Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 9:31 pm Naslov poruke: 1/48 Academy P-36A Hawk |
|
|
Evo ga u gotovim radovima.
Priču i razlog zašto baš ovaj avion sam već predstavio u projektima "u radu", pa da se ne ponavljam, može se pročitati ovdje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phil_Rasmussen
S obzirom da je kalup ove makete porijeklom stari Hobbycraft u novoj Academyevoj kutiji, maketa je i više nego solidna, ali naravno daleko od kvalitete Tamigawe. U svakom slučaju je - barem koliko ja znam najbolje rješenje u ovom mjerilu.
Trup i krila se za pravo čudo veoma lako sklapaju. Najveći je problem rudimentalni motor i kokpit, kao i detalji općenito. Prekrasni zamjenski motor radi quickboost i vrijedi svake lipe. Treba ga malo doraditi žicom. Za kokpit sam uzeo Eduardov zoom set jer sam od početka računao staviti pilota kako
ulazi u avion, pa nabava nečeg složenijeg nema smisla. Inače je kokpit preporučljivo zamijeniti. Zoome set je super i zato što se u njemu dobije par ključnih detalja eksterijera - kao ovi nišani npr.
Najeznutiji dio za zalijepiti su ova bočna stakla koja sam skidao 2x, polirao i uz puno muke nekako prispojio drvofiksom jer bilo koje drugo ljepilo ovdje ne dolazi u obzir. Osim toga, potrebno ih je dosta stanjiti da legnu kako treba.
Za poklopac kabine sam napravio ove "šine" kojih na maketi inače nema, te na njih zalijepio držače, pa tako canopy ne izgleda kao da visi u limbu kao na većini ovih maketa koje sam viđao po internetu.
Nabavio sam i Eduardove maske za maskiranje kotača i canopya. Vota mistejka tu mejka. Maske su pogrešne veličinom i koriste samo za kotače.
Maketa je bojana alclad II aluminium bojom uz puno poliranja da se dobije ovakav finish. Znam, svi me upozoravaju da alclad ne treba polirati ako je površina dobro pripremljena, ali vjerujte mi na riječ, polirani Alclad je savršenstvo. Ali traži vremna i troši boju, pa je tako maketa bojana ukupno u 4 navrata svaki puta sa 2-3 sloja alclada. Naime, poliranjem se nešto boje skine. Bojanje i poliranje mi uzelo 2 tjedna. Ruka otpala. Strojno poliranje ne dolazi u obzir. Probao sam Proxxonom i najfinijim vunenim nastavkom, ali uvijek ostanu neke crtice - preagresivno. Polirao sam običnom pamučnom krpicom i Mr hobby SF compoundom. Završna ruka je krpica za naočale.
Decali su Cartograph - dobri, ali sam ih rezao jedan po jedan do ruba i lijepio ravno na alclad. Sve skupa super ispadne kad se zalije microsolom.
Kako je to izgledalo u radu, može se vidjeti ovdje:
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=26613&sid=73a1ef526b7fd93ffc47310cd4395a6f
Hvala na čitanju. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Davor
 | | Član od: 09 Lis 2011 | | Poruke: 2563 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 10:04 pm Naslov poruke: |
|
|
..vido sam ga u živo i mora se priznati izvrstan rad...posebno me se dojmilo bojanje...dobio si super metalnu površinu...  _________________ UPUTSTVA OBIČNO ČITAMO TEK KAD SMO U... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hrmodeler
 | | Član od: 20 Ruj 2011 | | Poruke: 564 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 10:06 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan je! _________________
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| P-51
 | | Član od: 24 Ožu 2006 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Drniš/Šibenik |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 10:33 pm Naslov poruke: |
|
|
Krasno  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zdravko
| | Član od: 28 Velj 2007 | | Poruke: 62 | |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 11:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Meni jedna od najbolje ofarbanih maketa koje sam vidio u zadnjih par godina. Prekrasno. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Zorro
 | | Član od: 30 Tra 2012 | | Poruke: 306 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sub Svi 31, 2014 11:39 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlično napravljeno! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| dragan_mig31
 | | Član od: 16 Sij 2006 | | Poruke: 3566 | | Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1046 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 9:20 am Naslov poruke: |
|
|
Jako dobro, maketa izvrsna, ima priču, prava mini diorama, haiku maketarenje  _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
 | | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 1680 | |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 9:53 am Naslov poruke: |
|
|
Odlično Vjeko!
jedino meni ova kanta nije jasna. nije jasno zašto bi tamo bila kanta a da nema i metle ili krpe, jednostavno ne kužim priču s tom kantom, i kako je baš pala na tu stranu i tko ju je tamo donio _________________ Skuki
Teška vremena prijatelju moj, đavo ih odnio |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 0viking0 Moderator
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 2977 | | Mjesto: Zagreb - Croatia |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 10:16 am Naslov poruke: |
|
|
| mskukan Napisao/la: | Odlično Vjeko!
jedino meni ova kanta nije jasna. nije jasno zašto bi tamo bila kanta a da nema i metle ili krpe, jednostavno ne kužim priču s tom kantom, i kako je baš pala na tu stranu i tko ju je tamo donio |
Haha, pa kaj ne vidis da su gasili ovu paljevinu i kad su ugasili, ostala im jedna kanta u kojoj je bila voda. _________________ paulusvictor |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 1:55 pm Naslov poruke: |
|
|
premala kanta za toliko paljevine
 _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Boris G.
 | | Član od: 03 Ruj 2007 | | Poruke: 3973 | | Mjesto: SPLIT |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 2:11 pm Naslov poruke: |
|
|
| mskukan Napisao/la: | premala kanta za toliko paljevine
 |
Bomba je pala na neko skladište u blizini i kanta je doletjela i pala baš blizu zrakoplova. Pri svemu tome nije oštećena jer su u to vrijeme radili kvalitetne kante, "Made in USA" a ne "Made in PRC".  _________________ MAK "Reoplan" |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mskukan
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 2:18 pm Naslov poruke: |
|
|
| Boris G. Napisao/la: | | mskukan Napisao/la: | premala kanta za toliko paljevine
 |
Bomba je pala na neko skladište u blizini i kanta je doletjela i pala baš blizu zrakoplova. Pri svemu tome nije oštećena jer su u to vrijeme radili kvalitetne kante, "Made in USA" a ne "Made in PRC".  |
aaaaaa, onda OK  _________________ Skuki
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Bumble bee Moderator
 | | Član od: 23 Jul 2006 | | Poruke: 979 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 2:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Prekrasna maketa, svaka cast Vjeko  _________________ Domagoj Kamenjarin
MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Klodovik
 | | Član od: 08 Sij 2007 | | Poruke: 276 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Ned Lip 01, 2014 2:52 pm Naslov poruke: |
|
|
Vjeko odlično je ispalo na kraju. Svaka čast. _________________ Mario...
MK Grunf |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|