Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Na kioscima
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 105, 106, 107  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 10:01 am    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Ovo sam nasao u konzumu za kupiti jel vrijedi cemu ako imate neka iskustva s ovim
http://online.konzum.hr/products/60014783

Ovo imaš u Peveca, nije skupo a meni već godinama radi bez problema:

http://www.pevec.hr/proizvodi/alati/elektricni-strojni-alat/busilice-cekic-busilice-odvijaci/visenamjenska-busilica-einhell-bt-mg-135-4571/
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 10:14 am    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
damacn Napisao/la:
Ovo sam nasao u konzumu za kupiti jel vrijedi cemu ako imate neka iskustva s ovim
http://online.konzum.hr/products/60014783

Ovo imaš u Peveca, nije skupo a meni već godinama radi bez problema:

http://www.pevec.hr/proizvodi/alati/elektricni-strojni-alat/busilice-cekic-busilice-odvijaci/visenamjenska-busilica-einhell-bt-mg-135-4571/

kupio, odlicna stvar i dosta ju koristim i u modelarastvu i maketarstvu..preporuka- kupiti...za tu lovu vrijedi
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 10:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. .. . . .100. 101. 102.

huhhh

ok, izdahnuo i izbrojao do 100

Ljudi mislim da imam nešto godina i nešto malo iskustva u brodomaketarstvu, i ne želim ulazit u nikakvu polemiku već ću samo iznijeti svoje viđenje a svi ste valjda punoljenti i cijepljeni (oni maljotni po rodnom listu su možda punoljetniji od nas staraca)

Ponavljam moje mišljenje,a ne savjet ili sud, i to ne po pameti već jer sam probo:

Ovakvi i slični kitovi NISU za početnike, ovo nije za uvod u brodomaketarstvo, prva i osnovna i jedina svrha je prodati porizvod koji se prezentiran na drukčiji način ne bi prodao.

Da ne bude da sam kontraš teko iz vica evo zašto:

Početnički kit treba par osnovnih uvjeta:
1. mora biti jednostavna cjelina (bilo da se radi o brodu, avionu, vozilu, .. lutki... stablu... namještaju) zato da bude jasan i dohvatljiv krajnji rezultat u razumnom vremenu
2. Ako je jednostavan ( u slučaju brodomaketa: bracera, leut, trabakul, kuteri, škune i sl) može imati sve elemente velikog broda i vrlo bitno mnoštvo raznih detalja bez da zato bude previše kompliciran i dugotrajna izrada.
Primjer: izrada jarbola, napravite jedan kompletan jarbol sa svom pomičnom i nepomičnom oputom/konopima pa će vam biti dosta ili idite na velebni jedrenjak sa tri jarbola i hrpu jedara pa će večina krenuti k pojednostavljenju i izbacivanju onog što se "nije važno i što se ne vidi" Sad
Drugi primjer:
jedan kuter ili škuna ako je naoružan ima 8-10 topova.
Pogledajte što sve treba za opremiti taj top da bi izgledao "pravo" cijev, držaći cijevi, postolje sastavljeno od bokova, podnožja kotaća, alki za učvršćenje, alke za učvršćenje na palubi i na boku, sistem za ogranićenje kretanja topa, sistem za povlačenje topa u prednji položaj, sistem za povlačenje topa u stražnji položaj, kugle, pribor... poklopac otvora sa šarkama, alkama za otvaranje ......i još ponešto nedostaje !!, e sad to pomnožite sa 8 ili 10 ili sa 20, 30 (obično je ostatak topova na velikim brodovima dat samo kao otvoreni poklopac i cijev koja viri ); pojednostavljenje nakeljiti cijev na postolje pobojati i zalijepiti na palubu.

i tako dalje.

3. Jednostavan tip može biti skromnih dimenzija u velikom mjerilu (apsolutno je bolje za početak koristiti velika mjerila od 1:75 na gore ; 1/50; 1:35; 1:24) jer je lakše izraditi detalje. Skromne dimenzije, manje materijala i manje razvikani brod znaći i nižu cijenu.

4. Osobno iskustvo sa kitovima je da kvaliteta materijala kojeg daju nije nikada iznad 3/+3 za osnovne materijale a nažalost 2+/-3 za dodatke, (na skali 1-5) da pojasnim dodatci od metala (neki čudni ljev) su često deformirani i s dosta srha a neobradivi i nemoguće korigirati. A na žalost ovi kitovi koji idu u nastavcima često su donja granica kvalitete.
Ovo sve ne vrijedi za vrhunske modele .. "i tata bi sine amatijev/victory "Brig Mercury" samo još nemam dionice naftnih polja Sad"

5. Nacrti, izvinite društvo ali danas sa internetom je glupost reći da se ne može naći neki nacrt .. stvar je samo volje. A za mjerila to isto ne prihvaćan, ja mislim da se i Slaji ali i još nekolicini diže kosa na glavi kad čuje ovakve stvari, danas kad je printanje na malom formatu laserom dostupno svakom to više stvarno nema veze. Koliko smo se nakopirali i narezali i nalijepili nacrta, nakon onih roza bljedunjavih kopija koje su bazdile po amonijaku već je fotokopiranje bila blagodat.
Isto takio i uputstva i priručnici se nalaze u svim oblicima: web, pdf you tube... Model shipyard ali i drugi daju na stranicama kataloga uz svaki model uputstva za montažu njihovog modela (free download) ali neovisno o modelu daju niz korisnih i praktičnih savjeta i uputstava, garantiram jasnih i jednostavnih (za američko tržište)

6. Alati, sorry društvo ali to što vam daju na poklon.. "darovanom konju zubi se ne broje" opet to je komercijala.. ... i mislim da je potreban alat:
-dobar rezać (olfa cutter)
-dobar skalpel (20 kuna u milera, s tri rezervne oštrice)
-dobre cvikcange, sjekuća kliješta (elektronika, srednje klasa u peveca, red veličine 30 kuna oznaka 120) još ih na dobrom brusu stanjiti /uplosnatiti pazeći da se ne pregriju raskale.
-kakva sitna kliješta za savijanje limova limića i ostalih zanimacija
- pincete ali dobre (iz setova koje se nađu okolo vrijede samo one špicaste koje su stalno zatvorene a pritiskom se otvaraju)
- noktarica - izvrsno koristi
- set malih najmanjih turpijica
- brusni papir (80 / 120 / 300 /600, i zavisno o radu i obradi i 1000)
- konac šivaći najfiniji tanki crni i svijetlo krem (potrebno je napravit strojček za upletanje konopaca ali to nije svemirska tehnologija dat ću link drugom prilikom) ili se kupe gotovi konopci raznih dimenzija
- pilice (modelarska dugi luk)
- ručni držać za svrdla (mislim da se to zove po domaću pin vise)
- sitna svrdla (bolna toćka ... najskuplja stavka, najbolje uzeti dremelova)
- ljepilo (bijelo, na bazi vode komotnije ako je brzosušeće i cianoakrilat, postoji nekakvo alifatsko ili tako nekako ljepilo za drvo kojeg hvale (idealno za balsu i slična drva) ali nemam pojam ni kakvi ni što), neostik i sl. dobro lijepe ali oprez kod bojanja zbog otapala boja da ne odlijepe, za bijela ljepila oprez s alkoholom on ga odljepljuje.
- pegla !! ( ako imate staru ne bacaj super služi) i za krivljenje letvica i za ubrzavanje ljepljenja, pritiskom preko elementa koji se lijepi ljepilom na bazi vode ispari vodu i ubrza ljepljenje (ne vrijedi za tonu ljepila napravi samo šetu!)
- lemilica (one najsurije "štapne) za lemljenje ali i sa dodatkom kojeg sam u jednom postu skicirao dobijete savijać za letvice (možete ga i kupiti za siću od 25-29 eura ili zamoliti nekog poznanika da vam ga istokari takvog ili sl iz komadića aluminija)
- pribadaće sa plastičnom glavom držaćem (one za oglasne ploće)
punoo bolje za pridržavanje letvica oplate od čavlića, zašto, zato jer ih stavljam uz letvicu i time pritišćem letvicu prema prethodno postavljenoj letvici i a letvicu koju lijepim pritišćem samom drškom koja je dovoljno široka, ne bušim letvicu i ne riskiram cijepanje, lakše se i stavlja i vadi, teže ih je izgubiti je se vide (drške u boji )
- ako se odlučite na brukvanje odnosno čavlanje zapamtite samo par stvari: brod nema samo rebra koja imate na maketi već puno gušći raspored, prije nego čavle na oplati ostavite onako lijepo vidljive pogledajte neki brod u naravi da vidite koliko se trude "sakriti" čavle ali ne zbog izgleda već zbog rđe (ono more je slano a sol i železo to je ljubav na prvi pogled a kamoli dodir), druga stvar kod čavlanja drva zbog izbjegavanja cijepanja dva bliska čavla nikad nisu u istoj linij na elementu tj mora se izvesti izmicanje tako da to postaje šuma zakrivljenih dvotočki na oplati.
- Kistovi... par ali dobrih, nažalost i tu je koliko para toliko muzike a bolje možete naći upute po postovima na forumu.

E da nisam zaboravi električne spravice... zapravo za jednostavniju maketu vam ne trebaju, ja sam nekakav klon dremelice kupio tek nedavno, i na kraju ga koristim najviše kao tokarsko brusaćki stroj, uvalim komad drveta u glavu, mali broj okretaja i brusim tokarim jarbole, deblenjake križeve i sl, prije sam za to koristio najobičniju najsuriju bušilicu sa regulacijom okretaja. Naravno da ako se radi mega brod koji ima hrpu elemenata koji traže ušenje tada to postaje nužnost.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
furek

Član od: 08 Sij 2010
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 11:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

graffa Napisao/la:
Tamburash Napisao/la:
Bas je nedavno otvorena tema o tome. Ja bi ti preporucio Brodomaketara

http://www.brodomaketar.net/

Kod njega mozes kupiti kit komplete koji su laserski rezani te sve sto je potrebno za izradu jednog jedrenjaka (materijal, savjeti). Ja sam izradio nekoliko njegovih kitova i imam samo rijeci pohvale! I sto je najvaznije, salje za Hrvatsku! Pozdrav!

Osobno sam vrlo nezadovoljan isporučenim i načinom isporuke.
Na kraju sve bacio.

U čemu je bio problem?
Baš si ja mislim nešto naručiti, pa daj reci s čime nisi bio zadovoljan.
POZ
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 11:31 am    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Leo hvala na ovome, ovo je vrijedilo procitati, ali cu i sacuvati, pozz
Natrag na vrh
Lale

Član od: 03 Ruj 2008
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 11:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:

huhhh

Ljudi mislim da imam nešto godina i nešto malo iskustva u brodomaketarstvu, i ne želim ulazit u nikakvu polemiku već ću samo iznijeti svoje viđenje a svi ste valjda punoljenti i cijepljeni (oni maljotni po rodnom listu su možda punoljetniji od nas staraca)

Ponavljam moje mišljenje,a ne savjet ili sud, i to ne po pameti već jer sam probo:

Ovakvi i slični kitovi NISU za početnike, ovo nije za uvod u brodomaketarstvo, prva i osnovna i jedina svrha je prodati porizvod koji se prezentiran na drukčiji način ne bi prodao.

1. mora biti jednostavna cjelina (bilo da se radi o brodu, avionu, vozilu, .. lutki... stablu... namještaju) zato da bude jasan i dohvatljiv krajnji rezultat u razumnom vremenu
2. Ako je jednostavan ( u slučaju brodomaketa: bracera, leut, trabakul, kuteri, škune i sl) može imati sve elemente velikog broda i vrlo bitno mnoštvo raznih detalja bez da zato bude previše kompliciran i dugotrajna izrada.
Primjer: izrada jarbola, napravite jedan kompletan jarbol sa svom pomičnom i nepomičnom oputom/konopima pa će vam biti dosta ili idite na velebni jedrenjak sa tri jarbola i hrpu jedara pa će večina krenuti k pojednostavljenju i izbacivanju onog što se "nije važno i što se ne vidi" Sad
Drugi primjer:
Pogledajte što sve treba za opremiti taj top da bi izgledao "pravo" cijev, držaći cijevi, postolje sastavljeno od bokova, podnožja kotaća, alki za učvršćenje, alke za učvršćenje na palubi i na boku, sistem za ogranićenje kretanja topa, sistem za povlačenje topa u prednji položaj, sistem za povlačenje topa u stražnji položaj, kugle, pribor... poklopac otvora sa šarkama, alkama za otvaranje ......i još ponešto nedostaje !!, e sad to pomnožite sa 8 ili 10 ili sa 20, 30 (obično je ostatak topova na velikim brodovima dat samo kao otvoreni poklopac i cijev koja viri ); pojednostavljenje nakeljiti cijev na postolje pobojati i zalijepiti na palubu.

i tako dalje.

3. Jednostavan tip može biti skromnih dimenzija u velikom mjerilu (apsolutno je bolje za početak koristiti velika mjerila od 1:75 na gore ; 1/50; 1:35; 1:24) jer je lakše izraditi detalje. Skromne dimenzije, manje materijala i manje razvikani brod znaći i nižu cijenu.

4. Osobno iskustvo sa kitovima je da kvaliteta materijala kojeg daju nije nikada iznad 3/+3 za osnovne materijale a nažalost 2+/-3 za dodatke, (na skali 1-5) da pojasnim dodatci od metala (neki čudni ljev) su često deformirani i s dosta srha a neobradivi i nemoguće korigirati. A na žalost ovi kitovi koji idu u nastavcima često su donja granica kvalitete.
Ovo sve ne vrijedi za vrhunske modele .. "i tata bi sine amatijev/victory "Brig Mercury" samo još nemam dionice naftnih polja Sad"

5. Nacrti, izvinite društvo ali danas sa internetom je glupost reći da se ne može naći neki nacrt .. stvar je samo volje. A za mjerila to isto ne prihvaćan, ja mislim da se i Slaji ali i još nekolicini diže kosa na glavi kad čuje ovakve stvari, danas kad je printanje na malom formatu laserom dostupno svakom to više stvarno nema veze. Koliko smo se nakopirali i narezali i nalijepili nacrta, nakon onih roza bljedunjavih kopija koje su bazdile po amonijaku već je fotokopiranje bila blagodat.
Isto takio i uputstva i priručnici se nalaze u svim oblicima: web, pdf you tube... Model shipyard ali i drugi daju na stranicama kataloga uz svaki model uputstva za montažu njihovog modela (free download) ali neovisno o modelu daju niz korisnih i praktičnih savjeta i uputstava, garantiram jasnih i jednostavnih (za američko tržište)

6. Alati, sorry društvo ali to što vam daju na poklon.. "darovanom konju zubi se ne broje" opet to je komercijala.. ... i mislim da je potreban alat:
-dobre cvikcange, sjekuća kliješta (elektronika, srednje klasa u peveca, red veličine 30 kuna oznaka 120) još ih na dobrom brusu stanjiti /uplosnatiti pazeći da se ne pregriju raskale.
- pincete ali dobre (iz setova koje se nađu okolo vrijede samo one špicaste koje su stalno zatvorene a pritiskom se otvaraju)
- konac šivaći najfiniji tanki crni i svijetlo krem (potrebno je napravit strojček za upletanje konopaca ali to nije svemirska tehnologija dat ću link drugom prilikom) ili se kupe gotovi konopci raznih dimenzija
- ljepilo (bijelo, na bazi vode komotnije ako je brzosušeće i cianoakrilat, postoji nekakvo alifatsko ili tako nekako ljepilo za drvo kojeg hvale (idealno za balsu i slična drva) ali nemam pojam ni kakvi ni što), neostik i sl. dobro lijepe ali oprez kod bojanja zbog otapala boja da ne odlijepe, za bijela ljepila oprez s alkoholom on ga odljepljuje.
- pegla !! ( ako imate staru ne bacaj super služi) i za krivljenje letvica i za ubrzavanje ljepljenja, pritiskom preko elementa koji se lijepi ljepilom na bazi vode ispari vodu i ubrza ljepljenje (ne vrijedi za tonu ljepila napravi samo šetu!)
- lemilica (one najsurije "štapne) za lemljenje ali i sa dodatkom kojeg sam u jednom postu skicirao dobijete savijać za letvice (možete ga i kupiti za siću od 25-29 eura ili zamoliti nekog poznanika da vam ga istokari takvog ili sl iz komadića aluminija)
punoo bolje za pridržavanje letvica oplate od čavlića, zašto, zato jer ih stavljam uz letvicu i time pritišćem letvicu prema prethodno postavljenoj letvici i a letvicu koju lijepim pritišćem samom drškom koja je dovoljno široka, ne bušim letvicu i ne riskiram cijepanje, lakše se i stavlja i vadi, teže ih je izgubiti je se vide (drške u boji )
- ako se odlučite na brukvanje odnosno čavlanje zapamtite samo par stvari: brod nema samo rebra koja imate na maketi već puno gušći raspored, prije nego čavle na oplati ostavite onako lijepo vidljive pogledajte neki brod u naravi da vidite koliko se trude "sakriti" čavle ali ne zbog izgleda već zbog rđe (ono more je slano a sol i železo to je ljubav na prvi pogled a kamoli dodir), druga stvar kod čavlanja drva zbog izbjegavanja cijepanja dva bliska čavla nikad nisu u istoj linij na elementu tj mora se izvesti izmicanje tako da to postaje šuma zakrivljenih dvotočki na oplati.
- Kistovi... par ali dobrih, nažalost i tu je koliko para toliko muzike a bolje možete naći upute po postovima na forumu.

E da nisam zaboravi električne spravice... zapravo za jednostavniju maketu vam ne trebaju, ja sam nekakav klon dremelice kupio tek nedavno, i na kraju ga koristim najviše kao tokarsko brusaćki stroj, uvalim komad drveta u glavu, mali broj okretaja i brusim tokarim jarbole, deblenjake križeve i sl, prije sam za to koristio najobičniju najsuriju bušilicu sa regulacijom okretaja. Naravno da ako se radi mega brod koji ima hrpu elemenata koji traže ušenje tada to postaje nužnost.

Lipo si ti to napisa samo šta bi ja nadoda par stvari. Po meni je elektični alat jako bitan pogotovo ako se hoće ubrzat izrada, a naravno i olakšat. Ne znam u kojim mjerilima radiš, da moram ručno pilat 20 rebara za brod od 1.3m odmah bi odusta. Mislim da svatko tko se hoće ozbiljnije baviti ovim hobijem treba nabaviti i nešto alata. Barem malu bušilicu i nekakvu kružnu ili sličnu pilu, mali cirkular da ne spominjem.
damacn

Član od: 10 Tra 2012
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 11:41 am    Naslov poruke: damir Citiraj ovaj komentar

Kad dođe do prvog letvanja trupa, kako sam gledao na dvd, stavlja letvice lijepi ih i onda cavlima po njima, e sada vas pitam jel se ti cavli vade radi drugog letvanja, jeli bolje da to uradim kako pokazuje na dvd cavlima ili recimo onim neznam im ime probadacama sa glavama u boji pa ih onda kad ljepilo osusi samo izvadim, tako da poslije prvog letvanja dobijem povrsinu bez cavlica i onda ide smirgl papir, e sada ako bude nekih rupica nekih neravnina, jel se to moze kitom popraviti ili je bolje zamjesati smjesu ljpila i pilotine pa to uraditi, mislim da znate sta vas pitam, hvala unaprijed na odgovorima
Pitao ssma kako ide drugo levanje ono sa oniom lijepim letvicama, to je nemoguce napraviti ljepilo proxon jer mu treb avreman da osusi, u deagostiniju su u drugom broju dali neko ljepilo nalik na trenutno za te stvari, ovdje je napisano kako se to radi ljepilo zutim neostik, jel imate jos kakvih preporuka za to drugo letvanje, hvala pozz damir
Natrag na vrh
bole13

Član od: 29 Ožu 2012
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 11:57 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odmah da napišem da sam totalni početnik što se tiće drvenog brodomaketarstva i ova tjedna izdanja su kriva što sam se uopće odlučio ponovo baviti maketarstvom (davnih godina sam slagao plastiku).
Smatram da meni kao početniku ovaj tjedni naćin izlaženja daje priliku da se pomalo pripremam i učim uz pomoć prvenstveno vaših savjeta,literature koju polako prikupljam (veliko hvala barba) i drugih maketarskih foruma.
Što se tiće cijene,smatram da nije puno tjedno dati 29.90 kn,jer znam-o potrošiti i više love na neke druge,možda nepotrebne stvari.
I za kraj,naravno već razmišljam o kupovini nekog kita,tako da mogu,kad sjednem za stol,raditi koliko želim,a ne da sam ograničen količinom djelova.

p.s.
Što se tiće alata,isti ću nabavljati kako se ukaže potreba za pojedinom vrstom,a osnove već imam.
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 12:55 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za čavliće zapravo pribadaće (za taj način odlične su one iz pakiranja košulja) ; ne zabijaju se do kraja već samo toliko da drže u poziciji letvicu dok ne primi ljepilo.
Prva oplata mogu se i ostavljat a za drugu oplatu se vade, ako se i želi imitirati čavliće (kao na palubi) onda se može izbušiti rupa svrdlom, uzeti komadić bakrene žice odrezati ubaciti u rupu i onda pobrusiti u razinu.
I na palubi u stvari se ne vide čavli već drveni čepovi kojima su pokrivani čavli koji su utjerivani dublje u drvo, dakle trebalo bi izbušiti rupu i od tamnijeg drva ubaciti "čačkalicu" pa sve pobrusiti.

Druga oplata (vidljiva!) lijepi se na prvu, svrha prve je upravo dati što pravilniju formu i što veću površinu za lijepljenje druge oplate, zato su letvice prve oplate deblje od mekšeg drveta a letvice druge oplate tanje (najčešće i uže, približno razmjeru) i od plemenitog kvalitetnijeg drva (orah, tanganjika i sl)
S dobro izvedenom prvom oplatom , pobrušenom i pokitanom (postoje razni kitovi a može i piljevina, bitno je da se dobije što pravilnija i čvršća površina; savjet je da se veće neravnine popunjavaju komadićima letvica a manje mješavinom ljepila i piljevine, da se dobije čvrsta podloga, kitovi,osim epoxy, su samo punilo) puno je lakše lijepljenje druge oplate jer se ima podloga na koju pritisnuti letvicu da dobije formu i podloga u koji zabiti čavlić.
Prilikom pričvršćavanja letvica vrijedi osnovno prvo i glavno pravilo u svim vidovima maketarstva... svak sredstvo i način koje ti omogućava i olakšava rad je dopušteno dapaće ... (ljepljive trake, lastik, tanke trake od zračnica, susjed, prijatelj, rodbina koja će pridržati....)

za alat upravo tako: za brod od 1,3 metra treba alat, a za brod od 30, 40 cm ne treba.
I tu razmislite i o alternativnim materijalima, nevjerovatno je kako se može dobiti brzo, jednostavno i jeftino čvrsta i lagana struktura od više slojeva papira ili tankog kartona.
Na netu ima hrpu nacrta sa razrađenim elementima za izradu brodova sa jezgrom i oplatom od papira, a onda se na to može zalijepiti 2. oplata od letvica i dobije se jako lagan i čvrst trup.

Leo - zd: poruka promijenjena dana: Pon Tra 16, 2012 1:18 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 1:07 pm    Naslov poruke: Re: damir Citiraj ovaj komentar

damacn Napisao/la:
Kad dođe do prvog letvanja trupa, kako sam gledao na dvd, stavlja letvice lijepi ih i onda cavlima po njima, e sada vas pitam jel se ti cavli vade radi drugog letvanja,

Na ovo ne bih znao odgovor, sve makete jedrenjaka koje sam ja radio bile su samo sa jednim "letvanjem" kako ti to kažeš... sve ko na pravom brodu. Nema podložne pa ukrasne oplate, to je uludro trošenje tj. "bacanje" dragocjenih letvica. Čak i one koima je trup bio od punog drveta imale su samo jedan sloj letvica. Maketa se sa malo strpljenja i dobre volje može napravit iz prve, sa samo jednom oplatom. Kad sam stavljao čavliće, najčešće ih nisam vadio ali moraš pazit da budu od nekog nehrđajućeg materijala. Na nekima sam vadio čavliće i rupe popunjavao vrhom čačkalice umočenim u Drvofix. Kad se ljepilo osuši, samo odrežeš višak i dobvaš savršeno pounjenu rupu koju ne treba kitat (nisam nikada upotriebio niti gram kita na drvenoj maketi). Način rada ovisi o tome da li želiš nekakav atraktivan izgled gdje će promatrač vidjeti koliko si ti to čavća zabio u oplatu ili u slučaju da je pravi jedrenjak tj. brod imao vidljive čavle kojima su se pribijale platnice na rebra.
I zaboravite "Neostike" i sl. ljepila, makete drvenih brodova lijepe se isključivo bijelim ljepilom za drvo tj. "Drvofixom" ili nekim sličnim ljepilom drugog komercijalnog naziva. Znam da ne suše brzo kao Neostik ali to je cijena čvrstog spoja tj. kvalitetnog rada.
graffa

Član od: 07 Stu 2011
Mjesto: velika gorica
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Leo - zd Napisao/la:

huhhh

Drugi primjer:

i tako dalje.

U večini se slažem ali:
Prije 50 i više godina kada sam ja primirisao maketama, imali smo u školi odličan predmet koji se zvao Tehnički odgoj.
U sklopu tog predmeta bilo je i pilanje špera, i šmirglanje i imali smo časopis ABC tehnike u kojem su u sredini izlazili nacrti za kojekakve stvarčice (od savskog čamca -to je valjda ono što misliš da je za početnike) do raketnih automobilčića (kretali su se uz pomoć čahre od metka stare mauzerice 7,9 punjene sa barutom izrađenim u školi - 50%drveni ugljen+25%salitre+25%sumpora).
A najglavnije, imali smo u Bogovićevoj (Zagreb) dućan Aviotehnika di si mogel kupiti kaj ti srce želi a u Splitu MaketeModeliMinijature, dobro malo kasnije. I Tehnodidakta iz Pule ali jako skupo i još si moral sve rezati sam a nije bilo niš lakše od Santa Marije.
I sad ono zakaj takav uvod.
Ovaj brod od Deagostinija i nije previše kompliciran za početnike jer ima dosta uputa pa i video. Obzirom da imamo internet i ovaj forum i da nas ima dosta koji se tim hobijem duže bavimo pa imamo iskustva, početnici će postavljati pitanja, a mi ćemo, jer volimo drugima pomagati, revno odgovarati na ta pitanja, bez da ih opterećujemo našim mišljenjima o tome kako to nije za njih jer je preteško.
Pored toga, ako netko nakon deset brojeva zakljući da to i nije za njega, nema velike štete. Kupljeni drveni materijal može na koncu poslužiti i za potpalu gradela (ipak je iskorišten).
Najlošije je od svega odmah u početku tvrditi kako taj Deagostini ne vrijedi i kako je to preskupo (u tom sportu smo mi Hrvati na čelu ljestvice).
Jer moraš priznati da pošteni kit sa mnogo kvalitetno pripremljenih sitnih detalja (od ključeva, kolotura, ukrasa od kvalitetnog ljeva, konopaca od prirodnih materijala - to se više nigdje ne može nać - palica, topića i njihovih lafeta i pribora) za maketu do metra dužine preko kosnika, košta i 1000$. Naravno takvi modeli se i prodaju u iznosima i 5 puta većim od plačenog kita, ali ne kod nas.
A za izraditi sve te detalje sam, trebaš kvalitatno drvo, koje kod nas nema za nabaviti (posebno ne u oblicima i veličinama koje mi trebamo).
Za ukrase su potrebni detaljni crteži posebno ukoliko želiš izraditi natjecateljsku maketu u admiralskoj izvedbi. Crteži sa ruskih sajtova jesu besplatni ali i toliko vrijede.
A crteži koje možeš kupiti na sajtovima svjetskih pomorskih muzeja su isto jako skupi. I to nisu crteži za makete nego ih moraš sm preraditi u nešto upotrbljivo.
I još jednom. Pozdravljam tvoj pristup ali!
A što se tiče navedenih postupaka u izradi, siguran sam da ćeš morati mnogo puta davati objašnjenja pa ti toplo preporučam da počneš pripremati odgovore kako bi ih imao spremne kad se pojave molbe za objašnjenje.
Pozdrav
graffa

PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 2:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

furek Napisao/la:
graffa Napisao/la:
Tamburash Napisao/la:

Kod njega mozes kupiti kit komplete koji su laserski rezani te sve sto je potrebno za izradu jednog jedrenjaka (materijal, savjeti). Ja sam izradio nekoliko njegovih kitova i imam samo rijeci pohvale! I sto je najvaznije, salje za Hrvatsku! Pozdrav!

Na kraju sve bacio.

U čemu je bio problem?
POZ

Sadržaj kita je bio djelomićan i skrpan od koje ćega sa detaljima koji nisu odgovarali razmjeru, cijena nije bila ista na početku i na kraju i kao najlošije, moraš kit preuzimati od šofera Niš expresa po autobusnim stanicama. Nakoncu sa svime potpalio roštilj.
Tamburash

Član od: 18 Ruj 2011
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 3:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

graffa Napisao/la:
furek Napisao/la:
graffa Napisao/la:
Tamburash Napisao/la:

Na kraju sve bacio.

U čemu je bio problem?
POZ

Sadržaj kita je bio djelomićan i skrpan od koje ćega sa detaljima koji nisu odgovarali razmjeru, cijena nije bila ista na početku i na kraju i kao najlošije, moraš kit preuzimati od šofera Niš expresa po autobusnim stanicama. Nakoncu sa svime potpalio roštilj.

Ja opet imam drugacije misljenje. Kitovi brodomaketara su po meni kompletni, kvalitetni te sto je po meni najvaznije, dobijes materijala i vise nego sto je potrebno (u slucaju pogreske). Vjerujte mi da sam od dva narucena kita od viska materijala sastavio jos jednog trabakula! Ono sto je po meni najvaznije je da kod bilo kojeg problema slobodno mogu kontaktirati brodomaketara te ce mi sve lijepo objasniti! (video poziv preko skype-a i sve bude jasno) Također, vjerujem da se kit komplet moze poslati i drugim nacinom, ali poucen iskustvom (slanje u inozemstvo) i sam znam da je nacin slanja autobusom najjeftiniji, a i ne smatram nekim problemom sto moram sacekati autobus, a nije mi se donjelo na kucnu adresu.

Također sam i misljenja da svatko treba odabrati sto njemu najbolje odgovara, a ne na neki nagovor ovdje na forumu. Treba ostaviti opciju, pa neka si svatko kupuje ono sto zeli.
graffa

PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 4:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Tamburash Napisao/la:
graffa Napisao/la:
furek Napisao/la:
graffa Napisao/la:
Tamburash Napisao/la:

Na kraju sve bacio.

U čemu je bio problem?
POZ

Ja opet imam drugacije misljenje. Kitovi brodomaketara su po meni kompletni, kvalitetni te sto je po meni najvaznije, dobijes materijala i vise nego sto je potrebno (u slucaju pogreske). Vjerujte mi da sam od dva narucena kita od viska materijala sastavio jos jednog trabakula! Ono sto je po meni najvaznije je da kod bilo kojeg problema slobodno mogu kontaktirati brodomaketara te ce mi sve lijepo objasniti! (video poziv preko skype-a i sve bude jasno) Također, vjerujem da se kit komplet moze poslati i drugim nacinom, ali poucen iskustvom (slanje u inozemstvo) i sam znam da je nacin slanja autobusom najjeftiniji, a i ne smatram nekim problemom sto moram sacekati autobus, a nije mi se donjelo na kucnu adresu.

Također sam i misljenja da svatko treba odabrati sto njemu najbolje odgovara, a ne na neki nagovor ovdje na forumu. Treba ostaviti opciju, pa neka si svatko kupuje ono sto zeli.

Želim puno sreće u i u budućnosti
brodomaketar

Član od: 25 Jul 2008
PorukaUpisano: Pon Tra 16, 2012 5:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

graffa Napisao/la:

poštovani gospodine
evo da vam odgovorimo jer smatramo veoma neukusnim i neprihvatljivim vaš komentar, niste naveli ni o kojoj maketi se radi.
kao prvo , do sad smo uspostavili jako fin kontakt sa preko stotinu maketara u celoj Hrvatskoj, i nije bilo ni jedne reči prigovora, jer smo uvažavali pogreške i oštećenja materijala koja nisu nastajala našom greškom i slali o našem trošku drugo.
nije bilo maketara kome nismo izašli u susret i pomogli maksimalno svim savetima pa i postavkama kako se rade makete , na ovom forumu koji izrazito cenimo i nadamo se da će i u buduće biti mesta za naše savete i pomoć.
što se tiče cena , one su sigurno najprihvatljivije a materijala ima toliko da možete početi još jednu maketu od ostatka.
za kvalitet to neka prosude maketari a dovoljno nam je poverenje koje ukazuju time što se javljaju ponovo.
ako niste bili zadovoljni , mogli ste nas kontaktirati i rešili bi sve nesuglasice na uzajamno zadovoljstvo.
možete nam se javiti i mi smo spremni da vam pomognemo da izradite vašu maketu , jer do sad bar niko nije bacio komplet, što nam je jako žao .
srdačan pozdrav vaš brodomaketar
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Drveno brodomaketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 105, 106, 107  Naprijed
Stranica 11/107

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma