Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| budvaa
| | Član od: 13 Lip 2008 | | Poruke: 107 | |
|
Upisano: Ned Jul 11, 2010 9:37 am Naslov poruke: |
|
|
| hoce naravno , ja se izvinjavam to je bilo moje misljenje . takav rad , takav trud je greota prekrit |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Ned Jul 11, 2010 10:25 am Naslov poruke: |
|
|
Dida napravi admiralski model. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Ned Jul 11, 2010 1:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| budvaa Napisao/la: | | hoce naravno , ja se izvinjavam to je bilo moje misljenje . takav rad , takav trud je greota prekrit |
Na forumu je svako mišljenje dobro došlo, ne moraš se ni zbog čega izvinjavati. Na koncu, to je i smisao foruma: pokazati što radiš i čuti tuđe mišljenje.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Jul 14, 2010 1:26 pm Naslov poruke: |
|
|
| Lale Napisao/la: | | Dida napravi admiralski model. |
Koje su karakteristike takvog modela? Ima nekih pravila? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Jul 14, 2010 4:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne nego je to otvoreni model, tj. dio se zatvori, a dio ostaje otvoren da bi se vidila unutrašnjost. U prošlosti su se tako izrađivale makete koje su trebale ić na prezentaciju kod kralja i njegovih admirala, a sve da bi oni dobili uvid u konstrukciju samog broda.
Evo primjer:
Ovde se nažalost ne vidi paluba, ali i ona je napravljena u istom stilu dio je pokriven, a dio nije. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Jul 14, 2010 7:17 pm Naslov poruke: |
|
|
| Lale Napisao/la: | Ne nego je to otvoreni model, tj. dio se zatvori, a dio ostaje otvoren da bi se vidila unutrašnjost. U prošlosti su se tako izrađivale makete koje su trebale ić na prezentaciju kod kralja i njegovih admirala, a sve da bi oni dobili uvid u konstrukciju samog broda.
... |
Hvala! Čovjek se uči cijelog života... _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zvjezdan
 | | Član od: 07 Velj 2010 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Vitez BiH |
|
Upisano: Ned Ruj 05, 2010 9:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| kada slijedi nastavak, ovog prekrasnog, poučnog rada ?? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Ruj 09, 2010 6:26 am Naslov poruke: |
|
|
Uskoro. Praznici završili, gosti otišli svojoj kući... _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Čet Ruj 09, 2010 8:20 pm Naslov poruke: |
|
|
Lale prijedlog ti je na mjestu ! Stvarno bi bila šteta "pokriti-sakriti od oka" sav ovaj trud i preciznost u izradi !  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Ruj 10, 2010 9:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Uvjerili ste me. Mislim da bih trebao razmisliti o Laletovom prijedlogu.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Uto Ruj 14, 2010 4:31 pm Naslov poruke: Prvi pojas oplate |
|
|
Od četiri pojasa, gotov je prvi pojas oplate. Dokobilični i dorazmeni vojevi su deblji od ostalih platica. Šmirglanje slijedi kada sva oplata bude gotova.
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| -Grom-
| | Član od: 21 Kol 2010 | | Poruke: 4 | |
|
Upisano: Uto Ruj 14, 2010 8:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Divota  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Ruj 15, 2010 7:51 am Naslov poruke: |
|
|
veriii najssss
naklon do poda
meštre!!
stvarno bi bilo šteta zatvoriti skroz ovakav rad
razmisli o ostavljanju dijela trupa i palube otvorenog
vidio sam ponegdje da ne režu oplatu i palubu čisto već iskidano kao da su daske lomljene |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bastardo
 | | Član od: 18 Lis 2005 | | Poruke: 1387 | | Mjesto: Celje |
|
Upisano: Sri Ruj 15, 2010 9:32 am Naslov poruke: |
|
|
Predivno!
Dida, na kakav nacin ste letvicama za oplatu odredili pravilan oblik, duzinu, uglove pod kojim su rezane, ...? Hvala za odgovor!  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sri Ruj 15, 2010 12:49 pm Naslov poruke: |
|
|
| Bastardo Napisao/la: | ... Dida, na kakav nacin ste letvicama za oplatu odredili pravilan oblik, duzinu, uglove pod kojim su rezane, ...? Hvala za odgovor!  |
Prvo sam podijelio oplatu na pojaseve. Granice pojaseva su vidljive na šabloni, iscrtao sam ih plavim flomasterom. Koristio sam letvice širine 4 mm i debljine 2 mm za određivanje "prirodnih" granica pojaseva. Letvicu položim na šablonu trupa i pustim je da "padne" na trup bez lateralnih (bočnih) savijanja. U jednom pojasu neka bude 5 do 6 letvica.
Kada se odredi širina pojaseva može se primjetiti da pojasevi nisu jednako široki na svakom rebru. Ako imam pet letvica u pojasu, širina letvice na svakom rebru će biti 1/5 širine pojasa. Na taj način se odredi širina letvice na svakom rebru i tako se dobije letvica promjenjive širine.
Ako se želi biti siguran kako će letvica izgledati prije nego što se počne "mesariti" drvena letvica, može se napraviti letvica od tanjeg kartona i vidjeti kako će izgledati. Onda prema njoj radite pravu letvicu.
Svaka letvica je rađena iz tri dijela. Prvo namjestim pramčani i krmeni dio uz statvu, a kada su one zalijepljene na svom mjestu, umetnem srednju letvicu čiji su krajevi ravno odrezani i nije ju teško smjestiti. _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sri Ruj 15, 2010 4:56 pm; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|