Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HRM 18. godina

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ruj 25, 2009 12:15 am    Naslov poruke: HRM 18. godina Citiraj ovaj komentar

Proslava prilikom godišnjice HRM u Rijeci
dosta fotki:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=960588
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Lis 02, 2009 6:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ne otvaram novi topic, pitanje za pomorce i znalce.
Listao sam na wikipediji registar brodova HRMa, pa me zanima šta je to Barkasa: kakav je to tip broda i koja joj je namjena?
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Pet Lis 02, 2009 6:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Barkasa je veca barka iliti kako se prije reklo camac. Bilo je raznih tipova, na jedra ili vesla, motorni ili parni pogon, a ima klasicni zaobljeni oblik trupa, za razliku od kutera, jola i drugih, koji su malo vise izduzeni. To je obicno bio najveci camac, pardon brodica, na ratnim brodovima, iako su bojni brodovi i oklopni krstasi nosili i vece motorne i parne brodice. Barkasa je primjerice (parna) bila i bivsa OLIVA iz Tehnickog muzeja u Zagrebu (odredjeno razdoblje sluzila i kao mali remorker u brodogradilistu Uljanik u Puli, a prije toga bila parna barkasa austrougarskog bojnog broda BABENBERG). Sluzile su za iskrcavanje odreda mornara na obalu, prijevoz casnika sa sidrista na obalu i sl., a mogle biti i naoruzane manjim pramcanim topom. Moderne barkase su gradjene od drveta, vecina novijih u Puntu na Krku, a bilo ih je prema pogonu i namjeni motornih, motornih ronilackih, motornih transportnih i sl.
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Lis 03, 2009 1:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znači u biti to je brodica koja je služila za prijevoz posade od broda do obale ili u slučaju naših Ronilačkih Motornih Barkasa za prijevoz ronilaca i njihove opreme?
ino

Član od: 26 Ruj 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Lis 03, 2009 3:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tako je u HRM ih koristi za prijevoz ronlacaca.Na prvoj slici se vidi jedna bijela barkasa.Koja je dugo vrimena bila smjestena u Vargalori u Puli.

Nego jedino mi je u HRM-u žao desantnih trajekata katamarana (BARŽA) još su 2 takva broda ostala jedan u Puli i jedan u Splitu.I pitanje je dali još plovu. Zapravo su oni njemacki veterani drugog svj rata.Na jednom sam bio kormilar za vrijeme vojnog roka 2002god. I na forumu sam negdje vidio slike tih brodova za vrijeme okupacije Dalmacije 1943 god.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
PorukaUpisano: Sub Lis 03, 2009 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U vezi barkasa ovdje na slici ( hornetov link sa početka teme) uz RT je jedan primjerak tih barkasi
http://www.imagesforme.com/images.php/i23467_IMGP9093.jpg

Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Alaska

Član od: 08 Svi 2007
Mjesto: Njemacka
PorukaUpisano: Sub Lis 03, 2009 10:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Desantni katamarani: prvih nekoliko bili su navodno njemacki ratni plijen, premda u to pomalo sumnjam, jer ih je vecina potopljena sredinom rata, ali ih je onda sagradjeno skoro 40 u domacim brodogradilistima, i to klasa DS-101 (desantna splav, 10 komada, poslije DST i konacno DSM), zatim klasa DSM-501 (desantna splav-minopolagac, 14 komada) i klasa DSA-701 (desantna splav, artiljerijska, 15 komada). Neke su poslije reklasificarane u pomocne desantne splavi (PDS), druge prodane Jadroliniji i postale trajekti (Kacjak, Klimno, Badija, Brac, Losinj, Supetar i Blace). U sluzbi JRM bile su do 1990. DSM-110, DSM-514 i PDS-713, te bageri PDS-705 i PDS-713, a HRM je imala DSM-110 i PDS-713, dok su dvije iz sastava Mornarice SiCG (PDS-705 i DSM-514) otpisane 2006.
ino

Član od: 26 Ruj 2008
PorukaUpisano: Pon Lis 05, 2009 10:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja sam bio na PDS-713 u Puli. Zapovjednik mi je rekao da je bio njemacki u 2 svj ratu i sjecam se da mi je još ispričao koje je sve preinake imao za vrijeme službe u JRM . Ne znam mozda je i kako ti kazes domaca proizvodnja nakon rata.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sub Stu 28, 2009 7:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

DSM-514 je bila posebno opremljena za polaganje kablova.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma