Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1987 | |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2013 1:47 am Naslov poruke: |
|
|
e pa prema ovoj trećoj odbacio bi tezu da je od ispod žuto
lijepo se vidi druga nijansa na krajevima krila i gondolama motora _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1515 | |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2013 9:08 am Naslov poruke: |
|
|
| Samo da se nadovežem na raspravu. Fotka u boji je okrenuta, tj. otisnuta naopako. Trebala bi biti zrcalno obrnuta, a to tvrdim jer sam osobno presnimio originalne diapozitive i uočio da su dijači u okviriće bili spakirani naopako. Uostalom potvrda za to je i što se na krilu s gornje strane ne vidi hrvatska oznaka, kao i to što se na originalu vidi okvir od vrata na trupu, koja su bila samo s lijeve strane. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2013 10:24 am Naslov poruke: |
|
|
Slažem se sa konstatacijom da je avion u bojama VVKJ, a sa istima su prebojane i njemačke oznake, tako da nema zamjetne razlike na mjestima prebojavanja nekadašnjih slova i križeva, osim možda na donjoj strani aviona. Kolor fotografiju bi trebalo malo doraditi u Photo-shopu, jer je očito prevladao plavi ton i nedostaje žute, pa bi onda možda bilo vidljivije gdje su žuta područja (žuta je vrlo blijeda, a trava je plavkasta umjesto zelena...). Avioni kupljeni od Njemaca su uglavnom prolazili kroz Ikarus prije isporuke ZNDH, a tamo su postojale zalihe boja iz VVKJ. kad se već poteže pitanje VVKJ smeđe/zelene/svijetlo sivo-plave koja je i na Capronijima, mene već neko vrijeme "kopka" i sumnja vezana za bojanje Blenheima. Ako pogledate raspoložive fotografije, vidi se da raspored mrlja nije u skladu sa engleskim propisanim kamuflažama, a i granice između boja su mekane, što nije slučaj na engleskim aparatima. U konačnici, ove VVKJ boje su dosta slične RAF-ovim i vjerojatno je kamuflaža bila inspirirana njima. Drago mi je da je Poky pokrenuo ovu temu gdje ima još dosta neodgovorenih pitanja koja treba istražiti. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5420 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Svi 14, 2013 11:42 am Naslov poruke: |
|
|
E ove fotke su pun pogodak Prelude, dokazuju da ga njemci nisu odozdo prebojali u žuto ,pa zbilja ne vidim zašto bi ga u Ikarusu il u Zg. prebojavali u žuto odozdo kad nije bilo nikakvog propisa i razloga za to.
Ajmo se kratko vratiti na gornje boje koliko sam te skužio ti tvrdiš da su to boje VVKJa ,ali da bi boje sa Frkinog profila bile točne iako se tu više radi o nekakvoj tamno zelenoj-svjetlo maslinastozelenoj. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Svi 16, 2013 10:32 am Naslov poruke: Re: bojanje |
|
|
To su upute za taktičke oznake od aprila 1944. Ova S.M.79 tada više nije ni postojala... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Svi 16, 2013 11:56 am Naslov poruke: |
|
|
| ne bi rekao al eto. uputa je iz 42 i vrjedila je do 44 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| markojeras
| | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 914 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 16, 2013 12:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Zrakoplov je spaljen na mjestu posljednjeg slijetanja... _________________ Uviek napried! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Svi 16, 2013 7:32 pm Naslov poruke: Zagonetno obojan zrakoplov. |
|
|
Poštovani.
Rasprava je zanimljiva i svatko ima svoje argumente gledano pojedine fotografije snimljene malo po malo u raznim zrakoplovstvima. U velikoj knjizi koja se bavi najpoznatijim avionima 2. svjetskog rata uz po neku fotografiju i prikaze aviona u tri projekcije u tehnici zračnog kista, ima i jednostavnijih profila u bojama. Prema tom izvoru su nekad neprijateljski pa zarobljeni avioni koji su se rabili u Luftwaffe odozdola dobivali uočljivu žutu boju preko cijelog tlocrta. Ta boja je prema raznim slikama u bojama mogla biti žuta za servisne oznake i vodove goriva ili samo možda žuta za taktičke oznake ratišta. Na prikazanim fotografijama ista je tamnoća donjaka aviona i onih dijelova pokrova motora za koje predpostavljamo da nisu naknadno prebojavani, pa je nemoguće ustanoviti jedinstvenu istinu. Logično bi bilo da su avion obojili prema normama bojišta kako su to propisali u Luftwaffe. Koje su krinkane boje gornjaka također je teško odrediti prema onom okrenutom dijapozitivu kojega spominje g.Frka. U velikoj knjizi aviona drugog svjetskog rata (jedan od više svezaka) od izdavaća "Fratelli Farbi Editori" koju ja spominjem, prikazana je tipična shema za koju su tvrdili da je norma toga doba za zarobljene avione: Dvobojna bombarderska zelena odozgora i žuta odozdola. Da li je dijelom ili u potpunosti ispoštovan taj vojnotehnički uput RLM ja ne znam, ali evo i to je novi element za raspraviti.
Ja bih da sam zapovjednik bojnog zrakoplovstva poštovao te norme ili barem prilagodio postojeću krinku propisima.
Veselim se da forum prati g.Jeras koji njeguje mrežu međunarodnih poznanstava dugogodišnjih istraživaća Luftwaffe.
Lijep pozdrav, Dragiša.
P.S. Ima smisla da je bombarder obojen odozgora u Luftwaffe boje ili u zelenu i smeđu ako su upotrebljene talijanske ili jugoslavenske zatečene i zarobljene bombarderske boje. Žuta se odnosila samo na donjak aviona pa tako imamo primjere sve do Luftwaffe u SSSR. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Pet Svi 24, 2013 12:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Nemrem naći podatak ,kad je izgubljen/uništen ovaj S.79? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sub Svi 25, 2013 7:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Nemrem naći podatak ,kad je izgubljen/uništen ovaj S.79? | Mislim da je oboren kod Prozora za vrijeme bitke na Neretvi, a pilot Romeo Adum sa posadom zarobljen. Bdw. pogledao sam kolor fotografiju u Frkinoj knjizi i odličnu C/B fotografiju u Liksovoj knjizi na kojoj se vidi da avion odozdo ima njemačka kodna crna slova i relativno malu šahovnicu. Dvije boje na trupu se dosta razlikuju i imaju dosta meke i nepravilne prelaze, pa vrijedi razmisliti o tome da li je u pitanju RLM 70/71/65 ili su to KJRV boje. Gledajući ovu i slike dok ima njemačke oznake, mislim da su žuti kapotaži motora, donji vrhovi krila, horizontalac i pokretne površine horizontalaca sa obe strane. Spineri su isto žuti, ali su oni na krilnim motorima još na vrhu u nekoj drugoj boji;ili su ostali u boji aluminija kao i krakovi propelera, ili su možda svijetlo zeleni, jer jedino ta boja odgovara tonom sive. Možda se mogu povući paralele sa Velikom Aviom, tzv. Babarogom, koja je isto u prvoj fazi imala dvobojnu kamuflažu koja je tumačena kao zemljano smeđa i zelena, a na C/B fotografijama su tonske vrijednosti sive na S.M.79 i "Babarogi" vrlo slične. Zanima me ima li tu nekih konkretnijih podataka? Da li je "Babaroga" imala KJRV kamuflažu, ili je naknadno bojana u ZNDH/remontu u Zemunu? I Na Capronijima koji imaju dvobojnu kamuflažu, tonske vrijednosti sive vrlo sliče na ove sa S.M.79. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Ned Svi 26, 2013 1:19 am Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Možda se mogu povući paralele sa Velikom Aviom, tzv. Babarogom, koja je isto u prvoj fazi imala dvobojnu kamuflažu koja je tumačena kao zemljano smeđa i zelena, a na C/B fotografijama su tonske vrijednosti sive na S.M.79 i "Babarogi" vrlo slične |
E definitivno se ne bih složio pošto upravo to proučavam par dana i svjetliji ton na "Babarogi" je dosta svjetliji od tamnijeg ,dok je kod S.79 to manje primjetna razlika, a i definitivno se radi o radu različitih "slikarskih škola"..... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Ned Svi 26, 2013 4:15 pm Naslov poruke: |
|
|
| Poky Napisao/la: | | Citat: | | Možda se mogu povući paralele sa Velikom Aviom, tzv. Babarogom, koja je isto u prvoj fazi imala dvobojnu kamuflažu koja je tumačena kao zemljano smeđa i zelena, a na C/B fotografijama su tonske vrijednosti sive na S.M.79 i "Babarogi" vrlo slične |
E definitivno se ne bih složio pošto upravo to proučavam par dana i svjetliji ton na "Babarogi" je dosta svjetliji od tamnijeg ,dok je kod S.79 to manje primjetna razlika, a i definitivno se radi o radu različitih "slikarskih škola"..... | Hm, ima više slika Babaroge, i neke su snimane sa filterom pa imaju drugačiji odnos sivih nego na drugima... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| zstima
| | Član od: 15 Velj 2012 | | Poruke: 29 | |
|
Upisano: Sri Svi 29, 2013 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Od kuda je sada odjednom isplivala kasna shema bojanja bombaša u kraljevini,Gdje se može pronači taj podatak,
Pozdrav Željko |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
|
Upisano: Čet Svi 30, 2013 1:09 pm Naslov poruke: |
|
|
Ne znam dal se ekipa ohladila ili šta ,al evo još par pitanja...
Dali bi ovo sa ilustracije trebala biti ta shema s našeg S.79?
I drugo, dali postoji podatak o njihovom naoružanju ,dali su iz Italije dolazili s orginalnim talijanskim strojnicama ,il su im u Jugi instalirali neke druge? _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|