Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

DD 537 U.S.S. Sulliavns 1-150
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Stefan

Član od: 21 Pro 2007
PorukaUpisano: Čet Jul 09, 2009 1:37 pm    Naslov poruke: DD 537 U.S.S. Sulliavns 1-150 Citiraj ovaj komentar

Evo,posle punooo trazenja,u kome su mi pomogle kolege sa foruma,pogotovo Essex,dosao sam do nacrta za ovaj brod.Nekako sam sinuo knjigu ,,Anatomy of the Ship,The Destroyer Sullivans,,.Ja sam doduse trazio nacrte za DD 445,ali ovaj je vrlo slican,tako da se ne bunim.
One nacrte iz knjige sa konvertovao u 1-150 razmeru,kad smo vec kod toga,postoji li nei program koji moze to da radi umesto mene matematickim putem?

No evo da neduzim puno,rad tece VRLO sporo jer ne zelim brod lici kao da ga radi potpuni amater,er ja to jesam u ovo j oblasti.Maksimalno se trudim.Tek sam zavrsio nacrte za rebra,tek treba da krenem da ih radim.
Kuci se malo igram sa naoruzanjem za brod.Danas sam zavrsio Dupli AA top Mk 1 40 mm...
Evo par slikica,ovo je uzasno malo!Sve je samogradnja...
Ovako izgledaju planovi u 1-32 razmeri...

A ovako sto sam ja napravio u 1-150.

Nije profi,ali meni se svidja! Very Happy

E sad...
Plan kaze da se na brodu nalaze 5 Mk1 (verzija 1943.)

Ali,slike kazu nesto drugo.Evo,na sledece dve slike se nalazi isti brodu u isto vreme slikan.Na prvoj slici se vide napred Mk1 kako kaze plan.

Ali na drugo slici,umesto 2 Mk1 koji bi trebali da se nalaze na sredini broda kod zadnjeg dimnjaka (kako kaze plan), nalazi se neki potpuno drugi top,verovatno je to 40mm,samo ovaj ima 4 cevi!

ja cu pre da poverujem slikama nego planu,moze li mi neko reci koji je top u pitanju?I ako mozda ima planove iztog u nekoj razmeri...Evo,radi se o ovom topu malo blize...

Hvala unapred! Very Happy

Pozdrav!
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Leo - zd

Član od: 16 Pro 2008
Mjesto: Zadar
PorukaUpisano: Čet Jul 09, 2009 2:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Gle za pretvaranje iz 1/32 u 1/150 to je redukcija na 21,3% , e sad:
1. možeš smanjiti nacrte, koje pretpostavljam da su u nekom grafičkom formatu (jpg, tiff ili sl.) sa naredbom za smanjenje za toliki postotak, večina programa (ac dsee i sl) mogu to i zbirno tj za sve selekcionirane slike ili..
2. kod printanja daš da printa 21,3 % od originalne veličine printanja.
Leo
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
dr. vlado

Član od: 12 Ožu 2008
PorukaUpisano: Čet Jul 09, 2009 4:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nisam nikakav poznavalac brodova, ali uvijek volim vidjeti samogradnju. Samo naprijed!
Natrag na vrh
Essex
Gost
PorukaUpisano: Čet Jul 09, 2009 10:18 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ja ću što kraće mogu.
Očigledno je da miješaš kruške i jabuke. Brod je kompleksan borbeni stroj. Tijekom modernizacija, preinaka, pregradnji, popravaka... njegove su komponente podložne mijenjanju. Područje koje je osobito složeno kod WW2 ratnih brodova je njihovo PZO topništvo. Broj PZ topova jako varira, ovisno o pojedinom brodu, vremenskom periodu, operativnom području...

Ono što je bitno je da budeš načisto u kojem periodu želiš radit svoj razarač. Nacrt koji imaš pokriva ti brod od kraja 1943. do srpnja 1945. U tom periodu njegovo naoružanje je bilo sljedeće:

5-5"/38 Mk 30 (5x1)
10-40/60 mm Bofors Mk 1 (5x2)
7-20 mm Oerlikon Mk 4 (7x1)
10-21" torpedne cijevi Mk 14 & 15 (2x5)
6-Mk 6 bacača dubinskih bombi
2-Mk 3 klizača dubinskih bombi

Počevši od 1945. Fletcheri koji su slani u domovinu na modernizaciju primili su tamo tzv. "emergency Kamikaze refit". Mornarica je uvidila opasnost koju su predstavljale kamikaze pa je PZO topništvo pojačano tako što je središnji par dvocijevnih Boforsa zamijenjen četverocijevnim. Kako nakon te modifikacije platforma s njihovim direktorima na krmenom dimnjaku (odmah iza novopostavljenih 4-cijevnih Boforsa) više nije bila podesna za njih, oni su morali ić negdi drugo. Postavljeni su na novoj podignutoj platformi između dva dimnjaka, a da bi se za nju napravilo mista prednji 5-struki torpedni aparat mora je ić ća. Sve to pokazuju slike koje si priložio, snimljene u kalifornijskom mornaričkom brodogradilištu Mare Island 30.8.1945. (što je uostalom i navedeno u donjem desnom kutu svake slike - razarač je boravio u škveru na remontu od 9.7., kad je stigao s Pacifika, do 2.9.1945.)
Nakon završenog remonta njegovo naoružanje bilo je sljedeće (usporedi s prethodnim):

5-5"/38 Mk 30 (5x1)
14-40/60 mm Bofors (3x2 Mk 1, 2x4 Mk 2)
12-20 mm Oerlikon Mk 24 (6x2)
5-21" torpedne cijevi Mk 14 (1x5)
6-Mk 6 bacača dubinskih bombi
2-Mk 3 klizača dubinskih bombi

Valjda sam bio jasan
Natrag na vrh
Stefan

PorukaUpisano: Čet Jul 09, 2009 10:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znaci,na srednje platvorme PVO zastite stavljam ipak Mk1?Takav je imao 1943. kojeg ja radim? Smile

U covece ti znas sve o ovim stvarima,ako mi jos nesto zatreba,pitacu! Hvala! Very Happy
Natrag na vrh
Stefan

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 8:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo ga mali nastavak...
Predhodnih dana sam se igrao praveci manji trup od svakog treceg rebra,i to izgleda ovako:

Kasnije ce pomoci...

E sad smo krenuli prava rebra da radimo...Imao sam 6x 3cm letvice od 2mm debljine.Morao sma da ig spojim te sam dobio 3x 6cm kako bi mi stala rebra...Evo kako to izgleda:

Potom sam indigom precrtavao jedno po jedno rabro na letvice,i tako 25 komada...

I na kraju sva zajedno:
Sada treba da ih secemo...

Eto,nista posebno,ali se radi...
Pozdrav!

Very Happy
Natrag na vrh
Dida

Član od: 05 Velj 2007
Mjesto: Sisak
PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 9:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Samo hrabro naprijed! Ali polako. S čime si lijepio letvice za rebra? Vjerujem da ih je ljepljiva traka samo pridržavala dok se ljepilo ne osuši.
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Stefan

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 9:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Obicnim lepkom za drvo...I kasnije 6 najvecih i najtezih knjiga koje sma nasao preko njih,ostale su tako preko noci pa su se danas mogle koristiti.Jedino sto ukazuje da su napravljene od 2 komada,jeste spoj,ovako su se potpuno spojile,bolje nego sto sam ocekivao... Smile
Natrag na vrh
Sovremenny

Član od: 29 Sij 2009
Mjesto: Istra
PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 9:28 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bravo samo naprijed.....od cega ces napravit oplatu broda?
Natrag na vrh
Stefan

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 9:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Jos razmisljam...Verovatno cu uzeti neke male letvice i lepiti ih,a potom smirglati i gitovati ih dok ne budu glatke k`o bebina guza! Very Happy To me ceka za svaki malo veci deo broda... Wink
Natrag na vrh
Sovremenny

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 9:45 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

u gadan posao...lakše je sa staklenim matom......to je relativno mekana gusta tkanina koja se koristi za popravak brodova....s njom se obloži brod i onda premaže s tekućin resinom koji se dobije u paketu i nakon 20 minuta postane tvrda kao kamen....nakon toga slijedi kitanje s kitom za automobile i brušenje...... puno je jednostavnije nego s letvicama ( govorim iz vlastitog iskustva...tu možeš vidjeti kako to izgleda na mom Konigu http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=11772
Natrag na vrh
Stefan

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 10:49 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hm,zanimljivo...Koliko kosta to?Mizda bih mogao da probam na nekom zamorcicu,ne zelim da isprobavam na fletcheru...
Natrag na vrh
PELE

Član od: 10 Kol 2008
Mjesto: Pancevo, Srbija
PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 11:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Uf, ovo je odlicno! Surprised Bravo!

Samo napred, jedva cekam nastavak!

P.S - Daj covece mani se crtanja one "mreze", uzmi lepo svesku na kvadratice i gotova stvar, gubis vreme za dz... Very Happy

Pozz
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail MSN Messenger
Sovremenny

PorukaUpisano: Sub Jul 25, 2009 11:33 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

oko 130 kn paket.. cca 20€......u paketu dobiješ to platno, kist, i bocu od 1,5 l resina s katalizatorom.....od toga možda potrošiš maksimalno 3 dl......platno ti je 50x130 cm ...meni je bilo dovoljno za obložit Koniga od 119 cm i još je ostalo......šta se tiče oblaganja najprije odrežeš platno na trake odgovarajuće debljine( u mom slučaju 5 cm) , nakon toga zalijepiš početak za rebro s cijanofixom, nakon toga nategneš tu traku i zalijepiš na drugo rebro i tako redom...kad si zadovoljan rezultatom onda namažeš s resinom
Natrag na vrh
Stefan

PorukaUpisano: Ned Jul 26, 2009 10:03 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

E Pele,poslusao sam te ja,kupio sma svesku i davno zavrsio s tim...Dosta je meni crtanja!

Sovremeny hvala za informaciju stavicu na razmatranje! Very Happy
To se kupuje u nekoj farbari,knjizari,cipoteci??? Smile
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Brodovi i plovila Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma