Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Roso
| | Član od: 02 Svi 2009 | | Poruke: 17 | |
|
Upisano: Pet Svi 29, 2009 8:01 pm Naslov poruke: Oblaganje stirodura smolom |
|
|
Prije svega pozdrav ekipi sa foruma. Moj prvi post. Inače se ne bavim maketarstvom, ali definitivno se divim vašim radovima, trudu i volji za takve stvari.
Nedavno sam kontaktira člana Reapera u vezi nekih stvari o smolama ali sam dosta toga sam na kraju pronašao na internetu.
Moj problem je ovakav:
Radim repliku F1 volana. Inače vozim simulacije i natječem se u www.f1-croteam.net ligi. Volan bi trebao imati svu elektroniku i LE diode kao i stvarni volan. Elektronika mi je struka i to mi ne predstavlja problem.
Problem malo veći mi predstavlja kako napravit tijelo volana. Prvo je bila opcija sa aluminijem (kojeg je praktički nemoguće nabavit u manjim dimenzijama), pa sa MDF-om (od kojeg sam odusta zbog velike mase) te sam na kraju naletio na vaš forum koji mi je dao dosta ideja.
Ovakav je plan:
Napravit model od stirodura (to je već učinjeno, oduševilo me kako je lagan za preciznu obradu) i onda ga presvuć smolom. Prvo sam mislio radit sa poliesterom i fiberglassom. Kupio sam sve potrebno, nije nešto skupo, ali na kraju razočaranje. Staklena vlakna se jako teško prilagođavaju neravninama koje meni trebaju. Zatim sam mislio samo dodavat slojeve poliestera ali i tu razočaranje. Nekako je cijeli "krhk" i imam osjećaj da će sve popucat. Naravno, govorim o sloju ukupne debljine od 2 do 3 mm, jer mi je ipak potrebna šuplja unutrašnost.
I sad moje pitanje vama je da li bi mi sloj epoxy smole bio dovoljan?
Dosta je skupa i ne bi isto htio bacat novce tek tako.
Po netu vidim da svi govore da je epoxy daleko superiorniji poliesteru. Neki kažu da ne nagriza pjenaste materijale, je li to istina? Ako je to je veliki plus, jer ne moram se mučit na oblaganje.
Ima li možda neko nekakvu drugu ideju?
Isprike ako sam upao kao padobranac, ili ako sam promašio podforum.
Pozdrav! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 01, 2009 10:15 am Naslov poruke: |
|
|
Epoxi smole ne nagrizaju Stirodur, ali su skupe. Ako stirodur obložiš tako da ga obljepiš sa dva-tri sloja novinskog papira lijepljenog i natopljenog Drvofixom, onda ti alkohol Stirol iz mješavine Poliestera neće otopiti Stirodur. Nakon oblaganja novinama i Drvofixom prvo namaži jedan tanji sloj Poliestera u koji umješaš talk kao punilo. Nakon toga tek stavljaj staklenu vunu, ali je moraš omotavati oko volana i sa kistom "tući"i "motati"(neznam kako bi to bolje opisao). Bez staklene vune je Poliester vrlo krhak. Nakon toga trebaš staviti preko svega sloj poliester auto kita ili onog za brodove, pa sve prebrusiti i još jednom tanko pokitati. Važno je da ti ne vire niti staklene vune prema van. Nakon toga premažeš sa primerom, pa sa crnim auto lakom preprskaš volan... To je metoda za koju ti mogu garantirati. Ja sam to isprobao na običnom stiroporu kao šabloni za izradu sekcija na brodu i dobro je funkcioniralo. Novine+Drvofix je primitivna metoda izolacije od otapala, ali efikasna...samo pripazi kad radiš. Poliester je vrlo otrovan (izaziva rak jetre), a prašina od staklene vune je opasna za pluća (nataloži se i izaziva silikozu). Dakle, ništa bez rukavica, maske i najbolje radi negdje na otvorenom. Kad brusiš, iskoristi neku staru odjeću koju poslje uglavnom možeš bacit, jer se sitne iglice od staklene vune uvuku u sve i non-stop te bockaju. To su sve iskustva koja prikupiš kad imaš plastični brod...  _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Pon Lip 01, 2009 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala puno, Grunf!
Nakon tvoga posta odlučio sam ipak dat još jednu šansu fiberglassu. Maloprije sam dovršio prvi sloj. Ipak sam otkrio da se stakleni mat može bez većih problema prilagodit neravninama, samo se triba dobro prethodno "nakvasit" poliesterom. Evo slika, slikano mobitelom ali da dobijete dojam što želim napravit:
Stavit ću još jedan sloj, najvjerojatnije sutra. Zanima me hoće li mi dva sloja bit dovoljno čvrsta? Ne bih htio pogriješit i to polovično odradit. Nije mi problem postavit ni treći sloj ako bude potrebno.
Ako vas zanima zašto je plavo evo da objasnim. Prijateljica mi sad završava slikarsku akademiju i njoj sam se obratio za savjet u vezi smola i njihovog djelovanja na stiropor/stirodur. Preporučila mi je da jednostavno premažem sve drvofixom, i nakon toga dam jedan sloj neke njene slikarske boje. Akrilna boja. Na oblaganje sam potrošio sve skupa 10 minuta za oba sloja (ne računajući sušenje). Pa eto, možda ta metoda nekome od vas bude korisna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 01, 2009 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
Dva sloja bi ti trebala bit dovoljna. Važno je da nemaš puno mjehura zraka između slojeva i da su ti svi spojevi čvrsti, tj. da sloj fiberglasa ide preko drugog bar 1-2cm. Sad ti je najvažnije dobro preć sa kitom i precizno, glatko obrusit površinu. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Pon Lip 01, 2009 3:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, razumijem.
Samo da kažem da te nisam baš u potpunosti posluša, odmah sam na kalup iša sa smolom i vlaknima, nisam napravio kako si mi ti reka da koristim talk. Ustvari, nemam pojma šta je taj talk, di se kupuje i koja je cijena. Vidio sam po netu da to preporučuju ljudima za finiš (talk pomiješan sa poliesterskom smolom) umjesto kita. Kako se radi sa tim i kako se miješa, omjeri i to? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2542 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Lip 01, 2009 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Da se i ja umiješam
talk ti je u stvari puder, samo naravno nemoj koristiti kozmetički puder da te ne dotuku polaganom smrću majka/sestra/supruga/kći/nevjesta/unuka tj sve pripadnice ljepšeg spola od 7 do 77 god.
Odeš u trgovinu boja i lakova, oni ti drže industrijski talk (puuuuno jeftiniji). U biti služi kao punilo tj. daje gustoću potrebnu za kitanje.
Pripazi da ti u trgovini ne pokušaju uvaliti mikrosfere ("veneziani" ili sl. skupo ko sam vrag, a tebi nepotrebno).
Leo |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Sri Lip 03, 2009 1:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Da još jedno pitanje ubacim ovdje.
Naručio sam preko ebaya ove tastere:
Pošto na njihov vrh ide naljepnica koji mi je najbezbolniji način da im izravnam vrh? Da samo popunim autokitom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Lip 03, 2009 1:59 pm Naslov poruke: |
|
|
Skini te "kapice", uglavi jih u busilicu i na niskim okretajima pobrusi, da budu ravne  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pet Lip 05, 2009 12:17 am Naslov poruke: |
|
|
Dakle evo da ti ponovim ovo za epoksidnu smolu, to ti je zapravo dvokomponentno lijepilo za parkete koje se može nabavit u trgovini sa bojama i lakovima. Probaj ubuduće njega na stirodura, pa preko njega možeš šta te volja _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Lip 05, 2009 6:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Isprika, clan Reaper se pokazao totalno beskorisnim i od nikakve pomoci oko tvog problema.....
Pored brojih sitnih i krupnih problema koji me gadjaju zadnje vrijeme, jedan od njih je i nefunkcioniranje kompjutera na kojem mi je ono sto si trazio. Rjesavanje problema se malo oduzilo, no djelovi za novi su nabavljeni, jos neke sitnice rjesiti i mozda konacno budem imao funkcionalan kompjuter.....
Drago mi je da si se ipak uspio snaci, i da ti uspjeva to napraviti kako si zamislio..... Mozda nekom drugom prilikom budem od vece pomoci...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Pet Lip 05, 2009 11:01 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma sve u redu, šta se ispričavaš, lijepo si mi uredno odgovorio odmah na PM, a to se cijeni.
Nego, idem dalje sa pitanjima. Projekt sporo napreduje ali se ipak kreće. Dao sam drugi sloj i sad je to dobilo točno očekivani volumen. Srećom, uzeo sam u obzir sve varijable, pa sam nacrt "sužava" na svima vanjskim i unutarnjim krajevima. Sada sam u fazi kitanja i brušenja svega toga.
Pitanje u vezi primera. Imam doma neki plastik primer, on je proziran. Vidim da su primeri koji vi koristite na vašim maketama uglavnom neke bijelo-sive boje. Ima li razlike? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sub Lip 06, 2009 8:21 am Naslov poruke: |
|
|
da, jedno je primer za plastiku, proziran i rijedak..... ono sto trebi treba je filler, spric kit, ili kako ga vec tko zove...... trk u trgovinu boja i lakova, trazis jednokomponentni spric kit, razrijedis sa nitrom, i deri....... ukoliko ti povrsina nakon obrade ostane grublja, sirim penzlom prvo mazi spric kit, 2,3 tanja sloja, onako na gusto (mozes samo malo razrijediti), pusti da se dobro osusi, posmirglaj, a onda tek normalno spricaj da dobijes podlogu za farbu..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Sub Lip 06, 2009 10:59 am Naslov poruke: |
|
|
Sad si me još više zbunio
Kitam sa običnim dvokomponentnim autokitom. Forumaš Grunf mi je rekao da nakon obrade kitom "sve premažem primerom pa sa crnim autolakom preprskam". Dakle, je li taj primer ima funkciju samo da se boja bolje "uhvati" ili sam on popunjava manje neravnine?
Ja sam mislio na ovakav primer, je li to taj špric-kit? (' 'da li je to uopće primer ):
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
|
Upisano: Sub Lip 06, 2009 12:35 pm Naslov poruke: |
|
|
ima i jednu i drugu funkciju..... osim sto osigurava da boja bolja zagrize, takodjer popunjava sitne rupice u kitu, sve ovisi koliko gustog ga spricas.....sto gusci, teze se sprica, duze se susi, ali bolje pokriva rupe i neravnine..... zato sam i rekao, a posto znam da ako fiberglas oblazes s vanjske strane (dakle bez kalupa), on bude jako grub, a cak i nakon visekratnog smirglanja i kitanja znaju ostati rupice, predlozio sam ti da penzlom namazes 2 ili 3 sloja spric kita, pobrusis ga finijim smirglom, a onda preko toga spricas isti, da dobijes glatku povrsinu, bez rupica, koju ces prije farbanja jos dodatno uglancati finim smirglom (p-800 ti je cisto dovoljno prije boje).....
Vec je bilo barem 20 rasprava na tu temu, i ja sam uvijek, a i sad, pristalica ovakve "podjele".....
1. primer je ono sto ti imas, dakle tekuce, rijetko, prozirno (najcesce), nanosi se na plastiku koja nije predvidjena za farbanje (vecina plastike)
2. filler ili spric kit - gust, na nitro bazi, nanosi se na sve, kao temeljni sloj, zahtjeva smirlganje i finu obradu prije nanasanja boje.... to trebas nabaviti....
"problem" nastaje, sto se pod pojmom primer (1) smatra najcesce filler (broj 2), posto je primer (po mojoj definiciji) totalno neupotrebljiv u maketarstvu.... no, kako ti radis ono sto bas i nije maketarstvo, slobodno nakon kitanja i obrade grubljim smirglom, odi u trgovinu i trazi jednokomponentni filer ili spric kit.....razrijedi s nitrom, mazi, smirglaj, spricaj, smirglaj, dok ne dobijes ravnu, glatku povrsinu, bez rupica i ogrebotina, tek onda na to nanosi boju, nije bitno koja i kakva je boja..... Ovo sto ti imas ti uopce netreba.....
i jos pazi, posto je objekt koji radis veci, fiberglas se zna skupiti, pomalo i deformirati, i iako je na oko sve ok, kad naneses boju, a uz pretpostavku da ce finish biti sjajan, odnosno gloss, tek onda vidis "valove" i neravnine, tako da, u svakom koraku, kod smirglanja preporucam da smirgl omotas oko komadica plocice, drveta, bilo cega tvrdog i ravnog, te s njim smirglas..... tako ces osigurati da skidas ravnomjerno, odnosno nece ti se desiti ovi "valovi", koji su najcesce neizbjezni ako smirglas smirglom koji nije ucvrscen na ravnu i tvrdu podlogu..... jos mali hint koji ti mozda moze olaksati izbjegavanje ovakvih pojava....
nanesi jedaan sloj spric kita, pa onda preko njega (bez smirglanja prije toga) nanesi sljedeci, ali isti toniraj nekakvom nitro bojom (crna,crvena), par kuna ti je dl, pomjesas sa spric kitom, naneses, i onda kod smirglanja jednostavno vidis, ako skines kompletno drugi sloj (ofarbani) a da ovaj sivi nigdje ne prosmirglas do fiberglasa (kita) ispod, onda znas da si dobro osmirglao.... jasno, ovo mozes ponavljati koliko puta treba, svaki sljedeci sloj stavi u drugoj nijansi "boje", i kad prvi put skines jedan sloj, a da ne prosmirlgas kroz onaj ispod njega - spreman si za farbanje, posebice gloss bojama (koliko sam skuzio biti ce crni, sjajni?)...... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Roso
|
Upisano: Sub Lip 06, 2009 2:24 pm Naslov poruke: |
|
|
Reaper, hvala na iscrpnom odgovoru!
Tako ću uradit, ali mi ipak nije potrebna potpuno glatka površina. Treba bit ravna, ali ne baš zrcalna. Na srednji dio volana, ustvari na sve osim na "ručke", ide vinil sa uzorkom karbona. Nabavio sam jedan poprilično kvalitetan, 1x0.5 metara me izašao oko 250 kn i dosad je najbolja imitacija karbona koju sam vidio.
Potrebno mi ga je prethodno obojat u crno u slučaju da na nekim krajevima uz ručke (koje će profesionalac obuć u kožu) ostane "gol" volan pa da se što manje ističe. Idealno bi bilo da takvih mjesta ne bude, ali sigurno će bit po koji milimetar. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|