Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| hornet
 | | Član od: 17 Lis 2005 | | Poruke: 1985 | |
|
Upisano: Ned Stu 24, 2013 12:29 am Naslov poruke: GB Asevi WW1 Fokker Dr.I Eduard 1/72 425/17 by hornet |
|
|
Tek toliko da otvorim temu i postavim par pitanja za znalce
Radi se o eduardovoj, u drugom postu spominjanoj, maketi:
u kutiji (kutiju nemam jer sam je bez nje i nabavio (2ndhand)):
Dakle uz priložene dekale koji se vide na fotki odabir aparata nije bio težak.
Radi se o 425/17 famozni trokrilac na kojem je MvR (o kojem neću ovdje razglabati jer mislim da je svima poznato da je on as s najviše ostvarenih pobjeda u ww1) i poginuo, a dan prije pogibije ostvario svoje posljednje pobjede (jedine dvije s tim avionom).
Međutim, limitiran dekalima, biti će skroz crveni kakav je bio do cca mjesec dana prije kobnog leta.
No evo kratka i štura povijest o avionu saznata bespućem interneta (tko ne želi čitati nek preskoći post), a Grunf (ili netko drugi dobro upućen) će ispraviti ako bude potrebe i imao volje.
Dakle početkom 1918 (točnije 08.01.'18.) ovaj avion je prošao cijelu proceduru koja je u to doba bila propisana i tvornička komisija (laički rečeno) je potvrdila da je avion spreman. Kad je predan MvR-u na korištenje se nezna ali se zna da je od početka bio namjenjen njemu jer je,osim oznaka, tvornički bio obojan skroz crveno što se kosilo s pravilnikom - ali se valjda napravila iznimka. To je potvrđeno naknadnim ispitivanjem ostataka platna koji se nalaze diljem svijeta. Dakle ispitivanjem je utvrđeno da ispod crvene boje nema uobičajene kamuflaže kakvu su dobivali svi fokkeri - zeleno-smeđe pruge.
Nažalost do 20.04.'18. nema nikakvih podataka kad je MvR koristio baš ovaj avion pa se nezna niti što se s njim dešavalo. Navodno je imao oštećeno desno gornje krilo.
Zna se međutim da je avion prošao dvije promjene oznaka i to neposredno nakon 17.03.'18. kad je donesena odluka o promjeni željeznog križa u balkenkrutz ( a to je i otprilike datum fotografiranja prve dvije fotografije niže okačene) a druga promjena je bila nakon 10.04.'18. kad je dobivena dorađena odluka o oznakama (fotka 3, niže).
Razlika je bila u debljini križeva (foto 4 - da ne bude zabune na toj fotki je drugi avion)
O tom avionu postoje (objavljene) 3 fotografije za koje se sa sigurnošću može reći da predstavlja upravo ovaj avion.
te treća fotka iz faze s oznakama kakav je bio i 21.04.'18.
fotke su prenesene s: www.theaerodrome.com i www.fokkerdr1.com
Uz ove fotografije postoji još nekolicina za koje se zna ili se pretpostavlja da predstavlja ovaj avion ali na njima se on tek nazire pa ih nisam linkao.
Ali hoću još jednu koja doduše ne predstavlja ovaj avion ali prikazuje jedini preživjeli MvR avion koji je nakon rata bio dio postava muzeja u Berlinu - a uništen je savezničkim bombardiranjem krajem ww2.
Radi se o 152/17 s kojim je ostavio nekolicinu pobjeda i koji je također prebojan skroz u crveno - vjerojatno isti dan kad je dobio i balkenkrutze (nakon 17.03.'18.)
Toliko za uvod - pitanja slijede _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Ned Stu 24, 2013 12:47 am Naslov poruke: |
|
|
e sad pitanja/glasna razmišljanja:
1. S obzirom da je avion tvornički obojan u crveno - čime je već napravljena iznimka od pravila - postoji li mogućnost da serijski broj nije niti ispisan na njega.
Na fotkama se ne rasaznaje ali je moguće da se crna boja fonta stopila s crvenom bojom samog aviona, što je Grunf već i spominjao u drugom postu, što meni daje jednostavnu mogućnost da broj izostavim. A možda postoji mogućnost da velićina ipak ne odstupa previše - to ću naknadno provjerit mjerenjima uspoređujući s fotkama drugih Dr.I.
2. Prije spominjano oštećenje gornjeg desnog krila je navodno lako uoćljivo na drugoj fotki (sad zakrpano) ali ja to jednostavno ne vidim pa molim da mi se na to ukaže.
3. Nigdje nemogu pronaći fotku kokpita fokkerovog trokrilca (a da to nije replika) pa ako netko zna za kakvu molim da me uputi - nisam doduše jedan od onih koji će detaljirati na maketi ali da osnove pohvatam.
i 4. meni za izradu makete ne toliko zanimljivo ali diskusije radi.
Naletio sam na fotku 425/17 snimljenu na mjestu pada samo nisam siguran da li se radi o autentičnoj fotografiji ili montaži
 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pon Stu 25, 2013 11:55 am Naslov poruke: |
|
|
Mislim da je zadnja fotografija montaža s maketom. Ima niz fotografija tog aviona kad sa njega skidaju suvenire, i čini se da je pretrpio kudikamo teža oštećenja-MVR je već bio na mjestu mrtav u kokpitu, a ova zadnja slika bi sugerirala na relativno kontrolirano prinudno spuštanje. Unutrašnjost kokpita se može vidjeti djelomično na nekim slikama razbijenih aviona, a osobno stojim na tvrdnjama iz drugog posta, pa ih ne bi sad duplirao. Replike su rađene prema Fokkerovim nacrtima, neke više, a neke manje autentično...Oštećenje na krilu je praktično nevidljivo i tome ne bi pridavao na pozornosti. Zasigurno je temeljito popravljeno i prebojano crvenom bojom kao na cijelom avionu, tako da posebno na maketi 1/72 nebi moglo biti vidljivo i bilo bi vjerojatno protumačeno kao greška maketara... MVR je kratko koristio ovaj avion i malo je vjerojatno da se uspio tako jako pohabati u par tjedana koliko je bio u borbi. Osim toga bio je to barunov avion koji su mehaničari sigurno uređivali sa posebnom pažnjom, a kod prebojavanja oznaka u Balkenkreuz-e nije bilo teško retuširati sa par poteza kistom i moguće ogrebotine. Vidi se razlika u usporedbi sa 125/17 koji je bio u puno okršaja i prošao sve moguće faze prebojavanja. Bio je tu i 177/17 za kojega su neki tvrdili da je ovaj avion sa druge slike, no izgleda da 177/17 nikad nije bio cijeli crvene boje (prema dnevniku samog MVR-a), pa onda te predpostavke nisu realne. Uglavnom, ima nas više koji će raditi taj avion i bit će zanimljivo vidjeti krajnji rezultat. Bdw. prema nekim podacima, čini se da je ovaj lijepi, novi 425/17 letio u borbu tek kad su mu preuređeni križevi, a do tada je stajao u rezervi. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 12:24 am Naslov poruke: |
|
|
Fotka broj 2 je u većini (ili barem 50%) objavljene literature predstavljen kao 477/17 iako se vidi da je na 2. (samim time i na prvoj) i na 3. fotki isti avion.
Pogled na istu ciglanu i mjesto pada (kao na fotki) s obližnje ceste
Da nebi bilo zabune ne tvrdim da je ovo autentična fotografija, jer u tom slučaju bila bi već objavljena u nekoj ozbiljnijoj literaturi i vjerojatno naplaćena.
Prema svjedočanstvima australaca, koji su bili prvi na mjestu pada, avion je bio gotovo netaknut osim što je zaorao s nosom. Uzimajući to u obzir fotka/montaža nije daleko od istine. A fotografije oskrvljenog aviona su iz kampa kad je gotovo svaki vojnik uzeo suvenir pa od tuda valjda i "skršen izgled"
btw
pronašao nešto fotki što origigi što replika i ilustracija za kokpit pa ću se počet igrati a vidjet ću još koliko ću imati stpljenja za nešto tako sitno a ubiti nevidljivo na gotovom proizvodu _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 11:12 am Naslov poruke: |
|
|
Među do danas sačuvanim dijelovima 425/17, osim nekoliko dijelova platna za koje je utvrđeno da su autentični (čini mi se 5 komada, od kojih su 3 sa križevima), sačuvan je i dio krila sa nekoliko drvenih rebara, upravljačka palica (crne boje sa drvenim hvatištima) i sjedalo (samo osnova od aluminija, bez kožne presvlake i jastuka). Mislim da ima još par manjih komada, ali oni u vezi maketarstva nemaju neki značaj. Ono popravljeno oštećenje gornjeg krila koje si spominjao je negdje kod drugog rebra na prednjoj desnoj strani na vrhu, ali u mjerilu 1/72 bi to bilo nevidljivo. Postoji izvrsna knjiga od Kagera o Fokkeru Dr.I
http://www.scalemodellingnow.com/br-aircraft-kagero-fokkerdr1-theacesaircraft
Nažalost, nisam je nabavio, ali imam iz iste serije knjigu o Fokkeru D.VII koja je fantastična. U ovoj recenziji su pokazani neki izvadci iz knjige koji mogu biti korisni. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Stu 26, 2013 9:19 pm Naslov poruke: |
|
|
| hornet Napisao/la: | 1. S obzirom da je avion tvornički obojan u crveno - čime je već napravljena iznimka od pravila - postoji li mogućnost da serijski broj nije niti ispisan na njega.
Na fotkama se ne rasaznaje ali je moguće da se crna boja fonta stopila s crvenom bojom samog aviona, što je Grunf već i spominjao u drugom postu, što meni daje jednostavnu mogućnost da broj izostavim. A možda postoji mogućnost da velićina ipak ne odstupa previše - to ću naknadno provjerit mjerenjima uspoređujući s fotkama drugih Dr.I |
stavio u fotošop par fotki (3 različita kom) gdje se lijepo vidi serijski broj i gdje je koliko-toliko fotkano pod kutem od cca 90° u odnosu na avion i redimenzionirao dekale da križevi pašu na fotografiji - sve skupa preklopio i dobio ono što se odmah i vidjelo - ako su križevi dobrih dimenzija onda se serijski broj za debljinu samog fonta prevelik i to samo prvi dio, drugi dio (brojčani) je još veći
Tako da mislim da ću broj izostavit ali do tad ima posla i vremena
Hvala na hintu, a na ovom linku se mogu naći ilustracije s te recenzije bez 3D s*anja _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Stu 27, 2013 12:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Ako ipak hoćeš staviti broj, imam ja negdje višak dekala od Revellove makete 1/72, pa ti mogu poslati. Mislim da je avion ipak imao broj, jer je već tvornički prebojan crveno, a na jednoj se fotografiji vidi i nedirnuta pločica sa podacima na desnoj, strani kapotaža motora. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Čet Pro 05, 2013 1:18 am Naslov poruke: |
|
|
Malo sam se igrao s propelerom i kokpitom.
Propeler će se vjerojatno još malo doraditi a kokpit se ionako neće vidjet no... tko zna
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Čet Pro 05, 2013 10:41 am Naslov poruke: |
|
|
Kokpit je OK. Propeler bi trebao doraditi. Pogledaj po netu slike drvenih propelera, posebno onih proizvođača Axial, pa onda probaj bojati na osnovi toga. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Sub Pro 07, 2013 11:18 am Naslov poruke: |
|
|
Prop prebojan
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Pon Pro 09, 2013 1:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovo izgleda puno bolje. Sjetio sam se da ti trebam poslati naljepnice koje sam obećao. Bio sam malo u gužvi pa nisam stigao... _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Sij 28, 2014 7:43 pm Naslov poruke: |
|
|
Prije nego završi pod haubom fotka
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Uto Velj 25, 2014 11:14 pm Naslov poruke: |
|
|
napredujem polako
nekako mi se čini da je najdonje krilo (između kotača) tj, nosaći podosta visoko
Tu sam sad zapeo _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
|
Upisano: Sri Velj 26, 2014 10:33 am Naslov poruke: |
|
|
Dobar napredak. Po mom mišljenju su sajle malo predebele. _________________
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| hornet
|
Upisano: Sri Velj 26, 2014 10:43 am Naslov poruke: |
|
|
I po mom ali to je najtanje što sam našao pa je bilo staviti ih ili ne.
U biti najbolje bi odgovarale za 1/48 _________________ 10 dalmatinskih zapovjedi:
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|