Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

GB La-5, Zvezda 1/48 by Darko
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
darko

Član od: 10 Ruj 2006
Mjesto: Daruvar
PorukaUpisano: Ned Stu 01, 2009 10:07 pm    Naslov poruke: GB La-5, Zvezda 1/48 by Darko Citiraj ovaj komentar

Za početak nekoliko nedoumica koje sam pokušao riješiti sam sa sobom, pa samo da mi netko od rusofila potvrdi da sam na pravom tragu.

Prvo boja interijera, prema brzom kopanju po internetu boja interijera bi mogla bit svašta, ali je najvjerojatnije ili ALG-5 ili A-14 metal primer. Ovaj potonji je vrlo često nazivan i kao "steel" iliti čelik, što i Zvezda navodi kao boju interijera (dakle steel). To me prvo malo zbunilo, jer sam mislio na metalizer, no evo tablice iz koje se vidi da je to zapravo tamno siva (navodno sa metalnim odsjajem):

Jedina dobra slika iz tog vremena kokpita La-5 kojom raspolažem ipak izgleda da ima dosta svijetliju boju (vrlo moguće ALG-5):

U sastavnici se navodi da je instrument tabla bila crna, što u ovom slučaju jasno vidimo da nije, dakle hoću li pogriješiti ako smiksam boju koja podsjeća na ALG-5 i puknem cijelu unutrašnjost uključujući i instrument tablu u tu boju ???
Ili moram drvene dijelove u AE-10, metalne u ALG-5 ili nešto osmo ???

Pozdrav !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Rukoš

Član od: 24 Sij 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 02, 2009 10:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Možda može biti od pomoći:
http://military-machine.blogspot.com/2009/10/lavochkin-la-5.html
darko

PorukaUpisano: Pon Stu 02, 2009 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pregledao sam to, nema tu bogzna šta, osim toga koliko sam shvatio neke od tih primera je danas teško uopće razlučiti koji su jer su se zbog staranja izgubile nijanse, a morao bih imati i točnu dokumentaciju za konkretan avion da sa 60% sigurnosti mogu reći da je bila ta boja Laughing
U svakom slučaju malo sam prolistao "Soviet Air Force Fighter Colours 1941-45", i odlučio se za kombinaciju:

Metalni dijelovi: ALG-5
Drveni dijelovi: AE-10
Ploča: ALG-5
Instrumenti: Crni

čini se da je to bila česta kombinacija...

Pozdrav !
Natrag na vrh
tole

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Pon Stu 02, 2009 11:21 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovako kako si napisao napravi, ako smijem predložiti dobru nijansu zelene ćeš dobiti ako u neku plavkasto sivu (recimo MM medium grey ili Revell 57 umiješaš plavu i žutu i nijansiraš s bijelom do željene nijanse). A metalno sivu ćeš dobru dobiti ako u Revell 79 umiješaš srebrnu ili još bolje boju Aluminija i nakon što se osuši samo lagano prebrišeš sa štapićem namočenim u razrjeđivač.

Group build - metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
darko

PorukaUpisano: Pon Stu 02, 2009 11:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ok, hvala Wink

Pozdrav !
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Čet Stu 05, 2009 11:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nabaso sam na originalno "uputstvo za upotrebu" za La-5, ako nekog interesira nek se javi Wink
Inaće zanimljiva je recimo usporedba sa istovjetnim dokumentom za recimo Spitfire, knjižica puna tablica, tehničkih podataka, grafikona i matematike, a za La-5 sličurine preko pola stranice, slova da ih možeš čitat sa 5 metara, ono, pokupiš seljaka s livade, daš mu knjižicu i za 15 dana on leti Laughing Laughing Laughing

Pozdrav !
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Sri Sij 06, 2010 9:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedini nedostatak na instrument tabli je što čukice nisu "uvučene", pa sam se odlučio za bušenje rupica i ljepljenje ostataka decala od raznih maketa lakom za nokte:

Glavna metalna konstrukcija i moja interpretacija ALG-5 boje:

Zvezda ili ne ovo za sad što se slaganja tiće nema razlike od Tamiye Wink

Pozdrav !
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Čet Sij 07, 2010 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Još uvjek sve paše bez problema:

Pozdrav !
Natrag na vrh
Vulkanizer

Član od: 13 Lip 2009
Mjesto: Le Bourget
PorukaUpisano: Čet Sij 07, 2010 9:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pretpostavljam da je ova gospođica iz potpisa(fimo) razlog da se ovaj projekt odužio.Ali ovo što vidim me oduševlava i jedva ćekam nastvak. Shocked Very Happy
Aranza

Član od: 25 Lis 2007
Mjesto: Pula
PorukaUpisano: Čet Sij 07, 2010 9:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..savršeno...

Španac
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
darko

PorukaUpisano: Čet Sij 07, 2010 10:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Razlog za ovako dugi rok je ljenost, ali sad je valjda prošla Laughing

@Aranza: Thx Wink
Natrag na vrh
st65uka

Član od: 06 Stu 2007
Mjesto: Auckland, NZ
PorukaUpisano: Pet Sij 08, 2010 12:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlicno, svaka cast, ne sumnjam da ce ovo biti jos jedna vrhunska! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
darko

PorukaUpisano: Pet Sij 08, 2010 12:18 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mašina za sad OOB:

Pozdrav !
Natrag na vrh
darko

PorukaUpisano: Pet Sij 08, 2010 1:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Test-fit mašine, sviđa mi se kako izgleda, ostavit ću ćim više otvoreno, mislio sam da će trebat puno skrečat, ali koliko vidim (po rijetkim i lošim) slikama, trebat će dodati samo kablove:

Pozdrav !
Natrag na vrh
mariok

Član od: 17 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod
PorukaUpisano: Pet Sij 08, 2010 1:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prekrasno!
Samo naprijed! tko bi rekao da je to zvezda! A da samo vidis kakav je Mi-26, isto tako nebi rekao da je zvezda!
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naprijed
Stranica 1/8

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma