Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| krivukov
 | | Član od: 22 Stu 2009 | | Poruke: 278 | | Mjesto: Zagreb, Sesvete |
|
Upisano: Pet Sij 28, 2011 4:36 pm Naslov poruke: HMS Hunter (1797) |
|
|
Pozdrav svima!
Evo me nakon nešto dulje pauze, krećem sa izradom svoje druge makete (da ne bi ispalo da živim na staroj slavi ).
Nakon puno razmišljanja, a na kraju i uz konzultacije sa svojom dragom, odlučio sam da će to biti HMS Hunter:
Riječ je o kuteru (cutter, ilitiga brzi jedrenjak sa jednim jarbolom) izgrađenom 1797.g. i opremljenom sa 12 topova.
Na žalost, nemam puno informacija o ovom brodu - ono što znam, svodi se na to da ga je Britanska mornarica koristila za razne zadaće, od vojnih misija i obalne straže, pa sve do izviđanja, no najpoznatiji je po tome što ga je carinska služba koristila u borbi protiv krijumčara.
Usput budi rečeno, upravo su krijumčari prvi počeli koristiti brodove tog tipa (vjerojatno zbog brzine), a prema kraju 19. stoljeća iz njih se razvio tip sportskog broda za vožnju regate.
Maketu radim prema nacrtima od Shipyard-a, u mjerilu 1:96.
Što se materijala tiče, opet su to ljepenka, karton, papir...
Već sam izrezao sva rebarca (ljepenka 2mm) i zalijepio ih zajedno, pa evo i prvih slika:
Do idućeg apdejta, pozdrav! _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Pet Sij 28, 2011 5:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Zgodno izgleda! _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hemza
 | | Član od: 06 Ožu 2008 | | Poruke: 208 | |
|
Upisano: Pet Sij 28, 2011 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
| Super izgleda,kao da je od tanke šperploče.Reci mi s čime to režeš? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pet Sij 28, 2011 7:33 pm Naslov poruke: |
|
|
| hemza Napisao/la: | | Super izgleda,kao da je od tanke šperploče.Reci mi s čime to režeš? |
Polako i strpljivo sa skalpelom
U ekstremnim slučajevima (npr. ljepenka od 3mm) može poslužiti i modelarska pilica, iako ostavlja malo grube rubove. _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Sri Velj 02, 2011 3:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Nastavljamo dalje!
Stavio sam prvi sloj oplate od tankog kartona, te sam ga na ključnim mjestima malo izbrusio da dobijem ravniju površinu za drugi sloj.
Drugi sloj će biti "daske" od 1mm ljepenke.
Moram priznati da sam dosta zadovoljan izgledom trupa - linije su super ispale, a i cijela konstrukcija je neočekivano čvrsta.
Evo slika:
U međuvremenu počinjem radove na palubi i stalku na kojem će brod stajati  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Minolovac 161
 | | Član od: 16 Stu 2009 | | Poruke: 1144 | | Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/ |
|
Upisano: Sri Velj 02, 2011 4:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Čovjek se uči dok je živ. Još nisam vidio ovakvu tehniku, ali odlično ti ide. I stari magarac može nešto naučiti. BTW, mjerilo ti je kao i mojima, pa ga možeš dodati u moju flotu  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| turky-ri
 | | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 203 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sri Velj 02, 2011 11:13 pm Naslov poruke: |
|
|
za sada lijepo napreduje ! Jako "sličan" Aldebaran-u iz 1790-e  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2540 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Sri Velj 02, 2011 11:43 pm Naslov poruke: |
|
|
bravo
krenulo tebi s papirom, ponudi licencu društvu za privatizaciju škverova |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Čet Velj 03, 2011 1:25 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo i kako napreduje stalak:
@Minolovac 161: i meni je nova tehnika, ali inače se uobičajeno koristi u papirnatom maketarstvu, primjerice sve Shipyard-ove makete se rade na isti način.
@turky-ri: istina, vrlo su slični. Aldebaran sam čak i razmatrao za ovaj projekt, ali na kraju sam se ipak odlučio na Huntera.
@Leo - zd: krenulo me, krenulo - naišlo mi nešto slobodnog vremena, pa želim to iskoristiti najbolje što mogu  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Uto Velj 08, 2011 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
Palubu sam izrezao od 1mm ljepenke, a da bi izgledala realističnije (isto kako sam napravio na svojoj braceri), izrezao sam hrpu trakica od tankog kartona, svaka dimenzija 2.5x60mm, te sam ih jednu po jednu zalijepio na palubu.
Zamoran i dugotrajan posao, ali smatram da je krajnji rezultat vrijedan truda:
Prije nego sam palubu za sva vremena zalijepio na trup, morao sam napraviti neke pripreme - prvo sam napravio ležište za jarbol (da mi se nekontrolirano ne mrda simo-tamo), te sam zalijepio trakice od običnog papira sa unutarnje strane gornje oplate (ovo bi trebalo poslužiti da imam za što zalijepiti palubnu oplatu):
Iduće što slijedi je drugi sloj oplate, tj. famozne "daske"... koje ću vjerojatno opet loše izvesti  _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Igor_A.
 | | Član od: 03 Tra 2008 | | Poruke: 307 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Velj 08, 2011 3:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Zanimljiv rad, doduše nemam iskustva sa brodovima, ali mi je karton/papir omiljeni materijal , tako da ću pratiti sa zanimanjem  _________________ moje 360 panorame |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pon Velj 14, 2011 10:31 am Naslov poruke: |
|
|
Evo me sa novim apdejtom
Malo se radilo preko vikenda, pa da prijavim napredak - izrezao sam dvije lažne kobilice (i kormilo) iz 2mm ljepenke, pa ću ih spojiti u jednu debelu 4mm.
Osim toga, pola trupa je "podaskano", na redu je druga polovica. Nije ispalo baš savršeno, ali služi svrsi (još ću sve na kraju lagano pobrusiti)
Pozdrav do idućeg čitanja! _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2540 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Pon Velj 14, 2011 10:56 am Naslov poruke: |
|
|
lijep rad,
pitanje, imaš namjeru brusiti trup? kako se ponaša taj materijal kod brušenja, da li stvara mrvice i grudice, tj da li ostavlja grubu površinu? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pon Velj 14, 2011 11:14 am Naslov poruke: |
|
|
| Leo - zd Napisao/la: | lijep rad,
pitanje, imaš namjeru brusiti trup? kako se ponaša taj materijal kod brušenja, da li stvara mrvice i grudice, tj da li ostavlja grubu površinu? |
Da, kad dovršim drugu polovicu trupa, onda ću ga cijeloga još lagano pobrusiti - naglasak na lagano!
E sad, kako se ponaša... relativno dobro. Ako ne primjenjuješ preveliki pritisak na brusni papir (u mom slučaju rašpica za nokte), onda se površina neće kidati i neće ostati gruba. Osim toga, treba brusiti sa što finijim brusnim papirom.
Ako jače pritisneš, površina se zna pokidati, ali ljepenka je (srećom) slojevita, pa će se skinuti samo gornji sloj, tako da nije kraj svijeta
Dakle fina gradacija i lagani pritisak. A pomaže i osjetljivija mjesta učvrstiti sa malo CA ljepila, pa preko toga prebrusiti. _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| krivukov
|
Upisano: Pet Velj 18, 2011 12:27 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo, i druga polovica trupa je gotova, te sam instalirao i kobilicu.
Sada već polako počinje ličiti na pravi brod
Slijedi pituranje, pa se primam radova na palubi.
Evo slike:
 _________________ Einstein je svojedobno rekao: "samo su dvije stvari beskrajne: svemir i ljudska glupost... ali za svemir nisam siguran". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|