Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Pelig
 | | Član od: 13 Tra 2010 | | Poruke: 31 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 9:32 pm Naslov poruke: Nekoliko pokušaja Guc, Bracera, Trabakul, Dolfin .... |
|
|
Evo nekoliko maketa pa prosudite sami
Lovranski Guc u izgradnji

Dolfin

Bracera

Trabakul
  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:00 pm Naslov poruke: |
|
|
Gledajte, ako oni za ove radove daju 2-3, mislim da moraju onda otvoriti i neku drugu kategoriju modela.Meni je to prekrasno. Nisam detaljno pogledao slike, ali vidim da su detalji jako lijepi i što je važno vjerni. Ja osobno nisam postavio nosače za motor jer sam postavio jedro.Meni je pasara prva maketa i cilj mi je krenuti dalje sa rebrima koja nisu od špera. Ne znam još koje ću drvo koristiti, ali imam još vremena do onda.
Svaka čast! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dolfin je 2-3 a ovo nisam ni pokazivao |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:10 pm Naslov poruke: |
|
|
| Mene osobno to nebi previše brinulo. Stvarno neznam koji su im parametri i nebi htio da radim modele da zadovoljim druge. Gajetu i ja radim i to koliko vidim po istom nacrtu i meni izgleda jako lijepo za sada. Koja drva koristite? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ma ni ja se ne opterećujem. Od drva koristim marun, trešnju, krušku, tikovinu, mahagonij i sambu. Napravio sam jednog Trabakula onako pobojanog za natjecanje ali meni je to bez veze ko od plastike. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da ne bi to bilo kao i za filmove, meni kada kritičari kažu da je film dobar onda ga ne idem gledati. Ja sada radim štilca sa kruškom i trešnjom, neznam kako će to ispasti? A ko ne proba ne može ni znati. Ja volim drvo i želim da mi makete tako izgledaju. Sadaću raditi braceru pa se razmišljam da li da radim oplatu od tamnog oraha. To još nisam probao. Radio sam sa njima nešto malo na trabakulu i ne ispada loše lakirano. Jeste radili kada sa tim drvom? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:35 pm Naslov poruke: |
|
|
NEmojte sa tamnim drvom jednostavno to nije to. Orah je trvrd i nezahvalan.
Probajte sa marunom ili sambom " zahvalna" drva. Još jedan prijedlog kada lijepite oplatu letvice na rubovima lagano zaoblite da se vide spojevi i obavezno bez šlajfanja. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:48 pm Naslov poruke: |
|
|
| Hvala na savjetu, mislio sam taj orah sačuvati za jednog dana, mislio sam raditi Magellanovu Victoiju, ali isto nigdje nacrt za taj brod. Ali polako, imam do onda još dosta posla. Sada ide bracera, pa leut, a nakon toga najvjetojatnije Guc i tu ću najvjerojatnije napustiti šper i napraviti normalna rebra. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 10:55 pm Naslov poruke: |
|
|
Kad radite rebra od drva morate obavezno napraviti kalup - šagumu. Jedan savjet rebra zaljepite sa običnim bijelim ljepilom, kad ste gotovi sa unutarnjim dijelom uzmete štapić za uši umočite u vodu i lagamoa po spojevima.
Ovoj guc kojeg pokušavam završit dugačak je oko 25 cm tako da je cijela frka bila oko letvica. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 11:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ja si radim modele oko 50 cm. Sada će mi bracera biti 40 i već me malo strah radi toga. Pelig ću napraviti 60 isto kao i trabakul. Ali treba sve to odraditi, polako i precizno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Sri Lip 30, 2010 11:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| JA osobno volim manje modele, ali da bi izgledali realno moraju biti dosta veći. Onaj trabakul od Kebera u knjizi modeli Hrvatskih brodica je od cca 1,5 metra i zato izgleda tako realno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Čet Jul 01, 2010 12:56 am Naslov poruke: |
|
|
| barba Napisao/la: | Gledajte, ako oni za ove radove daju 2-3, mislim da moraju onda otvoriti i neku drugu kategoriju modela.Meni je to prekrasno. Nisam detaljno pogledao slike, ali vidim da su detalji jako lijepi i što je važno vjerni. Ja osobno nisam postavio nosače za motor jer sam postavio jedro.Meni je pasara prva maketa i cilj mi je krenuti dalje sa rebrima koja nisu od špera. Ne znam još koje ću drvo koristiti, ali imam još vremena do onda.
Svaka čast! |
Ako bih išao s maketom na takmičenje, morao bih znati što se ocjenjuje i maketu raditi imajući to u vidu.
A ja radim od gušta, penzionerskog. Šteta mi je vrijeme provesti samo čekajući da mi prođe dan. Šteta je i to što nema stručne literature o hrvatskim tradicijskim brodicama. To je dio nacinalne kulture, koji se prepustio zaboravu. Šteta! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Pelig
|
Upisano: Čet Jul 01, 2010 6:55 am Naslov poruke: |
|
|
| Je potpuno ste u pravu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
|
Upisano: Čet Jul 01, 2010 10:45 am Naslov poruke: |
|
|
| Da Dida, to je taj problem. Zato Kebera cijenim jer je napravio knjigu sa nacrtima, a to je ipak početak izgradnje bilo koga broda. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|