Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Karaya
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2103 | | Mjesto: Velika Gorica |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sub Ožu 15, 2014 5:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlično, pogotovo Thunderjet. Samo mu vjetrobran fali. Neće bit problem nać to sitno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Sub Ožu 15, 2014 11:32 pm Naslov poruke: |
|
|
Kao što sam nekima već najavio da se šuška o otvorenim vratima ovdje je potvrda, hvala Karaya
Zar nije taj u ZTC-u? _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mpuky1
 | | Član od: 08 Velj 2012 | | Poruke: 1795 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Ožu 16, 2014 2:06 am Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | Kao što sam nekima već najavio da se šuška o otvorenim vratima ovdje je potvrda, hvala Karaya
Zar nije taj u ZTC-u? |
Je ali bilo bi lijepo da naprave kakav vojni muzej u Hrvatskoj
i izlože restaurirane eksponate u njemu umjesto da propadaju
po livadama. _________________ WHO DARES WINS |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Mario Raguž
 | | Član od: 09 Stu 2005 | | Poruke: 1284 | | Mjesto: Dubrovnik |
|
Upisano: Ned Ožu 16, 2014 11:05 am Naslov poruke: |
|
|
Odlicna vijest za lijepo jutro! _________________ Svi smo mi Marko Babić |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Sub Ožu 22, 2014 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Lose vrijeme pokvarilo ukupan dojam medutim bilo je i nekoliko dodatnih pluseva npr. USAF Hercules MC-130J Comando II, a preleti dezurnog dvojaca u formaciji su bili samo slag na tortu _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Čet Tra 03, 2014 11:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Čita se na CAF-u da je moguće kako će ova dakota biti restaurirana (koliko bude moguće) te će nositi svoje nekadašnje boje i oznake dok je bila sudionik ww2 u sastavu 357.sqn RAF-a u Burmi tada je imala oznaku M na boku i serijal KJ926.
Douglas C-47B-5-DK, 48835 (c/n 14651/26096) delivered to RAF as Dakota IV reg. KJ926
A izgledala je nekako ovako
Ima ovdi googlemana koji znaju svašta išćupati na netu, možda se naleti i na nju iz tih vremena
Navodno postoji foto
http://mar.co.uk/search-results.asp
u tražilicu je potrebno upisati KJ926
Na netu baš i nema nešt puno, vrlo malo fotki dakota iz Burme a skoro ništa iz 357.sqn
http://users.tpg.com.au/berniezz/RAF%20Jessore.htm
ali ovdje ima ponešto o samim misijama
http://www.rquirk.com/357.html
u dostupnim PDF-ovima (Transcript for 1944 i Transcript for 1945) ova dakota (na Zemuniku) se spominje od 12/1944 - 08/1945 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2432 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 04, 2014 8:37 am Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | | Čita se na CAF-u da je moguće kako će ova dakota biti restaurirana (koliko bude moguće) te će nositi svoje nekadašnje boje i oznake dok je bila sudionik ww2 u sastavu 357.sqn RAF-a u Burmi |
Bože sačuvaj da joj slučajno stave natrag jugo oznake; koji bi to skandal bio.  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Pet Tra 04, 2014 9:28 am Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | hornet Napisao/la: | | Čita se na CAF-u da je moguće kako će ova dakota biti restaurirana (koliko bude moguće) te će nositi svoje nekadašnje boje i oznake dok je bila sudionik ww2 u sastavu 357.sqn RAF-a u Burmi |
Bože sačuvaj da joj slučajno stave natrag jugo oznake; koji bi to skandal bio.  |
Da, bio bi skandal jer živimo u takvom vremenu, na takvim prostorima (Balkan) i s takvom politikom ....
Ja lično nemam ništa protiv JRV sheme, ali kao pravi maketari možda bismo se trebali malo udaljiti od tih 'prizemnih' razmišljanja i pokušati objektivno sagledati - možda bi za ovu Dakotu stvarno bilo zanimljivije da nosi shemu iz jednog slavnijeg ili ajmo reći dramatičnijeg doba .... ajmo se malo udaljiti iz tog Balkanskog gliba, pa pokazati našoj djeci i unucima da se je i negdje drugdje borilo i umiralo, ne samo na ovim nesretnim prostorima ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| prelude
 | | Član od: 23 Stu 2005 | | Poruke: 1886 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Tra 04, 2014 12:54 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: |
Da, bio bi skandal jer živimo u takvom vremenu, na takvim prostorima (Balkan) i s takvom politikom ... : |
Vojo, ovdje nisi u pravu. Na tronu je trenutno politička opcija koja itekako štiti "crvenu zvijezdu"; i kad treba i kad ne treba ... A nije ni većina onih (razumnih) iz "plavog kuta", barem načelno i kada se poziva na političke zasade RH iz preambule ustava, eklatantno protiv spomenutog simbola. Problem su oni IQ-om "prikraćeni" pojedinci (uopće se ne libim rabiti takvu kvalifikaciju) od kojih neki povlače paralele RH s NDH i preskaču razdoblje od 1945.-1991., preko onih koji NDH segment hrv. vojničke (ne mislim i političke) tradicije posve ignoriraju, pa do onih koji hrvatsku (vojničku) tradiciju računaju samo od 1991. pa nadalje (kao da smo tada pali s neba, a prije nas nije bilo ...) ...
| vojo Napisao/la: | | ... možda bi za ovu Dakotu stvarno bilo zanimljivije da nosi shemu iz jednog slavnijeg ili ajmo reći dramatičnijeg doba .... ajmo se malo udaljiti iz tog Balkanskog gliba, pa pokazati našoj djeci i unucima da se je i negdje drugdje borilo i umiralo, ne samo na ovim nesretnim prostorima ... |
Cijenim tvoje mišljenje, ali ni tu se ne bih složio s tobom, a kamoli bio sklon trsiti se da obilježavam nečije tuđe vojne tradicije. Ako zbog ničeg drugog, a ono zbog toga što su se "imperijalisti" itekako potrudili, kako širom svijeta tako i na svom otoku, da sačuvaju i pokažu artefakte svoje vojničke povijesti. Taman posla da bi još i mi to trebali promovirati. (P.s. promocija putem maketa pojedinaca je po meni posve dovoljna, ali obnova zrakoplova u 1:1 je ipak nekakva "nacionalna razina"). Mi dakle, imamo svoje, koliko god se ovakvi ili onakvi simboli jednima ili drugima ne dopadali.
Ali zar ćemo rješavati te deficite i "defekte" u glavama ljudi pometanjem stvari pod tepih odn. prekrivajući našu povijest (ovakvu ili onakvu) nekim tuđim simbolima i tuđim tradicijama. Onda bolje da nas niti nema ... Dakle, treba to nastojati rekonstuirati na način da se promovira ta naša tradicija i time barem buduće (načelno neopterećene) naraštaje educirati u tom smjeru, ako se već ne mogu ispraviti "krive Drine" kod onih "zadojenih" ...
I na kraju, što se tiče ovog konkretnog i navodnog projekta o (ovakvoj) obnovi, "pustite me da vrištim"... Baš me zanima tko će to i kada obnoviti ... Ajte, nemojte se ložiti na ovakve nebuloze koje s vremena na vrijeme "sijevaju" u nečijim glavama ... Bitno je da se to za sada sačuva barem u ovakvom stanju kakvo jest, za neka bolja vremena ... i da se ne "rastače" i devastira dalje ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tole
 | | Član od: 12 Ožu 2008 | | Poruke: 1117 | |
|
Upisano: Pet Tra 04, 2014 1:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Ma mogli su novog kupit ! _________________
Group build - metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Sub Tra 05, 2014 3:20 pm Naslov poruke: |
|
|
prenosim sa CAF-a
 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| DarkoB
 | | Član od: 08 Ruj 2009 | | Poruke: 124 | | Mjesto: sl. i kr. grad Varaždin |
|
Upisano: Sub Tra 05, 2014 7:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako će stvarno biti restaurirana sa oznakama iz Burme, to je onda jedna od većih bedastoća za koje sam čuo
Mogli bi ga restaurirati u argentinskim bojama, jer tamo ima mnogo hrvatskih iseljenika
Dok drugi (ameri, poljaci...) kradu stare tenkove po iraku i afganistanu da bi ih pobojali u svoje oznake, mi ćemo svoj avion (sa omraženom crvenom zvijezdom) radije pobojati u etiopske, salvadorske ili jemenske oznake.
Bez obzira što je na njemu možda letio hrvat, što mu je hrvat vjerojatno točio gorivo, zatezao matice, mijenjao gume...
O tempora, o mores! _________________ http://warasdinerart.wordpress.com
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Slider
 | | Član od: 09 Velj 2012 | | Poruke: 4221 | |
|
Upisano: Sub Tra 05, 2014 7:36 pm Naslov poruke: |
|
|
| DarkoB Napisao/la: | Bez obzira što je na njemu možda letio hrvat, što mu je hrvat vjerojatno točio gorivo, zatezao matice, mijenjao gume...
O tempora, o mores! |
ja znam da je definitvno jedan hrvat na dakoti popravljal radio stanice...  _________________ Izrada maketa po narudzbi
www.m2models.hr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|