Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Minolovac tip "Sirius"

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 5:42 pm    Naslov poruke: Minolovac tip "Sirius" Citiraj ovaj komentar

Kupila ih je bivša JNA u Francuskoj krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. To su bili M 151 hrabri, M152 Smjeli i M 153 Slobodni. U Lošinju je 1960 sagrađen Snažni, M 161. Dužine 45 m, deplasmana 350 tona (nemojte me loviti za sitnice, podatke vadim iz glave).Naoružanje 2 x 20 mm oerlikon (kasnije YU hispano 20 mm.) Originalna francuska verzija je na pramcu imala Bofors 40 mm. Razlika između prva tri i četvrtog je bila u pogonu. Prvi su imali dva diesel motora SEMT Pielstick sa kopčama po 850 KS, a 161 generatore plina sa slobodnim klipovima SIGMA i plinske turbine Alsthom Belfort, snage 2 x 1050 KS. Brzina prvih je bila oko 13,5 čv, a 161 je postizao do 16 čv. Kasnije su preimenovani redom, Vukov Klanac, Podgora, Blitvenica, Gradac (po nekim partizanskim pobjedama ?). Osamdesetih su rekonstruirani u lovce mina (ne znam da li svi jer su u to vrijeme mene već hitili iz JNA) ali znam da je 161 bio prvi, a po slikama vidim da je i 153 dobio tu opremu a 1984 je i 152 bio u rekonstrukciji u Šibeniku. Mislim da je 151 nadrapao kod raketiranja Šibenika, 153 je prodan slovencima za zaštitu mora, ali su oni samo pokupili lovu od Europe, dok brod trune u Boki, a 161 je bio izrezan brže nego moj pilar izreže metar drva.

Ovaj model sam napravio 1984 godine i bio je u spomen-sobi minolovaca u Pločama. Slučajno sam naletio na njega 2005 dok sam bio u Lori u Splitu. S obzirom koliko je prešao i u čijim je sve rukama bio, još se i nekako drži. Jarbol, ograda, pramčano koplje,neki od plovaka i konopa nije po prvobitnom nacrtu. Otprilike doživljava sudbinu i pravih brodova.

[IMG]http://img163.imageshack.us/img163/9515/vitlopemla.jpg[/IMG

[URL=http://img163.imageshack.us/my.php?image=sredina.jpg][IMG

[URL=http://img339.imageshack.us/my.php?image=skrme.jpg][IMG]h

Zašto nisam napravio 161 koji je moj brod? (Bio sam na njemu 3,5 godine) Kad sam radio modele (po jedan od svakog tipa) dao sam se podmititi dobrom kuhinjom i pivama na 152. Simply.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 6:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ajd sad jedna lagana restauracija, pa pod staklo.....
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 6:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je jako dobro. Ozbiljno, malo popravi sve šta visi i u vitrinu
Natrag na vrh
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 6:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nažalost ja sam u Bestovju kod Sv. Nedelje, a model je u Splitu i ne mogu do njega. Amen
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 6:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minolovac 161 Napisao/la:
Nažalost ja sam u Bestovju kod Sv. Nedelje, a model je u Splitu i ne mogu do njega. Amen

a nista, napravi jos jednog Laughing
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 10:41 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Šteta što ga ne možeš malo restaurirati.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma