Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Helikopteri policije
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
SZVO

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Slavonski Brod/Zagreb
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 11:00 am    Naslov poruke: Helikopteri policije Citiraj ovaj komentar

U SUP/MUPu RH su do sada letjeli:

YU-HAG - Agusta AB 47J2
YU-HAO - Agusta AB 47J2
YU-HAM - Agusta AB 47J2

YU-HAI - Agusta AB 47G4
YU-HAJ - Agusta AB 47G4

YU/RC/9A-HBC - Agusta AB 206B JetRanger II
YU/RC/9A-HBZ - Agusta AB 206B JetRanger III
YU-HCF - Bell 206B JetRanger III
YU/RC/9A-HCG - Bell 206B JetRanger III
YU/RC/9A-HDB - Agusta AB 206 JetRanger III
9A-HAF - (Agusta?) Bell 206B JetRanger III

YU/RC/9A-HBM - Agusta AB 212

9A-HAG - Robinson R-22 Beta

9A-HAC - Mil Mi-8MTV-1 Hip
9A-HAD - Mil Mi-8MTV-1 Hip

Ono sto mene zanim je da li netko ima fotografiju helikoptera Bell 206 registracije 9A-HAF? Nevjerojatno je da je helikopter u RH letio 8 ili 9 godina a da ga nitko nije uslikao!!!! Ja sam se oko njega muvao pune 3 godine i bio sam dovoljno glup da ne donesem fotoaparat i uslikam ga Embarassed Embarassed Embarassed

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 1:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imam par Very Happy
kad dođem doma okačim
hornet

Član od: 17 Lis 2005
PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 5:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nije neka kvaliteta ali u nedostatku fotki čisto da se nađe za arhivu Cool
SZVO

PorukaUpisano: Čet Pro 09, 2010 6:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka cast i HVALA!!!

PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2011 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na danasnji dan, tj. 17.08.1990. godine su tri helikoptera ZJ MUP-a RH "presretnuta" od strane RV i PVO. Naime, tog dana su tri helikoptera poletjela iz danasnje Policijske akademije u Svetosimunskoj cesti (Dubrava) s deckima iz Rakitja (danas ATJ Lucko) s zadatkom uhicenja vođa pobune koji su se u tom trenutku nalazili u Gracacu. Helikopteri su imali registracije YU-HCG, YU-HBC i YU-HBM. Kod Ogulina su dobili zapovijed iz Bihaca da se vrate u Zagreb ili ce biti oboreni iako je let je bio najavljen i odobren. Helikopteri su se spustili na igraliste u Ogulinu i zatrazili daljnje instrukcije od zapovjednistva u Zagrebu. Za to vrijeme su ih u nekoliko navrata nadlijetali MiGovi-21 (vjerojatno dezurni par). Odluceno je da se nastavi dalje s letom i svaki helikopter je poletio svojom rutom prema cilju kako bi otezali pilotima MiGova njihov posao. Kod Plitvica su dobili zapovijed iz baze da se akcija prekida i helikopteri su se vratili u Lucko. Zanimljivo je da je u zraku u tom trenutku bio jos jedan helikopter ZJ MUPa (tada SUPa) koji je bio na zadatku u Splitu, te se iz Splita vracao u Zagreb. Posada tog helikoptera nije bila svjesna događanja i za "presretanje " su saznali tek po dolasku u Lucko. Od tada se 17.08. slavi kao dan jedinice.
Svim pripadnicima ZJ MUP-a RH cestitam dan njihove postrojbe!!!

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2011 5:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Pridružujem se čestitkama.

No, ovaj poduhvat kako si ga gore interpretirao ili je kao takav imao puno "rupa" ili si ga s obzirom na nedostatne informacije opisao paušalno ili je pak (što mi se čini i najizglednijim) kod planera konkretne zadaće bilo debele naivnosti - što toliko i ne čudi s obzirom na vrijeme kada se sve to zbivalo.
Naime, ovako praktički ispada da je uhićenje vođa pobune bilo "najavljeno i odobreno" (od vojnih vlasti) ... Dakako da ta najava vjerojatno i nije bila baš tako formulirana, ali nisu ni ovi u JNA bili baš toliko glupi da ne skuže što se namjerava odn. koga prevoze tri vrtoleta na ruti Zagreb-Gračac u tim okolnostima ... Teško je suditi ovako iz fotelje i s odmakom od dvadesetak godina, a pogotovo kad ne znam koliko je to u tim okolnostima bilo moguće ... ali da se recimo najavila kontrola prometnica od Jadrana prema unutrašnjosti i onda poletilo s izvjesnim vremenskim razmacima i u raspršenoj formaciji pa da su se onda prikupili kod neke točke blizu Gračaca i krenuli naglo prema cilju, vjerujem da bi bilo izgleda za "element iznenađenja". Kako prema kontrolorima i dežurnoj pari u Bihaću tako i prema ovima koji su bili "target" u Gračacu ... Ali očito je bilo iluzije da se to može učiniti razmjerno transparentno, odn. da će vojni vrh tu akciju MUP-a akceptirati kao legitimnu akciju lokalnih hrvatskih vlasti.
Jasno je da sada poprilično nagađam, s obzirom da nemam pravih informacija o cijeloj priči, ali bilo bi zanimljivo pročitati "natenane" o cijeloj ovoj priči, s obzirom da je iznimno zanimljiva. Pače, šteta je da se ovaj (doduše neuspjeli) poduhvat obilježava samo kao dan ove postrojbe jer itekako ima razloga da bi se mogao tumačiti i kao prva ratna zadaća hrvatskih zračnih snaga.
Konačno (jedna mala digresija), i bivše vazduhoplovstvo je slavilo 21. svibnja kao svoj dan, premda se zna da cijela ta priča u kratko vrijeme poslije toga baš i nije sjajno završila (pogotovo po Rudija Čajavca), a da paradoks bude veći tek nekoliko godina nakon rata utvrđeno je da se Kluzov i Čajavčev prelet iz ZNDH nije zbio 21. već 23. svibnja 1942. ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
SZVO

PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2011 7:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dobro si zakljucio da nisam opisao cijelu akciju. A dosta podataka nemam i ne znam. Taj dan u Gracacu je bilo okupljeno vise tisuca ljudi na "Mitingu istine", te su taj dan osvanule prve barikade u RH. Jovan Raskovic je na tom skupu rekao da su oni pobunjenici ili da budem precizniji da je "ovo pobuna Srpskog naroda". Iz tog razloga sam uvjeren da se s helikopterima islo samo iz razloga da bi se izazvala reakcija JNA koja je ranije vec najavila kako nece dopustiti "paravonim jedinicama i elementima" da ruse SFRJ, ali im nije smetalo da to radi "goloruk narod". Sto moze 20-30 ljudi iz helikoptera napraviti između nekoliko tisuca napaljenih pobunjenika??? The truth is out there...

EDIT: Cetvrti helikopter (ZJ S/MUPa RH) u zraku je bio na zadatku nadzora prometnica i letio je iz Splita u Zagreb Very Happy

EDIT2 Very Happy : Stvarna godina osnutka ZJ MUPa RH je 1967. Znam i tocan datum ali o tom potom. Helikopter na prvom letu je bio Agusta AB 47J2...

SZVO: poruka promijenjena dana: Sri Kol 17, 2011 7:34 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2011 7:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala na razjašnjenju. Bit će da je to bilo tak nekak ...

Nego, jel si uspio skupiti kakve skenove ovih vrtoleta kako su izgledali u to doba (s YU oznakom upisnika)?
Ja imam samo Jet Ranger YU-HAV, ali nisam siguran da je on bio u SUP SRH ...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
SZVO

PorukaUpisano: Sri Kol 17, 2011 7:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

YU-HAV je Agusta AB 206B JetRanger III c/n:8315, korisnik je HJ PSUPa SAP Vojvodine...
Odi na moje photobucket albume iz potpisa i vidjet ces neke zanimljive slike... Cak i stanovite Mi-8T koji su imali oznake Milicije (civilne registracije) i nosace sacastih lansera. Dva takva helikoptera je koristila SDB (Sluzba drzavne bezbednosti) na Kosovu 80ih godina proslog stoljeca.

PorukaUpisano: Čet Kol 18, 2011 9:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo sam pricao s prijateljima i poznavateljima situacije i konkretne akcije, pa cu ovako iz glave napisati sto sam saznao.

1. Let je najavljen i odobren iz jednog razloga: ZAKON(I). Hrvatska je u tom trenutku bila dio SFRJ bez obzira sto je proglaseno odcjepljenje i za zracni prostor iznad RH je u tom trenutku jos uvijek bila nadlezna SUKL (Savezna uprava kontrole letenja). Da su s helikopterima odletili bez najave i odobrenja ne bi stigli dalje od Velike Gorice i vec bi bili skinuti s neba. Tu su jos i međunarodni ugovori i propisi koji su se primjenjivali u SFRJ. Ako ih (helikoptere) JNA ne bi skinula s neba istog trenutka moglo im se desiti da im se suspendira AOC (Air Operator Certificate) i da ga se dodjeli SSUPu jer su oni bili nadlezni za cijeli teritorij SFRJ (nesto kao FBI u Americi). Mi smo se tog trenutka morali drzati zakona ko pijan plota i maksimalno ih koristiti u svoju korist. Zbog toga iz policije nije nastala HV vec Zbor narodne garde koji je u osnovi tzv. "Teritorijalna obrana". A teritorijalna obrana je bila unesena u Zakon o obrani SFRJ kao regularna oruzana snaga u SFRJ (da li se netko sjeca ONO i DSZ Very Happy ). Tek kada smo priznati od ostatka svijeta i primljeni u UN, ZNG je pretvoren u Hrvatsku vojsku.
2. Zasto su letjeli s 3 helikoptera i samo 30 ljudi da rijese problem? Opet ZAKON(I) i Ustav SFRJ. Svaki RSUP je duzan odrzavati red u svojoj republici i kada su se oni u Gracacu prozvali pobunjenicima, (mi)policijia je mogla i MORALA djelovati prema njima i sve bi bilo prema zakonu. Vjerojatno je bilo policajaca na zemlji koji su dovezeni busevima/BOVovima koji su cekali da dođe zracna konjica pa da se krene u uvođenje reda jer ne vjerujem da su planeri akcije bili toliko ludi da posalju samo 30ak policajaca/specijalaca na vise tisuca ljudi. U svakom slucaju u ovoj akciji je jedino JNA prekrsila zakon jer je zabranila policiji da izvrsi svoje zadace koje im je u tom trenutku propisao (tada jos vazeci) Ustav SFRJ i zakoni koji proizlaze iz njega...

Na kraju, iako je sama akcija propala, ona je ipak bila pobjeda jer je JNA tog dana otkrila sve svoje karte i svakom je u RH bilo jasno da im nije na pameti odrzavanje SFRJ vec nesto drugo. Mislim da je tog dana Jugoslavija kakvu smo znali do tog trenutka otisla u povijest, tj. da se doslo do tocke s koje vise nema povratka.

Član od: 28 Svi 2006
Mjesto: Grad na sredini hrvatske obale
PorukaUpisano: Čet Kol 18, 2011 9:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nikakvo otjepljenje SR Hrvatske nije bilo objavljenjo.Provedeni su prvi demoktatski izbori poslije 45 godina i to 23.travnja 1990 a sve tada važeće zakonodavstvo bilo je socijalističko.
Pobjedio je uvjerljivo HDZ koji je preuzeo vlast 30.svibnja 1990. a ja sam u međuvremenu dobio dobru porciju od tada još moćne narodne milicije na dan neodigrane utakmice Dinamo-C.Zvezda dana 13.svibnja 1990.

Prvi hrvatski redarstvenici (njih 1700) nisu imali s čim biti naoruzani ,jer jedino SR Hrvatska nije mogla legalno kupiti oružje za svoju policiju od SSNO-a, otkad je HDZ preuzeo vlast 30.svibnja 1990.
Zato se pristupilo prikupljanju oružja po svim milicijskim stanicama u Hrvatskoj koje je bilo namjenjeno za rezervni sastav milicije..
Prve barikade nap0ravljene su u Obrovcu u 2 sata ujutro poslije oglašavanja sirene za opću opasnost.
Sutra se proširilo na Knin i okolicu, a u Gračacu sef milicije nije bio sklon bundžijama pa mu je iz Zagreba poslana pomoć koju je JRZ PVO onemogućio.
Bio je to kraj SFRJ,što će događaji poslije samo potvrditi.
SZVO

PorukaUpisano: Sub Ruj 21, 2013 9:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako vec ranije niste vidjeli na FB ili nekom forumu, evo slike novog helikoptera ZJ MUP-a RH. Registracija ce mu biti 9A-HBA ( i moze se vidjeti ispod crnih samoljepljivih traka na repnoj gredi:
http://www.airliners.net/photo/Croatia---Police/Eurocopter-EC-135P-2+/2318428/L/&sid=fbc5ed2f7fe393cd49a1f453d79be102

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: ZGB
PorukaUpisano: Sub Ruj 21, 2013 11:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E super, cini se da su niske skije, necu morati izmisljati nove Smile

Jedino ovaj mali radar na nosu nema niti jedna maketa u 1/72, koliko znam. Ali ne bi to trebalo biti tako strašno za scratchati...
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
SZVO

PorukaUpisano: Ned Lis 06, 2013 10:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Helikopter je stigao Very Happy a sljedeci mjesec bi Revell trebao izbaciti novi kit (da, potpuno novi a ne re-issue) EC135 u mjerilu 1/32 i taj bi prema prvim najavama trebao imati sve sto ima nas osim sjedala u putnickoj kabini ali to se da nabaviti...
http://www.scalemates.com/products/product.php?id=139810

Član od: 26 Stu 2006
Mjesto: VŽ
PorukaUpisano: Ned Lis 06, 2013 10:27 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super. To si bumo složili Wink
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Naprijed
Stranica 1/4

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma