Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spitfire
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945.
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Lis 03, 2019 12:32 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Zanimljiva podkrilna kombinacija na ovom zadnjem Hurricanu jel to spremnik goriva il podkrilni top?
Zoran Petek

Član od: 09 Sij 2016
PorukaUpisano: Čet Lis 03, 2019 1:22 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne Poky, to je standardna kombinacija 6 Sqn RAF - pod jednim krilom 4 rakete, pod drugim dopunski rezervoar. Tek nakon rata 6 Sqn nosi 8 raketa opod krilima.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
werewolf

Član od: 21 Velj 2008
PorukaUpisano: Čet Lis 03, 2019 3:36 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

vrsa Napisao/la:
Interesantno je da su Liberatori bili parkirani u vinogradu. Glavni kotaći su u čokotima, sami rep je duboko u vinogradu.
Loza se ne vadi čak ni u ratnim uvjetima. Very Happy Very Happy Very Happy

Ha,ha, to sam i ja pomislio dok sam pregledavao slike, vrh, piloti isto cijene cugu pa gaze sve osim materijal za destilanu !! Smile

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Lis 04, 2019 12:42 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:
Zanimljiva podkrilna kombinacija na ovom zadnjem Hurricanu jel to spremnik goriva il podkrilni top?

Spremnik goriva koliko vidim, a i nisam siguran da bi dobro letio sa jednim topom. Vjerovatno je cilj bio na kraju dometa, pa se nosilo ekstra gorivo i manje raketa.
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
vrsa

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: all over the place
PorukaUpisano: Pet Lis 04, 2019 12:43 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

werewolf Napisao/la:
vrsa Napisao/la:
Interesantno je da su Liberatori bili parkirani u vinogradu. Glavni kotaći su u čokotima, sami rep je duboko u vinogradu.
Loza se ne vadi čak ni u ratnim uvjetima. Very Happy Very Happy Very Happy

Ha,ha, to sam i ja pomislio dok sam pregledavao slike, vrh, piloti isto cijene cugu pa gaze sve osim materijal za destilanu !! Smile

Vino i rakija su u ratu važniji od goriva i metaka. Very Happy Very Happy Very Happy
MAK REOPLAN - Split
Natrag na vrh
dalibor

Član od: 22 Stu 2010
PorukaUpisano: Čet Lis 10, 2019 12:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Natrag na vrh
dalibor

PorukaUpisano: Čet Lis 10, 2019 12:20 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ova je iz Prkosa, poznata, vjerujem. Imam kopiju originala

ima i drugih

Natrag na vrh
dalibor

PorukaUpisano: Čet Stu 07, 2019 1:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

da podjeli sa vama fotke, koje sam dobio od Boba Livingstona. Ove su sa ebaya, gdje sam bio u mogučnosti, izbrisao sam ebay tag....

one iz njegove zbirke nisam stavio...

Natrag na vrh
frka

PorukaUpisano: Čet Stu 07, 2019 1:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

GENIJALNO SmileSmile Smile
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Čet Velj 18, 2021 11:23 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Trebao bih pomoć oko Spita iz 352 Sqn. Radi se o aparatu na kojem je poginuo A. Vuković "K" EP-439

Jel netko ima podatke koja je on verzija ,ja sam uspio iskopati podatak za tu proizvodnu seriju da su u njoj rađene verzije: Mk.Vb, Mk.Vb Trop. i Mk.Vc Trop. Embarassed
Mući me naime krilo nekako mi se čini da se radi o C krilu... Ja normalno imam maketu s B krilom Crying or Very sad
Dali se zna koliko je bilo Spitova u 352Sqn. a da nisu imali C krilo, pretpostavljam malo ,rečeno mi je da je netko uspio napraviti listu aparata u eskadrili, ali ja nisam baš u svemu tome pa ako može pomoć...
Thundercat

Član od: 13 Tra 2007
Mjesto: Hirvatistan
PorukaUpisano: Čet Velj 18, 2021 6:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kaže da bi bio b.

https://allspitfirepilots.org/aircraft/EP439

Plastiku akbar!

3D Glasses for 3D Prints...

Regional A-4, F-104 i Hunter Group Build.
Joďż˝ nekakvi Spitfajeri, Fokeri, MiG-29, Matilde i tak...
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Pet Velj 19, 2021 9:50 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala ti Thundercat... Sad sam doznao da postoje neke indicije da je taj aparat Mk.Vb ,ali sa C krilom jel se navodno na nekoj fotki vidi ona skračena obloga s poklopcem za drugi top... Ako se ne varam to bi trebalo 100% znaćiti da se radi o C krilu jel B krilo nije imalo mogučnost nošenja drugog topa?...
Anki2

Član od: 01 Stu 2020
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Velj 20, 2021 12:37 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

EP-439 je ipakC . Ima u Avions izdanju o 352sq par slika sa bombama ispodkrila i podtrupnim onim specificnim pljosnatim rezervoarom. Drugo , prema kolegama sa Brit m. prepravka Vb nac krilo nije bas verovatna jer je bilo komplikovanije nego samo plag and play. Bile su potrebne i neke dodatne zahtevnije izmene. Da zabuna sa ovim avionom bude jos veca postoji i slika (ne bas najjasnija) gde se nazire nesto kao ovaj podtrupni nosac za bombe.
Zna li neko koliko je bili komplikovano menjati sa bombe na onaj siroki rezervoar? Ako nije onda samo menjanje konfiguracije bi imali smisla jerje podtrupni nosac mogao da nosi jednu tezu bombu umesto ove dve lakse podkrilne. Mozda za neki cilj je trebala? Najzad konfiguraciju sa 3 bombe nikad nisam video ni cuo za nju.
Natrag na vrh
Anki2

Član od: 01 Stu 2020
Mjesto: Beograd
PorukaUpisano: Sub Velj 20, 2021 1:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Posto su 352sq Spitovi moja omiljena tema dodatno sam proverio arhivu da ne nagadjam iz glave:
- EP 439 je C i to se vidi na slici po krilu. Kao sto rekoh zanemariva je sansa kombinacija Vb sa novim c krilom. To se nije radilo.
- Avions 219, strana 13 dve dobre slike na kojima se vidi kacemje potkrilnih bombi i podtrupni pljosnati rezervoar na EP-439
- ista ref, strana 14 slika sa druge strane ali sada bez okacenih bombi i rezervoara sa pilotom u kabini i upaljenim motorom. Ispod trupa se nazire nesto sto bi moglo da bude vrh sine podtrupnog nosaca ali je 75% sansa da je ipak samo mrlja na fotki. Jos se jasno vidi i onaj drveni cep na otvoru za drugi top.
- na slikama se vidi da avion nema zutu napadnu ivicu krila karakteristicnu za RAF lovce ali ima cetvrtasta polja druge boje oko otvora mitraljeza koji nisu prekriveni.
- boja donjih povrsina je tamnija i po kontrastu je generalni zakljucak da je dole azure blue iako je gore kontinentalna sema.
- na sve 3 slike se vidi dugacka obloga topa do vrha cevi karakteristicna za c krilo. Obloge na b krilu su bile krace i cev je duze virila.
- avion je kratko osta u eskadrili jer je vec 31.8.44 oboren flakon iznad Suhog Dolca a pilot Aleksandar Vukovic je poginuo. To je ujedno i prva zrtva borbenih dejstava u 352.
- A. Vukovic je inace u aprilu 41 pobegao u SSSR u SM79 i kasnije se prebacio na bliski istok. Na jednom drugom Spitu je upravo njemu napisana posveta Vukovic Srbin nakon pogibije.
To bi bilo sve sto znam o ovom avionu Smile
Natrag na vrh
Poky

PorukaUpisano: Sub Velj 20, 2021 2:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Fala ti Anki!
Jel može neki link za taj časopis? Koliko ja znam nosač za podtrupne bombe se kačio na četri okrugla otvora sa donje strane trupa to su bili "standardne" točke za kačenje... Koliko je bilo komplicirano mjenjat krila, ne znam, ali sam u više izvora pročitao da je neki dotični aparat "Mk.Vb s C krilom" i to ne samo za aparate iz 352Sqn.. Dakle "ako su lagali meni, ja lažem vas".
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> - od 1941. do 1945. Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu Natrag  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naprijed
Stranica 7/9

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma