Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2024 8:33 pm Naslov poruke: Stara natjecanja |
|
|
Ne znam u koju bi točno rubriku spadao ovaj izvještaj - dali pod 'Povijest do 1991.' ili pod 'Natjecanja' - ali evo, stavljam ga među natjecanja, pa ako moderatori misle da je na krivom mjestu - neka ga slobodno prebace negdje drugdje.
Radi se o, koliko je meni poznato - a mislim da mi je dovoljno poznato jer sam aktivno sudjelovao u tome - dakle radi se o prvom Državnom prvenstvu u maketarstvu bivše države. To je bilo u Beogradu negdje koncem godine 1987. ako se dobro sjećam, spojeno ili u sklopu neke manifestacije koja redovno ide oko nove godine tamo.
Organizaor svega je bila krovna maketarska organizacija Jugoslavije - YUVAM - a jedan od organizatora (čini mi se jedan koji je najviše to gurao u ono vrijeme) je bio pokojni Vojislav Vujović koji je radio u Portorožu pa smo se često viđali .... do početka rata.
No eto, skenirao sam neke slike koje sam tom prilikom slikao, pa čisto da se današnji mladci upoznaju da smo i mi nekad bili mladi i puni entuzijazma.
Od izloženih maketa (za izložbu ali i za natjecanje) su mi poznate samo moje i Frkine makete - evo ih ovdje na jednom mjestu - moji su samo T-33 Tegljač meta i NA Harvard, a Danijelove sve ostale:
Vojo
PS - molim vas samo bez (političkih) komentara - ovo postavljam samo kao zabilježeni trenutak u mojem/našem maketarskom životu. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Miros
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1045 | | Mjesto: Osijek/Tenja |
|
Upisano: Čet Velj 22, 2024 9:18 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan podsjetnik, baš me zanima jel uspjela koja od tih maketa "preživjeti" do danas? _________________ Miroslav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| viper
 | | Član od: 07 Pro 2005 | | Poruke: 1666 | | Mjesto: Sarajevo |
|
Upisano: Pet Velj 23, 2024 8:40 am Naslov poruke: |
|
|
| Svaka čast, ako imate još slika stavite. Lijepo je vidjeti dobri stari ESCI , Monogram ... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mariok
 | | Član od: 17 Lis 2007 | | Poruke: 3259 | | Mjesto: Slavonski Brod |
|
Upisano: Pet Velj 23, 2024 8:47 am Naslov poruke: |
|
|
| Fora! Vidi se koliko je maketarstvo zbilja napredovalo! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Astrobobo
 | | Član od: 07 Sij 2022 | | Poruke: 32 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 23, 2024 3:22 pm Naslov poruke: |
|
|
| Odlično, hvala! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5405 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 23, 2024 5:39 pm Naslov poruke: |
|
|
Odličan podsjetnik, hvala ti Vojo _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5776 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Sub Velj 24, 2024 11:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Odlično Vojo, čak mislim da sam i ja imao na tom ili nekom drugom natjecanju neku svoju maketu. Samo objavljuj dalje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Sub Velj 24, 2024 2:07 pm Naslov poruke: |
|
|
| frka Napisao/la: | | Odlično Vojo, čak mislim da sam i ja imao na tom ili nekom drugom natjecanju neku svoju maketu. Samo objavljuj dalje! | Napisao je gore da su na fotki tvoje i njegove  _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| frka
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 1513 | |
|
Upisano: Sub Velj 24, 2024 2:38 pm Naslov poruke: |
|
|
[/quote]Napisao je gore da su na fotki tvoje i njegove [/quote]
Ah da, nisam primijetio. Moj je Harward, Breguet 14, Breguet 19 i P-38 Lightning, a Spitfire Vc i Bf-109G su od Zdenka Kinjerovca. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vojo
 | | Član od: 16 Kol 2006 | | Poruke: 1878 | | Mjesto: Krk |
|
Upisano: Sub Velj 24, 2024 4:46 pm Naslov poruke: |
|
|
A dobro, ajde, vidim da ste rado pogledali malo 'povijesnih' slika, pa da stavimo još ....
Ovo su slike sa (meni tako piše) Državnog prvenstva u Zadru lipnja 1988. - sad, ako sam nešto fulao, slobodno ispravite ....
Jedina maketa koju prepoznajem je ona Dakota od Jat-a, Italerijeva maketa u 1/72 koju je bio napravio (ako se ne varam) Zdravko Lenac - bio sam jako zavidan kako ju je dobro pobojao ....
Čak se ne sjećam više s kojom maktom sam se ja natjecao ....
A ja sam na natjecanje došao sa kamp kućicom gdje sam, jadan, spavao u kampu negdje oko Zadra ....
Vojo  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| su27rules
 | | Član od: 13 Pro 2006 | | Poruke: 5776 | | Mjesto: Split |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Peetteer33
 | | Član od: 09 Lis 2015 | | Poruke: 137 | | Mjesto: Radovljica, Slovenija |
|
Upisano: Ned Velj 25, 2024 11:46 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim, da je onog Ka-25 izradio Mitja Maruško. _________________ http://www.svm.si/ |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Leo - zd
 | | Član od: 16 Pro 2008 | | Poruke: 2530 | | Mjesto: Zadar |
|
Upisano: Ned Velj 25, 2024 12:54 pm Naslov poruke: |
|
|
Jessss
Sjećam se tog natjecanja.
Nakon faksa naletio na revellove 144 i sastavljao onako za dušu i bojao na nivou jupol valjka.
Preko prijatelja planinara upoznao jednog zadarskog maketara i otišao na izložbu pogledati.
Meni je to bila znanstvena fantastika tada, bojano nekakvim špricaljkama , pa detalji, pa vidljivi paneli 😁😁😁 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Solunski Novosadjan
 | | Član od: 13 Stu 2023 | | Poruke: 4 | | Mjesto: Solun,Grcka |
|
Upisano: Sri Ožu 06, 2024 4:45 pm Naslov poruke: |
|
|
Zaista izuzetne fotografije koje bude secanja.
Ili zbog imena maketarskih velikana-Frka,Jereb...ili poznanika sa mojih maketarskih pocetaka -Gregori , Milan Veres...
Imam osecaj kao da,kao nekad, citam YUVAM ili Aero Magazin od korice do korice.
Zahvaljujem na ovom flashback-u. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|