Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Čet Stu 26, 2009 5:42 pm Naslov poruke: Minolovac tip "Sirius" |
|
|
Kupila ih je bivša JNA u Francuskoj krajem pedesetih godina prošlog stoljeća. To su bili M 151 hrabri, M152 Smjeli i M 153 Slobodni. U Lošinju je 1960 sagrađen Snažni, M 161. Dužine 45 m, deplasmana 350 tona (nemojte me loviti za sitnice, podatke vadim iz glave).Naoružanje 2 x 20 mm oerlikon (kasnije YU hispano 20 mm.) Originalna francuska verzija je na pramcu imala Bofors 40 mm. Razlika između prva tri i četvrtog je bila u pogonu. Prvi su imali dva diesel motora SEMT Pielstick sa kopčama po 850 KS, a 161 generatore plina sa slobodnim klipovima SIGMA i plinske turbine Alsthom Belfort, snage 2 x 1050 KS. Brzina prvih je bila oko 13,5 čv, a 161 je postizao do 16 čv. Kasnije su preimenovani redom, Vukov Klanac, Podgora, Blitvenica, Gradac (po nekim partizanskim pobjedama ?). Osamdesetih su rekonstruirani u lovce mina (ne znam da li svi jer su u to vrijeme mene već hitili iz JNA) ali znam da je 161 bio prvi, a po slikama vidim da je i 153 dobio tu opremu a 1984 je i 152 bio u rekonstrukciji u Šibeniku. Mislim da je 151 nadrapao kod raketiranja Šibenika, 153 je prodan slovencima za zaštitu mora, ali su oni samo pokupili lovu od Europe, dok brod trune u Boki, a 161 je bio izrezan brže nego moj pilar izreže metar drva.
Ovaj model sam napravio 1984 godine i bio je u spomen-sobi minolovaca u Pločama. Slučajno sam naletio na njega 2005 dok sam bio u Lori u Splitu. S obzirom koliko je prešao i u čijim je sve rukama bio, još se i nekako drži. Jarbol, ograda, pramčano koplje,neki od plovaka i konopa nije po prvobitnom nacrtu. Otprilike doživljava sudbinu i pravih brodova.
[IMG]http://img163.imageshack.us/img163/9515/vitlopemla.jpg[/IMG
[URL=http://img163.imageshack.us/my.php?image=sredina.jpg][IMG
[URL=http://img339.imageshack.us/my.php?image=skrme.jpg][IMG]h
Zašto nisam napravio 161 koji je moj brod? (Bio sam na njemu 3,5 godine) Kad sam radio modele (po jedan od svakog tipa) dao sam se podmititi dobrom kuhinjom i pivama na 152. Simply. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 26, 2009 6:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| ajd sad jedna lagana restauracija, pa pod staklo..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 26, 2009 6:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ovo je jako dobro. Ozbiljno, malo popravi sve šta visi i u vitrinu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Čet Stu 26, 2009 6:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Nažalost ja sam u Bestovju kod Sv. Nedelje, a model je u Splitu i ne mogu do njega.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Stu 26, 2009 6:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| Minolovac 161 Napisao/la: | Nažalost ja sam u Bestovju kod Sv. Nedelje, a model je u Splitu i ne mogu do njega.  |
a nista, napravi jos jednog  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Stu 27, 2009 10:41 am Naslov poruke: |
|
|
Šteta što ga ne možeš malo restaurirati. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|