Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Velj 19, 2023 7:16 pm Naslov poruke: Foland Gnat - 1/72 - Airfix |
|
|
Jedan stvarno mali školski mlažnjak , kad ga se gleda dojam je da je kokpit sa dva sjedišta i ogromnim prozirnim dijelom ogromnom nosnom sondom i malo trupa i krila.
Simpatična Airfixova maketa, kažu da je novi kalup , iz 2012 ali iskreno mneni djeluje starije, po koncepciji.
Kako je kokpit jako vidljiv izvana, kroz ogromni prozirni dio pokuđao sam sa maskirnom trakom i žicom za kopče simulirati pojaseve kojih nema na sjedalu, nisam želio stavljati lutke šutke, tipičnog izgleda Airfix/Revel 70te.
Dodao sam i ručke sistema za katapultiranje, obojao ih u crno-žuto ali zaboravio da je bi spoj na sjedalo trebao biti crveni.
Uz to jedini "dodatak" je sonda na nosu koju sam napravio od medicinske igle fi 0,45mm.
U kokpitu je decentan instrument panel ali se zbog antirefleksnog zaslona ne vidi.
Sastavnica airfixovski jasna, jedino što nisam slijedio je postava nogu glavnog stajnog trapa, smetali bi pri bojanju a sa rezanjem pina koji ide u ležaj lako ih je naknadno postaviti.
Zapravo ova maketa je trebala biti probno polje za Thrue metal paste kojesam isprobao i na P-51.
I paste lijepo rade, baza mat svijetlo siva i gušt je raditi. Ali...
Ali zaboravio sam koja je pokora flurescentna naranđasta odnosno fire red kažu u sastavnici a na slikama je naranđasta.
Totalno nepokrivna boja, i nakon što se podloga oboja u mat bijelu.
Pa uz to mi se prolio i razrjeđivać po svemu, pa je bilo struganja i mistermuskoliranja akokpit već zatvoren tako da je bilo "pranje nogu" .
Svašta nešto ali nekako sam uspio nanijeti tu naranđastu, dosta mrljavo i neuredno.
Prozirni canopy sam namjeravao staviti na kraju ali sam vidio da nije baš prevelika perfekcija u nalijeganju pa sam ga zalijepio, pokitao i maskirao, tako da je prošao i on cijelu odiseju sa naranđastom.
Na maketi su paneli duboko orući tako da su uglavnom ostali i nakon mog mlajanja.
Problem je bio na spoju naranđaste i metalne gdje se stvorio zubkojeg nije bilo druge nego polako i strpljivo sa vodobrusnim karoserijskim šmirglom eliminirati.
Nakn svega dekali stencila ima hrpu, jedvavidljivih , mislim da je ukupno nekih 100njak, ali više od polovice su toliko mali da bi bili taman za 144.
U svakom slučaju dobro napravljeni, dobro čak predobro reagiraju na Mrsurfacerove "set" i "soft" tekućine, kad se nanese bolje niti ne gledati jer se raspadaju i kod samog dodira ali priliježu izvrsno.
Za kraj usporedba sa Mustangom da se vidi koliko je mali.
Uz sve probleme (za koje sam sam kriv) jako zanimljiva maketica.
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5776 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Iwtcha
 | | Član od: 24 Kol 2007 | | Poruke: 4106 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 24, 2023 2:00 pm Naslov poruke: |
|
|
| super |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|