaju vlasnike i autore za dopuštenje.
Već su se na nekim forumima i news-grupama povlačile rasprave o tome.
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:00 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Sumnjam da je itko gledajući tu emisiju pomislio da se radi o maketi (ne bih ni ja kad malo bolje razmislim).

Meni se čini da bi u našoj "pravnoj" državi jedino rješenje bilo izrađivat ne tako dobre makete! Wink

Sorry na OT-u, ali nisi ni prvi ni zadnji, naše novine su pune fotografija skinutih s weba a da novinarima nije palo ni na kraj pameti da pitaju vlasnike i autore za dopuštenje.
Već su se na nekim forumima i news-grupama povlačile rasprave o tome.

Ah, i ja radim u takvom jednom časopisu - ne odgovaram za materijale objavljene u njemu, niti odlučujem o tome, ali nekad me baš srce zaboli kad vidim što sve stavljamo u nutra.

Osobno, ne mislim se u vezi ovoga sa nikim tužiti, zanimalo me vaše mišljenje jer se to može svakome dogoditi.
torax

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vaaaauuuu...da bar slika moje makete bude pokazivana na tv Very Happy ....mislim da ti se ne isplati zezat oko toga, vjerujem da nova tv ima vise para za odvjetnike neg ti Wink ....bolje ti je da budes ponosan kaj su prikazali sliku tvoje makete na tv-u Smile
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja mislim da te Pervan stvarno nahvalio jedino mu je boja bila problem.
Ovdje se radi o cistoj satiri gdje nije bila namjera krasti fotke nego predociti vizualnui dio vica na koji pak se nadoveze smjesni zakljucak a sve skupa nema veze sa maketom osim u onome zbog cega je slika i uzeta- njene vrlo dobre kvalitete i zbog toga mozes biti ponosan, crno bijele slike iz WWI ovdje ne bi pomogle skecu. A dobar primjer je i nakon sto te netko zaustavi na ulici i napravi par pitanja sa tobom te to objavi sutra na TVu, za to se ne dobivaju pare nego samo pohvale susjeda kako su te vidjele pa kazu potom kak si ljep bio, kako si dobro pricao kako su svima rekli da si bio na televiziji i sl.

PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo torax me pretekao!! Rolling Eyes
Moderator
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

torax Napisao/la:
vaaaauuuu...da bar slika moje makete bude pokazivana na tv Very Happy ....mislim da ti se ne isplati zezat oko toga, vjerujem da nova tv ima vise para za odvjetnike neg ti Wink ....bolje ti je da budes ponosan kaj su prikazali sliku tvoje makete na tv-u Smile

Da, al ponovo se povlači pitanje: tko zna da je to moja fotka...?
werewolf

PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mi znamo, sada!
A znati ce i drugi ako ih obavjestis.
Drugi put neki potpis ili slicno i svi ce znati.

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: zagreb
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 3:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pa mi Smile .....ti, itd Smile
uglavnom, ne isplate ti se zavrzlame oko dokazivanja copyrighta...
mskukan

Član od: 08 Svi 2007
PorukaUpisano: Sri Lis 29, 2008 7:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vjeki sam vec napisao pa budem i ovdje.

ti si autor ovog autorskog djela u trenutku kada si okinuo okidac na fotoaparatu.

drugo, tvoje autorsko djelo je zasticeno isto u trenutku kada si okinuo okidac na fotoaparatu. Ne trebaju apsolutno nikakve daljnje formalne radnje kao depozit prava, registracija, žig ili slično.

Apsolutno nigdje ne mora pisati da je tvoja da bi uzivao zastitu.

možeš potraživati iznos s naslova stjecanja bez osnove korištenjem autorskog djela i s naslova naknade za neovlašteno korištenje djela.

Drugo u svakom slucaju, a prvo moras dokazati da je bilo stjecanja - ovdje bi bilo nategnuto ali ne bi bilo neizvedivo - tvoju fotografiju su koristili da emisija bude zanimljiva, ako je zanmiljiva povecati ce se gledanost, ako se povecava gledanost onda reklame postaju skuplje, a kada reklame postaju skuplje oni zarađuju više novaca - znači zaključak je da su objavljivanjem tvoje fotke zaradili više novaca Rolling on floor laughing

U svakom slucaju mislim da bi uspio u parnici, ako se sam zastupas ne bi bili neki troskovi, dobio bi neku shichu - no ne isplati se

Ako si fizička osoba možeš kopirati autorsko djelo na bilo koji medij ako to činiš za privatno korištenje koje nema komercijalnu svrhu i nije dostupno time javnosti.

Ima iznimaka - npr. cijele knjige ne možeš kopirati za privatne svrhe (vjerujem i vece dijelove knjige) osim ako je rasprodana najmanje dvije godine.

Ono sto mi koristimo mozemo bez problema u privatne svrhe koristiti.

Al blesavi ameri ne razumiju da i nije neki kriminal kada jedan covjek kopira sebi set za Su-33 kada taj set se odavno ne proizvodi i tesko ga je za pronac, a siguran sam da i oni imaju reguliran zakon slicno kao i mi. Neprestano seru ljudima tamo na arc-u kada netko napravi tak nest, kopira set za Su-33 i sl. Zamisli.

Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma