Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| TomislavP
 | | Član od: 03 Stu 2009 | | Poruke: 19 | | Mjesto: Zagreb/Zapad |
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 2:52 pm Naslov poruke: Narudžbe sa interneta - od kuda najviše? |
|
|
Lijep pozdrav svima,
Recite mi molim Vas, kada naručujete makete i pribor sa internet shopova, sa kojih najčešće naručujete? Kako ste zadovoljni? Kolika je suma koja se naručuje, a da ne opale carinu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 5:38 pm Naslov poruke: |
|
|
O svemu tome se već pričalo. Imaš opciju traži, pa lijepo sve nađeš!
No da ne budem bezobrazan... Ovako, moja nekakva iskustva su da su japanci najbolji, a i najeftiniji što se tiče njihovih maketa, boja i pribora. Znači tu spadaju Lucky model, HLJ, Rainbowten...
Onda imaš engleske shopove, cijene su ok, odbiju ti njihov porez (VAT 15%). Pošto je funta u zadnje vrijeme povoljna, isplati se uzeri neke stvari.
Tu spadaju Modelsforsale, Modelhobbies i ja još naručujem dosta sa Antics-a jer imaju hrpe pribora, materijala, a i nađe se koja maketa zanimljiva maketa.
Osobno još naručujem iz poljskog Jadar-a. Ok shop, cijene vrlo prihvatljive (odbiju eurpski porez od 22%). U zadnje vrijeme imaju neke nesuglasice sa određenim proizvođačima radi preniskih cijena.
Što se tiče carine i PDV-a, iskustva su različita. Nekog, opale nekog ne. Meni recimo na sve što je iznad 200kn opale PDV i carinu ako je za carinit. To ti je ukratko to...
P.S. običaj je predstaviti se u rubrici "Tko je tko na forumu" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TomislavP
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 8:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Hornet, hvala ti lijepo na odgovoru. Night Hawk, tebi također.
Mada, sada mi jedna stvar nije jasna....Namjeravam sa nekih on line shopova koje je N.Hawk spomenuo naručiti neke makete i Tamiya boje, koliko sam računao, cijena makete i boja ne bi prelazila 400 kn sa poštarinom (iz Engleske). Da li to znači (s obzirom na komentar koji je dan u isječku iz radijske emisije) da mi carina ne gine.
Nisam do sada još ništa naručivao izvana, ali sam prisiljen, kao i Vi svi drugi, s obzirom na ponudu ovdje kod nas, pa Vas molim za razumijevanje prilikom mojih pitanja na koja ste Vi ostali već sigurno puno puta dali odgovor. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 9:11 pm Naslov poruke: |
|
|
Nema na čemu!
Ovako, narudžba od 400kn na to ti ide 23% pdv-a (92kn) te plus 20-30kn troškova pregleda paketa i carinjenja. Znači sve skupa oko 522kn
Na makete ti ide samo pdv jer spadaju pod igračke. Carina se još plaća na airbrush, pigmente, kompresor... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TomislavP
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 9:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Krasno....znači, deranje gdje i koliko se stigne....detaljno sam preslušao odgovor koji je Hornet postavio...budem još pregledao internet stranicu carine. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 9:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako nije neka "tehnika" onda carine/PDV-a nebi trebalo biti do ukupnog iznosa od 300 kn, e sad neki su već pisali da je njih okačio PDV već kod prelaska 200 kn.
Uglavnom iskustva su različita, ja osobno nikad nisam ništa platio ako mi je račun bio ispod 300 kn (pa čak ni za airbrush), neki drugi jesu ako je prešlo 200 kn.
O svemu tome ti najviše ovisi pod čije ruke to dođe na carini, za >400 kn vjerujem da ti neće progledati kroz prste. _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Low Gazda
 | | Član od: 16 Ožu 2006 | | Poruke: 5159 | |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Maverick
| | Član od: 13 Lis 2009 | | Poruke: 25 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sri Stu 11, 2009 10:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Meni zadnje 2-3 makete stigle na adresu bez carnine. Airbrush mi je zapeo na carini ali kad je vidjela da je cijena oko 30$ pustila ga je bez carine i pdv-a.
Obično pred Božić kad je koncentracija paketa puno veća nego u ostatku godine, carinici puštaju većinu maketa bez carine |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TomislavP
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 1:41 am Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | O svemu tome ti najviše ovisi pod čije ruke to dođe na carini, za >400 kn vjerujem da ti neće progledati kroz prste. |
Onda mi je najbolje jednom mjesečno napraviti narudžbu od 200 kuna...pa i nije tako loše.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 10:06 am Naslov poruke: |
|
|
To je sve relativno s carinjenjem. Naručujem već tri godine sa stranih shopova dvi-tri veće i par manjih narudžbi mjesečno, a vrijednosti su od 200 - 400 kn i do sad sam samo tri puta morao platit carinu (na svu sriću). Više me toliko poznaju na pošti da ako ne dođem na vrime preuzest paket pitaju me da di sam jer su se već zabrinuli.
Koliko sam primjetio na svom primjeru jedna od bitnih stvari je da ti pošalju račun, odnosno otpremnicu u pakiranju. Na Luckyu npr. imaš opciju koju sam odabereš da ti pri svakom slanju upišu manju vrijednost od one prave. Recimo za narudžbu s poštarinom ukupne vrijednosti 70$ oni ti stave da je vrijednost 15$, tako da ti to prolazi bez problema. Ako slučajno nemaš tu otpremnicu u pakiranju..e, onda im daješ na slobodu da te ocarine bez problema. Meni je tako bilo sa sva tri puta.
Eh da, zaboravih reći...naručujem od Jadara, Model hobbiesa, Luckya, Hobby easya, R10 i nešto malo s HLJ (s njima iman gorkog iskustva tako da sam ih zauvijek prekrižija sa svog popisa). |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TomislavP
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 10:13 am Naslov poruke: |
|
|
Barakuda, zar im treba posebno napomenuti da daju račun ili oni automatski stavljaju račun u kutiju?
U svakom slučaju, hvala ti na informacijama. Svi ste od velike pomoći. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barakuda
 | | Član od: 22 Sij 2007 | | Poruke: 2557 | | Mjesto: ST |
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
| Kako kod kojih. Neki ti stave a neki ne. Meni na HLJ nisu nikad stavili račun i svaki put bi me zbog toga rebnili dodatno po đepu. Ostali ti stavljaju račun noramlno ali samo kod Luckya imaš tu oipciju odabira da ti srežu vrijednost. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 10:58 am Naslov poruke: |
|
|
gle ovak - po zakonu (imam negdje na hardu NAputak ) mogu carinit SVE kaj im padne na pamet u bilo kojoj vrijednosti ak je iz ducana .....
sve ovisi tko radi taj dan , dal zna kaj o tome i dal mu je zena/muz dao noc prije...
doslovce
Evo primjer :
1. Narucim plascicne sipke od Evergreena za 30 $ iz USA, postarina je 15 dolara, s kartice skinu 45$ ( Manje od 300 kuna). Stave sve to u veliku kutiju punu novina skupa s tim racunom
Tip na carini mi odere pdv, carinu i spediciju na SVE, ukljucujuci i postarinu tj na total na racunu, ukupno 196.kuna ( cca 32 $)
2. Drugi primjer
Narucim to isto iz Slovacke, ali tri put vise, i jos metalne sipke i ploce stirena za 100 eura, tip spakira u veliku kovertu, bez racuna, stavi na kovertu svoju adresu, kao da je to od privatne osdobe, i ne da nisam bilo kaj platio nego mi je postar to i donio na vrata.....
zakljucak - nikad ne znas kaj te ceka  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| TomislavP
|
Upisano: Čet Stu 12, 2009 11:26 am Naslov poruke: |
|
|
| Ovo što je slider rekao, stoji....na kraju krajeva, audio zapis koji je postao Hornet; gospođa glasnogovornica je lijepo rekla; SVE podliježe carini...do 5000 i preko 5000 samo što preko 5000 kuna treba angažirati (čitaj "platiti") špeditera. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|