Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Nešto visi ispod Bre.XIX ...

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!?
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Stu 01, 2006 1:59 am    Naslov poruke: Nešto visi ispod Bre.XIX ... Citiraj ovaj komentar

... a ja nemam pojma što bi to moglo biti!? Shocked

Ovu fotku sam "rezao" iz razloga da raščlanimo ovaj podvjes, a da taj detalj ostane u dovoljno velikoj rezoluciji da možemo razlučiti o čemu se radi. A ako ovo ispadne nečim unikatnim i "rare" zanimljivim (osobno nikad nešto ovakvo nisam vidio) sa zadovoljstvom ću fotografiju (i još par iz moje pismohrane) ustupiti za objavljivanje onom tko bude pripremio neku monografiju o Bre. XIX na našim prostorima. Inače, ova je snimljena na Borongaju u ožujku 1936.

Naime, doista je šteta da je ne samo na ovom forumu, nego i općenito na forumima, a tako i u našoj zrakoplovno-historiografskoj (i povijesnoj) publicistici ovako zapostavljen ovaj zanimljiv i prvenstveno masovno ekspolatiran avion, na kojem su na tisuće sati naletjeli hrvatski zrakoplovci i u VVKJ, a i kasnije za vrijeme rata u ZNDH. A o ignoranciji proizvođača maketa da i ne govorim...
Šteta bi doista bilo, a da ne pokrenemo jedan topic o ovom, ako ne i nabrojnijem tipu aviona u spomenutim zrakoplovstvima.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Stu 02, 2006 5:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da nisu to neki padobrani za bacanje nekih zaliha ili možda neki čamci na napuhavalje za spašavanje na moru.
lisec
Gost
PorukaUpisano: Čet Stu 02, 2006 6:07 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To je Walther RATO... Razz
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Čet Stu 02, 2006 8:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Karaya Napisao/la:
Da nisu to neki padobrani za bacanje nekih zaliha ili možda neki čamci na napuhavalje za spašavanje na moru.

Nemam pojma, zato sam i stavio ovo gore... Ovo drugo sam i ja pomislio, jer mi Breguet s ovim ispod izgleda nekako "amfibično", ali ipak ne vjerujem da to ima veze s vodom...

Svojevremeno sam na nekim starim slikama vidio slične "bale" koje su se kasnije razvukle i pretvorile u šatore, odn. radilo se o složenom platnu za prekrivanje improviziranih hangara na terenu. Tako da ne bi bilo nemoguće da je to tô, odn. možda su to doista nekakva "šatorska krila" za maskiranje zrakoplova na nekom pomoćnom letjelištu...?
Natrag na vrh
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Stu 02, 2006 10:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A ova ekipa ispred aviona dali više liče na pilote kraljevine JU ili na ZNDH pilote pa se po tome može nešto dalje....
Supercuber

Član od: 20 Ožu 2006
PorukaUpisano: Pet Stu 03, 2006 12:46 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Brege je VVKJ, vidi se detalj oznake a u pitanju zaista mogu biti satori, odnosno terenske radionice, koje su pokrivale ceo nos aviona dok se u njima, na terenu radilo na motoru.

prelude

PorukaUpisano: Pet Stu 03, 2006 6:35 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Supercuber Napisao/la:
Brege je VVKJ, vidi se detalj oznake

... a i napisao sam da je fotkano u ožujku 1936. ... (Embarassed za one koji ne čitaju...)

Hvala Nenade na fotografiji (ovaj je također VVKJ?), u ovakvoj diorami se ni oko Hit-Kita ne bi trebalo puno potruditi ... Laughing

Izgleda sam ipak bio na dobrom tragu, čekamo još samo i zvaničnu potvrdu nekog "bregeologa"... Mada se bojim da sve vrvi od njih ... Twisted Evil
Natrag na vrh
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pet Stu 03, 2006 2:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prelude, mislim da su premale ove bale na Bregeu za onaj hangar koji gledasmo, vjerovatnije je da je Nenad u pravu.

Poz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
prelude

PorukaUpisano: Pet Stu 03, 2006 3:38 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mario Raguz Napisao/la:
Prelude, mislim da su premale ove bale na Bregeu za onaj hangar koji gledasmo, vjerovatnije je da je Nenad u pravu.

Bala po bala hangar ... Laughing
Ma i ja mislim da je Nenad u pravu, samo čekam da netko potvrdi tko je siguran da je to tô. Moguće da u nekoj specijaliziranoj monografiji o Bre. XIX ima nešto o tome, samo ne znam da li takve monografije uopće ima na tržištu. Volio bih to nabaviti - nešto slično ko ona francuska monografija o Potezu XXV (ima je jedan kolega s foruma), samo da je ova na nekom (meni) razumljivom jeziku...
Natrag na vrh
chipsy
Gost
PorukaUpisano: Sub Stu 04, 2006 12:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jedan moj prijatelj je u jednoj arhivi pronasao izvestaj Zandarmerijske stanice u okolini Beograda. U izvestaju se govori o pronadjenom "padobranu" na drzavnom putu broj XPZ? (ne secam se broja).
Neki ljudi su izvestili zandarmeriju da su iz vazduha gadjani tim "padobranom" iz aviona koji je leteo oko 100-150 metara nad zemljom.
Posle toga je izasla ekipa na teren pa je otkucan novi izvestaj koji ne spominje padobran nego nekakvo platno, umotano u kojem se nalazio pesak. Cak je i izmerena kolicina peska od nekoliko kilograma. U izvestaju stoji da je izvestena komanda 6. Vazduhoplovnog puka u Zemunu o incidentu te se mole da se krivac pronadje i propisno kazni zbog ugrozavanja zivota gradjanstva.

Toga sam se ovako sada setio. Nesto me podsetilo na taj izvestaj. Mozda ima nekih slicnosti izmedju toga pronadjenog na putu i ovoga sto se vid na fotografiji.
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Sub Stu 04, 2006 3:00 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Svaka čast Chipsy na priči...
Smijanje
To ja zovem ekološkim bombardiranjem... Bez dima i baruta ... Mr. Green
Natrag na vrh
Supercuber

Član od: 20 Ožu 2006
PorukaUpisano: Sub Stu 04, 2006 2:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

To mu dodje kao preteca CABovke, Cementne Avio Bombe za vezbanje bombardovanja.
Samo nije bilo cementa, pa su pakovali platnene kobasice sa peskom...
Ko zna, okaceno je na podves za bombardovanje?
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!? Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma