Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Ned Lip 02, 2013 3:02 pm Naslov poruke: Zero - c/b fotka |
|
|
Zanima me dal je vaj zero ovako farban ili mu je chiping
meni djeluje da je tako farban, pitam pa da se znam na ovu sliku izvlačiti kod farbanja
e da da odmah pitam dal ko zna koja bi bila vallejo boja za zelenu na zero-ima |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Nick
 | | Član od: 26 Stu 2006 | | Poruke: 934 | | Mjesto: VŽ |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Ned Lip 02, 2013 7:34 pm Naslov poruke: |
|
|
eh, Nishizawa....pazi, ak radis zeroa, onda moras bas toga napravit - to je jedan jedini takav - Nishizavin
ostali iz Rabaula su slicni ali nijedan nije isti
znaci mora imat i te oznake
nije ciping, farban je u Rabaulu ofrlje...
ps - sad vidim da sve pise na Nickovom linku....  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragisa1956
 | | Član od: 01 Lis 2009 | | Poruke: 785 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 7:40 pm Naslov poruke: Trobojna krinka uz plavocrni pokrov motora. |
|
|
Poštovani.
Vrlo zanimljiva krinka na ovome zrakoplovu je kombinacija neke mirnije dvobojne sheme po gornjacima krila i nešto "živčanije" umjetničke krinke po trupu. Temeljna boja bi trebala biti ona nijansa sive, zelenkastosive ili smeđkastosive koju su tokom cijelog rata jednako nazivali. Postoje snimke na Kodak kinofilmu u bojama nedavno oborenoga lovca u toj boji u nekom zelenilu. Druge dvije boje bi trebale biti "što razmaknutije to učinkovitije" npr. smeđe tlo i zeleno raslinje od boja zatečenih na uzletištu. Po meni je zanimljiva izjava Havajca očevica napada zero lovaca na Pearl Harbour ( koji spominje da su piloti rabili velike pilotske naočale), da je boja lovaca bila "bisernosiva". Boja točno odgovara ilustraciji Shigeoa Koikea iz tog razdoblja na kutiji Hasegawine za makete "model 21" M 1:48. Nisam siguran u inačicu ovog zrakoplova na fotografiji, ali izgleda rafiniranije od ranih. Treba nam uži specijalist kako bi nam pojasnio zanimljivu situaciju.
Pročitajte što govori ovaj Finac i odkuda su mu informacije za osnovnu boju:
http://koti.mbnet.fi/~jjuvonen/model-index_frames.html
Nadam se da sam vam barem malo potaknuo maštu.
Lijep pozdrav, Dragiša. _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Pon Lip 03, 2013 9:13 pm Naslov poruke: Re: Trobojna krinka uz plavocrni pokrov motora. |
|
|
| dragisa1956 Napisao/la: | Poštovani.
Vrlo zanimljiva krinka na ovome zrakoplovu je kombinacija neke mirnije dvobojne sheme po gornjacima krila i nešto "živčanije" umjetničke krinke po trupu. Temeljna boja bi trebala biti ona nijansa sive, zelenkastosive ili smeđkastosive koju su tokom cijelog rata jednako nazivali. Postoje snimke na Kodak kinofilmu u bojama nedavno oborenoga lovca u toj boji u nekom zelenilu. Druge dvije boje bi trebale biti "što razmaknutije to učinkovitije" npr. smeđe tlo i zeleno raslinje od boja zatečenih na uzletištu. Po meni je zanimljiva izjava Havajca očevica napada zero lovaca na Pearl Harbour ( koji spominje da su piloti rabili velike pilotske naočale), da je boja lovaca bila "bisernosiva". Boja točno odgovara ilustraciji Shigeoa Koikea iz tog razdoblja na kutiji Hasegawine za makete "model 21" M 1:48. Nisam siguran u inačicu ovog zrakoplova na fotografiji, ali izgleda rafiniranije od ranih. Treba nam uži specijalist kako bi nam pojasnio zanimljivu situaciju.
Pročitajte što govori ovaj Finac i odkuda su mu informacije za osnovnu boju:
http://koti.mbnet.fi/~jjuvonen/model-index_frames.html
Nadam se da sam vam barem malo potaknuo maštu.
Lijep pozdrav, Dragiša. |
nazalost, u pravu si samo u jednom - prvotno je taj zero bio siv
sve ostalo - nazalost kriva interpretacija
istina je da je 1943 ( da ne kopam sad tacan datum direktive po knjigama) dana naredba da se lovcima s kopnenih aerodroma nanese dvobojna kamuflaza
medjutim, ovaj avion sa slike ( i svi drugi s rabaula) su samo prebojeni otprilike i ofrlje i to samo zelenom bojom po gornjim pobrsinama, i to ne kompletni
pretpostavke su ( ali nema fotki, bar ja nisam vidio) da su krila bila kompletno zelena odozgo, dok drugi izvori tvrde da si isto kao i trup bila samo ''nasarana'' barem trecina do trupa
Sakai to koliko se sjecam u svojoj knjizi ne spominje, pa je tu teren prilicno sklizav
Na ovoj fotki se nazalost ne vidi kako spada cijelo krilo samo detalji
Medjutim, definitivno je da rabaulski Zeroi nisu bili dvobojni ( smedje zeleni) kako navodis
Drugi dio - siva boja zeroa- tu ima svega i svacega, ali biserno siva mi je najmanje vjerojatna opcija
postoje slike oborenog na havajima iz hangar, ali nitko nije sa sigurnoscu odrediti nijansu
dugo vremena je prevladavala teorija da su bili sivi ali da je boja vukla na smedje, nesto kao americka light gull gray
onda se se pojavili ostaci na kojima je boja vukla na zelenkasto...
problem je sto su svi ti dijelovi bili izlozeni trideset i vise godina atmosferalijama, a boja oksidira....
Vjerujem da bi Danijel mogao rec koju oko toga, on je ronio tamo, mozda je vidio i kojeg zeroa...al opet- znamo sto more cini boji i metalu...
moje osobno misljenje ( koje naravno ne mora biti tocno) je da je to bila siva s laaaganom primjesom smedje - ali ne boja bijele kave, kako su je neki interpretirali......
gle sto je sunce napravilo od ovog
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c1/A6M3_Munda_1943.jpg
I na kraju, zna se koji je ovo model
U napadu na pearl harbour bila je inacica A6M2, model 21
Ovaj na slici je A6M3 model 22, i isto spada u ''rane zeroe''
Ne da mise pisat razlike izmedju ovih modela i recimo modela 52...ali to su stvari koje se lako nadju _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Lip 04, 2013 9:48 am Naslov poruke: |
|
|
Već se na forumu raspravljalo o bojama na Zeroima i tu više ne bi trebalo biti nekih velikih nedoumica. Postoje novija istraživanja koja je naveo Slider. Zero su proizvodili u matičnoj tvrtki Mitsubishi i u Nakajimi. Obuhvatna siva šema koja je kasnije promjenjena u dvobojnu se razlikovala u tonu, jer je Mitsubishi siva bila više sivo-zelena vrlo slična RLM02, a Nakajimina siva više smeđeg tona u usporedbi sa Mitsubishijevom. Kasnije je uvedena zelena za gornje površine, baš tijekom produkcije A6M3, ali većina je proizvedena u obuhvatnoj sivoj, pa je zelena bojana naknadno na terenu. To je rezultiralo nizom zanimljivih šema, jer je zelena nanošena i prskanjem i kistom. Mitsubishi zelena je više maslinastog tona, a Nakajima zelena je tamna i više čista zelena. Na C/B fotografijama je teško razlučiti koja je siva u pitanju, ako se ne vidi tablica/stencil kod repa, jer su se dimenzije i oblik razlikovali ovisno o tvornici. Trebao bi provjeriti, ali mislim da je Mitsubishijev stencil u obliku položenog pravokutnika, a Nakajimin veći i više kao kvadrat. Zeroi u obuhvatno sivoj kamuflaži su bojani po principu-crvenkasto smeđi primer, pa siva boja, pa prozirni zaštitni lak, kako bi avion bio što bolje zaštićen od utjecaja mora. Unutrašnje površine su zaštićene plavo-zelenim primerom poznatim pod nazivom Aotake, a kokpit je bojan u zelenu boju koja je vrlo slična RAF interior green. Kasnije je zbog nestašice sirovine i ubrzavanja proizvodnje ova praksa bojanja napuštena, a kasniji Zeroi su se radili i u drugim tvornicama (neznam sad napamet sve podatke), pa ima i raznih varijanti na temu... Uglavnom, ovaj konkretni avion je u obuhvatnoj sivoj na koju je "našarana" zelena. Na krilima je vjerojatno bila solidnije obojana, ali na ovoj slici se vidi da krila nisu ništa bolje obojana od stražnjeg dijela trupa. Kad budem radio tu maketu i taj konkretni Nišizavin avion mislim koristiti Mitsubishijeve nijanse sive i zelene, jer mi to tako izgleda po tonovima sivog. Nakajima zelena je vrlo tamna, tako da su neki saveznički zrakoplovci izvještavali o borbama sa crnim "Zeke-ima", a prema ovoj i još nekoliko fotografija iz istog lota, tamnija boja (tj. zelena) ne izgleda tako mračno. Postoji i mogućnost da je korištena armijska zelena, jer su na Rabaulu bazirale i armijske eskadrile, no, uzevši u obzir tradicionalnu nesnošljivost između mornaričkog i armijskog japanskog zrakoplovstva, mislim da bi mornarički izvor zelene boje bio vjerojatniji. To su moja promišljanja, a odluka je na onom tko izrađuje maketu. Mogu preporučiti nijanse od proizvođača WEM-Mitsubishi Grey i Mitsubishi Green... _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| nono_zg
 | | Član od: 27 Pro 2010 | | Poruke: 1489 | |
|
Upisano: Uto Lip 04, 2013 11:24 am Naslov poruke: |
|
|
| Hvala na informacijama, odgovorima. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|