Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2017 8:15 pm Naslov poruke: Osvetnik Dubrovnika - pitanja |
|
|
Pozdrav
Vidim (cujem) da se krenulo u neko "osvjezavanje" boje na Osvetniku - izvucen je na stajanku :
free photo hosting
Postoji li (ce postojati) nekakva suradnja izmedu ljudi unutar sustava koji to provode i povijesnih entuzijasta koji bi, pretpostavljam, mogli puno pomoci pri dovodenju u autenticno stanje (ako je to cilj obnove)?
Sudjeluje li netko od ovih nasih veterana (ljudi koji su kreirali "Osvetnika" - g. Vojo, g. Frka) ili mozda neko od ljudi iz Inicijative za ocuvanje zrakoplovne bastine u rekonstrukciji?
Hoce li biti nekakvog pokretanja na bolje u odnosu na ovo sto se ucinilo dosada sa 163, 105, 113 ... - s obzirom da se ipak radi o vrlo vaznom dijelu nase povijesti?
Ima li sanse/volje da to bude bolje? Treba li kako pomoci/ volontirati da bude bolje (Gak?)? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Uto Sij 10, 2017 11:56 pm Naslov poruke: |
|
|
Ta sam isto pitao ja covjeka na toj slici prije nekoliko dana i dobio odgovor: Da.
Navodno bi ljudi koji znaju znanje trebli raditi na tome. Ja nisam ukljucen u to, tako da ne znam da li je kakva pomoc potrebna. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sri Sij 11, 2017 10:28 am Naslov poruke: Re: Osvetnik Dubrovnika - pitanja |
|
|
| potez XXV Napisao/la: | Pozdrav
....
Postoji li (ce postojati) nekakva suradnja izmedu ljudi unutar sustava koji to provode i povijesnih entuzijasta koji bi, pretpostavljam, mogli puno pomoci pri dovodenju u autenticno stanje (ako je to cilj obnove)?
Sudjeluje li netko od ovih nasih veterana (ljudi koji su kreirali "Osvetnika" - g. Vojo, g. Frka) ili mozda neko od ljudi iz Inicijative za ocuvanje zrakoplovne bastine u rekonstrukciji?
Hoce li biti nekakvog pokretanja na bolje u odnosu na ovo sto se ucinilo dosada sa 163, 105, 113 ... - s obzirom da se ipak radi o vrlo vaznom dijelu nase povijesti?
Ima li sanse/volje da to bude bolje? Treba li kako pomoci/ volontirati da bude bolje (Gak?)? |
Evo kad sam već prozvan (ali i bez obzira na to bi se javio) da i ja nešto kažem ....
a) - dali postoji suradnja?
Da, postoji, iako (ne znam zašto) kada dođe do fizičke realizacije obnove nekog aviona sve se nekako na brzinu i krivo dovrši - kao da je odjednom nekakva žurba radi čega se dobar dio toga krivo ili loše napravi. Zašto je to tako, ne znam .... odnosno znam ali ne želim opet ponavljati.
b) - dali sudjeluje netko od nas veterana ....
Da, sudjelujemo. Ali opet ponavljam, rezultati budu kao pod a), nažalost ....
c) hoće li biti bolje ....
Bojim se da ne.
Naš nivo kulture a samim time i poimanja, prihvaćanja i vrednovanja povijesti je na vrlo niskim granama. Dok se taj nivo ne podigne strahujem da ćemo i dalje ovako raditi ....
Eto, znam da niste zadovoljni odgovorima, ali tu smo di smo.
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sri Sij 11, 2017 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Citat: | | Eto, znam da niste zadovoljni odgovorima, ali tu smo di smo.[/url] |
Da, nažalost istina boli...
Ali Nada umire zadnja... _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5777 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Lisec
 | | Član od: 30 Lis 2008 | | Poruke: 1199 | | Mjesto: Zaprešić |
|
Upisano: Sri Sij 11, 2017 9:04 pm Naslov poruke: |
|
|
Zasto bi ga unistili? Netko to treba platiti sve, a tko placa diktira sto ce i kako će... _________________ Matija
http://mkgrunf.com/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| potez XXV
 | | Član od: 03 Svi 2006 | | Poruke: 854 | |
|
Upisano: Sri Sij 11, 2017 9:37 pm Naslov poruke: |
|
|
Pozdrav
Hvala g. Vojo i g. Gak na odgovorima.
Znaci, ipak je sve sto se tice strucne pomoci (vezano uz rekonstrukciju izgleda) prisutno - samo sama izvedba u konacnici ozbiljnije zasteka.
| Lisec Napisao/la: | | Zasto bi ga unistili? Netko to treba platiti sve, a tko placa diktira sto ce i kako će... |
Ako se ne varam - migusa je u vlasnistvu MORH-a - dakle, placamo svi mi porezni obveznici.
E sad, onaj tko tim novcem barata u MORH-u - (kako kazete) diktira sto ce i kako, medutim, placamo u konacnici mi.
Ili je Osvetnik isao u privatne ruke...?
A nista... Ako ja ikako mogu pomoc u vezi s bilo cim, slobodno posaljite PM. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Sij 12, 2017 9:09 am Naslov poruke: |
|
|
| Lisec Napisao/la: | | .... a tko placa diktira sto ce i kako će... |
Lisec,
da, to tako ide u tržišnoj ekonomiji, kapitalizmu i socijalizmu (a valjda i feudalizmu i robovlasništvu), ali to tako ne može (odnosno ne bi trebalo moći) sa poviješću ....
Jer, ako netko plaća to ne znači da može prikazivati povijest kako se njemu sviđa, zar ne .....
.... a dalje, da ne duljim, znate sve (i slušate i čitate svakodnevno) ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Čet Sij 12, 2017 9:29 am Naslov poruke: |
|
|
Nažalost samo osvježavanje boje neće pomoći. Taj avion mora bit preserviran na pravi način.
Problem br.1 šta se tiče vojnih eksponata u HR
NE POSTOJANJE HRVATSKOG VOJNOG MUZEJA. To šta on postoji na papiru i mi možda hranimo i plaćamo par ljudi da rade ništa korisno ne mijenja na stvari. Dok god nemamo mjesto da te izloške izložimo i sačuvamo kako treba onda nema ništa od toga. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Uto Sij 17, 2017 6:15 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da ne bi trebalo napadati nekoliko ljudi koji rade u Vojnom muzeju, jer oni rade svoj posao, samo što su isto frustrirani jer nemaju uvjete ni novce koji bi omogućili zaštitu i konzerviranje svih važnih predmeta naše vojne baštine, kao što je to i Osvetnik Dubrovnika. Veliki je problem samovolja i nestručnost ljudi koji nisu muzealci ni restauratori, a odlučuju kod obnove muzejske vojne tehnike. Muzeju bi prvo trebalo osigurati pristojnu zgradu sa hangarima u koje bi bili sklonjeni eksponati-da je netko samo napravio običnu nadsteršnicu za ratne MiG-ove i Mi-24 na Plesu, danas ne bi bilo potrebe za takvom obnovom koja košta enormno u usporedbi sa jednom jeftinom nadstrešnicom koja štiti od sunca, kiše i ostalih utjecaja atmosferilija. Da ne spominjemo zelene alge koje su se naselile na neke dijelove ovih letjelica koje pretstavljaju našu vojnu baštinu prve kategorije. Ima li smisla potrošiti prilične novce na prebojavanje "102" nekim, vjerojatno, neautentičnim bajkovitim bojama, pa ponovno vraćanje na sunce i kišu umjesto da se taj avion konzervira i restaurira kako treba i kako nalaže struka? Nadam se da se to neće dogoditi kako sam napisao jer bi to bila nepovratna šteta koja bi otežala pravu obnovu u nekoj boljoj budućnosti. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Sri Sij 18, 2017 10:49 am Naslov poruke: |
|
|
| Grunf Napisao/la: | | Mislim da ne bi trebalo napadati nekoliko ljudi koji rade u Vojnom muzeju, jer oni rade svoj posao, samo što su isto frustrirani jer nemaju uvjete ni novce koji bi omogućili zaštitu i konzerviranje svih važnih predmeta naše vojne baštine, kao što je to i Osvetnik Dubrovnika. Veliki je problem samovolja i nestručnost ljudi koji nisu muzealci ni restauratori, a odlučuju kod obnove muzejske vojne tehnike. Muzeju bi prvo trebalo osigurati pristojnu zgradu sa hangarima u koje bi bili sklonjeni eksponati-da je netko samo napravio običnu nadsteršnicu za ratne MiG-ove i Mi-24 na Plesu, danas ne bi bilo potrebe za takvom obnovom koja košta enormno u usporedbi sa jednom jeftinom nadstrešnicom koja štiti od sunca, kiše i ostalih utjecaja atmosferilija. Da ne spominjemo zelene alge koje su se naselile na neke dijelove ovih letjelica koje pretstavljaju našu vojnu baštinu prve kategorije. Ima li smisla potrošiti prilične novce na prebojavanje "102" nekim, vjerojatno, neautentičnim bajkovitim bojama, pa ponovno vraćanje na sunce i kišu umjesto da se taj avion konzervira i restaurira kako treba i kako nalaže struka? Nadam se da se to neće dogoditi kako sam napisao jer bi to bila nepovratna šteta koja bi otežala pravu obnovu u nekoj boljoj budućnosti. |
Ja ne krivim ljude u muzeju več ljudu na vlasti koji nemaju sluha, znanja, volje interesa da se s ovim pozabave. Muzej bez prostorija je kao kapetan bez broda.
U potpunosti se slažem s gore navedenim i strah me šta će od tog prebojavanja biti. Znam da se kod restauracije uvijek cijeni originalna boja pa makar bila u lošijem stanju. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Gak
 | | Član od: 30 Svi 2011 | | Poruke: 574 | | Mjesto: Pula |
|
Upisano: Sri Velj 08, 2017 4:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Ok, ovako stoje stvari. Nisam bio ukljucen u ovaj projekt, ali od danas jesam, iako neformalno. Necu ni spominjat sto se zamalo dogodilo Osvetniku.
Original boja Cromosovih nema. Ne proizvode se odavno. Trebam ZURNO, RAL kodove za boje, tako da se mogu naruciti negdje gdje mjesaju.
Isto tako trebaju sablone za natpis "OSVETNIK DUBROVNIKA" i grb Dubrovnika... koristene boje za natpis i grb ili bilo sto sto mislite da se treba napraviti. Sablone sigurno nece ovdje nitko narucivati ili se posebno oko toga angazirati, tako da ih doslovno treba izraditi.
Kako bi se reklo, sad recite ili sutite zauvijek!
Zahvalnost mozete ocekivati od mene i mozda buducih narastaja, a nagradu od Boga.
P.S. Nema garancije da i uz nasu najbolju volju i angazman nece zavrsiti... lose! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1986 | |
|
Upisano: Sri Velj 08, 2017 4:47 pm Naslov poruke: |
|
|
Pa ovdje na forumu su objavljene fotke farbanja upravo tih oznaka u Puli, prije nego je prefarban maskirno. Autori su prisutni na forumu pa će valjda uskočiti, nadam se  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|