Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Dida
 | | Član od: 05 Velj 2007 | | Poruke: 1054 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Sri Pro 08, 2010 12:37 pm Naslov poruke: Trabakul |
|
|
Dok se odmaram od leuta (i čekam da zarezani prst zaraste i oporavi se ) valja misliti na slijedeći projekt. Naravno, ovo postaje aktualno kada leut bude posve gotov.
To će po svoj prilici biti trabakul. Radi se o trabakulu dužine 20,5 m između perpendikulara, širine 6,3 m, visine 2,19 m, istisnine oko 140 t (u morskoj vodi, ne u Savi).
Za mjerilo ću se odlučiti kasnije. Sada prikupljam podatke i igram se s crtanjem. Ako netko ima fotografije trabakula svoga dide, bio bih presretan da ih postavi na forum.
Pogled na desni bok:
Ovako izgleda smješten u koordinatni sustav:
Ovako bez toga sustava:
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 9:22 pm Naslov poruke: |
|
|
Jesu li stari, veliki trabakuli imali sanitarnu prostoriju (WC)? Ako trabakul plovi, recimo, od Splita do Rijeke, to bi potrajalo. A pogon je samo na jedra, diesel motora još nema...  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
 | | Član od: 15 Velj 2011 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 05, 2011 10:11 pm Naslov poruke: |
|
|
A ima more, dosta je široko tako da ne možeš promašiti kod male nužde, a kod velike titova parola: snađi se druže Nego, dosta šale. Htio sam te pitati u kojem programu to crtaš? Ja sam evo u vremenu dok ne nabavim građu za svoju Mariu odlučio napraviti nacrte za Le Francois (prenadobudan sam pa mislim i na sljedeći projekt). Radim u AutoCAD-u. Prvo ću napraviti 2D, a onda sam mislio prebaciti u 3D rebra i kobilicu.
Jesi probao izvući šta iz Keberove knjige? _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 9:09 am Naslov poruke: |
|
|
Linije crtam programom DelftShip (free edition), a poslije, za detalje konstrukcije, se i ja služim CAD programom.
Pogledaj si ovdje http://www.delftship.net/delftship/index.php?option=com_docman&Itemid=7
Treba se registrirati za preuzimanje programa. Besplatna verzija je nas maketare sasvim dostatna. _________________ Pozdrav,
Dida
Dida: poruka promijenjena dana: Sub Svi 07, 2011 12:00 am; prepravljeno ukupno 3 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 10:46 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dida Napisao/la: | Jesu li stari, veliki trabakuli imali sanitarnu prostoriju (WC)? Ako trabakul plovi, recimo, od Splita do Rijeke, to bi potrajalo. A pogon je samo na jedra, diesel motora još nema...  |
Bok Dida ! Nisu imali . Posada priko bande niz vitar, a patron u krmenom kvartiru u bujol, drveni, id borovine, mesingani obruči, ručka od konopa.
Moco, mali od kuverte, je o svakoj gvardiji praznio patronu taj primitivni WC. A evo i malo prevoda... G.B. Pellegrini, Brescia 1911. - Gli arabismi nelle lingue neolatineTrabakul od arapske riječi TRABAQAH , do Sicilijanske TRABACCA, 13. stoljeće.
Ako odeš do Splita, ostavi gospođu u šopingu,a ti svrati do Krila Jesenice, Orij, Dugi Rat. Još je nešto ostalo od starih trabakula, dok je večina pretvorena u karikature turističkih brodova. Ima i par salbunjera koje bi trabalo pregledati .
Pozdarv. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Pet Svi 06, 2011 11:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomislav Viljetić Napisao/la: |
Bok Dida ! Nisu imali . Posada priko bande niz vitar, a patron u krmenom kvartiru u bujol, drveni, id borovine, mesingani obruči, ručka od konopa.
Moco, mali od kuverte, je o svakoj gvardiji praznio patronu taj primitivni WC. A evo i malo prevoda... G.B. Pellegrini, Brescia 1911. - Gli arabismi nelle lingue neolatineTrabakul od arapske riječi TRABAQAH , do Sicilijanske TRABACCA, 13. stoljeće.
Ako odeš do Splita, ostavi gospođu u šopingu,a ti svrati do Krila Jesenice, Orij, Dugi Rat. Još je nešto ostalo od starih trabakula, dok je večina pretvorena u karikature turističkih brodova. Ima i par salbunjera koje bi trabalo pregledati.
Pozdarv. |
Opet sam neznalica. Kažeš o svakoj gvardiji. Koliko je to često u toku dana? I pravo ljudi govore da biti pomorac nije lako. A možda smo mi sada do zla Boga razmaženi, pa svašta izvoljevamo.
Ako budem išao do Splita otići ću do Krila Jesenice vidjeti što još ima od starih brodova. Iako sve manje putujem, a i rute su mi sve kraće. _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zvjezdan
 | | Član od: 07 Velj 2010 | | Poruke: 105 | | Mjesto: Vitez BiH |
|
Upisano: Sub Svi 07, 2011 8:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Dida Napisao/la: | | Tomislav Viljetić Napisao/la: |
Ako odeš do Splita, ostavi gospođu u šopingu,a ti svrati do Krila Jesenice, Orij, Dugi Rat. Još je nešto ostalo od starih trabakula, dok je večina pretvorena u karikature turističkih brodova. Ima i par salbunjera koje bi trabalo pregledati.
Pozdarv. |
Opet sam neznalica. Kažeš o svakoj gvardiji. Koliko je to često u toku dana? I pravo ljudi govore da biti pomorac nije lako. A možda smo mi sada do zla Boga razmaženi, pa svašta izvoljevamo.
Ako budem išao do Splita otići ću do Krila Jesenice vidjeti što još ima od starih brodova. Iako sve manje putujem, a i rute su mi sve kraće.
|
Slabo ćeš naći u K.Jasenicama brod da dobro izgleda kao trabakul,sve su to već odviše preuređeni brodovi. Samo imaju možda dva jarbola i liniju, kao stare trabakule. Sve je puno preinaka,plastike i metalnih limova. Pozdrav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Sub Svi 07, 2011 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Šteta je što još odavno nitko nije pomislio da bi bar jedan trabakul trebalo pokloniti tehničkom muzeju. Ili braceru, ili ... _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomislav Viljetić
 | | Član od: 01 Ruj 2007 | | Poruke: 190 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 07, 2011 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
| zvjezdan Napisao/la: | | Dida Napisao/la: | | Tomislav Viljetić Napisao/la: |
Pozdarv. |
Ako budem išao do Splita otići ću do Krila Jesenice vidjeti što još ima od starih brodova. Iako sve manje putujem, a i rute su mi sve kraće.
|
Slabo ćeš naći u K.Jasenicama brod da dobro izgleda kao trabakul,sve su to već odviše preuređeni brodovi. Samo imaju možda dva jarbola i liniju, kao stare trabakule. Sve je puno preinaka,plastike i metalnih limova. Pozdrav |
Gvardija po moru svaka četiri sata - 00.00-04.00, 04.00-08.00, 08.00-12.00, itd. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Kol 28, 2011 6:08 pm Naslov poruke: Priklonjena rebra u pikovima |
|
|
Koristi li tko program DELFTship? Trenutno tražim najzgodnije rješenje za izradu crteža za nakošena rebra u pramčanom i krmenom dijelu broda. Ovdje su nacrtane priklonjene pregrade, a njihov presjek s oplatom bi bila kontura rebara. Bilo bi zgodno kada bi se višak pregrade s vanjske strane dao jednostavno odrezati.
Je li se tko bavio ovakvim problemom?
 _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Ned Kol 28, 2011 7:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne bi znao kako ces to riješiti pomoću tog programa, ali u AutoCAD-u to nije problem. Sad ne znam koliko se znaš služiti AC-om? Ako znaš mogao bi ti pomoći jer sam radio nešto slično, tipa ovo:
Ali sam na kraju odustao od crtanja jer sam nabavio nacrte  _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Kol 28, 2011 9:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Još sam na poslu znao koristiti AutoCAD, ali više za crtanje rezervnih dijelova u Željezari, pa se snalazim. Jesi li linije trupa napravio u nekom programu poput DELFTshipa, pa ih pripremio za prijenos u AutoCAD? _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Ned Kol 28, 2011 11:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Onda mislim da ne bi trebao imati problema. Što se tiče linija njih sam dobio na taj način da sam sliku prebacio u Cad i onda sam samo precrtavao, tj. vukao po tim linijama. Tako sam napravio za 14 glavnih rebara, pa sam poslje uz funkciju "LOFT" dobio oblik trupa. Nakon toga samo sječeš trup s pločom ovisno koliko će ti rebra biti debela, toliku debljinu i ploče napraviš.
I ovo nastane nakon što s pomoću funkcije "INTERSECT" izbrišeš nepotrebno.
Ovaj tutorial mi je pomogao:
http://modelshipworld.com/phpBB2/cadintro.php,
http://www.modelshipwrightsdatabase.com/Articles/DraftingShipPlansInCAD.pdf _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Dida
|
Upisano: Ned Kol 28, 2011 11:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo ti jako dobro izgleda. Možeš li sjeckati trup i nakošenim ravninama? Hvala ti na poveznicama, to ću detaljno proučiti.
P.S. Prva poveznica ti ne radi.  _________________ Pozdrav,
Dida |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Baraba
|
Upisano: Pon Kol 29, 2011 8:30 am Naslov poruke: |
|
|
Nema veze je li ravnina pod nekim određenim kutem ili okomita.
Ako link ne radi samo odi na MSW pa s lijeve strane imaš "TUTORIALS", onda "DRAFTING FRAMES IN CAD".
Nadam se da sam pomogao, a ako negdje zapne slobodno mi pošalji nacrt pa ću ti probati nacrtati. _________________ Kad ploviš životom punim jedrima, pazi da ti bure i gusari ne poderu jedra  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|