Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| u-boat
 | | Član od: 30 Jul 2010 | | Poruke: 1264 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Uto Lip 30, 2020 4:57 pm Naslov poruke: VIVE LA FRANCE (Revell 1/76) |
|
|
Zdravo svima.
Evo nakon godinu i sedam mjeseci da i ja nešto postavima na forum.
Prošle godine dobio sam na poklon Revell maketu (prepak Matchbox-a iz 1983)
https://www.scalemates.com/kits/revell-03278-char-b1-bis-renault-ft17--1192777
u kojoj dobijete dva tenka, FT.17 i Char B1 bis. U paketu dođe, neka ruševina, ustvari zid sa prozorima i vratima, te nekoliko figurica. Na kutiji piše da je razmjera 1/76.
Iskoristio sam dvije figurice i FT.17. (biće prilike i za drugi tenk). Drvo sam napravio od raznoraznih grančica, lijepio i uklapao. "Lišće" je spužva koju sam ubacio u blender, te naknadno ubacio boju i pustio da se suši.
Stirodur je osnova, a na stirodur sam lijepio Krea pastu i malo utsnuo tragove gusjenica. Trava je Noch i ljepljena je direktno na stirodur. Desni donji dio je rezin, tu sam ubacio malo rijeke.
Figurica koja stoji uz drvo je malo korigovana. Odsjekao sam ruku na tri dijela, odvojio pušku i napravio čuturu za vodu, te vratio ruku o sadašnji položaj. Puška je prislonjena na drvo.
Maketa ima loše uklapanje, pa sam prilikom brušenja pogubio nitne koje su na ovom tenku baš upadljive. Gusjenice su od gume i jedva sam ih sredio da bar malo liče na gusjenice. Boja je pucala prilikom postavljanja i savijanja, pa sam naknadno bojio na par mjesta. Dodao sam i čekić, lopatu i krampu. Lanac je samogradnja, bakarna žica. Blato je obična nastrugana kreda posipana po prethodno nanesenoj smješi drvofiksa i vode (50-50%). Prljanje, kreda i drvene boje.
Slova su od balze i veličine su cca 4mm.
Slike su loše, ali šta da se radi
Bilo kako bilo, ja zadovoljan. Ja sam uživao radeći na ovoj minijaturi.
Kao i uvjek kada se radi o mojim maketama, grešaka ima. Naravno, ima vjerovatno i nekih nelogičnosti, ali nije mi ni na kraj pameti da se zamaram oko toga.
Bojeno po uputstvu iz sastavnice!
Ako želite, budite slobodni za kritike i preporuke jer su Vaša mišljenja više nego dobrodošla.
Lp,
Mladen. _________________
凸(¬‿¬)凸 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1666 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Sri Jul 01, 2020 7:57 am Naslov poruke: |
|
|
Bravo Mladene...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5777 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|