Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Sub Lip 20, 2009 10:57 pm Naslov poruke: |
|
|
Nekako se mutno sjecam da je uloga povrsinskih ruskih brodova uvijek bila zastita vlastitih podmornica (s balistickim raketama) i njihovih lansirnih podrucja, a zatim neutralizacija brodova NATO-a, znaci prvenstveno US Navy. To je bila defenziva ofenzivnim akcijama, a onda se moglo pustiti u napad konvencionalne podmornice protiv saveznickih konvoja itd. U tom konceptu nosaci nisu imali neko veliko znacenje, ni dugi "rok trajanja", jer su im Ameri mogli suprotstaviti do 12 udarnih skupina s nosacima, doduse na tri oceana... Stoga su najvazniji bili brodovi za lov na podmornice (NATO-a), zatim protunosacki s raketama (projektilima) brod-brod, pa mornaricka avijacija s istom ulogom. U novije doba naravno raste znacaj predobalnih djelovanja, vidi Gruziju... Nosac bi bio dobar za pokazivanje zastave i testiranje naucenog, ali nije bilo srece ni novca... _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| AleksandarMorozov
 | | Član od: 03 Stu 2006 | | Poruke: 1791 | | Mjesto: Petrova rupa |
|
Upisano: Ned Lip 21, 2009 12:58 am Naslov poruke: |
|
|
Znači...glavni ciljevi sovjetskih napada po prioritetima bi bili:
1. Nosači NATO-a;
2. Podmornice NATO-a;
3. Protupodmorničke jedinice NATO-a.
Hm...a obzirom gdje se nalaze lansirna područja sovjetskih, odnosno danas ruskih podmornica...veliki dio toga može odraditi zrakoplovstvo VMF-a iz kopnenih baza i VVS. Po tome ispada da ona američka rugalica "ha, ha...mi smo jači...jer imamo više nosača" ne znači ništa...jer je doktrina uporabe mornarice i suradnje s vojskom i zrakoplovstvom potpuno drugačija...a to pak znači da bi Uljanovsk bio poprilično dobar borbeni stroj u smislu onoga za što je namijenjen...i da ga se, u tom smislu, može proglasiti izvrsnim...bez pokušaja uspoređivanja s njegovim američkim pandanima jer je ta usporedba besmislena.
Hm. Kao što američki nosači, zbog hrpetine različitih razloga, ne bi odgovarali nikome osim Amerima...tako očito ni sovjetski/ruski nosači ne bi odgovarali nikome osim Rusima (osim ako se i jedne i druge temeljito ne pregradi). Dakle, zato američki i ruski nosači uopće ne liče jedni na druge...i zato ispada da ih je zaista besmisleno uspoređivati u smislu "koji su bolji".
Da li se doktrina uporabe ruske mornarice promjenila od sovjetskih vremena? Naime...nisam siguran da grade neki novi nosač...no, izgrađeno je nešto krstarica i razarača s naglaskom na protupodmorničkoj i protuzračnoj borbi...kao i nešto podmornica i to i "lovaca" i "bumera" i s balističkim i s krstarećim raketnim naoružanjem. Pitam zato što su brodograđevni kapaciteti gotovo netaknuti, a iskustvo i čak gotovi projekti nedvosmisleno postoje i u smislu broda i u smislu aviona za njega. Misle li uopće graditi nosače? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
 | | Član od: 29 Sij 2009 | | Poruke: 951 | | Mjesto: Istra |
|
Upisano: Ned Lip 21, 2009 12:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| Negdje sam citao da je u planu izgradnja 5 ili 6 novih nosaca s pocetkom gradnje oko 2013...al nista jos nije sigurno...potpuno se slazem s g.Morozovom da ih je besmisleno uspoređivati i da nebi odgovarali jedni drugima jer americki su napravljeni ko pravi ploveci aerodromi s ne bas velikim popisom naoruzanja, dok su ih Rusi naoruzali da zuba i dodali avione. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Ned Jul 26, 2009 12:47 am Naslov poruke: |
|
|
Rusi imaju u planu graditi novi nisač i to vrlo brzo. Projekt je skoro gotov i dobio je čak i ime, samo ja više ne mogu iskopat taj članak. I naravno da će imati katapult i neće nosit balističke raketa kao dosad, dakle ide se na američki koncept. Britanci također imaju upanu nove nosače i također bez rampe, sa katapultom. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
|
Upisano: Ned Jul 26, 2009 6:13 pm Naslov poruke: |
|
|
| ruski nosači nikad nisu nosili balističke projektile...vjerojatno si mislio na razno naoružanje i protubrodske rakete npr. p500 bazalt i p700 granit |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| vrsa
 | | Član od: 21 Lis 2005 | | Poruke: 2226 | | Mjesto: all over the place |
|
Upisano: Pon Jul 27, 2009 12:08 pm Naslov poruke: |
|
|
Pardon, ispričavam se, brzopleto napisano, naravno da nisu, to su protubrodski raketni sustavi. _________________ Tko vrijedi taj maketari.
Tko maketari taj vrijedi.
Tko ne vrijedi taj ne maketari.
MAK REOPLAN - Split |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Sovremenny
|
Upisano: Ned Kol 02, 2009 9:55 pm Naslov poruke: |
|
|
evo danas sam našao jos slika ulyanovska pa da ih podijelim s vama
By sovremenny1 at 2009-08-02
By sovremenny1 at 2009-08-02
By sovremenny1 at 2009-08-02 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| tommy
| | Član od: 22 Ožu 2007 | | Poruke: 56 | | Mjesto: zg |
|
Upisano: Sri Sij 05, 2011 11:11 pm Naslov poruke: |
|
|
evo da malo ozivim temu nakon duzeg vremena, naime nedavno sam procitao da su planovi Uljanovska prodani Kini i da ce mozda upravo Kina uz neke svoje prerade graditi takav nosac, svi znamo sto Kina radi u poslijednje vrijeme i nije ni cudo da im se zuri imati nuklearni nosac
btw da li tko zna sto vise o novim planiranim ruskim nosacima, zadnje sto sam ja cita da se opet odgadja pocetak programa, i to nemam pojma uopce kakvog sem onih par crtica o planiranoj istisnini i pogonu |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|