Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Kompresor
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
dule

Član od: 12 Sij 2009
Mjesto: Plandiste
PorukaUpisano: Sri Sij 21, 2009 11:37 pm    Naslov poruke: Kompresor Citiraj ovaj komentar

Pozdrav evo ozbiljno razmisljam o samogradnji kompresora motor sam nabavio bocu takodje e sad neko kaze ne isplati se to praviti ,neko kaze isplati se. I kao potencijalni problem ispostavlja se to sto kompresor od frizidera ima ulje e sad pojedinci kazu da motor to ulje izbacuje u freon i vraca ga nazad znaci cirkulise ,ali kada bih taj motor izvadio iz frizidera motor bi vremenom izbacio svo ulje u bocu za vazduh .Da li je to moguce i ako jeste ima li resenja? Question Question Rolling Eyes Rolling Eyes Idea Idea Shocked Shocked
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
zoki_008

Član od: 31 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod/Osijek
PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 9:31 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Sastavljaj!
Koristim takav kompresor vec par god. i nikad kapi jedne nicega nisam vidio. Na regulatoru ima kao neki filter ni tu nista i sto je najvaznije ni na maketi.
Volio bih da se javi neko od maketara ko puno vise radi sa takvim kompresorom da kaze jel ikad vidio/la ulje na maketi.

Pretpostavljam da ni ovi "kupovni" nemaju nista posebno dodano:

Natrag na vrh
Antonio

Član od: 24 Sij 2006
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 4:58 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Imam ovakav kompresor kao što je na gornjoj slici od 2006 godine.Kompresor radi svaki dan i eto do danas nikavkvih problema tako da ne sumnjam u njegovu kvalitetu.
Isto sam imao dilemu kupiti ili samograditi.Počeo sam od vatrogasnog aparata(boce) ali sam vidio da to neće biti to.

A to što neki samograđeni kompresori imaju ,a kupovni nemaju ili imaju.Mislim da ovaj na slici ima sve potrebno i kvalitetno za dugogodišnji rad u našem hoby u.I naravno ono najbitnije tu je tvoj novčanik, jer ovaj dođe više od 2.000 kuna.

Tehničke karakteristike kompresora SA46

Snaga: 140 W - 0,6 A
Kapacitet kompresora: 25 lt/min
Razina glasnoće u radu: 32 dbA (meni je ovo bilo najbitnije, tišina..)
Kapacitet tlačnog spremnika: 4 litre
Podesivi tlak: u rasponu 0.1 ÷ 6 bar
Težina: 17,5 Kg
Dimenzije: 410mm dužina x 185mm širina x 450mm visina (sa drškom)
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 6:11 pm    Naslov poruke: Kompresor Citiraj ovaj komentar

Hvala na ovako ohrabrujucim odgovorima tako da necu odustati od samogradnje istog.Jos jednom hvala.
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Čet Sij 22, 2009 11:53 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

moj je radio od 1989 do prosle godine, kad je crko....stavio sam drugi od drugog frizidera i opet radi:D
sistem koji imam je slijedeci - kompr., rezervar, tlacna sklopka, i na izlazu odvajac vode i ulja s manometrom (''pripremna grupa'')
bitno ti je slijedece : na ulaz zraka stavit neku vrstu filtera, na izlaz odvahac vode i kapljica ulja, i jednom godisnje ili u dve go
dine nalijat 0'5 - do deci ulja za kompresore, i to krozz otvora za zrak ( maknes filter, ustrcas ulje s spricom i vratis filter
tlacna sklopka pali kompr na 3 bara, gasi na 6 - vecinom radim na 1'8, tak da uvijek imam zrak
Natrag na vrh
zoki_008

Član od: 31 Lis 2007
Mjesto: Slavonski Brod/Osijek
PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 9:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

@Antonio
Ne sumnjam uopce u kvalitetu tog kompresora samo kazem da mislim da nema nista extra na sebi sto nije nabavljivo za samogradnju. Odlicno izgleda, ako tako i radi, a vjerujem da radi kapa dolje samo je preskup vjerujem za vecinu maketara ovdje a ako neko ima imalo inzinjerskog duha, dijelova na lageru, nesto alata, sto si ne bi sastavio sam za puno manje love.

@slider
kakvo ulje ubacis unutra? jel to onda ide direkt u cilindar? ispadne sta van kroz AB?
Hvala

@dule
Posaljem ti scanove s nacrtom za diy kompresor ako hoces samo daj neki emajl na pm. Iz nekog casopisa je clanak mozda ti da jos neku ideju.
Natrag na vrh
dule

PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 11:35 am    Naslov poruke: kompresor Citiraj ovaj komentar

Puno hvala samo sugerisite jos na ovu temu . Smile Smile Smile Smile Smile
Natrag na vrh
slider
Gost
PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 12:37 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

zoki_008 Napisao/la:
@
@slider
kakvo ulje ubacis unutra? jel to onda ide direkt u cilindar? ispadne sta van kroz AB?
Hvala

.

za kompresore, nabavljeno na poslu Smile))
ne ide van, a kaj i prodje, zaustavi se na odvajacu...
Natrag na vrh
erasmus

Član od: 15 Lip 2006
Mjesto: Dubrovnik
PorukaUpisano: Pet Sij 23, 2009 11:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

ima li netko mozda shemu takvog kompresora. mislim teoretski mi je sve jasno. motor usisava zrak i tlaci ga u posudi na koju je povezan airbrush. e sad sklopke filteri i barometri... kojim redosljedom, koji materijal ako mozete malo detaljnije pojasnit. hvala
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 12:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

dakle - imas kompresor iz frizidera
1.na usis zraka stavis filter od neke kutijice i zenske carape
2. na izlaz varis bakrenu cijev promjera 5mm i vodis ju do rezervara i zavaris
3.bilo gdje na rezervaru di ti je zgodno izbusis rupu i zavaris holender na koji zasrafis tlacnu sklopku
4.na izlaz zasarafis pripremnu grupu, s manometrom i odvajacem, i na njegov izlaz spajas cijev airbrusha

struja - trebas neku kutijicu s prekidacem, i to prekidacem koji prekida obe zice ( i fazu i nulu)
jedna strana prekidaca ide na strujni kabl
s druge strane, jednu vodis direktno na kompresor, a jednu preko tlacne sklopke na kompresor ( znaci tlacna sklopka je serijski spojena
naravno, sve uzemljis
i to je to
Natrag na vrh
erasmus

PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 12:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

izvanredno i krajnje jednostavno:-) ovo mi nikad nije palo na pamet. recimi ova tlacna sklopka ona vjerojano izbaciva na odredenom pritisku? e zanima me jos jedna stvar. kolika je otprilike cijena svih ovih komponenti?
slider
Gost
PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 12:51 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

nemam pojma.......tlacnu i pripr.grupu sam nabavio na poslu, kompreor od stare skrinje.....i to je bilo prije 20 godina....
tlacna sklopka pali kompr na 3 bara, gasi na 6 - vecinom radim na 1'8, tak da uvijek imam zrak - al sve ovisi kak ju nastelas
Natrag na vrh
erasmus

PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 1:27 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prijatelju hzvala ti ovo je stvarno izvrsna ideja. samo da te jos nesto pitam kao posudu jel mogu koristoi stari protocni bojler?
veliko_pile

Član od: 26 Svi 2008
Mjesto: Rijeka
PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 2:39 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

bok, htjeo bi malo pomoci. Evo link gdje mozes barem slike rada vidjet:

http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=9582

ja sam kao spremnik koristio bocu aparata za gasenje, 50kn u servisu gdje ih pune. zamolis da ti daju neki stari koji nije vise isprevan (po njihovim kriterijima). Nazalost morao sam ga prodat (al barem je isao u prave ruke), sada i ja razmisljam o radu novoga jer stvarno bi mi dobro dosao.
Ako imas koje pitanje, reci
erasmus

PorukaUpisano: Sub Sij 24, 2009 3:34 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

imam dva pitanja.
jeli tocan ovaj redosljed: usis-motor-tlacna sklopka-spremnik-barometar-air brush. govorim o "zracnom krugu" ne strujonom. strujnom je vjerojatno sklopka u seriji prije motora.

drugo pitanje. kako su spojevi odradeni. motor-posuda, posuda-tlacna pumpa...jeli se sve vari? nisam nikada radio sa bakrenim cijevima i kompresorima.
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Airbrush - zračni kist Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma