Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 12:06 pm Naslov poruke: HV - 'Quick Recognition' oznacavanje |
|
|
Izvinjavam se unaprijed ako već postoji ova tema/topik na forumu, ja ga, uz najbolju volju, nisam mogao pronaći. Ne znam dali je na HR Capuccinu bilo govora o tome - kao da mi je nešto ostalo u sjećanju da je, ali ....
Dakle, zanima me nekakva osnovna sistematizacija 'brzog prepoznavanja' (nespretan prijevod engleskog izraza 'quick recognition') na vozilima HV u toku rata 1991.-1995. Nisam to posebno proučavao i istraživao do sada (osim sakupljanja relevantnih fotografija) ali sam odlučio prikazati ovdje na forumu to što imam i znam, podijeliti sa vama pa da možda zajedno dođemo do nekih zaključaka.
Evo za početak objavljujem ono što imam i znam - poredano kronološki (prema mojim saznanjima):
Akcija Zima 94.
- ŽUTI KRIŽEVI
BVP M-80A - iako je slika crno/bijela pretpostavljam da su križevi žuti (a ne bijeli) jer su i natpisi i brojevi na vozilima 4.GBR uvijek bili žuti
M-84 - dali je i žuta 'krpa' na kupoli nekakav znak identifikacije ili je slučajno na kupoli (poput smeđe deke)?
Akcija Blijesak svibanj 1995.
- BIJELE ŠESTEROKUTNE ZVIJEZDE (u obliku židovskih)
Dobro poznata snimka BeVePejca na autocesti ....
- BIJELI ROMBOVI
T-55, ne vidi se iz koje brigade. Na snimku se nazire (ali nisam siguran) da je bijeli romb i na prednjoj ploči tenka, ne samo na kutiji RAP-a.
Akcija Oluja, kolovoz 1995.
- BIJELE TOČKE/KRUGOVI i/ili BIJELE CRTE
Najčešće korištene (ili barem najčešće slikane) oznake. Ne znam dali u tu grupu oznaka spadaju i bijelo obojena zadebljanja topovskih cijevi (komora za izvlačenje barutnih plinova) na T-55 i M-84.
LOV (Izv?) sa izrazito velikim krugovima i sa crtom koja ide i ispod vozila. Dali je crta išla po cijeloj dužini gornjeg dijela vozila?
M-84 na povratku iz akcije, ako se dobro sjećam voze u pravcu Karlovca (iz smjera Bihaća? 1.GBR?) sa bijelom crtom i bijelim zadebljanjem na topu ....
.... ali i bijelom točkom/diskom na kupoli (relativno malog promjera). Radi se o istom vozilu kao na gornjoj slici. Pretpostavljam da je i crveno/narančasta 'krpa' dio QR označavanja (radi NATO-a?):
Dobro poznata slika Prage V3S na Udbini, slikana neposredno nakon Oluje. Bijela točka/disk je relativno malog promjera.
T-55 od Tigrova sa bijelom točkom/diskom na kupoli ....
.... ali i sa širokom bijelom crtom na krovu kupole. Obje slike su na TV-u prikazane obrnuto/zrcalno (zato je natpis HRT obrnuti i u krivom uglu!):
- BIJELI TROKUTI (PUNI)
U oba položaja (sa vrhom prema dolje i sa vrhom prema gore - dali je to bitno ili slučajnost autoa bojanja tih oznaka?)
BVP M-80A sa trokutom 'prema gore'
BVP M-80A sa trokutom 'prema dolje'
- BIJELI TROKUTI (PRAZNI tj. ŠUPLJI)
Spominju se kod fotografija vozila koja su se probijala u pravcu Petrinje.
T-55 od HV-a. Mislim da se radi o jednom od dva uništena T-55 prilikom prvog pokušaja proboja u Petrinju (uništeni BST-om, drugi je onaj izgoreni sa dozerskom žlicom)
T-55 sa takvim trokutom (ili barem dijelom trokuta) na poklopcu otvora punioca na kupoli. Ili je to isto nekakva optička varka?
BOV-3 u Petrinji (?) nakon Oluje (?)
- BIJELI ŠESTEROKUTI
BVP M-80A u Karlovcu (?) nakon Oluje. Kako je taj šesterokut vrlo oštar moguće je da se radi i o optičkoj iluziji tj. posebnom lomu svijetlosti u lećama foto-aparata (često se javlja kad se slika prema suncu) tako da nisam siguran dali je ovo stvarno neka oznaka
- ŽUTI KRUGOVI
Najčešće fotografije tih krugova se vežu uz vozila 4. GBR i krugovi su generalno poprilično veliki
T-55
BVP M-80A
POLO M-83
Akcija Južni potez, listopad 1995.
- ŽUTI KRUGOVI
Moja pretpostavka je da za tu akciju nisu bile predviđene posebne oznake već su korištene zaostale oznake iz akcije Oluja. Vidi datum na fotografiji.
---------------------------
E sad, moja razmišljanja a ujedno i pitanja su:
- koja je bila logika tog označavanja za vrijeme tih akcija:
- dali su različite oznake dodjeljivane po jedinicama (prvenstveno mislim na gardijske brigadame ali i njima pridodane 'obične' brigade)
- dali su oznake dodjeljivanje prema zonama zapovijedanja?
- dali su oznake dodjeljivane prema pravcima djelovanja?
- ili je to dodjeljivano prema nekom drugom kriteriju?
Vojo
PS - fotografije su uglavnom preuzete sa neta, dakle nekakava 'public' domena, ali se ipak posebno zahvaljujem kolegama od HR Capuccina i nadam se da se ne ljute da se koristim njihovim slikama, dapače, da to odobravaju. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
 | | Član od: 06 Stu 2005 | | Poruke: 1722 | | Mjesto: Varaždin |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 6:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Vojo, oznake nisu dodjleljivane po jedinicama ili operacijama već po zbornim područjima. Bitno, jer jedno zborno područje čini više jedinica.
Najbolji primjer su ti žuti krugovi na vozilima 4 i 7. GBR. koje su oboje pripadale istom zbornom području tj. zapovjedništvu (u biti većina ovih fotki koje si stavio sa žutim krugovima pripadaju 7.gbr, ne 4.gbr). Također te oznake su se prvi put koristile u operaciji Južni potez, i ostale su do kraja. Ostalo si sve točno napisao. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 6:41 pm Naslov poruke: |
|
|
| Interesantna i zanimljiva tema. Svaka čast HV kako je od ničega izrasla u respektabilnu i spremnu vojnu silu....naježio sam se!! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
 | | Član od: 25 Velj 2020 | | Poruke: 735 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 7:25 pm Naslov poruke: |
|
|
| Vojo izvrsna tema. I zanimljive slike. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 8:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| Tomo Napisao/la: | Vojo, oznake nisu dodjleljivane po jedinicama ili operacijama već po zbornim područjima. Bitno, jer jedno zborno područje čini više jedinica.
Najbolji primjer su ti žuti krugovi na vozilima 4 i 7. GBR. koje su oboje pripadale istom zbornom području tj. zapovjedništvu (u biti većina ovih fotki koje si stavio sa žutim krugovima pripadaju 7.gbr, ne 4.gbr). Također te oznake su se prvi put koristile u operaciji Južni potez, i ostale su do kraja. Ostalo si sve točno napisao. |
Tomo,
hvala na pojašnjenju i da - ono što sam napisao 'po zonama zapovjedanja' sam ustvari mislio na zborna područja - zaboravio sam da se to tako zvalo (tako zove i sada?) ....
A ovo za žute krugove nisam znao - bio sam uvjeren da su korištene i za vrijeme Oluje .... dakle sve slike sa tim žutima su iz kasnijeg razdoblja?
Super na informaciji, svaka čast.
Imaš li možda saznanja koje ZP je imalo kakve oznake? Ili ćemo morati nagađati po fotografijama ....?
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
|
Upisano: Sub Sij 23, 2021 8:13 pm Naslov poruke: |
|
|
Žute točke korištene su i za vrijeme Oluje a i prije nje. Barem na oklopu Puma. Pozz. Knin ih je bio pun, a prethodno i Grahovo.....ova zadnja slika je tenk koji sam mjesec dana analizirao po periodima i sa svih strana radi varijante vozila i sheme bojanja - "MAX..." i napravio u 1/35 (ima na forumu)...
http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=34209 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| pacman69
 | | Član od: 02 Lip 2008 | | Poruke: 296 | | Mjesto: Sisak |
|
Upisano: Ned Sij 24, 2021 11:34 pm Naslov poruke: |
|
|
| Šuplje bijele trokute je koristila 2. GBR tijekom Oluje i neko vrijeme poslije (Una)... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Ned Sij 24, 2021 11:50 pm Naslov poruke: |
|
|
| vojo Napisao/la: |
A ovo za žute krugove nisam znao - bio sam uvjeren da su korištene i za vrijeme Oluje .... dakle sve slike sa tim žutima su iz kasnijeg razdoblja?
Super na informaciji, svaka čast.
Imaš li možda saznanja koje ZP je imalo kakve oznake? Ili ćemo morati nagađati po fotografijama ....?
Vojo  |
Moja isprika Vojo, krivo sam napisao. Žuti krugovi su se prvi put pojavili u oeprciji "Ljeto 95", dakle prije "Oluje", a ne kako sam napisao "Južni potez". Pomiješao sam nazive operacija. Dakle od srpnja '95 do kraja rata su ih imali. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ZlatkoB Administrator
 | | Član od: 29 Svi 2006 | | Poruke: 184 | | Mjesto: Zg |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| CROtale
 | | Član od: 23 Lip 2006 | | Poruke: 709 | | Mjesto: Osijek |
|
Upisano: Pon Sij 25, 2021 7:10 pm Naslov poruke: |
|
|
Na ovu sam naletio na netu i izgleda kao siva točka iako mi ta boja nema neke logike za označavanje a i nije na uobičajenom mjestu...
 _________________ "If everyone is thinking alike, someone isn't thinking."
- General George Patton Jr |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Pon Sij 25, 2021 7:20 pm Naslov poruke: |
|
|
| CROtale Napisao/la: | Na ovu sam naletio na netu i izgleda kao siva točka iako mi ta boja nema neke logike za označavanje a i nije na uobičajenom mjestu...
|
Gledajući tu fotku vidim da je siva točka iste nijanse kao broj na prednjoj ploči i kupoli (105 ?) - moguće da su majstori imali tu kao 'najbjeljiju' boju prije oluje pas su s tim malo namazali ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| MAK2020
|
Upisano: Pon Sij 25, 2021 7:23 pm Naslov poruke: |
|
|
| Je siva je, proučio .... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Tomo
|
Upisano: Ned Sij 31, 2021 1:05 pm Naslov poruke: |
|
|
| Ova fotogrwfija je snimljena između "Ljeta '95" i "Oluje" kad je 7.gbr dobila popunu tehnikom iz 105. brigade Bjelovar. Zato piše sivom bojom 105 na prednjoj ploči. Ako proučite fotke oklopa 7. gbr nakon "Oluje" vidjet ćete par takvih premazanih tenkova. Tako da bi rekoa da ova siva točka nije oznaka raspoznavanja već da su prebojali nešto drugo. Moždfa oznaku druge postrojbe.. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Sij 31, 2021 1:40 pm Naslov poruke: |
|
|
Jedan kolega mi je poslao nadopunu za neke od oznaka:
Ono što ja znam da su dodjeljivane dan prije akcije.
Žuti X.
Ta oznaka je dodjeljena na tenkove i BVP-e 113.br još od oslobađanja Miljevačkog platoa, a to je ljeto 92.
Kasnije su preustrojem i stvaranjem oklopnih bojni u Gardijskim brigadama neki od tih tenkova dodijeljeni 4.GBr., a sa njima i žuti X. Sa njima su došla i imena svetaca. Zanimljivo je kako su ponekad i vraćani u 113.Br., uglavnom T-55A ili dodjeljivani nekim drugim postrojbama (na pr. nakon Oluje 4 komada ustupljena HVO-u).
Sve u svemu nije bilo tu nekog ozbiljnog reda.
Kasnije se na T-84 od Puma na Dinari primjećuju i ove oznake "žuti X". Razlog je što se dio tehnike na smjenama nije izvlačio nego samo ljudi i ono što je trebalo u radionicu, a oprema se popunjavala sa ljudima iz brigade koja radi smjenu.
U Bljesku su postojale i žute štesterokrake zvijezde na slavonskim T-55. Prema smjeru napredovanja trebala bi biti od 5.Gbr.
Vojo 
vojo: poruka promijenjena dana: Ned Sij 31, 2021 1:58 pm; prepravljeno ukupno 1 puta |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
|
Upisano: Ned Sij 31, 2021 1:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Da, evo i fotke 55-tice sa žutim šesterokrakim zvijezdama, zaboravio sam dodati u prijašnjem postu ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|