Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 10:23 am Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | Razmatrajuči ove makete došao sam do zaključka, da njemački konstruktori nisu baš mislili na protizrakoplovnu obranu, kada su smišljali ove brodove. Pogotovo lagani flakovi su nabacani gotovo nasumice pa me ni ne čudi, da nisu spasli Bismarcka.
Kakva bi bila realna ocjena njemačke protuzrakoplovne obrane u uporedbi sa recimo US Navy koja se ježila od lake artiljerije?
Josip |
sjeti se Pearl harboura, pa Princea od wallesa.....
sve ovisi o kojem razdoblju rata pricas
u pocetku su svi imali jako losu protuavionsku zastitu...pa su neki naucili na tezi nacin ( ameri), a neki su naucili isto tako, ali nisu stigli ispravit ( Nijemci)
ako opcenito pogledas trendove, vidit ces da se nije prije rata previse polagalo na PA |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 12:21 pm Naslov poruke: |
|
|
Jest, TIRPITZA su u Norveskoj, barem pro forma, stitili i flakovi i avioni Luftwaffe, ali otom potom. Jos je imao puno istih, ako se usporedi s nekim drugim brodovima, ali tko bi pogodio Lancastere s Tallboysima? _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 2:46 pm Naslov poruke: |
|
|
S paluba YAMATA stršilo je 152 topova kal. 25 mm i 24 kal. 127 mm namijenjenih PZ obrani pa ga to isto nije spasilo. Svi ti topovi u njegovoj posljednjoj bitki uspili su srušit tek 10 američkih aviona. MUSASHI je u Sibujanskom moru srušija njih 18, prije nego je otiša na dno. U oba slučaja djelovanje japanske PZO je ocijenjeno sramotnim (MUSASHI je svojom žrtvom barem privuka na sebe sve američke avione, dopuštajući ostalim japanskim brodovima da se izvuku).
Od samih PZ topova mnogo važniji je njihov sustav za upravljanje vatrom. Kad se već ocjenjuje učinkovitost brodske PZO raznih mornarica, savjetujem da se to prvo uzme u obzir |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 4:21 pm Naslov poruke: |
|
|
A ja se ne bih s tim složio - Yamato i Musashi su potopljeni '45., nekako virujem da je do te godine smišlnea neka taktika  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 4:43 pm Naslov poruke: |
|
|
26. listopada 1942. u pomorsko-zračnoj bitki kod otočja Santa Cruz američka mornarica je izgubila nosač aviona USS HORNET iako su ga branile četiri krstarice. U istoj bitki nosač USS ENTERPRISE je osta sačuvan premda ga je štitija samo jedan bojni brod - USS SOUTH DAKOTA. Sama je srušila 26 japanskih aviona i tom prilikom zadobila je jedan jedini pogodak 250 kg bombom u povišenu pramčanu 406 mm topovsku kulu ali je oklopna stijenka izdržala te nije bilo žrtava. Da nije bilo nje ENTERPRISE bi u ovom napadu najvjerojatnije bija doslovno rastrgan jer je admiral Nagumo na njega posla sve avione s kojima je raspolaga nakon šta je potopija HORNETA. Sam dokuči tajnu njenog uspjeha (nema veze s taktikom), a ja ću stavit malo njenih slika iako idemo pomalo u OT
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
I jos mala opaska kolegi Vedrom: Bitka kod Leyte (gdje je zaglavio MUSASHI) nije bila 1945., nego 1944. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ares212
| | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 378 | |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 8:21 pm Naslov poruke: |
|
|
ne znam ništa o tebi kolega alaska ali kao ti to sve znaš???
studirao povijest ili??
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Čet Kol 28, 2008 8:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| ares212 Napisao/la: | ne znam ništa o tebi kolega alaska ali kao ti to sve znaš???
studirao povijest ili??
 |
Ni ne trebaš znati sve o dotičnom članu.
Postovi istog su uvijek zanimljivi i točni. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
 | | Član od: 25 Tra 2008 | | Poruke: 632 | | Mjesto: Ljubljana |
|
Upisano: Pet Kol 29, 2008 8:50 am Naslov poruke: |
|
|
Ipak treba napomenuti, da je osnovni japanski protuzrakoplovni top od 25mm bio slabo oružje spore elevacije i brzine pucanja, sa nezgrapnom i slabo zaštičenom lafetom te mnogobrojnom posadom.
Isto tako Japancima je falio top kalibra 37 ili 40mm poput Boforsa.
A navođenje?
Ako nije bilo radara, nije bilo baš efikasno.
Josip _________________ Live & let die |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Kol 29, 2008 2:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Trijada na kojoj je počivala američka brodska PZO u II. svj. ratu:
- 40 mm Bofors
- blizinski upaljač
- Mk37 i Mk51 firing directori
Amen, Japanci su počeli padati ka muhe.
40 mm Bofors smatra se najboljim mornaričkim PZ topom II. svj. rata. Ni Japanci ni Nijemci nisu imali nijedan takav brodski PZ top srednjeg kalibra: Japanci nisu imali nijedan top između spomenutog 25 mm i 127 mm, Nijemci su između 20 mm i 105 mm imali 37 mm, ali taj je bio poluautomatski. Ej, PZ top a poluautomatski! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Pet Kol 29, 2008 3:05 pm Naslov poruke: |
|
|
Mislim da su Italjani bili jedini osovinci sa 37mm avtomatskim oruđem na brodovima.
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Josip
|
Upisano: Uto Ruj 16, 2008 9:46 pm Naslov poruke: |
|
|
Ovakvi poluautomatski topovi su se nalazili i na Graf Speeu.
A kakav je to top koji Revell daje na krmu klasičnog Schnellbota?
Njemačka 37mm varianta Boforsa?
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Uto Ruj 16, 2008 10:08 pm Naslov poruke: |
|
|
| Josip Napisao/la: | | A kakav je to top koji Revell daje na krmu klasičnog Schnellbota? |
Rheinmetal-Borsig 3.7 cm/69 M42. Identičan armijskom 3.7 cm Flak 36, samo s dužom cijevi. Dobar top
| Josip Napisao/la: | | Njemačka 37mm varianta Boforsa? |
Ne. Njemačka inačica švedskog Bofors 40 mm/60 Model 1936 bila je 4 cm/56 Flak 28. Od 1944. dio naoružanja teških krstarica ADMIRAL HIPPER i PRINZ EUGEN, kao i kasnih tipova S-boota |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|