Otvoreni maketarski forum Forum Indeks

Mjesto za sve maketarske teme i dileme

FAQFAQ   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Grupe korisnikaGrupe korisnika   RegistracijaRegistracija   ProfilProfil   PrijavaPrijava 

Prijavi se za provjeru privatnih porukaPrijavi se za provjeru privatnih poruka   

Srušeni avion-Lika 45-te ?
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed

Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!?
Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu  
Autor Poruka
raus

Član od: 22 Velj 2006
Mjesto: Opatija
PorukaUpisano: Čet Velj 01, 2007 9:44 pm    Naslov poruke: Srušeni avion-Lika 45-te ? Citiraj ovaj komentar

oi!
Susjed Dinko ima ove dvije fotografije. Na slikama piše da je ožujak 45-te. Dinko misli da bi ovo mogli biti legionari i da bi mogla bit Lika. Po meni možda kakav britanski avion. Pomozite u otkrivanju pa da mogu ići kopat.

Hvala
Dinko i Raus

Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Karaya

Član od: 21 Lis 2005
Mjesto: Velika Gorica
PorukaUpisano: Čet Velj 01, 2007 10:01 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

LUDI Gess B-24 Po propeleru i po ovom dijelu trupa koji liči na doljnu stranu dio gdje je otvor za bombe.
prelude

Član od: 23 Stu 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Čet Velj 01, 2007 11:31 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Nekak mi je premali promjer trupa (ako je ovo trup - eventualno repni dio?) za Liberatora. Osim toga, vidi se da ovaj ima dvije maskirne šare, a ovdje su većinom letjeli američki Liberatori (i B-17) koji nisu imali ovakav uzorak bojenja. Mada bi po obliku elisa mogla odgovarati B-24. Dakle, ako je ovdje uopće riječ o savezničkom zrakoplovu (a ne mora biti, možda je i nešto njemačkog ili hrvatskog?), da nije možda riječ o nekakvom Beaufighteru (dva SAAF su se srušila u ožujku 1945.) ili Bostonu (Havoc) ili možda neki Halifax?
Naravno, ništa pouzdano ne govori niti datum iza fotke, jer je možda stavljen datum fotografiranja, a ne kada je avion pao.
Natrag na vrh
Vidi profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
Hobby M
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 12:29 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Iz ovih fotki jedino mogu zaključiti da je avion sigurno saveznički (RAF ili USAF) zbog tipičnih žuto bojanih vrhova elisa i da je minimalno dvomotorac (druga elisa se vidi u pozadini). Za sve ostalo bi trebalo dublje kopati po literaturi i usporedjivati s fotkama.
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 9:39 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Na doljnjoj fotki ovaj otvor/prozor skroz ljevo kroz koji vojnik gleda u rup mi je skroz čudan opče ne znam koje bi avionu pripadao?
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 10:19 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Od detalja sto se vide na fotki mozemo izdvojiti : zadnji dio trupa, pokopac za ulaz na donjem dijelu, oblik i bojanje propelera, nesto sto slici na horizontalac (ili vertikalac?) koji se vidi u pozadini sa gumenom trakom za odmrzavanje na napadnom rubu. Ono sto se vidi na trupu ne bi bila vrata otvora za bombe na B-24 jer je sredisnji dio (nogostup) nekako presirok. Zadnji dio trupa izgleda preuzak i previtak za B-24. Po meni, to bi mogao biti B-25. Oko njega su svakako legionari. Zbocek, sto nam kaze lista srusenih aviona???
Natrag na vrh
markojeras

Član od: 08 Lis 2005
Mjesto: Zagreb
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 11:13 am    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ima Marauder III i nekoliko Beaufighter X.
Natrag na vrh
Karaya

PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 5:47 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

A kad je išla NDH delegacija u italiju s američkim pilotom koji je bio zarobljen nakon iskakanja na pregovore oko predaje saveznicima zar nisu i oni bili srušeni negdje u lici a bili su u Bristol Blenheim MkI ZNDH, to je britanski i dvomotorni i ima ovako nekakav presjek trupa?
frka

Član od: 16 Lis 2005
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 6:08 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Mislim da nije B-25, on ima trup vise cetvrtastog presjeka nego sto je ovaj na slici. Dakle mogao bi biti Beaufighter ili Blenheim.
Natrag na vrh
nsetina
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 6:10 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Je li moguce da je ovo ipak u Slavoniji, koliko se sjecam liste gubitaka ima jedan SAAF Beaufighter X srusen kod Opatovca (sjeverno od N.Gradiske), ako se ne varam u Ozujku 1945. Teren tamo izgleda vrlo slicno ovome na slici.
Naravno i ovo je samo jos jedna teorija.
N
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 7:21 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Prvo malo eliminacije: B 24, B 25, B 26, Beaufighter i Blenheim nisu. Rekao bih da se radi o Martin Baltimoreu iz talijanskog ''Stormo Baltimore'' (Italian Co-belligerent Air Force). Jedini koji bi mogao doći u obzir (izvori su talijanski, pa navodim mjesta kako piše, a ja ne znam koja su, ali Danijel će znati):

21.2.1945. u napadu na ciljeve u kanalu Arsa(?) u Istri Baltimore V FW851 iz 132 grupe s posadom pilot Massimiliano Erasi (zapovjednik 132 Grupe), Stelio Di Stefano, Felice Sciamannini i Constantino Rossi pogođen je flakom i srušio se u području Albone (?), svi poginuli.

zbocek: poruka promijenjena dana: Pet Velj 02, 2007 8:15 pm; prepravljeno ukupno 1 puta
Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 7:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

U Istri u veljači i ožujku nije bilo legionara.
Natrag na vrh
stuart

Član od: 04 Sij 2007
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 7:57 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Arsa je Raša.
Natrag na vrh
zbocek
Gost
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 8:09 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Ne znam za legionare, nije moje područje, ali ostaci mi definitivno liče na Baltimore...u predjelu onog poklopca - ulaza trup se sužava, sam poklopac je na kosini, uvučen u odnosu na konturu trupa, presjek trupa odgovara, dimenzije isto, odvaljeni paneli ispred ulaza su na pravim mjestima, vitkost krakova elise, sve se poklapa. Jedno izgled poklopca nije originalan, ali na talijanskim Baltimoreima su uklonjeni jedan ili dva mitraljeza 12,7 mm i lako je moguće da je napravljen novi poklopac. Ne znam drugi saveznički zrakoplov koji tako izgleda.
A što je Albona, stvarno ne znam.
Natrag na vrh
TangoHotel

Član od: 10 Velj 2006
Mjesto: Pl.Qu. 66177/14Ost
PorukaUpisano: Pet Velj 02, 2007 9:02 pm    Naslov poruke: Citiraj ovaj komentar

Albona je Labin.

Very Happy
TH
Natrag na vrh
Pokaži ranije poruke:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Otvoreni maketarski forum Forum Indeks -> A što je ovo na fotki?!? Vremenska zona: EET (Europa)
Idi na stranicu 1, 2, 3  Naprijed
Stranica 1/3

Idi na:  
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu
Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu
Ne možete izmijeniti vlastite poruke
Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u anketama foruma