Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| ares212
| | Član od: 08 Lip 2008 | | Poruke: 378 | |
|
Upisano: Čet Velj 05, 2009 3:53 pm Naslov poruke: Dvocijevka |
|
|
Bila je od pokojnog pradjeda, znam samo da ne puca (probo sam )
te da je dosta teška..i dugačka....ima kožni remen....
zanima me koji je to model puške..koja bi joj bila cijena, naravno neću je prodat nego samo želim što više saznat o svojim precima a ovo je jedan od izvora....Molio bih vas da ne kopirate slike zbog privatnih razloga......eh da , da li je moguće da se koristila u ww1
Na njoj nema nikakvih oznaka ....
Hvala unaprijed Marin |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Poky
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 5421 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 12:43 am Naslov poruke: |
|
|
Sumljam da je iz ww1 ,al nisam stručnjak... Prvo i osnovno pogledaj dali ima kakav natpis il neka oznaka na njoj pa napiši da ljudima koji znaju bude lakše tražiti dalje. _________________ Poky |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
 | | Član od: 16 Lis 2005 | | Poruke: 425 | |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 9:55 am Naslov poruke: |
|
|
Probati cu ja pitati frenda, covjek se kuzi u takve stvari. Da li možda znaš iz kojeg je puška razdoblja? Koliko ja vidim model bi mogao biti negdje s početka 20 st. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Grunf Administrator
 | | Član od: 24 Lis 2005 | | Poruke: 7768 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 10:22 am Naslov poruke: |
|
|
Ne razumijem se baš previše, ali mislim da je u pitanju lovačka puška koja nije korištena kao vojno oružje, a pogotovo ne u 1.sv. ratu. _________________
Group build - Metal finish battle |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ares212
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 3:30 pm Naslov poruke: |
|
|
| Početak 20 st. da , imam metke za nju , uslikam ih pa vam pokažem....e da nema nikavih natpisa ali imaju neke kao rese ili slično na pušci..... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Alaska
| | Član od: 08 Svi 2007 | | Poruke: 450 | | Mjesto: Njemacka |
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 9:23 pm Naslov poruke: |
|
|
Sigurno lovacka puska. Zatvarac mi djeluje poznato (tj. poluga za zatvaranje), imao sam nesto slicno na jednoj kratkoj replici. _________________ Sve sto plovi moje! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
|
Upisano: Pet Velj 06, 2009 11:08 pm Naslov poruke: |
|
|
To i je klasicna lovacka kokotara. Prema cijevima kalibar 12. Takodjer, koliko vidim, nije bio neki ''luksuzni'' model posto su takvi bili puno vise ukraseni. Malo me jedino zbujuje to da nema bas nikakvih oznaka, barem oznake puskara/ proizvodjaca.
Moja preporuka ti je, ukoliko zelis pusku zadrzati kao kolekcionarsku vrijednost, da ju odneses nekom dobrom puskaru da ju restaurira.
I jedna sigurnosna: danasnji baruti prilicno su jaci od nekadasnjih ( a ova puska je vjerojatno bila predviđena za patrone s crnim barutom ) tako da na tvom mjestu ne bi eksperimentirao s pucanjem, posebno jer ne znas u kakvom je stanju. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Velj 07, 2009 8:37 am Naslov poruke: |
|
|
| Osim što je puška vjerojatno predviđena za patrone punjene crnim barutom, gotovo sam 100% siguran da je ležište dužine 65mm, dok je današnji standard 70mm. Upotreba bezdimnog baruta i duže patrone je dvostruko opasna. Sistem zatvaranja me navodi na nešto, jednu francusku konstrukciju kopiranu kasnije svukuda, ali dok ne provjerim neću izletavati. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Velj 09, 2009 7:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Mehanizam zabravljivanja/otvaranja cijevi je Dreyse patent, rekao bih. Njemački, a ne francuski kako sam mislio. No, ako na pušci nema baš nikakvih oznaka, vjerojatno se radi o nekoj bezimenoj kopiji; ali, i takve su imale bar oznaku kalibra negdje na ključu između cijevi ili na šini. Pokušaj skinuti cijevi s glave i skini potkundak, pa pogledaj da negdje ipak nema kakva oznaka. A mislim da bi morala biti, jer cijevi imaju ejektore, a na bezimenim kopijama ih nisam baš vidio. I sama izrada mi djeluje dosta solidno...bar oznaka kalibra i tormentacijski žigovi moraju negdje biti.
Što se tiče kalibra i dužine ležišta - izmjeri promjer ležišta i dužinu cilindričnog dijela, prije konusa, pa ti onda mogu reći o kojem kalibru se radi. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| ares212
|
Upisano: Sri Velj 11, 2009 11:07 pm Naslov poruke: |
|
|
ne mogu sad do puške , no našao sam metke...kod kapsule piše ovako "16 TAPČA 16"
te na vrhu piše nešta na ćirilica ne znam šta...te na jednom dijelu piše 3, 50mm |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| mislav
|
Upisano: Čet Velj 12, 2009 8:35 am Naslov poruke: |
|
|
| ares212 Napisao/la: | ne mogu sad do puške , no našao sam metke...kod kapsule piše ovako "16 TAPČA 16"
te na vrhu piše nešta na ćirilica ne znam šta...te na jednom dijelu piše 3, 50mm |
Vjerojatno bi trebalo pisati ''Trepče'' - to je bila tvornica municije.
A brojevi znače da je kalibar 16 ( manji promjer od 12 ), a sačma unutra je promjera 3,5 mm. _________________ Mislav |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|