Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Minolovac tip "Ham" (off shore)

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Čet Stu 26, 2009 7:11 pm    Naslov poruke: Minolovac tip "Ham" (off shore) Citiraj ovaj komentar

Ovi minolovci su došli kod nas pedesetih godina iz Englanda. Ne znam puno o njima, osim da su bili spori, jedva 13 čv, da su od motora imali 2 Paxmana po 550 KS, ali kao i sve što englezi grade bili su dobro opremljeni za protuminsko ratovanje, a na moru su bili kao praščići...valja se, ali more mu ništa ne može...
Pošto su imali samo jedan top 20 mm na pramcu, kod zauzimanja protuavionskog stroja bilo je zanimljivo gledati cijeli odred ( 4 broda ) kako složno manevrira da bi se okrenuo prema avionu.
Strojarnica je bila u tolikoj mjeri moderna da se gvardija u stroju nije davala kod motora nego u kontrolnoj kabini.
141-Maun
142-Brseč
143-Olib
144-Iž
Znam da je 144 nadrapao kod Hvara, za ostale ne znam. Možda netlko zna?

Na žalost i ovaj model je prepušten entropiji, ali nešto od nacrta sam sačuvao, pa se možda opet primim posla. Piskaranje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
x wing

Član od: 08 Stu 2009
Mjesto: Makarska
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 12:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo moga pokojnika,naumio si me dotuć,već se vidim kako spavam iza vitla na smotu sajli i konopa Very Happy.Zapovjednik ako se mogu dobro sitit Osman Dedić,ime pravog morskog vuka ,poznat kao "Po pive-mrtav",u po kanala blago zavidan sa zidarkom u ruci izdaje zapovjed -"Paraj mreže,to su špijunske kočarice".Zadnja godina prid rat vodila je nevjerojatnim rješenjima u određenim situacijama.Nešto mi ne paše na maketi,prostor oko kabine na mostu mi je preširok,djeluje pre komodno a znam da je brod bio mal i uzak,stalna provlačenja.Paluba bi ako se sičan tribala imat istu izradu ko njen krov,daske sa nekakvom gumom između.Brod je od petog miseca ima obavezno polivanje palube i do dva puta dnevno jer bi se cili raspuka po šavovima,plus stalna razvlačenja tende.Sad je li bila ta sivo plava boja po palubi nisan više siguran,mislin da je to obavezna ko kamuflaža.A ta manevriranja su bila zakon,svi u liniji pa špartaj po kanalu,minjaj šeme ,sve u milimetar,svaki okret na štopericu.Upali smo u mrtvo more negdi na povratku s Mljeta,stvarno tone ,prilije ga val ali ništa,nezaustavljiva škatulica.Je nekako mi ovde djeluje preširok i komotan,iman u blizini veliku kolekciju,stalni postav u jednoj gostionici,probaću ih slikat,ima svega.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 10:38 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Izgleda odlično. Very Happy

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 10:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Radio sam ga po originalnim brodskim nacrtima 1984. Tada je paluba bila bojana u tamno sivu boju. Zapovjednik je bio Joško Križnić, a i ja sam bio na njemu strojar. Ne znam da li su poslije rekonstruirali palubu, ali bokeljci ( 3. odred) su imali drvene trenice, na šorcu nisu bile klasične trenice nego su išle dijagonalno, kao i prvi (unutarnji) sloj oplate. Vanjska je išla uzdužno. Ali lijepo da ga se netko još sjeća. 142 pamtim po prvom Rigolettu u JRM kad nas je od Boke prema Dubrovniku uhvatila bokafalca (jel se tako piše?) U zdravlje
Natrag na vrh
Bruce

Član od: 08 Ruj 2009
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super je Namigusa
Natrag na vrh
Remy

Član od: 29 Ruj 2008
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mani kao potpunom laiku u brodomodelarstvu izgleda jako lijepo.
Čestitke!
x wing

Član od: 08 Stu 2009
Mjesto: Makarska
PorukaUpisano: Pet Stu 27, 2009 11:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

e pa ako imaš još nacrte samo javi,svidio bi se i jednom od kormilara sa 144,a ja bi ga sebi napravio sa oznakom 141,na njemu san više gulio na sizu,moji počeci su brodomodelarstvo,dok nisan vidio krila i propeler Very Happy ,al šta mu je dobra strojarnica za ogluvit dušu dalo,bar nije vruća liti Laughing Laughing
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sub Stu 28, 2009 2:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo probal sam još jedamput prekopati po nacrtima za šorca, ali našao sam samo par rebara. Imam i za bokeljca i francuza, ali mislim da sam ovoga dao još davno. Sorry, mislio sam ga još jedamput raditi. Inače ovaj je u Lori.
Pozdrav
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma