Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 10:48 am Naslov poruke: POLITIRANJE ŠELAKOVOM POLITUROM |
|
|
Evo ga kao što sam obećao kolegama da ću se potruditi otići do fakulteta i saznati nešto više o šeleku, donosim ulomak iz jedne stare knjige s kraja Drugog svjetskog rata. Nadam se da će pomoći.
POLITIRANJE ŠELAKOVOM POLITUROM
Lopta za politiranje
Lopta je komad vunenong pletiva ili sirove vune zgnječene u obliku lopte. Na tu loptu nalijevamo polituru i previjamo grubom krpom od beza ili domaćeg seljačkog platna. Veličina lopte ravna se prema veličini plohe, pa moramo za razne veličine ploha imati u pripremi lopte raznih veličina. Da nam lopte ostaju trajno vlažne, pohranjujemo ih u dobro zatvorenu kutiju. Takova lopta služi veoma dugo, godinama, samo krpa se troši, dere, radi česa ju pomičemo, dok se cio komad na istroši. Osim vune ne valja za taj posao ni jedan drugi materijal. Vata ili pamuk npr. prima mnogo politure, ali ju naglo ispušta, zatim se zgvali i ne prima skoro ništa. Ne valja dakle radi štednje uzeti za loptu štogod. I svaka krpa nije dobra; za početne radove dobro je staro, rabljeno i isprano seljačko platno, dok je pod kraj izgradnje cakline, pogotovo za dovršavanje, potrebno finije platno, koje ne grebe.
Priređivanje politure
Za polituru potreban je 96 % špirit, dakle ne obična goriva žesta, koja redovito ne sadrže više od 88 – 90 % alkohola. Na litru špirita dodajemo 10 dkg šelaka i stavljamo u posudu kroz 24 sata na toplo mjesto. Šelak će se u špiritu razmočiti i rastopiti, a da to pospješimo, dobro je ponekad promućkati. Politura je time gotova za uporabu, a taj omjer šelaka i špirita nazivamo normalnom politurom. Time nije rečeno, da ta gustoća odgovara za politiranje, nego ćemo je po potrebi razrjeđivati dolijevanjem 96 % špirita. U tako gustom stanju ne rabimo polituru nikada.
Ipak ne valja za svaki posao tek priređivati polituru, nego je vazda moramo imati na zalihi, jer s politurom je slično kao sa šljivovicom: „što je starija to je bolja!“. Moramo dakle nastojati, da prema opsegu svog posla imamo uvijek dovoljno veliku zalihu politure, pa da ju rabimo u što starijem stanju, jer se sa starom bolje i brže radi, pa je tako uložen novac obilno ukamaćen. Posla i brige nemamo s politurom ni malo; ona se ne kvari i može ležati neograničeno vrijeme. Čim se šelak rastopio, najbolje je spremiti ju u podrum, ali ne zaboravimo ju prije svakog natakanja promješati ili promućkati. To ne smijemo propustiti ni kod svakog napajanja lopte.
Evo i još jedna web stranica:
http://www.stolarskaradionica.com/tehnika-stolarskog-rada.php?id=39&akcija=citaj&strana=1 _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 11:21 am Naslov poruke: |
|
|
| E svaka čast majstore, ovo će pomoć. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BuffaloBoy
 | | Član od: 21 Kol 2010 | | Poruke: 127 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 2:22 pm Naslov poruke: |
|
|
samo sam zelio reci,posto sam restaurator,da je ovo gore navedeno potpuno ispravno...cisto to kazem da neki ne bi mislili da je to samo tako...eto,ja radim na isti nacin....jedino je selak malo teze kupiti ,nesto je skuplji...a inace ljudi iz zagreba ga mogu kupiti po dosta povoljnoj cijeni u trgovini Juricek preko puta HNK....ima tamo i drugog pribora koji bi moga pomoci pri izradi maketa,npr.tekuci resin...eto nadam se da reklama nije protiv pravila foruma  _________________ Ležim na krevetu,gledam zvijezde na ovom prekrasno plavom nebu i razmišljam"a gdje je meni krov!?"
.....................................................................
I hope I didn't brain my damage! - Homer Simpson |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| daneel
 | | Član od: 12 Lis 2005 | | Poruke: 1299 | |
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 2:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| A taj 96%-tni špirit, jel to alkohol iz apoteke, ili možda white spirit? Ili, ako nije nijedno, gdje ga je najbolje kupiti? Sorry ako je glupo pitanje, al zanima me, trebat će mi... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 2:49 pm Naslov poruke: |
|
|
Buffalo samo bi te molio ako možeš ukratko napistai kako ga nanosis, jer sam čitao da u obliku osmice laganim konstantnim pokretima treba nanositi iako sam našao da se može i kružnim. Sad šta bi bilo bolje ti sigurno znaš? _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BuffaloBoy
|
Upisano: Uto Ožu 29, 2011 4:55 pm Naslov poruke: |
|
|
daneel - taj špirit mozes kupiti u navedenom ducanu(juricek)ako si iz zg-a...ako nisi pogledaj njihovu web stranicu....mozda salju i postom...nije ti skup...a u apoteci ga nemozes nabaviti tamo je mislim 72%...ja osobno tamo kupujem,tako da ti nemogu reci gdje drugdje ima za kupiti
barba - mozes ga nanositi kako oces(mislim u obliku osmice ili kruga...nikako bezveze trljati)ja ga osobno u kružnim potezima utrljavam..nekako mi je jednostavnije...lagano krenem kruznim opkretima po,npr.vratima ormara,namocim krpicu i krenem..ja osobno,iako nigdje tako nepise da je obavezno,uvijek prvo prodjem 2 puta sa 10% politurom te nakon toga jos 2 puta sa zeljenom politurom npr.60%..i...vidim da si zaboravio napisati da,iako politura moze stajati neograniceno,nikako je nesmijemo drzati u otvorenoj posudi...jednom kada dodje u doticaj sa prasinom na dulje vrijeme(preko 1 tjedan)postaje jako gusta(gotovo kao smola)i nemoguce ju je vise razrjediti(tocnije moguce ju je razrjediti ali to nece imati ni približna svojstva kao kad smo je otopili...uzasno ce se tesko nanositi ili ti "bajcati")..eto nadam se da sam pomogo  _________________ Ležim na krevetu,gledam zvijezde na ovom prekrasno plavom nebu i razmišljam"a gdje je meni krov!?"
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
 | | Član od: 03 Ruj 2008 | | Poruke: 436 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Ožu 30, 2011 7:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo je stvarno bilo brzo Baraba, svaka čast na informacijama, buffalo također ovo su korisne informacije. Jedino me interesira od kojeg je to materijala krpa. Jel se radi o lanu ili nekom drugom materijalu. _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| BuffaloBoy
|
Upisano: Sri Ožu 30, 2011 10:40 pm Naslov poruke: |
|
|
ja sam otrgnuo komad stare krpe...sada od cega je...nemam pojma...mozes i laneno platno ako imas...ili neku staru plahtu istrgas,ali pod staro mislim staro a ne ovo danasnje sinteticko khm,khm  _________________ Ležim na krevetu,gledam zvijezde na ovom prekrasno plavom nebu i razmišljam"a gdje je meni krov!?"
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Sri Ožu 30, 2011 10:53 pm Naslov poruke: |
|
|
http://www.rucni-rad.info/naslovnica/35-tkanje-na-tkalackom-stanu/90-rucno-tkanje.html
Ručno tkana platna na tklačkom stanu mogu se izrađivati u šrinama od 45, 50, 70 i 80cm. Platna se rade na pamučnoj osnovi, a nit potke može biti prirodni seljački lan, pamučna nit, konopljina nit, svilena nit itd., pa tako dobijemo laneno platno, pamučno platno, svileno platno itd.
Tako da bi vjerojatno to bilo seljačko platno i što kaže Buffalo, otrgni neki pamuk ili lan  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
|
Upisano: Čet Ožu 31, 2011 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
E to me interesiralo, ima doma starih lancuna nije problem.  _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| barba
| | Član od: 05 Svi 2009 | | Poruke: 283 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Ožu 31, 2011 11:39 am Naslov poruke: |
|
|
Pusti nešto i za spavat(ako uspiješ normalno)  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lale
|
Upisano: Čet Ožu 31, 2011 12:16 pm Naslov poruke: |
|
|
Neman kad od posla u škveru.  _________________ www.aquosus.net , u škveru Bounty i Cutty Sark, na čekanju Wasa i Royal William |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|