Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| SZVO
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1055 | | Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 11:00 am Naslov poruke: Helikopteri policije |
|
|
U SUP/MUPu RH su do sada letjeli:
YU-HAG - Agusta AB 47J2
YU-HAO - Agusta AB 47J2
YU-HAM - Agusta AB 47J2
YU-HAI - Agusta AB 47G4
YU-HAJ - Agusta AB 47G4
YU/RC/9A-HBC - Agusta AB 206B JetRanger II
YU/RC/9A-HBZ - Agusta AB 206B JetRanger III
YU-HCF - Bell 206B JetRanger III
YU/RC/9A-HCG - Bell 206B JetRanger III
YU/RC/9A-HDB - Agusta AB 206 JetRanger III
9A-HAF - (Agusta?) Bell 206B JetRanger III
YU/RC/9A-HBM - Agusta AB 212
9A-HAG - Robinson R-22 Beta
9A-HAC - Mil Mi-8MTV-1 Hip
9A-HAD - Mil Mi-8MTV-1 Hip
Ono sto mene zanim je da li netko ima fotografiju helikoptera Bell 206 registracije 9A-HAF? Nevjerojatno je da je helikopter u RH letio 8 ili 9 godina a da ga nitko nije uslikao!!!! Ja sam se oko njega muvao pune 3 godine i bio sam dovoljno glup da ne donesem fotoaparat i uslikam ga  _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 1:11 pm Naslov poruke: |
|
|
imam par
kad dođem doma okačim _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 5:11 pm Naslov poruke: |
|
|
nije neka kvaliteta ali u nedostatku fotki čisto da se nađe za arhivu  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Čet Pro 09, 2010 6:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Svaka cast i HVALA!!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 12:51 pm Naslov poruke: |
|
|
Na danasnji dan, tj. 17.08.1990. godine su tri helikoptera ZJ MUP-a RH "presretnuta" od strane RV i PVO. Naime, tog dana su tri helikoptera poletjela iz danasnje Policijske akademije u Svetosimunskoj cesti (Dubrava) s deckima iz Rakitja (danas ATJ Lucko) s zadatkom uhicenja vođa pobune koji su se u tom trenutku nalazili u Gracacu. Helikopteri su imali registracije YU-HCG, YU-HBC i YU-HBM. Kod Ogulina su dobili zapovijed iz Bihaca da se vrate u Zagreb ili ce biti oboreni iako je let je bio najavljen i odobren. Helikopteri su se spustili na igraliste u Ogulinu i zatrazili daljnje instrukcije od zapovjednistva u Zagrebu. Za to vrijeme su ih u nekoliko navrata nadlijetali MiGovi-21 (vjerojatno dezurni par). Odluceno je da se nastavi dalje s letom i svaki helikopter je poletio svojom rutom prema cilju kako bi otezali pilotima MiGova njihov posao. Kod Plitvica su dobili zapovijed iz baze da se akcija prekida i helikopteri su se vratili u Lucko. Zanimljivo je da je u zraku u tom trenutku bio jos jedan helikopter ZJ MUPa (tada SUPa) koji je bio na zadatku u Splitu, te se iz Splita vracao u Zagreb. Posada tog helikoptera nije bila svjesna događanja i za "presretanje " su saznali tek po dolasku u Lucko. Od tada se 17.08. slavi kao dan jedinice.
Svim pripadnicima ZJ MUP-a RH cestitam dan njihove postrojbe!!! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 5:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Pridružujem se čestitkama.
No, ovaj poduhvat kako si ga gore interpretirao ili je kao takav imao puno "rupa" ili si ga s obzirom na nedostatne informacije opisao paušalno ili je pak (što mi se čini i najizglednijim) kod planera konkretne zadaće bilo debele naivnosti - što toliko i ne čudi s obzirom na vrijeme kada se sve to zbivalo.
Naime, ovako praktički ispada da je uhićenje vođa pobune bilo "najavljeno i odobreno" (od vojnih vlasti) ... Dakako da ta najava vjerojatno i nije bila baš tako formulirana, ali nisu ni ovi u JNA bili baš toliko glupi da ne skuže što se namjerava odn. koga prevoze tri vrtoleta na ruti Zagreb-Gračac u tim okolnostima ... Teško je suditi ovako iz fotelje i s odmakom od dvadesetak godina, a pogotovo kad ne znam koliko je to u tim okolnostima bilo moguće ... ali da se recimo najavila kontrola prometnica od Jadrana prema unutrašnjosti i onda poletilo s izvjesnim vremenskim razmacima i u raspršenoj formaciji pa da su se onda prikupili kod neke točke blizu Gračaca i krenuli naglo prema cilju, vjerujem da bi bilo izgleda za "element iznenađenja". Kako prema kontrolorima i dežurnoj pari u Bihaću tako i prema ovima koji su bili "target" u Gračacu ... Ali očito je bilo iluzije da se to može učiniti razmjerno transparentno, odn. da će vojni vrh tu akciju MUP-a akceptirati kao legitimnu akciju lokalnih hrvatskih vlasti.
Jasno je da sada poprilično nagađam, s obzirom da nemam pravih informacija o cijeloj priči, ali bilo bi zanimljivo pročitati "natenane" o cijeloj ovoj priči, s obzirom da je iznimno zanimljiva. Pače, šteta je da se ovaj (doduše neuspjeli) poduhvat obilježava samo kao dan ove postrojbe jer itekako ima razloga da bi se mogao tumačiti i kao prva ratna zadaća hrvatskih zračnih snaga.
Konačno (jedna mala digresija), i bivše vazduhoplovstvo je slavilo 21. svibnja kao svoj dan, premda se zna da cijela ta priča u kratko vrijeme poslije toga baš i nije sjajno završila (pogotovo po Rudija Čajavca), a da paradoks bude veći tek nekoliko godina nakon rata utvrđeno je da se Kluzov i Čajavčev prelet iz ZNDH nije zbio 21. već 23. svibnja 1942. ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 7:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Dobro si zakljucio da nisam opisao cijelu akciju. A dosta podataka nemam i ne znam. Taj dan u Gracacu je bilo okupljeno vise tisuca ljudi na "Mitingu istine", te su taj dan osvanule prve barikade u RH. Jovan Raskovic je na tom skupu rekao da su oni pobunjenici ili da budem precizniji da je "ovo pobuna Srpskog naroda". Iz tog razloga sam uvjeren da se s helikopterima islo samo iz razloga da bi se izazvala reakcija JNA koja je ranije vec najavila kako nece dopustiti "paravonim jedinicama i elementima" da ruse SFRJ, ali im nije smetalo da to radi "goloruk narod". Sto moze 20-30 ljudi iz helikoptera napraviti između nekoliko tisuca napaljenih pobunjenika??? The truth is out there...
EDIT: Cetvrti helikopter (ZJ S/MUPa RH) u zraku je bio na zadatku nadzora prometnica i letio je iz Splita u Zagreb
EDIT2 : Stvarna godina osnutka ZJ MUPa RH je 1967. Znam i tocan datum ali o tom potom. Helikopter na prvom letu je bio Agusta AB 47J2... _________________

SZVO: poruka promijenjena dana: Sri Kol 17, 2011 7:34 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 7:30 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala na razjašnjenju. Bit će da je to bilo tak nekak ...
Nego, jel si uspio skupiti kakve skenove ovih vrtoleta kako su izgledali u to doba (s YU oznakom upisnika)?
Ja imam samo Jet Ranger YU-HAV, ali nisam siguran da je on bio u SUP SRH ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Sri Kol 17, 2011 7:37 pm Naslov poruke: |
|
|
YU-HAV je Agusta AB 206B JetRanger III c/n:8315, korisnik je HJ PSUPa SAP Vojvodine...
Odi na moje photobucket albume iz potpisa i vidjet ces neke zanimljive slike... Cak i stanovite Mi-8T koji su imali oznake Milicije (civilne registracije) i nosace sacastih lansera. Dva takva helikoptera je koristila SDB (Sluzba drzavne bezbednosti) na Kosovu 80ih godina proslog stoljeca. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Čet Kol 18, 2011 9:12 pm Naslov poruke: |
|
|
Malo sam pricao s prijateljima i poznavateljima situacije i konkretne akcije, pa cu ovako iz glave napisati sto sam saznao.
1. Let je najavljen i odobren iz jednog razloga: ZAKON(I). Hrvatska je u tom trenutku bila dio SFRJ bez obzira sto je proglaseno odcjepljenje i za zracni prostor iznad RH je u tom trenutku jos uvijek bila nadlezna SUKL (Savezna uprava kontrole letenja). Da su s helikopterima odletili bez najave i odobrenja ne bi stigli dalje od Velike Gorice i vec bi bili skinuti s neba. Tu su jos i međunarodni ugovori i propisi koji su se primjenjivali u SFRJ. Ako ih (helikoptere) JNA ne bi skinula s neba istog trenutka moglo im se desiti da im se suspendira AOC (Air Operator Certificate) i da ga se dodjeli SSUPu jer su oni bili nadlezni za cijeli teritorij SFRJ (nesto kao FBI u Americi). Mi smo se tog trenutka morali drzati zakona ko pijan plota i maksimalno ih koristiti u svoju korist. Zbog toga iz policije nije nastala HV vec Zbor narodne garde koji je u osnovi tzv. "Teritorijalna obrana". A teritorijalna obrana je bila unesena u Zakon o obrani SFRJ kao regularna oruzana snaga u SFRJ (da li se netko sjeca ONO i DSZ ). Tek kada smo priznati od ostatka svijeta i primljeni u UN, ZNG je pretvoren u Hrvatsku vojsku.
2. Zasto su letjeli s 3 helikoptera i samo 30 ljudi da rijese problem? Opet ZAKON(I) i Ustav SFRJ. Svaki RSUP je duzan odrzavati red u svojoj republici i kada su se oni u Gracacu prozvali pobunjenicima, (mi)policijia je mogla i MORALA djelovati prema njima i sve bi bilo prema zakonu. Vjerojatno je bilo policajaca na zemlji koji su dovezeni busevima/BOVovima koji su cekali da dođe zracna konjica pa da se krene u uvođenje reda jer ne vjerujem da su planeri akcije bili toliko ludi da posalju samo 30ak policajaca/specijalaca na vise tisuca ljudi. U svakom slucaju u ovoj akciji je jedino JNA prekrsila zakon jer je zabranila policiji da izvrsi svoje zadace koje im je u tom trenutku propisao (tada jos vazeci) Ustav SFRJ i zakoni koji proizlaze iz njega...
Na kraju, iako je sama akcija propala, ona je ipak bila pobjeda jer je JNA tog dana otkrila sve svoje karte i svakom je u RH bilo jasno da im nije na pameti odrzavanje SFRJ vec nesto drugo. Mislim da je tog dana Jugoslavija kakvu smo znali do tog trenutka otisla u povijest, tj. da se doslo do tocke s koje vise nema povratka. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pp5d6
| | Član od: 28 Svi 2006 | | Poruke: 122 | | Mjesto: Grad na sredini hrvatske obale |
|
Upisano: Čet Kol 18, 2011 9:41 pm Naslov poruke: |
|
|
Nikakvo otjepljenje SR Hrvatske nije bilo objavljenjo.Provedeni su prvi demoktatski izbori poslije 45 godina i to 23.travnja 1990 a sve tada važeće zakonodavstvo bilo je socijalističko.
Pobjedio je uvjerljivo HDZ koji je preuzeo vlast 30.svibnja 1990. a ja sam u međuvremenu dobio dobru porciju od tada još moćne narodne milicije na dan neodigrane utakmice Dinamo-C.Zvezda dana 13.svibnja 1990.
Prvi hrvatski redarstvenici (njih 1700) nisu imali s čim biti naoruzani ,jer jedino SR Hrvatska nije mogla legalno kupiti oružje za svoju policiju od SSNO-a, otkad je HDZ preuzeo vlast 30.svibnja 1990.
Zato se pristupilo prikupljanju oružja po svim milicijskim stanicama u Hrvatskoj koje je bilo namjenjeno za rezervni sastav milicije..
Prve barikade nap0ravljene su u Obrovcu u 2 sata ujutro poslije oglašavanja sirene za opću opasnost.
Sutra se proširilo na Knin i okolicu, a u Gračacu sef milicije nije bio sklon bundžijama pa mu je iz Zagreba poslana pomoć koju je JRZ PVO onemogućio.
Bio je to kraj SFRJ,što će događaji poslije samo potvrditi. _________________ Hrvatske podmornice nebi imale prave ciljeve. Da,da |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| KatarII
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 885 | | Mjesto: ZGB |
|
Upisano: Sub Ruj 21, 2013 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
E super, cini se da su niske skije, necu morati izmisljati nove
Jedino ovaj mali radar na nosu nema niti jedna maketa u 1/72, koliko znam. Ali ne bi to trebalo biti tako strašno za scratchati... _________________ Shpeck: No, we do not play games. There is no such thing as a Nintendo Wii in our time.
Cartman in the 25th century: No! Nooo!!! Noooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| SZVO
|
Upisano: Ned Lis 06, 2013 10:04 am Naslov poruke: |
|
|
Helikopter je stigao a sljedeci mjesec bi Revell trebao izbaciti novi kit (da, potpuno novi a ne re-issue) EC135 u mjerilu 1/32 i taj bi prema prvim najavama trebao imati sve sto ima nas osim sjedala u putnickoj kabini ali to se da nabaviti...
http://www.scalemates.com/products/product.php?id=139810 _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
Upisano: Ned Lis 06, 2013 10:27 am Naslov poruke: |
|
|
Super. To si bumo složili  _________________ www.HRCappuccino.org |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|