Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

HRZ MIG-21 ???
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
sea wolf

Član od: 12 Stu 2005
Mjesto: Mali Lošinj
PorukaUpisano: Pon Ožu 13, 2006 7:16 pm    Naslov poruke: HRZ MIG-21 ??? Citiraj ovaj komentar

Imam jedno pitanje ?.Od koje je makete najvjernije napraviti našeg Miga 21 u mjerilu recimo 1/32 ili 1/48. Vidim da nešto ima od Revell i Trumpetera na tržištu Question Question
dragonlance
Gost
PorukaUpisano: Pon Ožu 13, 2006 8:59 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

pronjuškaj po forumu npr. http://www.maketarstvo.net/forum/viewtopic.php?t=1108
Natrag na vrh
Žach
Gost
PorukaUpisano: Pon Ožu 13, 2006 9:19 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U 1/48 je Academy MiG-21 (artikl 2171) najbolja 1/48 opcija.

U 1/32 nitko ne radi MiG-21bis, ali Trumpeter radi 1/32 MiG-21MF koji je jako dobra maketa (dobije se i četveročlana zemaljska posada u pozama naoružavanja MiG-a). Obiluje detaljima, i izgleda impresivno.

Revell u 1/32 je nudio svojevremeno MiG-21MF ali je to jako stari kramp od makete, datira čak iz 70-ih, kasnije je bilo napravljeno izdanje sa novom dodatnom grbom i još par detalja, ali sve u svemu jako loše.

U 1/32 TRumpeter radi dvosjeda MiG-21UM Mongol.
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 10:06 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro (1:4Cool, koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga.
Natrag na vrh
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 10:24 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro ( 1:48 ), koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga.

Nije li to u stvari stari dobri OEZ/Letohrad?
Čisto da se čovjek ne zbuni ako nekako dođe do izvorne makete koju (moguće) Kopro prepakirava?
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 10:56 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Da u pravu si Prelude, to je OEZ. Maketa je OK iako i ona ima mana...
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 11:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:
Damir Napisao/la:
..te, naravno, Mig-21 izvrstne ceske firme Kopro ( 1:48 ), koji nudi opcije i za MF i za bis. Dakle - odgovara onome sto je potrebno za naseg Miga.

Nije li to u stvari stari dobri OEZ/Letohrad?
Čisto da se čovjek ne zbuni ako nekako dođe do izvorne makete koju (moguće) Kopro prepakirava?

Tesko da ce itko naletiti na OEZ-ovo pakiranje, jer ga vise nema 15-tak godina. U Kopro-voj lutiji se najnormalnije prodaje. Ta je maketa izasla iz iste "kopajne" iz koje su izasli i Mig-17 (danas u kutiji SMER), Su-7 i Su-22 (danas u kutiji Kopro) te vjerojatno i Mig-19 (HiPM) i Su-25 (danas u kutiji Kopro). Najveca mana svim tih maketa jesu preduboke brazde. Ostalo je manje-vise OK.

Inace, zanima me je li Academy zapravo uvecana kopija Fujimijeve makete ? Ako jest - dijeli li sa Fujimijem i konturne probleme ?
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 12:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Damir Napisao/la:
Tesko da ce itko naletiti na OEZ-ovo pakiranje, jer ga vise nema 15-tak godina.
Najveca mana svim tih maketa jesu preduboke brazde. Ostalo je manje-vise OK.

Može naletit npr. na "second handu" ili ako mu ga ja ponudim... Laughing
Šalim se, imam dva komada i za sad ih se ne mislim rješavati, pače oba su već "u obradi". A "brazde" ćemo već nekako riješiti. I moram priznati vidio sam na nekoj izložbi OOB OEZ-a i to uopće ne djeluje tako loše ako je dobro prešpricano, dobar weathering, preshading i ostala čuda... Doduše ima i nekih drugih (manjih) nedostataka, ali je još uvijek najtočniji MF/bis u 1/48 i to mi je bitno. Premda će ovdje neizostavno biti nešto više "bauštele" nego kod "metroseksualnog" Academyja. Al cure još uvijek cijene mišiće, Smile prema tome...
Natrag na vrh
Mtech

Član od: 23 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 1:15 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Kad se radi o 48-ici da nebi bilo zabune i na KP-u i na Academy MiG-u treba posla , ja imam oba i mogu reci da KP ima vise nedostataka od Academy-ja , naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete , KP-a bi trebalo skroz presmirglat i urezat nanovo panele koji su ne samo preduboki vec i krivi tj. odredjeni otvori ne postoje na tom mjestu gdje su na maketi i obrnuto , usis , ispuh , pitot cijev blablabla ... ima tu jos gresaka na obje makete da sad ne pisem post velicine starog zavjeta ...
Mene osobno te greske i ne "peru" previse bitno mi je da stvar lici na MiG-a i amen , ali ak cemo bit picajzlasti onda niti jedna nije u potpunosti tocna i trebalo bi ih rasturit jedno tri da se dobije najtocnija maketa koja niti onda u potpunosti nebi bila skroz korektna , a to je za mene blesavo radit i granici pomalo sa opsesivnim poremecajem ...
Kao zakljucak svega rekao bih da bi ti ja toplo preporucio Academy za 1/48 i Trumpeter za 1/32 (nisam ga vidio niti slago al su kritike na netu dobre) i to cisto zbog toga sto se Academy puno lakse slaze od KP-a , detaljniji je , ustedjet ce ti puno vise kita i zivaca ... itd itd itd
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 2:12 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mtech Napisao/la:
Kad se radi o 48-ici da nebi bilo zabune i na KP-u i na Academy MiG-u treba posla , ja imam oba i mogu reci da KP ima vise nedostataka od Academy-ja , naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete , KP-a bi trebalo skroz presmirglat i urezat nanovo panele koji su ne samo preduboki vec i krivi tj. odredjeni otvori ne postoje na tom mjestu gdje su na maketi i obrnuto , usis , ispuh , pitot cijev blablabla ... ima tu jos gresaka na obje makete da sad ne pisem post velicine starog zavjeta ...
Mene osobno te greske i ne "peru" previse bitno mi je da stvar lici na MiG-a i amen , ali ak cemo bit picajzlasti onda niti jedna nije u potpunosti tocna i trebalo bi ih rasturit jedno tri da se dobije najtocnija maketa koja niti onda u potpunosti nebi bila skroz korektna , a to je za mene blesavo radit i granici pomalo sa opsesivnim poremecajem ...
Kao zakljucak svega rekao bih da bi ti ja toplo preporucio Academy za 1/48 i Trumpeter za 1/32 (nisam ga vidio niti slago al su kritike na netu dobre) i to cisto zbog toga sto se Academy puno lakse slaze od KP-a , detaljniji je , ustedjet ce ti puno vise kita i zivaca ... itd itd itd

Zanima me - je li Academy uvecana kopija Fujimija ?
Natrag na vrh
prelude

PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 2:56 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mtech Napisao/la:
naravno sad ce me veliki uber strucnjaci koji se razumiju u sve popljuvat , ali to je moje misljenje nakon sto sam slozio i drzao u ruci obje makete

"niko ne sme da te bije..." /aktualno ovih dana... Smile /

Zakaj bi te netko pljuval? Imaš vlastiti stav koji je kaj je najvažnije baziran na vlastitom praktičnom iskustvu, prema tome, ti najbolje znaš što si želio postići i koliko si time zadovoljan.
Često pored nekih "racionalnih" imamo i svoje subjektivne razloge zašto se ne želimo odreći neke makete. Tako se npr. baš za ovog OEZ-a sjećam da mi ga je na kiosku (doslovce na novinskom kiosku u jednom slov. gradiću!) kupila pokojna baka nakon što sam je uvjerio i obećao da ću ga složiti s jugosl. oznakama (baka je voljela Tita... Very Happy ). Jadna žena nije dočekala...
No, jednog ću ga ipak završiti, a sretna koegzistencija je i ta što to nije loša maketa, premda ga je tehnološki (ne i konturno) nadmašio Academy. Al ću se složiti s tobom da bi OOB - Academy sigurno bio "winner".
Natrag na vrh
Grunf
Administrator
Član od: 24 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 4:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Citat:

Nije
Natrag na vrh
Damir
Gost
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 5:23 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Grunf Napisao/la:
Citat:

Nije

Thanks.
Natrag na vrh
Mtech

Član od: 23 Lis 2005
PorukaUpisano: Uto Ožu 14, 2006 11:11 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

prelude Napisao/la:

... a sretna koegzistencija je i ta što to nije loša maketa, premda ga je tehnološki (ne i konturno) nadmašio Academy. Al ću se složiti s tobom da bi OOB - Academy sigurno bio "winner".

Pa da , to bi u principu i bila srz svega , KP je dobar (u svoje vrijeme je vrlo vjerovatno i bio veliki hit) i ja svog nebi mjenjo niti dao nizasto jer mi je izuzetno drag (opet ta sentimentalnost koja se javlja kod nas maketara Very Happy ) , ali kao sto smo se i slozili mislim da bi za nekog tko pocinje i zeli sloziti HRZ MiG-21 Academy bio bolji izbor ako zbog niceg drugog onda zbog te nazovimo je "tehnoloske" premoci ...
Natrag na vrh
igor1221
Gost
PorukaUpisano: Pet Ožu 17, 2006 9:17 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iako je spomenut dvosjed, nitko nije spomenuo da Trumpeteer radi i BIS varijatnu u 1/32, ili to mozda ipak nije BIS?
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> Zrakoplovno maketarstvo Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2  Naprijed
Stranica 1/2

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma