Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

F-14 pitanje
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Timmy
Administrator
Član od: 16 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 11:57 am    Naslov poruke: F-14 pitanje Citiraj ovaj komentar

Namjeravam krenuti s izradom Italerijevog F-14 A u 1/48 i to VF-32 "Swordsmen" eskadrilu. U uputstvu je navedeno kako je gornji dio aviona MM 1721 Meduim Gray, a donji dio MM 1729 Gloss Gull Gray. Na svim fotografijama koje sam našao nigdje nisam uspio skužiti da li je ta verzija dvobojna ili jednobojna ili je razlika u nijansama tih boja jako mala pa se niti ne primjeti prijelaz. Da li netko zna da li je na kraju jednobojan (ne računajući mali dio oko canopya koji je dark ghost gray boje) ili dvobojan? Confused

Evo konkretno slike: boje pod brojem jedan jesu iste, a da li su boje pod jedan različite od boje pod 2. Po uputstvu bi trebale biti, a meni se na svim slikama čini da je to jedna te ista boja. Confused

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
0viking0
Moderator
Član od: 17 Lis 2005
Mjesto: Zagreb - Croatia
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 12:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ovak,

inače italerijeve sastavnice baš ne drže vodu.

F-14 nikako nemoj pofarbati u medium gray - to nema veze sa stvarnošću.

Ova fotka je dosta loša po pitanju raspoznavanja boja. Pokušaj si naći bolju, ali ovaj bi F-14 trebao biti - gornje površine dark ghost gray, a doljnje light ghost gray, no provjeri to... Barem je za F-14 pun WEB podataka.

Ovdje imaš dosta dobrih fotki
http://www.highgallery.com/VF-32Swordsman.html

Ovdje možeš uočiti prijelaz iz tamnije na svijetlije tu iza natpisa NAVY

Na ovoj se fotki vidi da prostor oko canopya vuče na medium gray, no to može biti samo do fotke...

Ja bih sve te boje miješao jer F-14 na moru brzo blijede i hrđaju, tak da si bolje pokušaj naći fotke konkretno tog zrakoplova koji radiš (ali na nekakvom normalnom dnevnom svjetlu)

0viking0: poruka promijenjena dana: Uto Ožu 07, 2006 1:02 pm; prepravljeno ukupno 2 puta
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Posjeti web-site
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 12:50 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A koje bi onda boje bio onaj mali sivi dio od špice do canopya ako bi gornji dio bio dark ghost gray? Imam ovaj link koji si stavio... Znači ipak je taj F-14 dvobojan?
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 1:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo, ovak obično F-14 izgleda. Pogledaj bočni dio nosa i vidjet ćeš da je u originalu bojan u dvije nijanse, no to s vremenom potpuno izblijedi.

http://www.aviation-militaire.com/Galerie/NAS_Oceana_99/030_04P.jpg

Ovako na pamet, za gornji dio od nosa do oko canopya; zmiksaj 50% Medium gray, 10% dark gull gray i 40% Light ghost gray

(prvo to napravi negdje u čepu od pive sa kapima u navedenim omjerima, pa ak ti se dopadne, zmiksaj si veći količinu i špricaj)

Ak sam fulao, zmiksaj nešto nanovo... Nemoj se pouzdati toliko u boju iz bočice.
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 1:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nešto mi nije jasno: našao sam podatak da su svi F-14 od 1980 god. pa na dalje farbani ovako sa slike. Ova verzija koju ja mislim raditi znači spada u "low visibility" shemu ili ne? Jel je to to uopće?

Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 1:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Okvirno - to je to...
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 1:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Malo OT-a; ima li ta postrojba ikakve veze s operacijama "Deliberate Force", "Deny flight" etc. iznad Bosne i Hrvatske?
Natrag na vrh
ijozic
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 10:18 am    Naslov poruke: Re: F-14 pitanje Citiraj ovaj komentar

Timmy Napisao/la:
Namjeravam krenuti s izradom Italerijevog F-14 A u 1/48 i to VF-32 "Swordsmen" eskadrilu. U uputstvu je navedeno kako je gornji dio aviona MM 1721 Meduim Gray, a donji dio MM 1729 Gloss Gull Gray.

Ako je F-14A, onda ne ide TPS shema (dark ghost/light ghost gray) vec flat gull gray cijeli avion. Pa vidis na toj slici koju si dao da se radi o gull gray sa lo-vis oznakama.
Natrag na vrh
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 10:46 am    Naslov poruke: Re: F-14 pitanje Citiraj ovaj komentar

Citat:
Ako je F-14A, onda ne ide TPS shema (dark ghost/light ghost gray) vec flat gull gray cijeli avion. Pa vidis na toj slici koju si dao da se radi o gull gray sa lo-vis oznakama.

Je, to je F-14A. Ako je cijeli Gull gray, koje je boje onda onaj dio oko canopya? I na koji Gull Gray misliš: US Gull Gray ili Dark Gull Gray?

Sad mi ništa više nije jasno. Confused
Natrag na vrh
0viking0
Moderator
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 11:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ma nisu to "gull" boje 100%. To je zbog sunca. Ovo je dosta nova fotka kada više u biti nema USnavy zrakoplova sa gull bojama. U pozadini se vidi F-/A-18, tak da bi to trebala biti novija fotka. F-14A se poslije bojao i u "ghost" boje.

Uostalom, ne možeš na osnovu jedne fotke tražiti boje. Nađi ih još nekoliko istog zrakoplova.
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 11:10 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo još koja slika. Imam ih gomilu i sve mi se to čini isto...ne znam. Rolling Eyes

Natrag na vrh
viper

Član od: 07 Pro 2005
Mjesto: Sarajevo
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 12:24 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ovcdje ti je sigurno rijec o TPS sve tri boje
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Timmy
Administrator
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 2:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Znači da je ispravna ona skica TPS sheme koju sam gore stavio?
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 3:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

po meni jeste ,a to se pogotovo vidi na onoj slici gdje je avion broj 105 ....tu se jasno vidi ..da je najvjerovatnije rije; o sivoj 35237...a ostale dvije su 36320 i 36375 po FS-u naravno....a i napravio sam barem 30 do 40 tomcata
Natrag na vrh
viper

PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 3:29 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

a i tu je malo nezgodno jer su mornarički avioni izloženi uticaju sunca i mora i vremenom te boje nisu sigurno slične fabričkim
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma