Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Thermopylae

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Arlandil

Član od: 23 Lip 2008
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Velj 16, 2009 12:35 am    Naslov poruke: Thermopylae Citiraj ovaj komentar

Prije svega prvo da napomenem kako je ovo moj prvi pokusaj izrade drvene makete jedrenjaka. Posto mi je ovo vjezba i ucenje, bit cu vam zahvalan na svakoj primjedbi i pogotovo na kritikama!

Cim sam vidio ovaj model na polici bila je to ljubav na prvi pogled, odmah sam znao da sam nasao svoj sljedeci projekt. Cool

Thermopylae je "extreme composite clipper ship" sto znaci da se u izradi koristila kombinacija drva i metala pogotovo oko jarbola, tako da je brod mogao podici vecu povrsinu jedara i izdrzavati puno vecu jacinu vjetra nego obican brod.

Sami kliperi su prepoznatljivi po tome sto imaju uzak dugacak trup i vrlo uzak pramac sto im je omogucavalo rezanje valova odakle i dolazi naziv Clipper (to clip through the waves). u principu napravljeni su za brzinu i mogli su nositi samo ogranicenu kolicinu tereta. Tako da su se koristili za prijevoz skupocjenog tereta kao sto su zacini, caj itd. Pogotovo za caj u cijoj je trgovini brzina bila od presudnog znacaja posto prvi brod koj bi dosao u london sa cajem bi odredivao i njegovu cijenu.

Upravo zato je i izgraden Thermopalae 1868 u brodogradilistu Walter Hood & Co. dizajnirao ga je Bernard Weymouth za tvrtku "White Star Line" (poznato kome?).

Od trenutka kako je prinut pljenio je paznju svojom ljepotom i sto je bitnije brzinom! vec na prvom putovanju iz Londona za Melbourne postavio je rekord od 60 dana koji jos dan danas nije srusen.
Povodom obaranja rekorda u novinama je objavljen clanak:
13th January 1869, page 6,
'The splendid and almost unprecedentedly rapid passage made by the new clipper ship Thermopylae, from London to this port, has created more than ordinary interest in nautical and commercial circles...It seemed almost impossible, and certainly never entered into the calculations of the most sanguine, that a voyage to the antipodes could be accomplished by a sailing-ship in fifty-nine days, the period taken by the Thermopylae to within sight of the Australian coast...She is in every respect a fine specimen of naval architecture, a model of symmetry and beauty; her sweeping lines and exquisite proportions, her graceful outline and general compactness, conveying an idea of perfection.'

Na putu je susreo HMS Charybdis, brod ratne mornarice, koji je isao istim smjerom te je predlozena utrka.
No iako Thermopylae nije razapeo prosirenja na jedrima poceo se ubrzano udaljavati od ratnog broda koj je razapeo na jarbole sve sto je imao. Kapetan Charybdis-a je ubrzo vidio da je izgubio utrku te je poslao poruku: "Good bye. You are too much for us. You are the finest model of a ship I ever saw. It does my heart good to look at you."

Godinu dana nakon porinuca T. po uzoru na njega izgrađen je Cuty Sark sa jedinim ciljem da pobjedi Thermopylae u prijevozu čaja. Sto nikada nije uspio, dva puta su se utrkivali i dva puta je Thermopylae bio brzi. Prvi put za cak tjedan dana posto je Cuty Sark izgubio kormilo.
Jedini rekord koji Cuty Sark drzi je za najvise pređenih milja u jednom danu 380 nautickih milja.

1890 prodan je kandskoj firmi koja ga je koristila za prijevoz drva. Iako su mu skratili jarbole cak i u jednom trenutku maknuli treci jarbol brzina mu je idalje bila navika. pa je tako postavio tadasnji svjetski rekord u prelasku pacifika od 29 dana. Takoder pobjedio je u jos jednoj utrci protiv parobroda "Empress of India". Tri dana su plovili jedan uz drugog brzinom od 16 cvorova nakon cega je parobrod morao odustati jer mu kotlovi nisu mogli izdrzati rad na takvoj temperaturi toliko dugo.

1897 je prodan Portugalskoj mornarici kao brod za trening te je 10 godina nakon toga iskoristen kao meta za vjezbu gadanja.
Kraj koji ova kraljica mora sigurno nije zasluzila!

Za vrijeme svog radnog vijeka brod je bio obojan u zeleno sa bjelom jarbolima i pozlacenom figurom spartanskog kralja Leonide na pramcu. Pa ga tako i ja planiram obojati jednom kada ce biti gotov.
Sljedi par slikica mog napredka.

Thermopylae na izlasku iz luke

Ovako ce izgledati kad ce biti zavrsen

Moj napredak

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Ivica

Član od: 14 Sij 2009
PorukaUpisano: Pon Velj 16, 2009 9:09 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E ovo je jutros fešta , dva drvenjaka ma super. Ovo pratim s pozornošću.
Nego jeli to Mantuin kit ?
Natrag na vrh
Arlandil

PorukaUpisano: Pon Velj 16, 2009 1:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sorry zaboravio sam to odmah spomenut.
Da od mantue je, preporucili su mi mantua-u jer bi njeni modeli trebali biti nesto jednostavniji.

Al za nekog ko ovo prvi put radi meni to nista nije jednostavno! Embarassed
nocas sam radio jos malo na oplati i skuzio na kraju da sam zeznuo malo stvar. daske sam ocito krivo zaljepio i sad je njihov tok malo neprirodan.
slikat cu danas pa postavim slike.

Problem mi je sto nisam uspio nac nikakvu knjigu o "Ship Planking"-u, a informacije na internetu su vrlo sture. Tako da se u principu ucim na vlastitim greskama. Srecom na prvi sloj dasaka ide jos jedan pa cu moc prikrit dio gresaka.
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pon Velj 16, 2009 9:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

osnovna stvar - oplatu lijepis na slijedeci nacin - ( kreces od palube, to si dobro pocel, ali...) -
lijepis jednu lijevu,, jednu desnu, pa drugu lijevu, drugu desnu....
to se radi zato da ti se trup ne izvitoperi uzduzno, tj da ostane ravan
ak jos kaj treba, samo pitaj....
Natrag na vrh
Ivica

Član od: 14 Sij 2009
PorukaUpisano: Uto Velj 17, 2009 8:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo šta slejder kaže ti je vrlo bitno da se model nebi iskrivija na jednu stranu onda češ ga teško popravit. Onako odokativnom metodom ( neznan kakav je nacrt ali mene su izluđivali vrhovi rebara ) moglo bi bit problema s palubom, dali si je zalipija ??
A i nekakvu bi knjigu moga nać daj pošalji mi porukom mail paćemo rješit već nešto.
Natrag na vrh
Minesweeper

Član od: 21 Sij 2007
PorukaUpisano: Uto Velj 17, 2009 8:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

http://modelshipworld.com/phpBB2/portal.php
meni je puno pomoglo, imaš pod turotails puno toga Wink
Natrag na vrh
Arlandil

PorukaUpisano: Čet Svi 28, 2009 10:48 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nije me bilo malo dulje vrijeme ali evo da pokazem svoj napredak!
nazalost izgubio sam dio slika tako da vam nemogu pokazat proces vec samo trenutacni stadij ali nema veze.

zavrsio sam trup sa prvim slojem dasaka, trenutacno stavljam drugi sloj. takoder sam zavrsio i mali dio palube. to je vise bilo iz zabave i da vidim kako ce izgledat.

Slike:

Paluba:

Palubu sam isao rijesavat prvo taj mali dio da vidim dali to mogu naptavit pravilno ili ne. Kao sto vidite na slikama uspjelo je!!! Smile

Nabavio sam i nekoliko knjiga, koje su mi bile od velike pomoci! (zivio algoritam)

Zanimljivo kako iako sve vise manje govore o istom, nemozete nac sve potrebne informacije u jednoj jedinoj vec sam iz svake izvuko nesto. cim skupim malo para krecem u novu nabavu.

Inace samo da se pohvalim kupio sam HMS Victory 1:100 od Hellera, trebao bi stici u sljedecih par tjedana (nemogu se docekat, naravno!)

tolko za sad, i obecajem od sad pa nadalje cu bit azurniji!
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Svi 28, 2009 11:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ajd kad ti dodje poslikaj tog helera kaj je u kutiji, ja imam revellovog, pa cemo usporedit....
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Svi 28, 2009 2:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lijepo Cool
Samo par dodataka iz mog iskustva:
Palubne letvice prije polaganja prođeš po bridu mekanom olovkom ili još bolje drvenom bojicom (tamno smeđa ili crna) i ne uzbuđuj se ako ti ode i po plohi . nakon ljepljenja i brušenja ostat će ti lijepo isprofilirane letve. Nešti poput izvlačenja panela kod plastičnih maketa.
Dno ili pod u potpalublju iznad kojih dolazi drvena rešetka ili oboji u tamniju boju drva ili zalijepiš letvice korištena za oplatu pokrivajući površinu nešto širu od samog otvora. Tamnije meni više pašu jer se dobija dojam veče dubine.
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
hemza

Član od: 06 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pet Svi 29, 2009 12:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Podaci koje si ti napisao za ovaj brod nisu indentični sa podacima koje ja imam.Cutty Sark je pobjedio Thermopylae sa sedam dana razlike od Australije do Engleske.Kad su ga Portugalci kupili preimenovali su ga u Pedro Nunes.Ispod vodene linije je imao bakrenu oplatu.To znam jer sam složio maketu Pedro Nunesa.
Natrag na vrh
Arlandil

PorukaUpisano: Pet Svi 29, 2009 2:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da dosta je tesko doci do podataka o thermpylae, tako da sam napisao gore samo one koje sam uspio potvrdit iz vise izvora.

Tako da sam sto posto siguran da je Cuty Sark taj koj je izgubio utrku sa tjedan dana zaostatka, jer su izgubili kormilo. kapetan je kasnije pohvaljen jer usprkos tome nije odustao od utrke i sto je uspio zaostatak svesti na samo tjedan dana. BTW: cuty sark je imao prednost od pola dana, jer su zavrsili sa ukrcajem skora dvanaest sati prije nego thermopylae.
e sad ono sto nisam uspio bas potvrdit a spominje se na par mjesta je da je cuty sark izgubio utrku i sljedece godine od thermopylae samo nigdje nije navedeno kako i u kojim uvjetima. U principu nigdje nisam uspio nac potvrdu da je cuty sark ikada pobjedio thermopylae, cemu u prilog govore i mnogobrojni rekordi koje je thermopylae postavio od kojih su neki i danas neoboreni.

Ono sto je cuty sark uspio je rekord u najvecem broju milja predenih u jednom danu (300 i nesto, brijem 360)

Inace u pravu si thermopylae je kao i vecina brodova imao bakrene ploce ispod vodene linije, nazalost u ovom kitu nisu prilozene iako razmisljam da ih narucim preko interneta.

leo-zd hvala na ideji, probat cu tako sa ostatkom palube. Sa potpalubljem nemam problema jer se nece vidjet.

I za kraj par novih informacija
Uspio sam nac da je T. Mogao postic i do dvadest cvorova. I naisao sam ne legendu da je mu je povjetarac, koj nije bio dovoljan da ugasi svjecu na palubi, bio dovoljan da razvije brzinu od 7 cvorova!
Natrag na vrh
gstaraz

Član od: 02 Lip 2010
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Ned Lip 06, 2010 2:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobar odabir, i dobar početak.

Za Victory razmotri mogučnost da najprije na mostove složiš parkete, a onda ih montiraš na rebra (praktičnije je, i lakše izšmirglati rubove)

Pogledaj malo šta češ sa konopima od Thermopylae, (Amati ima prekrasan izbor)
...oni u kutiji, i inače Mantua/Panart špage su prilično u banani i stežu se sa godinama...

(U mantui imaš za naručiti i sašivena jedra za Thermopylae ako se odlučiš na to...)

Sretno!
Natrag na vrh
turky-ri

Član od: 08 Lip 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Lip 14, 2010 6:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast ! Smile Uredno, precizno, SUPER ! Laughing Goreprsti
Natrag na vrh
BigBadWolf

Član od: 04 Lip 2007
PorukaUpisano: Pon Lip 14, 2010 8:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Arlandil Napisao/la:
da dosta je tesko doci do podataka o thermpylae, tako da sam napisao gore samo one koje sam uspio potvrdit iz vise izvora.
U principu nigdje nisam uspio nac potvrdu da je cuty sark ikada pobjedio thermopylae, cemu u prilog govore i mnogobrojni rekordi koje je thermopylae postavio od kojih su neki i danas neoboreni.

Iako nikada nije pobedio u tea race, Cutty Sark je redovno pobedjivao u wool race, cak i Thermpylae nekoliko puta.
krivukov

Član od: 22 Stu 2009
Mjesto: Zagreb, Sesvete
PorukaUpisano: Uto Lip 15, 2010 1:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odličan odabir, i još bolji početak!
Jako mi se sviđa - precizno i uredno. Držim fige da dalje ide sve bez problema Smile

Što se tiče utrke između Thermopylae i Cutty Sarka, oboje su zajedno krenuli iz Šangaja 18. lipnja 1872, da bi Cutty Sark izgubio kormilo dva tjedna kasnije u gadnoj oluji nakon prolaza kroz tijesnac Sunda (Selat Sunda). Kao što je već rečeno, kapetan svejedno nije odustao od utrke, nego je naredio da se napravi improvizirano kormilo - na moru, bez pristanka u luku, što se smatra izuzetnim pothvatom.
Naravno, sa improviziranim korimilom su morali ploviti manjom brzinom, tako da su na kraju stigli u London (samo) tjedan dana nakon Thermopylae. Nagađa se da bi Cutty Sark možda uspio pobijediti da nije izgubio kormilo.
Eto, toliko od mene Smile

Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma