Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Drvena pasara
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Ivica

Član od: 14 Sij 2009
PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 7:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast barba na ideji, stvarno će to bit lipa kolekcija.
Pasara mi super izgleda.
Pozorno ču pratit izradu ove kolekcije, samo naprid.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
tomek2002

Član od: 23 Ožu 2010
Mjesto: Podturen
PorukaUpisano: Uto Lip 29, 2010 11:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

čovječe ovo je predivno svaka čast na trudu i preciznosti, i osobno varijanta sa spuštenim jedrima je bolja, al o ukusu se ne raspravlja kažu, predivan je i ovako i onako, svaka čast
Pelig

Član od: 13 Tra 2010
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 12:25 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidim da imate volje i strpljenja pa ako može par primjedbi.

1. Rebra napravite od trešnje ili tikovine a ne od špera kada već lakirate
2. Razmu ljepite na "Z" zarez - opet ako lakirate
3. I po meni izbjegavajte bukvu ne izgleda realno

Ja mislim da se maketar treba odlučit dali će radit realne makete (jednostavnije staviš furnir ,malo plastike i evo ti orig. makete ) ili "nerealne" ali po guštu makete ( nekoliko vrsta drva i mat lak)
Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 1:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znan šta ima bit nerealno radit od više vrsta drva, a ne koristit plastiku i furnir. Very Happy
Pelig

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 8:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pod "nerealno" mislim da lakirani brodovi-barkice nisu takvi u stvarnosti. Ja radim isključivo samo lak - ali to nije to. Ti brodovi u stvarnosti izgledaju jednostavno koma. Ako mislis ić na natjecanje 0 bodova.
Prije mjesec dana pokazao sam neke radove gdinu Keberu dao mi je ocjenu od 1 - 10 dao mi je 2-3.
Kad stignem postavit ću neke pa sami prosudite.
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 8:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

što se tiće realnosti slažem se ali ...
ako radi za dušu nek radi kako mu se sviđa, i ja osobno preferiram drvo iako nema veze sa vezom sa realnošću
.
.
. nije lipo što je lipo već je lipo što mi se sviđa
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 8:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Moje je mišljenje da je to "nerealno" relativan pojam pogotovo kada su u pitanju naši brodovi. Jedna je stvar kada se radi maketa nekog konkretnog broda (Bounty, Victory). Tu se znaju pravila, ali opet se postavlja pitanje da li je to maketa tek porinulog broda ili nakon drugog remonta ili poslije teške bitke. Kada radim drvenu pasaru, moje je mišljenje da je mogu napraviti kako želim, 5m, 5,5m, da li ći je cijelu piturivat ili ću pokazati drvo. Vidio sam i jednu pasaru u ovom stilu što sam napravio. Bila je u Medulinu, ne znam da li je još? Bila je lijepa, gledao sam je izbliza i vidjelo se da je nekad bila opiturana i nakon toga pobrušela i prelakirana, svejedno je bila lijepa. Znači, želim reći da po meni imamo više slobode kada radimo tip broda ili brodice. Recimo razma koju ste rekli, na mojoj je barci napravljena baš kako sam je ja složio i evo već 13 godina drži bez ikakve promjene. Samo da naglasim da je majstor bio jako cjenjen i to se vidi i na poslu koji mi je napravio. Ja bi ga osobno prije svrstao u umjetnike.

Ovakve informacije što nam dajete su dobre, lijepo je znati kako se stvari ocjenjuju u svijetu takmičarskog maketarstva. Bilo bi lijepo da napravite što ste rekli i postavite neki rad pa d možemo usporediti.

Ja vam osobno nemam takmičarskih ambicija, radim svoje brodiće kako želim i osjećam veliko zadovoljstvo u tom stvaranju.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Lale

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja osobno nikad u životu nisan lakira brod sa lakon nego uvik mat. Druga stvar,kad idem radit brod prvo nabavin sve moguće podatke koje mogu nabavit o nekon brodu, a ne kupin nacrt od mantue i to je to. Koliko iman shvaćanje maketarstva cilj je napravit da maketa bude što vjernija kopija originala i da je izvedba što bolja. Trenutno radin Cutty Sarka i prvo sam nabavio knjige i originalni nacrt i tek onda krenuo u izradu.Evo link ako nekog interesira kako izgleda prava gradnja brodske makete http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=9597&postdays=0&postorder=asc&&start=10.Da bi ste vidjeli slike morate se registrirat.

Lale: poruka promijenjena dana: Sri Lip 30, 2010 9:57 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
budvaa

Član od: 13 Lip 2008
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

malo cemo otici u off ali tema se nametnula sama po sebi . za peliga pitanje . recimo kakve brodove preferira gospodin Keber ?
kada se radi o nasim jadranskim plovilima .

pitam jer sam vec jednom imao polemiku (ne sjecam se na ovom ili nekom drugom forumu ) o pitanju realnosti .
i tada sam uzeo sa primjer škb Jadran koja maketa je realna ? ako ga napravim da se sjaji , bijela jedra , sveze ofarban , ili ako ga napravim kakav je danas , po malo iscukan , zutih jarbola . ili ako ga napravim sa unistenom palubom bez pola jarbola i jedara (kakav je bio 1943-1945)

koji je realan ?

a posebno kad se radi o plovolima koja i dan danas plove. pasare jos ima u Budvi drvenih (nazalost jako malo ) ali ih zato ima puno elanovih od stakloplastike , a bolje od mene znate koliko je elan imao modela . da li bi bio realan kada se kroz boju vidi drvena oplata ili kada ga sa kitom uglancam i ofarbam air brushom da se sve cakli .

na kraj krajeva i sudija kad sudi nemoguce da ne unese licne simpatije prema ovakvom ili onakvom radu .

licno cu uvjek dati prednost gdje se vidi drvena oplata . sem kod konkretnih brodova koji nisu u stvarnosti bili od drveta. ali to je samo moje misljenje . a o ukusima se ne treba raspravljat ( a mi se raspravljamo )

pozdrav svima
da ste mi zivi i zdravi i da uzivate u maketama , dobrim ili boljim
Natrag na vrh
barba

Član od: 05 Svi 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Lale, ja sam kupio cijeli brod!! Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Lale

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E onda je definitivno vjerna kopija originala Very Happy .
Pelig

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:35 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

NE nismo se razumjeli kada kažem lak mislim na nitro mat bez ikakvih boja.
Evo postavio sam nekoliko pokušaja (nisu neke slike) pa prosudite sami.
Natrag na vrh
Lale

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da brod može bit realan jedino ako je rađen po originalnim nacrtima i to šta detaljnije i to nema veze sa sadašnjim stanjem npr. Jadrana.Ako je jedan konop jedne debljine, a drugi druge tako mora bit i na maketi. Šta se tiće kitanja osobno sam protiv toga jer pokitat maketu i onda je piturat nije to to, onda moš uzet i plastičnu.
Pelig

PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 9:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Drvo se NE SMIJE KITAT , a original zanči napravljeno i pobojano po nacrtu kada je napravljen. Ja osobno dosta experimentiram trup po nacrtu a drug od oka.
Natrag na vrh
budvaa

Član od: 13 Lip 2008
PorukaUpisano: Sri Lip 30, 2010 10:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pelig kao dobiti recimo opet kod jadrana da se ne vide linije drveta a znamo da je od zeljeznih ploca pravljen

p.s. kad Vas vec pitam da pitam imate li plan peliga? to je jedan od rijetkih planova koje nemam za brodove naseg mora
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveni brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 2/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma