Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

FAIREY FLYCATCHER 1/48 ARMORY

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,...
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 1:22 am    Naslov poruke: FAIREY FLYCATCHER 1/48 ARMORY Citiraj ovaj komentar

MUHOLOVAC NA MOM RADNOM STOLU
Moj najnoviji projekt u mjerilu 1/48 je lovac Fairey Flycatcher (Muholovac, ime je dobio po ptici koja se hrani muhama) britanske mornarice iz sredine 20-ih godina prošlog stoljeća.

Da se malo odmorim od samogradnji iz ranog doba povijesti zrakoplovstva, za relaksaciju sam odabrao najnoviji model ukrajinskog Armoryja, manje poznatog ukrajinskog proizvođača modela. Želio sam se malo pozabaviti Alclad metalik bojama i vidjeti kako pokrivaju razne nijanse, a ujedno izvježbati što savršenije brušenje mjesta gdje su spojevi na trupu super finim brusnim sredstvima.
Fairey Flycatcher bio je britanski borbeni dvokrilac jednosjed namijenjen za pomorsko zrakoplovstvo kojeg je proizvela britanska tvrtka Fairey Aviation Company, a u službi je bio od 1923. do 1934. godine. Bio je opremljen konvencionalnim podvozjem pojačanim za službu na nosačima aviona, a postojala je i varijanta sa plovcima za katapulte na ratnim brodovima. Zanimljivo je da su polovicom 20-tih godina obavljane probe polijetanja Flycatchera s platformi montiranih na kupolama glavnih topova na bojnim brodovima kao što je bio HMS Ramillies, ali je ipak njegovo glavno djelovanje bilo sa nosača.
Flycatcher je za svoje vrijeme bio izvanredno uspješan dizajn, tj. bio je jedan od najranijih zrakoplova posebno dizajniranih za korištenje na nosačima zrakoplova. Zakrilca su zauzimala cijeli zadnji rub oba krila i mogla su se spustiti prilikom slijetanja i uzlijetanja, pružajući zrakoplovu mogućnost korištenja manje od 50 m dužine palube.
Trup je bio izrađen od drveta i metala i presvučen tkaninom. Prilično nezgrapno ali robusno podvozje moglo se zamijeniti sa dva plovka, koji su u nekim verzijama bili opremljeni i kotačima.
Dodane su hidraulične kočnice kotača kako bi se zrakoplov zaustavio na ograničenom prostoru nosača zrakoplova. Na donjem dijelu trupa bio je ugrađen mehanizam za zahvaćanje žica za usporavanje postavljenih na palubi nosača.

Iako bismo maketu mogli svrstati u „Short run“kategoriju, kvaliteta lijevanja dijelova kao i opremljenost makete me je stvarno ugodno iznenadila. Plastični dijelovi su jako dobro izliveni, sa puno detalja, krila su pravilnog profila, a izlazni rubovi krila i repnih površina su točno kako treba – fini i tanki. Na svakom detalju vidi se da je proizvođač odlično prostudirao sve karakteristične aspekte pravog Flycatchera od kojih neke replike i danas lete, a to se dobro vidi i na uputama za bojenje i označavanje koje su u cjelosti u boji. U kutiji se dobije bogati set naljepnica koje su sve u orličnom registru, a prilikom stavljanja na maketu pokazalo se da odlično prijanjaju a nosivi film je skoro nevidljiv. Savršeno. Resinski zvjezdasti motor je odličan, ima puno dijelova ali zahtijeva strpljenje, no upute za slaganje su dovoljno razumljive; na motor idu i sitni jetkani dijelovi klackalica ventila, dok se za poluge ventila treba snaći sa komadićima tanke žice. Tu je i cijeli fotojetkani set sitnih dijelova i opreme pilotske kabine, jedino što nedostaje je sigurnosni pojas za vezivanje pilota. Slaganje glavnih dijelova makete išlo je vrlo lako, jedino što ima puno sitnih dijelova unutarnje konstrukcije koje treba pažljivo odvojiti sa nosača i zatim dobro očistiti od viška plastike. Jedini problem s kojim sam se susreo bio je prilično složen interijer samog kokpita koji zahtjeva puno preciznosti i strpljenja. No kada je unutrašnjost bila napokon sastavljena, bio sam jako zadovoljan rezultatima. Nisam bio zadovoljan oblikom propelera kojega se dobije iz kutije, pa sam propeler radije sam izradio od laminiranog furnira kako bi izgledao realnije, a dodao sam i mesingane perforirane cijevi za strojnice (Master Models).
Bojenje srebrnog završnog sloja na modelu zahtijeva savršenu pripremu površine, jer će se svaka ogrebotina vidjeti nakon nanošenja srebrne boje. Nakon brušenja spojeva na trupu a zatim i svih ostalih površina sa nekoliko vrlo finih gradacija vodobrusnih papira, počeo sam s bijelim temeljnim premazom, a zatim sa slojem sjajne crne lak boje. Konačno, sve metalne površine obojane su Alclad nijansom bijeli aluminij, a sve platnene u tamno-aluminijsku nijansu.

Montiranje ožičenja krila je također bilo izazovno i za njega sam koristio tri različita proizvoda elastičnih konaca EZ linije. Pri tome sam prvi puta za glavne profilirane sajle kojima su upeta krila upotrijebio plosnati rastezljivi konac koji se pokazao kao savršeno rješenje.
Armoryju treba čestitati na izvrsnom Flycatcheru, završeni model pravi je bonbon u svakome pogledu i preporučujem ga svim ozbiljnim maketarima koji vole dvokrilce iz razdoblja „romantičnih tridesetih“.

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
mpuky1

Član od: 08 Velj 2012
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 3:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao i uvijek perfektno Very Happy
Grega X

Član od: 09 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 10:07 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

BRAVO!!!

Fantastično napravljeno.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 1:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Shocked dobar neki odmor !!! Cool
Izvrsno, po običaju !
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 1:41 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a što drugo od tebe meštre i očekivati?

Smile
Natrag na vrh
su27rules

Član od: 13 Pro 2006
Mjesto: Split
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 7:30 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao i uvijek odličan!!
https://www.whatifmodellers.com/index.php?topic=47754.0

https://www.facebook.com/groups/397878543718795/
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 7:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kao i uvijek uzme mi svu volju za maketarit .... sreća moja da Frka radi tako rijetko makete ....

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Sij 20, 2021 11:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ha ha Vojo nemoj tako 😀
Moje objave imaju za cilj potaknuti ljude da rade vise i bolje 👍
Natrag na vrh
Fredi

Član od: 21 Stu 2017
Mjesto: Sombor
PorukaUpisano: Čet Sij 21, 2021 9:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fantastičan Klap klap Klap klap Klap klap
Natrag na vrh
vojo

Član od: 16 Kol 2006
Mjesto: Krk
PorukaUpisano: Čet Sij 21, 2021 1:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

frka Napisao/la:
Ha ha Vojo nemoj tako 😀

Bolje od tebe? ... eh, da mi je vidjeti takvoga ....!

Vojo Very Happy
Natrag na vrh
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Sij 21, 2021 2:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
Kao i uvijek uzme mi svu volju za maketarit .... sreća moja da Frka radi tako rijetko makete ....

Vojo Very Happy

E sad kad Voji uzme volju za maketarit, mene uvjeri da bi najbolje bilo filatelija ili skupljat salvete Rolling Eyes
Natrag na vrh
dragan_mig31

Član od: 16 Sij 2006
Mjesto: SKOPJE-MAKEDONIJA
PorukaUpisano: Čet Sij 21, 2021 2:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Odlican rad.Bravo.
Groff

Član od: 12 Lis 2010
Mjesto: Bakarac
PorukaUpisano: Čet Sij 21, 2021 7:05 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vojo Napisao/la:
frka Napisao/la:
Ha ha Vojo nemoj tako 😀

Bolje od tebe? ... eh, da mi je vidjeti takvoga ....!

Vojo Very Happy

Srića da ne slaže mala vojna vozila Mr. Green
A za avijon kapa do poda !
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovi, helikopteri,... Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma