Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Bombardiranje Karlovca 1944

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
FilipZG

Član od: 10 Lis 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Velj 28, 2013 11:53 pm    Naslov poruke: Bombardiranje Karlovca 1944 Citiraj ovaj komentar

Na stranici Kafotka sam naišao na ove fotografije bombardiranja Karlovca 1944 od strane savezničkih lovaca-bombardera, no meni avion izgleda kao Do-17K, evo pa pogledajte http://www.kafotka.net/2776
Ne izgleda mi baš kao išta što su saveznici koristili 1944 g....
Ostatak galerije http://www.kafotka.net/galerije/karlovac-1940-1945-ii-svj-rat/bombardiranje-karlovca-1944-godine
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 8:42 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da ovo stvarno lici na Do-17K moguce da je to jedan od Patrizanskih ili je taj napad radilo ZNDH?
http://www.kafotka.net/sites/default/files/foto/1945_bomb_korzo_11.jpg?1360566289
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 8:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sigurno je Do-17K.
Natrag na vrh
vrsa

Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 11:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na nekim slikama se da razabrati njemačke i ustaške uniforme, stoga znaći da je druga stranak odradila bombardiranje.

kako saveznici nisu imali Do-17K, ostaje da je da je to partizansko zrakoplovstvo. Ovde mi se ćini da je to jedan avion.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 1:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Treba provjeriti u dokumentima ali teško da se radi o "partizanskom" bombardiranju Karlovca. Prije će biti da zrakoplov NDH bombardira položaje ili skupine pripadnika NOVJ u neposrednoj blizini grada...
Natrag na vrh
FilipZG

Član od: 10 Lis 2009
PorukaUpisano: Pet Ožu 01, 2013 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je čini mi se skoro centar Karlovca, ne vjerujem da bi koristili bombarder da istjeraju partizane iz centra grada, a i Karlovac je pao u ruke partizana tek na kraju rata... Vrsa i Karaya su vjerojatno u pravu sa tvrdnjom da je to partizanski zrakoplov.
Natrag na vrh
Jolly Rogers

Član od: 04 Sij 2011
Mjesto: Karlovac
PorukaUpisano: Sub Ožu 02, 2013 3:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nekad i sad

Po ovim fotkama vrlo je vjerovatno da je avion bombardirao skladiste koje se nalazilo na samom rubu starog dijela grada ( uz sanac).
Plavi krug je mjesto fotografiranja, strelica 1 prva fotografija, strelica 2 druga fotografija, crveni pravokutnik je mjesto skladista.

dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2013 1:03 am    Naslov poruke: Postoji li knjiga o prebjeglim zrakoplovima? Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Da se mene pita, prvo bih potrazio podatke u nekoj referentnoj knjizi o prebjeglim zrakoplovima na stranu NOPa. Zatim mozemo dalje konstruirati pripovjetku o ovome na nizu fotografija, zar ne? Bilo je te inačice bombardera u više drzava tj. zrakoplovstava u to doba, a mozda još i u NDH.
Dobar bibliograf nam treba dati trazeni naslov knjige. Da li netko ima taj podatak?

Lijep pozdrav, Dragiša.
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2013 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljive fotografije i odlična rekonstrukcija mjesta napada. Definitivno je Do17K. ZNDH je upotrebljavao više aviona ove varijante uz E i Z, a Partizani su zarobili bar 2 primjerka. Ono što bi bilo od velike pomoći je točan datum ili bar mjesec kad su snimljene fotografije, jer mi se čini da su Partizani, tj. JA dosta kasno došli u posjed Do-17K i pitanje je da li bi to mogao biti avion sa petokrakama. Možda je prije u pitanju ZNDH avion koji bombardira Partizane koji se pokušavaju probiti u Karlovac. zanimljivo je da su Do17K u ZNDH dolazili sa remonta i u uobičajenoj zelenoj boji, ali i u staroj KJRV trobojnoj kamuflaži.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
vrsa

Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Uto Ožu 05, 2013 12:14 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Po vegetaciji tj. stablima da se zaključiti da se radi o zimskom periodu. Dakle, rekao bih prosinac do kraja pžujka, rani travanja. Sad treba detektirati koje godine. Iako piše da je 1944 u tekstu, ja sam skloniji razmišljati da se radi o 45. godini.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
djuro

Član od: 03 Pro 2009
PorukaUpisano: Pon Sij 20, 2014 12:58 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovde ima 'razglednica' iz naših krajeva, pa tako i Karlovca!
http://saafww2photographs.yolasite.com/ernest-weddell.php
Natrag na vrh
dragisa1956

Član od: 01 Lis 2009
PorukaUpisano: Pet Ožu 21, 2014 3:57 am    Naslov poruke: Od Trsta preko Karlovca i Prijepolja do Tirane. Citiraj ovaj komentar

Poštovani.
Vrlo zanimljiva pilotska karijera popračena letačkom knjižicom i vrlo dobrim snimkama situacija za vrijeme borbenih djelovaja Beaufighterima.
-Spominje se napad na ciljeve Karlovca. Bilo bi lijepo da to netko može podrobnije istražiti i povezati razdoblje s početnom slikanom temom.
-Otvaraju se ovako sporedne, slične teme na temelju predočenih podataka borbenih djelovanja u našim prostorima u 2. svjetskom ratu. Vidi se zdušno napadanje na ciljeve po 3. Reichu tj. Sloveniji: Novo mesto, Žužemberg itd.
-Upečatljiv je podatak o napadu na pomorsku bazu s više i uništenju dvije patuljaste podmornice na otoku Lošinju 19. XI.1944. iako se ništa na priloženoj slici ne vidi, a ni pilot nije bio svjestan obima počinjene štete.
-Meni je obiteljski zanimljiv napad na Prijepolje 29.XII.1944. jer su mi oca prije toga izvukli traumatiziranog, neizlječenog iz njemačke bolnice znajući za nadolazeće "bombardiranje". Sreća u nesreći kad se padne s mokre stijene.
-Svatko od istraživaća će pronaći neku motivacijsku priču za sebe.

Lijep pozdrav. Dragiša.
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma