Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Mimohod Jarun 1995. Bojanje vozila
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Djzlaja

Član od: 02 Tra 2017
Mjesto: Mostar
PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 8:04 am    Naslov poruke: Mimohod Jarun 1995. Bojanje vozila Citiraj ovaj komentar

Kolege ovde mi treba pomoc..
Radim modele s prvog mimohoda 1995..

Nemogu da dokucim koje boje su koristili..
Farbao sam par varijanti pa sam prefarbavao neka vozila ponovno..al sad sam zaustavio sve i moram konacno donijeti odluku sta i kako..

Naime.. mislio sam.da imam neku kombinaciju.. al sam procitao u knjigi Vozila Hrvatske vojske od 91-95 prvi dio (koliko sam upratio naseg kolege s foruma Voje?) isjecak iz tadasnjeg Pravilnika clan 30; koji kaze
Maskiranje;
Osnovna boja.. zelena NATO ?? U kombinaciji
- zelena RAL 6003 30%
- smedja RAL 8027 10%
- crna RAL 9021 10%

Sad koja je to zelena NATO.. ?????

U zadnjem pravilniku za bojanje vozila HV (npr mimohod 2015) bio RAL 6031 ( ona slavna bronce grun zelena)..
Takodjer u odnosu na vozila koja na mimohodu nisu bila maskirana... sada imam osjecaj da su ona bila u nekoj drugoj osnovnoj boji??
Stavim popodne par screen shotova.. s primjerima..

P.s. jel imaju se kupiti jos negdje ove knjige o bojanju vozila i Dio 1 i dio2??

Question [/img]
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Minolovac 161

Član od: 16 Stu 2009
Mjesto: Bestovje /Sv, Nedelja/
PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 8:34 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Bio sam sudionik na oba mimohoda. Tehnika je bila u NATO zelenoj (tamna šumsko zelena), a oklop osnova zelena, smeđe mrlje sa žutim obrubom.

Na prvoj sam suvozač u stopedesetki, na drugoj vozim desni LOV. Imaš na JUBITU, TV snimke, samo upiši mimohod.
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 5:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gledao sam ove snimke.. po njima i radim sve.. Smile
(Samo nisam.mogao jutros s moba staviti slike)

Svaka cast .. zavidim ti na sudjelovanju (kapa do poda) Smile

Pa manje vise se slazem s vasim opisom (iako maskirana je bila malo drugacija)
Al upravo ta zelena mi je kamen spoticanja..
I za tehniku i za oklop

Koji bi to RAL ovi bili ili barem naziv pa da gađamo RAL blize??
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad gledam RAL paletu, najviše mi vuče na 6007. Kamione su nam bojali u ZTZ u Velikoj Gorici, a oklop u Jedinstvu. Imao sam u viksi kantu originalne boje, neznam da li se osušila pa sam bacio, pogledaću krajem tjedna kad odem u Zagorje.
Kaj namjeravaš napraviti?
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 8:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ako bi uspio pronaći to bi bilo exstra Smile

a generalno biti će uvjetno dvije skupine modela;

- exact (koliko je moguće to tako zvati) - modeli koji imaju proizvedeni i točni koliko to 1/87 standard dozvoljava
- prerade i dorade, (ručne preinake, odljevci , printani komadi na 3D printeru i slicno) za dobar dio mehanizacije i vozila koji nema proizvedenih u mjerilu

inače mjerilo 1/87 je koliko proklestvo jer jer razina detalja manja (ali po meni zadovoljavajuća-ne bih se složio da nema sitnih detalja stvar je samo volje), tako je u neku ruku i blagoslov za veće projekte radi prostora, ali i zbog širine palete izbora raznih modela i sl..

trenutno sam u procesu izrade;

- 5 komada MAN F200 s labudicama.. (finiširo sam 3 komada od 5 koji su bili na mimohodu s labudicama ) imao sam gotove modele na kojima je bila sila posla.. na Manu drugi spremnici goriva , rotacije, suncobran i td. labudice sam pilao pa proširio s 2,5 metarske (model) na 3 metarske koje su bile na mimohodu , napravio nove rampe za labudice, oborio zadnji kraj koji je u ogrginala nakošen i td.. dodao one "ruke" s boka labudice i dodatnu daski i td (3 su imale izvučene ruke a 2 su bile bez ruku ) i td..

- iz ukrajne mi stižu exact dva Kratz 260G kamiona s dva rasklopna mosta (samo će ići lakiranje)

- stiže mi i GSP 55 isto exact (samo ga treba maskirat) ići će na Mana Wink

- skoro sam završio 3 komada M84 (tj iz T-72M u M84 sa prerađivao) baco sam par shema al tu je zapelo jer sam se pokolebao oko boja..a imam i nešto još bitni detalja staviti (koliko je bilo M84 na mimohodu - cca 10-ak komada po mojoj procjeni??)

- završio sam i T55 s preklopnim mostom i on ide na Man-a s labudicom (al ovaj s dosta kompromisa al dobro, lakiran je al nisam boj pogodio koliko sada vidim)

- imam spreman BRD 50 za čelo tenkovskog dešalona,
- 4 komada BRD 2 s maljutkama,
- ZIL 131 s prikolicom i raketom SAM (gotovo završen..trebam skopiti detalje i ofarbati)
al čekam odabir boje

ima toga još .. pomalo radim i T55 s opremom za probijanje puta kroz minsko polje (cilj mi je napraviti zadnja 3 vozila mimohoda tj zadnje 3 labudice s tenkovima za početak)

i tako ima toga još sila.. al sve čeka trenutno odabir boje jer ako to promašim nemoguće je posle sve ispravljat..

Rolling Eyes
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 9:13 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Super, tu bu puno toga. Šteta kaj nema TAM-ova i Torpedija...
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 10:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Torpedo i BOV sam u planu isprintat na 3D priteru ako mi kolega htjedne nacrtati.. (a moram nekako i mjere naci)

TAM sam mislio samo kabinu isprintat isto.. al vagam.neke sasije na koje bi ih mogao tu kabinu "natakariti"
Nemam osjecaja koliko je velik TAM generalno.. al polako cu..
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sri Tra 05, 2017 10:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima dosta fotki, a tu su i neke skice. Nadgrađe zavisi koju verziju praviš.
http://www.paluba.info/smf/index.php?topic=8926.45
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Pet Tra 07, 2017 10:52 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

thanks za link, korisne su one skice /crteži svakako..

da se vratim srži teme, ovo je neki rezime koji ja imam od svih informacija koje sam pokupio i odokativnom metodom uočio pa uzmite sa zadrškom volio bih da pomognete komentarima:

po meni;

Mimohod Jarun 1997 vozila su bila bojana;

1) jednobojna shema RAL 6014 ??? Nato (tamnija zeleno žuta) - ili ti staro bojanje bundeswhera (u ovo sam pa nekih 70% siguran Smile )

2) maskirna shema (ameba)
- temeljena boja vozila RAL 6014 Nato (tamnija zeleno žuta)
- unutarnji dio amebe / RAL 6003
- obrub amebe RAL 8004/ili 8027
- crna RAL 9021

ovo sve dokazuje i jasno slika broj 234. iz knjige autora; Boris Gregurić - Vojislav Jereb " VOZILA HRVATSKE VOJSKE 1991-1995 I dio"

[img][/img]

e sada kako se ovaj podatak reflektira na na mimohod iz 1995??
naime meni se ovakva raspodjela RAL-ova čini OK i čak prema tom spominjanom "pravilniku iz 1993" (jer nenavodi se RAL za temeljnu boju vozila pa sve manje više upada u propis) ali
autori uz ovu sliku daju komentar da ova shema nije sukladna tom pravilniku iz 1993 ??

to jedino može značiti da je druga "NATO zelena" bila temeljna boja na vozilima 1995.
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Pet Tra 07, 2017 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

što se tiče mimohoda 1995 tu se otvara niz sada dilema;

najlogičnije bi bilo umjesto RAL 6014 iz 1997 staviti RAL 6031 "bronce grun" ili NATO zelenu ili zelenu boju za novo bojanje bundeswhera Smile

to bi se slagalo po pravilniku.. al..

par scren shot- ova mimohoda gdje je malo jače svjetlo i relativno solidan kut (iako je nezahvalno po ovako staroj snimci suditi bilo šta a kamo li nijanse i boje)

jednobojna vozila
[img][/img]

kadar gdje su maskirna i jednobojna jedna do druge

[img][/img]

[img][/img]

da li su jednobojna boja i osnovna boja maskirnog vozila uopće iste???
po mom oku;
ako nisu iste;
onda je prva RAL 6031 a kod maskirnog osnovna boja je RAL6003

ako su iste kod oba vozila a meni se tako čini

po meni onda su obe RAL 6003 jer mi se tako presijavaju i djeluju.. i zelena u amebi bi bila negdje oko RAL 6001 ili mozda RAL 6025
crna i rub amebe isti RAL..

i tu je moja dilema;
ako osnovnu bojim s 6031 mogu se uklopiti u Pravilnik al mi taj raspored ne leži nešto

ako osnovnu boju bojim s 6003 "kopka me" jer znam da nije by the book

svako mišljenje je dobro došlo Rolling Eyes Rolling Eyes Question Question
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sub Tra 08, 2017 7:52 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Osnovna boja je bila ista. Neki su čak naftirali površinu da bi sjala.
Natrag na vrh
Djzlaja

PorukaUpisano: Pon Tra 10, 2017 11:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minolovac 161 Napisao/la:
Osnovna boja je bila ista. Neki su čak naftirali površinu da bi sjala.

i ja sam 99% sklon tom stavu Smile

ovako bi to izgledalo s RAL-om 6003

[img][/img]

[img][/img]

Ovo su neki od započetih modela...
Mislim da boja paše poprilično.. sada čime je poprskati završno.. neki polu sjaj.. neznam.. al valjda je to to??
Natrag na vrh
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sub Tra 15, 2017 7:26 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo kolega, sad sam u Zagorju, našel sam kantu s originalnom bojom kojom smo farbali vozila za mimohod. Popodne ću doma poslikati i poskenirati, Proizvođač je Chromos, ime je mask zelena. Ako i ima neka RAL oznaka ili standard, ne vidim bez povećala. Neću ju sad otvarati, ali nešto mućka, možda bi čak i bila upotrebljiva. Javim se popodne, Pozz.
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sub Tra 15, 2017 12:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Minolovac 161 Napisao/la:
Evo kolega, sad sam u Zagorju, našel sam kantu s originalnom bojom kojom smo farbali vozila za mimohod. Popodne ću doma poslikati i poskenirati, Proizvođač je Chromos, ime je mask zelena. Ako i ima neka RAL oznaka ili standard, ne vidim bez povećala. Neću ju sad otvarati, ali nešto mućka, možda bi čak i bila upotrebljiva. Javim se popodne, Pozz.

Ma umjesto da poslikaš i poskeniraš bilo bi bolje da usporediš sa nekim čipom RAL-a ili FS-a, ako imaš. Onda je to nedvojbeno točna i jednoznačna informacija .... a kad slikaš onda svako interpetira koko hoće i kako mu monitor prikaže ....

Vojo

vojo: poruka promijenjena dana: Sub Tra 15, 2017 5:01 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Minolovac 161

PorukaUpisano: Sub Tra 15, 2017 1:44 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Za divno čudo, boja je upotrebljiva. Sad više ne mogu ništa, probaću u utorak sa mrljom otići do mješaone farbi da poskeniraju nijansu. Da si bar malo bliže, otočio bi ti (imam oko 3-4 litre)

Ovak je osušena
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1991. na dalje Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma