Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| 2851cz
| | Član od: 11 Lip 2012 | | Poruke: 1013 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Tra 12, 2016 7:45 pm Naslov poruke: OSIJEK 2016 Kategorije |
|
|
Pozivamo vas 18.6 .2016 u Osijek na takmičenje u maketarstvu (svi materijali su dobrodošli ). Svi detalji, satnica i sadržaji dostupni za vrijeme takmičenja kao i kategorije kroz par dana .
2851cz: poruka promijenjena dana: Pon Svi 30, 2016 11:04 am; prepravljeno ukupno 2 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 12:44 pm Naslov poruke: |
|
|
Jel smijem pitati čemu ovakvo razvrstavanje(po meni vrlo nepotrebno) po godnima? 5 kategorija 72ojki???
Ako cete po tome, onda zasto niste razdvojili i vozila?
Nemojte se ljutiti, ali meni je ovo malo ludo _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Duka
 | | Član od: 03 Velj 2008 | | Poruke: 49 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 1:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Ipak je došlo do greške kod objave. Ovo je bio samo prijedlog koji se trebao raspraviti i dopuniti na sljedećem sastanku kluba ali se nismo dobro razumjeli pa je došlo do objave.
Molim ili moderatore ili kolegu 2851cz da obrišu taj post, a pravi popis kategorija će biti objavljen kroz par dana. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 1:40 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ideja je bila potaknuti raspravu jer ukoliko je u istoj kategoriji Jedan aparat iz ww1 naspram većine ostalih iz ww2 se ni ne primjeti . U biti zanima nas vaše mišljenje i naravno najmanji problem je stavit standardne kategorije . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 3:58 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa inace wwI avioni budu bas primjeceni jer ih i nema puno.
Ako bas zelite razvrstavati po godinama onda do 1945 i nakon 45 cisto da razdvojite jetove od propova ali to se ionako napravi bolje sa prop i jet kategorijama.
Opet, ne znam koliko maketa ocekujete(pohvalno je biti optimista doduse) ali nista necete dobiti razrijeđivanjem relativno malog broja maketa _________________ Matija
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 5:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Da što reći vidim da su kategorije obrisane ,nije mi doduše jasno zašto i kako je moguće brisati objavu na zahtjev drugog člana foruma iako u njoj nema ništa uvredljivo i sl. ali eto tako je kako je .Bez da sada širimo raspravu u nekom krivom smjeru . Koliko maketa očekujemo dobro je pitanje voljeli bi naravno što više ali želje i stvarnost su nešto sasvim drugo. Sa kategorijama smo pokušali unjeti neku novinu je li ona dobra ili loša to bi vrijeme pokazalo .I dalje sam mišljenja da vremenski raspored ima neke logike ali naravno to je samo moje mišljenje . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 5:31 pm Naslov poruke: |
|
|
Evo primjer koji mi pada na pamet, verzija bf109 iz '39 je virtualno ista onoj iz '40( pa i na dalje) pa ne vidim cemu bi to doprinjelo.(to je izravno povuceno iz popisa kategorija koje su obrisane sada)
Dvokrilaca je bilo i prije i za vrijeme drugog sv.rata(a i kasnije) pa ne vidim opet ni tu nesto da se dobije
Imho...podjela na propove i jetove je sasvim ok za nase(a i za svjetske) potrebe. _________________ Matija
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 5:43 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ma vidi uvijek mi je bilo žao onih malih dvokrilaca iz ww1 uđu u kategoriju sa AN 2 i jadni se ni nevide .Malo sam karikirao ali u biti otprilike iz tog razmišljanja je krenula ta ideja . Naravno nemam ništa protiv da kategorije budu standardne . |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 10:03 pm Naslov poruke: |
|
|
Ideja je bila da zrakoplove podijelimo u epohe. Dakle sve zrakoplove, sve što leti. U stvari nema baš previše smisla dijeliti zrakoplove na dvije pogonske skupine. Što je onda sa raketnim zrakoplovima, raketnim ruksacima, balonima, cepelinima....?
U svakom slučaju mišljenja smo da nam nešto novo neće smetati. Ne vidim u čemu je problem....
Što se tiće raznih inačica istog aviona, svaki maketar radi točno određeni avion kako je on izgledao u nekom točnom trenutku, pa će ga već svrstati u određenu kategoriju-epohu koja odgovara.
Eto to bi ukratko bilo to. Nešto od toga ćemo napraviti i ne mislim da je od životne važnosti kako će se kategorija u kojoj se maketa izlaže zove. Dobro je vidjeti dobre makete, a ostalo je sekundarno. Dajmo šansu nečem novom. O.K.? _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Antun Janković
 | | Član od: 04 Kol 2008 | | Poruke: 2300 | | Mjesto: Swansea |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 10:07 pm Naslov poruke: |
|
|
I da! Što se tiće "relativno malog broja maketa", to do sada nije bilo točno. 2014 smo imali najveće natjecanj u Hrvatskoj (iz objektivnih razloga), a 2015 smo imali oko 270 maketa, što nije tako "relativno malo". Voljeli bi ove godine imati bar isti broj...... _________________ potpis |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 10:36 pm Naslov poruke: |
|
|
Podjela jet, prop, višekrilci je zamišljena s ciljem grupiranja sličnih tehnika izrade/kompleksnosti radi lakšeg suđenja, tj. komparacije tematikom u smislu tehnika izrade srodnih maketa. Jer većina dvokrilaca ima zatege, pa možeš uspoređivati kako je to izvedeno na pojedinim maketama ili ima simulaciju drveta (bar na propeleru), Jetovi većinom imaju bombe, antene, mlaznike, za razliku od propova, itd.
Nažalost broj dvokrilaca po natjecanjima je mali pa se oni guraju najbližu sličnu kategoriju.
Osobno sam stava (ne mora uvijek vrijediti, ali generalno) da su po kompleksnosti izrade dvokrilci najteži,a jednomotorni lovački avioni najlakši za izradu. Iako komplksnost nije važan kriterij pri odlučivanju o poretku, ako su makete podjednake kvalitete osbno sam sklon honorirati nečiji trud, dakle uvrstio bih Smer ispred Tamiye ili dvokrilca ispred jednokrilnog propa. Ponavljam ako je kvaliteta podjednaka.
Dijeljenjem po epohama se ovaj tip suđenja otežava. Jer npr. Hawker Fury, Fiat CR.32 Po-2 i Me-109 i Hurricane spadaju u istu epohu. Isto tako F-111 i Skyradier. A An-2 može stajati uz Mig-21.
No,prošle godine ste sudili po svom pravilniku. Ako ćete i ove i možete fer ocjeniti dvokrilca i jeta u istoj kategoriji, onda ok. Međutim razvodnjavanjem kategorija do razine 1-2 makete u kategoriji se gubi smisao natjecanja kao takvog. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| 2851cz
|
Upisano: Uto Svi 03, 2016 11:24 pm Naslov poruke: |
|
|
| Definitivno 1 ili 2 aviona u kategoriji nebi bilo dobro...Ideja je zasada radna pa su i predlozi,ideje i sve ostalo dobrodošli. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Timmy Administrator
 | | Član od: 16 Stu 2005 | | Poruke: 2432 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Svi 04, 2016 8:41 am Naslov poruke: |
|
|
Meni je veće "zlo" stavljati 32-jke i 48-ice u istu kategoriju kao što je u zadnje vrijeme to postala ustaljena praksa na natjecanjima iako se pojavi i 48-ica i 32-jki dovoljno da ih se razdvoji u dvije različite kategorije.
Moj prijedlog vam je odvojeno propelerci i mlažnjaci i odvojeno 1/48 i 1/32.
Timmy: poruka promijenjena dana: Sri Svi 04, 2016 9:45 am; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
|
Upisano: Sri Svi 04, 2016 9:39 am Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Podjela jet, prop, višekrilci je zamišljena s ciljem grupiranja sličnih tehnika izrade/kompleksnosti radi lakšeg suđenja, tj. komparacije tematikom u smislu tehnika izrade srodnih maketa. Jer većina dvokrilaca ima zatege, pa možeš uspoređivati kako je to izvedeno na pojedinim maketama ili ima simulaciju drveta (bar na propeleru), Jetovi većinom imaju bombe, antene, mlaznike, za razliku od propova, itd.
Dijeljenjem po epohama se ovaj tip suđenja otežava. Jer npr. Hawker Fury, Fiat CR.32 Po-2 i Me-109 i Hurricane spadaju u istu epohu. Isto tako F-111 i Skyradier. A An-2 može stajati uz Mig-21.
|
eto,to
a kad sam rekao relativno mali broj maketa mislio sam na to da imate x broj 72ojki(recimo 20) koji treba podijeliti na 5 kategorija. nece sve biti podjednako popunjene i siguran sam da ce se desiti da ce biti 2,3 makete po kategoriji a kako je sustav bez bodovanja, svatko dobiva medalju, bez obzira na samu kvalitetu. ali to je opet drugi par opanaka
Ali da, vi kako hocete _________________ Matija
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5779 | | Mjesto: Split |
|
Upisano: Sri Svi 04, 2016 9:55 am Naslov poruke: |
|
|
| Timmy Napisao/la: | | .........Meni je veće "zlo" stavljati 32-jke i 48-ice u istu kategoriju kao što je u zadnje vrijeme to postala ustaljena praksa na natjecanjima.......... |
Upravo to i meni predstavlja veći problem bez obzira o kojoj se točno kategoriji govori nego nekakva druga podjela. _________________ Davor
MAK Reoplan - Split
You can never have enough Flankers!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0
https://www.facebook.com/groups/397878543718795/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|