Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Hassegawa P-51D, 1:32
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Davor

Član od: 09 Lis 2011
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ožu 10, 2016 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Boris G. Napisao/la:
Grega X Napisao/la:
Boris G. Napisao/la:

Jer, na kraju krajeva, ako imaš dva vrhunska maketara koja iza sebe imaju bogato iskustvo i puno utakmica u nogama, na kraju će razliku među njima praviti samo količina novaca koju su spremni uložiti, tj. koji od njih ima i spreman je dati 250 kuna za Friulke ili 1000+ kuna za drvene palube i 10-ak ploča plehova. Wink

Ni slučajno. Veliku razliku če napravit konačni dojam makete i stil, na koji je ona napravljena. Uzmi recimo španjolski stil maketarstva i nama bližji (češki) europski. Koja bi ti bila bolja? Vidio sam mnogo maketa sa svim aftermarketom koje su bile loše napravljene, tako da aftermarket nije sve. Ja osobno raje napravim 2 dobre makete u godini nego 10 loših. (i trošak je isti).

Grega, ni ti nisi dobro čitao. Obrati pažnju na detalj "dva vrhunska maketara", znači ljude koji su savladali sve trikove iz rukava, sve lekcije iz svih knjiga, poznaju sve evropske i svjetske maketarske škole i stilove i svaki od njih sa natjecanja donese doma hrpu medalja svih metalic nijansi. E pa daj svakome od njih dvojice zadatak da napravi Zvezdinog T-34 najbolje što zna. Jednome daj sve moguće detalje i dodatke koji su ikada izmišljeni za 'tetku' a drugog ostavi da se snalazi s onime što nađe u kutiji. Što misliš, hoće li ovome drugome imalo pomoći svo znanje i vještine koje je stekao tijekom dugogodišnje prakse da potuče svog oponenta!? Neće. Znači, lova ipak znači nešto u cijeloj priči. Wink

...Borise u tom se ne mogu složiti sa tobom....moj zvezdin t-34/85 rađen je oob i nešto skreča i natjecao se u Celju sa maketama koje su imale kupljene dodatke i T-34 je bio best of show...
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 12:30 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Davor Napisao/la:

...Borise u tom se ne mogu složiti sa tobom....moj zvezdin t-34/85 rađen je oob i nešto skreča i natjecao se u Celju sa maketama koje su imale kupljene dodatke i T-34 je bio best of show...

Citirat ću te:

"...sve je iz kutije osim gusjenica...gusjenice su friule models..."

Samo si stavio Friulke, ništa više... Very Happy Very Happy Very Happy

OK, nećemo više spamati temu, stvarno smo pretjerali.

Natrkeljali smo se dovoljno za prvo tromjesečje pa da se vratimo sad slijedećih par mjeseci u mirne i staložene 'kupujem-prodajem' vode. Very Happy Very Happy Very Happy
Davor

Član od: 09 Lis 2011
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 12:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

...istina... Very Happy Very Happy
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 1:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dajte ljudi pustite coveka nek radi kako hoce.Ako njemu predstavlja zadovoljstvo da to tako radi ko je bilo kod od nas da mu to osporava.Svako radi kako hoce i najbitnija stvar je da je covek zadovoljan na kraju.Ja mislim da je mustang sasvim pristojan za vitrinu.Otkud znate da to nije bila namera?
CCCP
Administrator
Član od: 14 Ožu 2009
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 3:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antune mislim da se trebaš maknit od ove folije, svaki put kad staviš maketu s folijom bude belaje oko nečega Very Happy
Kaže se u Slavoniji da je čovjek koji za sebe kaže da je dobar uvijek najveća hulja, pa da odmah započnem sa mojim mišljenjem da sam poprilično ispodprosječan maketar. Sad kad smo to fino rasčistili, mogu počet Padaju govna Antune lega, da si neuredan jesi, da ti tu i tamo neš leži koji mm krivo, pa leži, ove cijevi po kabini me podsjeti kad dolaziš u Zagreb da ti donesem gitarske žice, imam ih na bacanje svakakvih debljina i sa onim gustim navojima su savršene za takve stvari, ove tvoje malo spuštaju maketu ovako, al sad je kasno. No moje osobno mišljenje je da tvoje makete u biti uvijek izgledaju meh samo na forumu, ima nešto u tvojem slikanju da se uvijek vidi svako zrno prašine i svaki suvišni curak, mani se makete i uhvati se fotoaparata, makete će ti bit pet puta bolje Wink Svaki put kad je doneseš na natjecanje, barem meni osobno, izgledaju odlično, nisu možda za zlato al imaju karaktera, ne izgledaju sterilno već se vidi da si ti autor, imaju dio tebe u sebi... I sad dolazimo do te vječite dileme dojam ili tehnika. Pa ajde da se još malo raspišem, ionako pišem zadaću za fax kao što se vidi... Bio sam ja tako jednom skoro al davno klinac, i svake nedjelje se zalijepio za televizor i gledao šumahera kak prestiže neke budale koje misle da znaju vozit po nekoj stazi. I početkom svake sezone izdavali su nove bolide, svaki je imao svoj izgled, motor, getribu, svaki je bio nešto novo i revolucionarno, i tako 20-ak puta, svaki drugačiji. Jedne godine BMW izbacio bolid sa avnim nosom, bokte senzacije, pol sata sam trkeljao kako će pobjedit jer bolje izgleda od drugih. I došlo drugo vrijeme, svi se nabrijali da ako ubace neke podatke u kompjuter i izračunaju najefikasniji oblik za aerodinamiku će dobit sezonu, ak naprave optimalan motor itd itbl. Danas upalim u nedjelju F1, svi bolidi isti skoro(izuzev ovih koji nemaju para pa su zadnji), i to dragi kolege ljudi poput vas koji se nabrijavaju na tehničko savršenstvo rade ovom hobiju. Da se zainatimo i provedemo par godina svakodnevno na istoj maketi sa posebnom brigom da svaki zadnji detalj bude najvjerniji slici originala, završit ćemo svi kao F1, dobit ćemo na natjecanju 200 istih maketa. I gdje je onda poanta suđenja? Čemu onda slagat maketu? Kad se vrijeme utrošeno na slaganje tako nečega preračuna u radne sate, isplativije je naučit radit 3d modele iz slika i isprintat na 3d printeru, i imaš savršenu maketu. Super. Što ćemo s njom? Budala iz kluba isprinta isto tako savršenu, pa iz drugog opet, i opet i opet i imate milijun savršenih maketa i niti jedan nemože reći "Vidiš, to sam ja slagao, vidi kad se okrene tu mi je iscurio wash al to sudac neće vidjet jer sam ga zahebo i skario to". Za razliku od vas koji radite "savršene" makete(a većina vas koji su se okomili na Antuna doista jeste vrhunski maketari), Antunove makete sam znao raspoznat na natjecanju i prije nego sam ga upoznao, većem dijelu vas(izuzev saveznih kolega) niti danas znam imena niti znam koje su vaše makete, jer mi na natjecanju nisu bile bitne, bile su jedne od mnogih, neovisno o količini scratcha ili aftermarketa. Greške se dešavaju, ali poanta maketarstva nije tražiti ih do zadnjeg detalja, ovo je hobi, zabava, umjetnost, ne tehničko crtanje i slaganje visokoperformansnih motora, greške su naš stil, naša umjetnička sloboda, odraz nas na maketi, a ne tehnička savršenost. Treba gledati trud, opći dojam, kvalitetu, a detalji i točnost trebaju dolaziti tek na kraju kao bodovi koji će prevagnut mjesto gore-dolje eventualno(narano netko tko napravi maketu di je propeler nalijepio pilotu na čelo ne spada pod to, razumije se što hoću reć, da odmah izbjegnem pitanja koja znam da će slijediti).
Toliko od mene, nadam se da su oni koji su došli do kraja posta shvatili poantu, prestanite picajzlirat i primite se ljepila i birtija/klubova!
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
2851cz

Član od: 11 Lip 2012
Mjesto: Osijek
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 8:33 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kapa dole kolega CCCP.
Natrag na vrh
Antun Janković

Član od: 04 Kol 2008
Mjesto: Swansea
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 9:53 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

CCCP imaš cugu kad se vidimo! Postati ću rusofil zbog tebe! Smile
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 1:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nja nja nja....i sad ce opet svi biti prijatelji i napit se do skupa besvjesti...a forum ce bit opet dosadan....pa tek smo na petoj stranici .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

a kaj je s onima koji ne koriste aftermarket, nego skrecaju, i to tehnicki i povijesno tocno ?? ha ? ima i takvih Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Duka

Član od: 03 Velj 2008
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Slider Napisao/la:
nja nja nja....i sad ce opet svi biti prijatelji i napit se do skupa besvjesti...a forum ce bit opet dosadan....pa tek smo na petoj stranici .... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy

Ja mislim da bi se to ipak trebalo riješiti tako da se na sljedećem natjecanju sve uključene strane sastanu, uzmu skalpele i riješe to kao pravi maketari borbom do smrti dok mi svi gledamo i kladimo se Very Happy
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku MSN Messenger
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 2:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo Slider me potaknuo da se javim, naime iako sam sve pročitao nisam imao namjeru uključivati se u temu. Ali neću previše duljiti. Motivi svakoga id nas koji se ponekad natječeno na maketarskim natjecanjima su vrlo različiti, tako da to smatram osobnom stvari. Naravno da se lakše natjecati ali se i lakše podnosi "poraz", ako su pravila natjecanja i suđenja unaprijed jasna i nedvosmislena, jer ako gradiš maketu ne samo radi zabave nego i zbog natjecanja, moraš poštivati pravila koja unaprijed postavlja organizator. Svi smo mi subjektivni kada je riječ o našim maketama i nitko tu nije iznimka, pa su frustracije na natjecanjima kada je tuđa maketa bolja od naše, nešto što trebamo unaprijed prihvatiti - osim ako se radi o sudačkoj pogrešci ili propustu, za što bi trebalo uvijek postojati i pravo žalbe.

Pri izradi svojih maketa imao sam priliku isprobati dosta raznih tehnika. Osobno držim da je tehnika alu folije koju primjenjuje Antun vrlo zanimljiva, a ploče tako tretirane izgledaju vrlo realistično. Čini mi se da je najveći problem kod toga što je vrlo teško postići da ne izgledaju naborano odnosno trebale bi izgledati glatke - iako su i prave ploče na avionima često "ispigane", ali to ipak malo drugačije izgleda:). Točno je da 1/32 maketa, budući da je dosta velika, naprosto "traži" da se dodaju detalji i o tome ovisi i finalni utisak o maketi. Kvalitetno detaljizirana takva maketa uvijek će pokupiti "WOW" od ostalih, iako smatram da to ne mora biti presudno za konačnu ocjenu. Vidio sam prekrasno detaljizirane makete sa lošim bojanjem i obrnuto, i uvijek su mi se više sviđale ove druge. Aftermarket? Svakako da, ali ne uvijek i svugdje. Naime danas svi proizvođači u tome poprilično pretjeruju, a veliki dio toga što se nudi često je i pogrešno izveden, iako na prvi pogled jako lijepo izgleda. Govoreći naravno samo iz moje perspektive i uvažavajući svako drugačije mišljenje, za mene je bit maketarstva to, da maketa izgleda kao minijatura, a ne kao igračka (što je čest slučaj u poplavi fotki na netu). Po meni baš to razdvaja majstore od amatera.
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 4:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Amen
Boris G.

Član od: 03 Ruj 2007
Mjesto: SPLIT
PorukaUpisano: Pet Ožu 11, 2016 7:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Antun Janković Napisao/la:
Amen

White Tiger

Član od: 08 Lip 2015
PorukaUpisano: Pon Ožu 14, 2016 2:55 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Joj sto volim kada radimo kvantnu fiziku od ovako lijepog i spokojnog hobija. Bavim se hobijem nesto vise od godinu dana, uzivam u njemu i svaka nova maketa me uveseli. Imam lose makete, ali neka, pocetci su takvi i nije mi jednog dana cilj napravit Mustanga u xy mjerilu da pljunuti pravi mustang sa svakom zakovicom u nanometar tocno. To nije poanta, nit je srz ovog hobija. Poznajem Antuna, vidio sam njegove radove uzivo i za mene su njegovi radovi cista umjetnost, usto mi je Antun ubacio pokoji savjet te pomogao oko mojih maketa. Jako cijenim njega kao maketara zato sto ga boli briga za 100% tocnost makete. On to voli i uziva u njegovom radu kakav je. Zasto nametat na svakom postu da to nije identicno kao sa neke fotografije. Bas mi je zao kao novopecenom jako mladom maketaru gledat "zahtjevnost" ovako jednostavnog i lijepog hobija i koliko ljudi se udaljava od same srzi hobija.

Nije mi se cilj svadat, prkosit ili biti ne pristojan. Vidio sam da svi komentiraju pa ajd rek'o zast' ne i ja. To je samo jos jedno od misljenja u moru misljenja.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Pon Ožu 14, 2016 4:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nema me par dana na forumu i eto gužve i gomile postova za čitanje.. Cool Zašto se stalno izaziva fajt oko maketarske filozofije kad se nekome ne svidi kritika njegove makete? Zar je odrasloj osobi teško prihvatiti kritiku, ako to nije wow, bravo, odlično i sl.?!? Ne sjećam se da je netko ikada, ovdje na forumu, komentirao maketu sa baš temeljno zlom namjerom, osim da je onaj čija je maketa bila u pitanju to zbog svoje senzibilne prirode shvatio kao uvredu i pljuvanje... Meni kritike uvijek pomažu da skužim neku grešku koju nisam vidio i da to popravim ako mogu. Zar nije sve u životu tako da trebamo dati sve od sebe i napraviti najbolje što možemo, učiti iz svojih pogrešaka i napredovati, težiti boljemu? Da nije tako, još bi u pećini sa kremenim alatom rezuckali but od mamuta i mislili da su zvijezde na nebu sjajne točkice ili božanstva? Eto, nakon malo filozofije odlučio sam komentirati i maketu o kojoj se negdje davno na početku teme raspravljalo. Iskreno, ovaj trup od Mustanga, kao i kokpit izgledaju daleko od kvalitetnog. Skrečanjem se može napraviti odlične detalje-oni koji izrađuju i prodaju aftermarkete to moraju prvo sami napraviti i projektirati, pa mi ostali njima "dajemo " novce. Dakle, sasvim je moguće sam od priručnog materijala napraviti savršeni kokpit ako je to baš ono što maketara veseli. U pitanju je preciznost i tehnička izvedba koja na ovom Mustangu izostaje. Antune, vidio sam na natjecanjima i fotografijama više tvojih radova i neki su mi se svidjeli, kao npr. Gloster meteor sa snježnom kamuflažom, ali na goovo svakom su bile vidljive početničke greške-otisci prstiju na boji, zamuljani okviri poklopaca kokpita i sl. Znaš da sam ti iskreno rekao da mi se radovi sa folijom ne sviđaju i da izgledaju grbavo i neuvjerljivo uživo još slabije nego na fotografijama... Nisi prvi koji je takvu tehniku koristio i moglo se po internetu i časopisima vidjeti izvrsne radove rađene na taj način, ali se ti nisi tome približio. Obzirom da si krenuo od 1/72 gdje je folija apsurdna zbog svoje debljine i prevelike sjanosti u odnosu na uvjerljivi izgled u mjerilu, prema 1/48 gdje je to već izvedivo, pa konačno prema 1/32 gdje bi ta tehnika mogla dati izvrstan rezultat, tvoje sam radove shvatio kao neku vrstu vježbe. Očekivao sam da ćeš na ovom Mustangu doći do uvjerljivog rezultata i kroz rad eliminirati greške, ali čini mi se kao da si nazadovao. Mustang u 1/32 izgleda još slabije od F-100 u 1/72. Tehnika metalnih folija nije neko pomicanje granica maketarstva ili otkrivanje nečeg novog, kad se primjenjuje već desetljećima (imam doma Fine scale modeller u kojemu je članak o Hasegawinom P-38 1/48 tako rađenim, a izašao je 90-tih godina!), nego bi to više bilo "otkrivanje tople vode". Wink Isprobao sam jednom tu tehniku i ništa nije ispalo grbavo ili van mjerila ( Ima ovdje na forumu Naboo starfighter u sekciji sci-fi, pa se može pogledati), ali za avione preferiram kvalitetne metalne boje. Što se tiče suđenja i natjecanja, to je druga tema, ali uvjeravam svekoliku maketarsku zajednicu da se kod maketa uvijek prvo gleda geometrija i temeljne tehnike, a onda sve ostalo, tako da krilo koje "visi", otisci prstiju ili silvering na dekalima mogu "srušiti" i maketu sa 200 kuna ugrađenih aftermarketa, jednako kao i onu u koju je utrošeno godinu dana skrečanja. Eto, raspisao sam se i vjerojatno mnoge razljutio, ali se nadam da se ti nećeš na mene razljutiti, jer mislim da kao maketar imaš veliki potencijal koji trenutno ne koristiš jer si previše zapeo za tehniku koja ti ne daje zadovoljavajući rezultat.

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Antun Janković

PorukaUpisano: Pon Ožu 14, 2016 5:54 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Dragi Grumfe
Zanemariti ću to št si me u tekstu etiketirao kao emotivno nestabilnu i općenito nedozrelu osobu.
Preskočiti ću i tu glupost o debljini folije i sjajnosti jer smo o tome raspravljali na nekoliko postova. Naime folija je tanja od boje, a zbog takozvanog efekta mjerila boje posvjetljujemo u manjem mjerilu sve osim nmf-a koji je presjajan. Ima li tu logike?!?
No ne mogu preskočiti taj bahati elitistički stav po kojem je maketa bolja što se više aftermarketa u nju stavi (što ti nisi direktno rekao ali nisi ni morao jer si indirektno dao za pravo onima koji su to rekli), te dociranje sa visoka npr. čovjeka koji je na ovom forumu objavio samo jednu (1) maketu u gotovim maketama i jednu (1) maketu u radu i to je po mom mišljenju prva puna, kako ti kažeš, početničkih grešaka, a za drugu ćemo vidjeti.
Što se tiće suđenja, nikada se nisam petljao poslije natjecanja u komentare u rubrikama o natjecanjima, no stvarno mi nije jasno kako jedna takva maketa (da ne spominjem druge) može dobiti prvo ili drugo mjesto (više se ne sjećam).
Naravno da ne očekujem samo Wow komentare, kako si ti to rekao, već korektno nabrajanje grešaka. Stvarno mi nije jasno gdje su neki vidjeli predebelu boju, a bojan je jedino kokpit i nije predebela, te neravnine folije kojih nema, već postoji samo efekt trošenja folije dobijen umjetničkim uljanim bojama.
Pored toga, tehnika lijepljenja folije nije nove (znam to jer sam je i ja pokupio sa neta), ali je meni draga. Prema tome, raditi ću s njom koliko ja budem želio na maketama koje ja izaberem. Ne pada mi na pamet, zbog raznih, kako ti kažeš, "dobronamjernih" komentara kupovati makete i aftermarket od nekoliko stotina eura.
Ono što me osobito smeta, da ponovim, je taj prešutno prihvaćeni bahati stav po kojem neki samozvani arbitri proglašavaju određenog maketara naprednim, odnosno nazadnim. Po čijim mjerilima? Naime, da se vratim na suđenje sve znam kako to ide.... Najgora stvar je to što sam čak sklon i povjerovati da te osobe i nemaju stvarno zločesto ponašanje, već su jednostavno takve i to niti ne primječuju.... Sad Svi vi "velike face" zaboravljate da smo mi "male face" ovdje važnije od vas jer smo, ako ništa drugo, brojniji i da nema nas ne bi bilo ni vas.
I za kraj, ako bi prskočili tvoje objšnjenje da krila moraju biti ravna i da na prozirnim dijelovima ne smiju biti otisci prstiju, još uvijek nitko nije spomenu nikakve standarde. Naime i ti si u mnogim svojim postovima bar samnom oscilirao između tehničke točnosti i umjetničkog dojma. Dok god to bude tako, svakakve će makete biti dobro ocijenjene, a druge isto tako loše u ovisnosti od argumenta snage suca ili konzilija (kako je to već netko nazvao).
Dok se to ne promjeni, ja ću i dalje sa uživanjem uništavati kvalitetu ovog forume i hrvatskog mketarstva općenito.
Toliko od mene, više ovo ne komentiram. Rekao sam što sam imao.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naprijed
Stranica 5/6

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma