Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Spašavanje P-40 (Anzio, Italija)

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Mario Raguž

Član od: 09 Stu 2005
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Sri Lis 15, 2008 8:15 am    Naslov poruke: Spašavanje P-40 (Anzio, Italija) Citiraj ovaj komentar

Jedan dobar prijetelj, član GAVS-a mi je prije kojih skoro deset godina ustupio ovu seriju fotografija, a ja je sad dijelim s vama.

Radi se o spašavanju P-40 iz mora ispred Anzija u Italiji. Finacirao ga je privatni poduzetnik (Cvijećar) a sudjeloavli su članovi GAVS-a.

Isti je danas izložen u muzeju u Latini. Fotke iz muzeja sam također postirao ali tada sam bio "Naoružan" samo idiotom skromnih mogućnosti pa su i fotografije isto skromne.

muzej..

frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Lis 15, 2008 12:06 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sjećam se dobro članaka u talijanskim časopisima o tom spašavanju P-40. Zapravo je avion izvučen u izvrsnom stanju s obzirom da nije bio na velikoj dubini te da je sletio na more. Pronađen je i pilot koji je preživio i posjetio mjesto događaja i svoj avion. No ima i kod nas ovakvih olupina koje su sletjele na more i osatle u jednom komadu, samo ih treba pronaći... popisi srušenih vaiona govore da je dosta aviona sletjelo na more. Ako ih nisu zakvačile kočarske mreže a snažni kočarski brodovi razvukli, postoji šansa da će neki od njih jednom biti pronađen u dobrom stanju. Inače, što je veća dubina, korozija je sporija i bolje je avion sačuvan.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Josip

Član od: 25 Tra 2008
Mjesto: Ljubljana
PorukaUpisano: Sri Lis 15, 2008 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovo je milina gledati. Več sa prvih slika jasno je, da se radi o M modelu P-40. Inače, čak i u tako malom akvatoriju poput slovenskog ima takvih olupina (ipak dosta lošije očuvanih) a za ostali Jadran...
Rukoš

Član od: 24 Sij 2009
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Sub Velj 07, 2009 1:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kakva divota! Vezano, a opet nevezano uz ovu temu, prije koju godinu čuo sam priču o pronalasku olupine Bf-109 negdje niz tok Save, od Zagreba prema istoku, u nekakvom velikom blatu - da li netko može potvrditi tu informaciju? Hvala!
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Svjetska vojna povijest Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma