Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Autoblinda AB 41 1/48 Italeri

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 9:08 am    Naslov poruke: Autoblinda AB 41 1/48 Italeri Citiraj ovaj komentar

Evo, nešto drugačije od mene - za promjenu.

Što reći o ovoj maketi... Kada se krene raditi, zapne se na broju 2 po sastavnici. Dijelovi su detaljni, ali grubi i teško se sklapaju. U gotovo svaki spoj je moguće ubaciti trakicu stirena 0,25mm. Potrebno je dosta kitati, a kako maketa obiluje ispupčenim zakovicama, brušenje je dosta teško, pa sam još svježi kit zaglađivao acetonom i vatiranim štapićima. Kada se sve to pospaja, dolazi se do najlošijeg dijela makete, a to su gume od nekakvog užasnog masnog vinila ili čegaveć. To je u biti neupotrebljivo. Jedan od uvjeta da uopće razmišljam o završetku makete bio je pronaći zamjenske kotače. Srećom, u Mosonu sam naišao na lijepe zamjenske kotače - rezinske marke Hauler koji proizvode i solidan PE set za istu maketu. Ta dva seta uvelike podižu opći dojam makete.

Po meni jedan od lošije osmišljenih dijelova na samoj maketi je antena koja u originalu podsjeća na nekakvu metlu. Iz tog sam razloga umjesto dijela iz kutije koristio metalnu šipku odgovarajućeg promjera i duljine na vrhu koje je zaljepljen vrh iz PE seta.

Uglavnom, uz nešto truda se iz ovog čuda može napraviti solidna maketa uz preporučljivu izmjenu kotača jer ona neka kineska guma uopće ne izgleda upotrebljivo. Ipak, u usporedbi sa sličnim Tamiyinim maketama, ova je miljama ispod Japanske kvalitete.

Podlogu sam napravio mješavinom drvofiksa brašna i piljevine. Nakon sušenja , obojao sa podlogu, polakirao i na svježi lak posipao travu... Zalijepio nešto popratne flore i voila.

Na CK je maketa solidno prošla sa srebrom u kategoriji vozila 1/48.
Bilo mi je drago što se muka isplatila.

0viking0: poruka promijenjena dana: Pon Ruj 19, 2011 6:26 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 10:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je jako dobra. Very Happy Na CK sam pregledao svaki detalj i uopće se ne može zamjetiti da si imao toliko muke sa sklapanjem. Posebno mi se svidjelo umjereno, a autentično prljanje i weathering. Podloga je isto kako treba.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 12:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo i jedna "operativna" fotomontaža.

Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 12:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vidio sam ga uživo i mogu ti reći da slobodno pređeš na oklopnjake, u avionima si već sve rekao,a ovdje po viđenom imaš svjetlu budučnost Very Happy
Ali pređi na veće mjerilo Very Happy Very Happy Very Happy
xsyxs

Član od: 24 Lis 2009
PorukaUpisano: Pon Ruj 19, 2011 2:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Čestitke na radu, a i na nagrađenom trudu ljepo je vidjeti dašak svješine Very Happy .
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Profa 1973

Član od: 07 Kol 2007
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 5:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Maketa je super.
Natrag na vrh
Klodovik

Član od: 08 Sij 2007
PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 6:48 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vjeko jako lijepo složeno. Kad govoriš o kitanju, znam o čemu pričaš jer sam složio većeg brata u 35-ici i slična je stvar.
U svakom slučaju, lijepo uz umjereni weathering. Svaka čast.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 7:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da, nisam se htio upuštati u weathering jer ga ne znam napraviti kako spada. Zato sam ga napravio "po avionski".
tomo_zg

Član od: 09 Stu 2009
PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 8:16 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

I ovako po "avionski" je ispao super.
Jako lijepa maketa i podloga. Wink

UMHBDR

Natrag na vrh
Bero

Član od: 28 Pro 2008
PorukaUpisano: Sri Ruj 21, 2011 8:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepo izgleda. Što se tiče weatheringa. Uopće nemoj smatrati da je uvijek nužan. Pogotovo ako ga staviš na čistiju podlogu (urbana sredina ili sl.) koja nekako i sugerira manji ili gotovo nikakav weathering.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Tenkovi, topništvo, oklopna i ostala vojna vozila Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma