Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Boje za Franciske lovce iz 2sv. rata?

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
Poky

Član od: 16 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 10:33 pm    Naslov poruke: Boje za Franciske lovce iz 2sv. rata? Citiraj ovaj komentar

Nabavil sam si Hasegawinog Dawoitinea D520 u 72ci pa me zanima koje su boje u igri ,osobno me zanima koje boje od MM i Revella bi mogo koristiti? Onak na prvu ruku ja mislim: donje površine Dark Ghost Gray1741 ,a za gornju maskirku Intermediate Blue1720 , Leather Brown (revell)84 i Olive Green1591 (to je onak na prvi pogled ,a najmanje sam siguran za zelenu). Nadam se da je netko bolje upoznat sa problemom!
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 07, 2006 11:17 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Buduci da su me prije jako zanimali Francuzi, a i Cesi su letjeli na njima (trenutno radim francuskog Curtissa H-75), dosta sam proucavao te boje. Ono sto sam shvatio jest da je situacija jako komplicirana, nesto kao kasne Luftwaffe boje na cetvrtu potenciju.
Ono sto se najcesce navodi jesu 2 plavo-sive boje (svijetla za donje povrsine i tamna za gornje), tamnosmedja, zelena, kaki i boja zemlje. Medjutim, tocne nijanse tih boja je gotovo nemoguce utvrditi, a vrlo je vjerojatno da su postojale razlicite nijanse pod istim imenom (ovisno o tvornici, periodu i sl.)
Za D-520 postoji onih par fotki u boji i cini se da su gornje povrsine u kombinaciji tamna plavo-siva, tamnosmedja i zelena. No to ne znaci da je svaki D-520 imao takvu kombinaciju.
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 12:59 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Evo par fotki .
Nadam se da pomaže .
Ako treba još šta javi .

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 1:14 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da se ne mučiš, napravi ti radje onog Luftwaffe NE+HG snimljenom na Borovu (fotka na str. 110 Frka-Novak-Pogačić knjige). Na radost nas nekoliko s ovog foruma... Very Happy /šalim se / radi ti ipak ono kaj tebe veseli, al covjek ti je reko da ćeš imat problema, pa razmisli o mojoj sugestiji. Good luck, anyway.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 10:04 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na ovdje postanim profilima se dobro vidi problematika. Prije svega - sve su to necija misljenja (a nikako tocne informacije). Ne samo da poneki spiner mozda nije crveni nego je plavi i da je poneka strelica zuta a ne bijela, nego i kamuflazne boje na pravom D-520 mogu biti sasvim drugacije od prikazanih.

Ono sto se provlaci kroz citavu pricu su dvije verzije kamuflaze: u obje je jedna od boja tamno plavo-siva (iako su Francuzi nekada gore stavljali i svjetlo plavo-sivu). Druge dvije boje su ili tamnosmedja-svjetlozelena ili svjetlosmedja-tamnozelena.

Za prvu varijantu mozes informaciju naci na jednom od rijetkih mjesta na kojem su sacuvane originalne francuske kamuflazne boje - finskomCaudronu 714:

http://www.preservedaxisaircraft.com/Finland/images/Caudron%20714.jpg

Smedja je klasicna tamnosmedja (nesto kao Humbrol 98, mozda sa mrvicu crvene), a zelena je isto najklasicnija svjetlozelena (nesto kao Humbrol 80, sa mozda mrvicu smedje).

Kod one druge kombinacije (u kojoj smedja nije najtamnija boja) nikako ne treba koristiti nikakvu tamnozelenu. Radi se o tamnoj kaki boji, nesto kao Humbrol 155, sa mozda jos malo smedje. Svijetlosmedja boja u toj varijanti je crvenkasta. Ja ju radim tako da u klasicnu englesku Dark earth (npr. Humbrol 29) dodam crvene boje, toliko da to jos uvijek ostane smedje...

I jos nesto: nemoj se pouzdati u razne obnovljene zrakoplove (postoje dva D-520, jedan H-75...). Oni su, isto kao i ovi profili, obojani "otprilike", s time da su za tocnu nijansu restauratori jos manje brinuli.
Natrag na vrh
RUDI ČAJEVEC
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 4:46 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

RAZNE firme koje nude izbor boja za fracuze WW2.gotove nijanse, tako nije potrebe odkrivanja tople vode.Zato mislim da ti je tu EXTRA COLOR RIJEŠENJE. Idea
Natrag na vrh
Poky

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 5:25 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Hvala dakle najbolje mi je po vlastitom nahođenju ,tak sam i mislil, mislim da bum razmislil još dal staviti olive green ili neku kaki green.
Bebonja iz koje je knige ova prva ilustracija s Arsenalom?
Damir
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 5:26 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

RUDI ČAJEVEC Napisao/la:
RAZNE firme koje nude izbor boja za fracuze WW2.gotove nijanse, tako nije potrebe odkrivanja tople vode.Zato mislim da ti je tu EXTRA COLOR RIJEŠENJE. Idea

Da, to sam zaboravio napomenuti - razne firme nude razne boje i sve su te boje njihove vlastite konstrukcije. Dakle, ako kupis neke "originalne" boje, moras znati da su one nastale na temelju istih podataka do kojih su dosli i svi ostali - dakle nedovoljnih. Zamijesas li boju "od oka" (prema nekoj od rijetkih fotki iz rata ili prema ovom Caudronu 714) mozda ces bolje pogoditi tocnu boju nego sto su to pogodili proizvodjaci "originalnih" boja.
Natrag na vrh
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 5:42 pm    Naslov poruke: Ma uzmi MM2 boje, imaš francuski set. Citiraj ovaj komentar

A neko drugi nek ti dokazuje da su boje krive. Kokpit je jako tamna plava - bleu de nuit.

http://hsfeatures.com/features04/d52032ir_1.htm ti je jako dobar build Azur-ove makete u 1/32. Pazi fotku podtrupnog hladnjaka - znam da je Tamiya-in u 1/48 prečetvrtast, ne znam kakav je hase 1/72.

Ako trebaš dokumentaciju šalji PP, piknem ti fotke na mail.
Natrag na vrh
RUDI ČAJEVEC
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 5:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

DA ,dobro si reko ono MOŽDA.ILI bolje reč , snalažljivost pojedinačnog maketara Arrow
Natrag na vrh
Bebonja
Gost
PorukaUpisano: Sri Ožu 08, 2006 11:03 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Poky Napisao/la:

Bebonja iz koje je knige ova prva ilustracija s Arsenalom?

Evo imam dvije .
Ako ti treba javi .

Very Happy Very Happy
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Stranica 1/1

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma