Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Cessna 150 Commuter 1/48 x2 (Revell + Academy/Minicraft)

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Sri Ruj 28, 2016 1:50 pm    Naslov poruke: Cessna 150 Commuter 1/48 x2 (Revell + Academy/Minicraft) Citiraj ovaj komentar

Ovo je klupski projekat kojeg smo radili kolega predsjednik kluba i ja. Rađen je po narudžbi za vlasnike ovakve Cessne, koja je stacionirana na aerodromu Zalužani kod Banjaluke.

Obe makete predstavljaju isti avion. Jedna maketa je Revell a druga Academy Minicraft, ali su isti kalupi. Kolega je radio unutrašnjost kabine, farbanje, samogradnju točkova i podloge. Ja sam radio sastavljanje maketa, prepress i štampanje dekala na dekal papiru, kao i postavljanje dekala.

Makete se uklapaju prilično loše, a uklapanje stakala je definitivno najgore koje sam ikad radio. Uz to, stakla su debela i mutna pa se unutrašnjost slabo vidi. Maketa je netačna jer ima predugačak korijen vertikalca, što smo skontali tek nakon uklapanja pa nije bilo mogućnosti prepravke. U obe kutije dolaze točkovi odliveni zajedno sa aerodinamičkim oblogama, a budući da Cessna koju smo pravili nema te obloge, novi točkovi su morali biti napravljeni.

Što se tiče izrade dekala, sreća je da je avion bijele boje pa smo mogli štampati dekale na obični providni dekal papir. U prednji dio maketa sam ubacio nevjerovatnu količinu balasta, ali one i dalje sjede na repu, pa je kolega koji je radio podloge smislio rješenje i napravio ovu “stepenicu” koja im omogućava da normalno stoje na podlozi.

Nadam se da ću uskoro imati priliku da fotografišem makete pored pravog aviona Smile Do tad, evo ove slike:

Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Sri Ruj 28, 2016 2:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

odlično! samo da je tako čist, čisto sumljam, klupski je to avijon Smile
Natrag na vrh
Slider

Član od: 09 Velj 2012
PorukaUpisano: Sri Ruj 28, 2016 2:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dalibor Napisao/la:
odlično! samo da je tako čist, čisto sumljam, klupski je to avijon Smile
klupski avioni su najcistiji jer uvijek ima dovoljno clanova za ribanje poslije letenja Very Happy
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail Posjeti web-site
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Čet Ruj 29, 2016 8:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bravo. Svaka čast. Znam kakve su ovo makete jer sam radio/radim Pipera od istoga proizvođača. Ajme.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Wishmaster

Član od: 04 Stu 2012
Mjesto: Zenica
PorukaUpisano: Čet Ruj 29, 2016 12:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Vrlo lijepo. Cestitke i pozdravi
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do... Sail away from the safe harbor. Catch the tradewinds in your sails. Explore. Dream. Discover"

Srdacni pozdravi!!!
Elmir
Natrag na vrh
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 29, 2016 1:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jako lijepe Cessne Smile
Čini mi se da su na onom lijevom
kotači malo previše nakošeni i da li
ćete im stavljati antenu na krov ?
Nemojte me shvatiti kritički jer je
ovo samo konstruktivan komentar.
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Cessna.150.g-ojvh.arp.750pix.jpg
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Ruj 29, 2016 3:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zašto problem sjedenja na repu ne rješite sa kompletnim pričvršćivanjem na podlogu? Mali šarafi ili štiftovi uz CA gel bi trebali držati maketu u pravilnom položaju i bez balasta, a zgodnije se manipulira sa podlogom i maketom- ovako maketa može kod rukovanja pasti sa podloge...

Group build - Metal finish battle
Natrag na vrh
Sneni

Član od: 05 Svi 2008
Mjesto: Banjaluka
PorukaUpisano: Čet Ruj 29, 2016 4:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala svima na komentarima Smile

@mpuky1 u pravu si za antenu, zapravo ova Cessna nema takvu antenu već dvije manje, ali smo odlučili da ne stavljamo, jer su naručioci tražili da se makete samo čisto i uredno odrade, a najbitnije im je bilo da oznake tj. dekali odgovaraju onima na pravom avionu. Zbog toga smo izostavili prljanje i sitne dorade.

Kad gledam točkove, izgleda da su stvarno otišli malo ukrivo, ili je to ili maketa svojom težinom pritišće dosta tanak stajni trap.

@Grunf dobro pitanje, i mi smo mislili da to uradimo, međutim stajni trap je jako tanak i veoma bi lako popucao prilikom transporta automobilom. Zato smo isporučili makete odvojeno od podloge, a naručioci će ih lako moći zalijepiti za podlogu ako budu željeli.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma