Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Soldering lemljenje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Zlikovac

Član od: 10 Stu 2010
PorukaUpisano: Ned Kol 28, 2011 4:08 pm    Naslov poruke: Soldering lemljenje Citiraj ovaj komentar

Posto sam shvatio razmere svog anti-talenta za lemljenje, jedini nacin je da se obratim ovde za pomoc u nadi da ce ova tema da dobije velik odziv.
Igrom slucaja imam gasnu Iroda 70 lemilicu pa bi mu to doslo prakticno kao na ovom linku:

http://www.modelarmour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1332:soldering-how-to&catid=35:build-features&Itemid=59

Za mene moroncica je lemljenje uvek bilo lemilica + kalaj+ ispeceni prsti, a sad ulecem u polje gde se srecem sa tecnim fluxom, soldering pastom i slicno. Ocigledno sam u kamenom dobu na ovom polju i po vestini i znanju.
Pomagajte ljudi, sto opsirnije to bolje.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
domagoj

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2011 8:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pošto mi je lemljenje u opisu radnog mjesta, a i sebi sam radio neke stvari za makete, pokušat ću pomoći..
Princip lemljenja je taj da se rastapanjem tinola, kalaja, soldera...kako tko već kaže (mješavina kositra i olova) mehanički spoje dva metala. Tinol se topi na oko 180 stupnjeva.
Površina metala (bakar, mesing, kositar, željezo, čelik...aluminji se NE MOŽE lemiti) koji se spaja mora biti čista i obavezno bez oksida tog metala na površini.
Tu pomaže flux.

Flux je najčešće smolasta tvar koja se topi na još nižoj temperaturi i zadatak joj je očistiti lemno mjesto prije rastapanja samog tinola; te pomaže da tinol bude više tekuć tj. da se lijepo razlije. No i flux nije svemoćan, pa se prije lemljenja kontaktne površine dvaju dijelova moraju mehanički ili kemijski očistiti. NA tom linku spominje da je on prvo oprao dijelove.
Takav smolasti flux poslije lemljenja ostavlja tragove koji se onda čiste i peru.
Postoji i tekući flux poslije kojeg nema ostataka nakon lemljenja

Tinol najčešće dolazi u obliku žice namotane na kolut. Debljine takve žice su od cca. 0.5- 2 mm i kod njih se flux (smolasti) nalazi u srcu žice. No često ta količina fluxa nije dovoljna za neke primjene, pa se posebno dodaje čisti flux prije lemljenja.

Pošto bi tinol u obliku žice bilo teško dozirati za lemljenje preciznih stvari, postoji ta pasta koju on spominje. NA slikama je tamno sive- skoro crne boje, koja je u biti flux u koju su ubačene minijaturne kuglice tinola. Lijepo se vidi kako je on takvu pastu nanio na spoj dvaju dijelova i s njom kao zalijepio dva dijela i onda zagrijao...prvo se rastopi flux i onda te mini kuglice tinola koje na kraju mehanički povežu dijelove. Pri tome dijelove prije lemljenja treba fiksirati jer kad se rastopi flux dio bi počeo plivati na njemu.
Takva pasta košta 100-ak kuna za malu bočicu, ali za ovakve poslove se ne troši puno i bočica traje. Jedino ju je malo teže naći, samo u specijaliziranim trgovinama . U zagrebu su to Elmatis, Tevetron i sl...

Kod tih plinskih lemilica bitno je ne grijati plamenom direktno u lemno mjesto, nego malo sa strane jer bi plamen mogao otpuhati dio (ako nije dobro fiksiran), otpuhati flux ili tinol.
A i visoka temperatura plamena bi mogla "presušiti " tinol...tj. sav flux bi mogao izgoriti i tinol ne bi bio tekuć...

Dosta velik problem je ako treba lemiti više dijelova međusobno. Tu postoji opasnost da dok se lemi jedan dio, onaj prije zalemljeni se odlemi i pomakne ili otpadne. Tu treba dosta prakse, kontrolirati vrijeme grijanja, hladiti već zalemljene dielove i sl...

domagoj: poruka promijenjena dana: Sub Lis 15, 2011 8:09 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Zlikovac

Član od: 10 Stu 2010
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2011 1:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Domagoj, jedno veliko hvala jer sam naizad docekao da mi neko objasni cemu sluzi flux. Nemas pojma kako su me zblanuto prodavci i kojekakvi strucnjaci gledali kad bi ih upitao da mi to objasne. Ta pasta je za mene jedno veliko otkrice, i definitivno strahovito olaksava posao, sad je na meni da se ispraksam, barem u onoj meri u kojoj mi je to potrebno u modelarstvu.
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2011 2:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zahvala i s moje strane za super objašnjenje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
domagoj

Član od: 26 Lip 2006
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sub Lis 15, 2011 8:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma nema frke...samo ponavljam flux je jedno , a ovo sto koristi taj lik je drugo. To je flux zajedno sa tinolom u sebi.
Budem u ponedjeljak vidio tocno kako se to zove...imamo to u firmi, pa javim...
Natrag na vrh
killa

Član od: 15 Ruj 2009
PorukaUpisano: Čet Stu 22, 2012 8:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo isprcavam se sto dizem temu iz mrtvih,ali imam pitanje.
Naime planiram raditi neke vece foto-jetkane djelove i mislio sam to napraviti lemilicu.
Malo sam pogledao ponudu i iskreno nemam pojma sto mi je najbolje uzeti.

Ima li netko preporuku koju lemilicu i to za petstotinjak kuna?

Lp.
Natrag na vrh
zilkan

Član od: 26 Stu 2007
Mjesto: oko Bjelovara
PorukaUpisano: Pet Stu 23, 2012 12:44 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam koliko si vješt u lemljenju, no ovako bih ti nesta preporucio
http://www.kronos.hr/lemna-stanica-mini-20w-p-2921.html
Mozes regulirati temperaturu i to ti je dosta bitno ako si pocetnik, sve je ostalo stvar prakse, jedino ako trazis plinsku lemilicu, za to sam duduk
Natrag na vrh
Azagtoth

Član od: 04 Svi 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pon Stu 26, 2012 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zaboravi plinsku lemilicu za te stvari...najbolja ti je ova tipa lemna stanica koju je kolega prije mene naveo...najbolje su ti Weller, ali su proporcionalno tome i najskuplje, kupis jos i najtanji vrh, kao i bunt najtanje tinol zice, i na konju si...nema toga sto ne mozes zalemiti.Inace, tekuci flux ti se samo i jedino koristi za poluvodice u SMD tehnici!
bvuk

Član od: 09 Sij 2007
PorukaUpisano: Pet Sij 11, 2013 12:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Inače, što se fluxa tiče, postoji jedna jako dobra stvar - a to je lotlack (http://www.chipoteka.hr/artikl/2575/spray-lotlack-flux-sk-10-200-ml). Nakon što se jetkovina očisti dovoljno je samo sve prošpricati ovim lakom...
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Radionica, savjeti, pitanja itd... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma