Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| st65uka
 | | Član od: 06 Stu 2007 | | Poruke: 2395 | | Mjesto: Auckland, NZ |
|
Upisano: Čet Jul 09, 2009 3:09 pm Naslov poruke: lakiranje - problem |
|
|
evo ovakvo je stanje, nanio sam revell bijelu enamelku na maketu i ostalo, zatim doslo je vrijeme za enamel lak (polusjajni MM-ov), i sad evo sto se desilo odmah nakon nanosenja...
...boja se digla i pocela poprimati svakojake oblike, od plocastih do mjehurica, cijela je nahrupila i skida se svakim novim potezom kista...
afff, posizija san, u cemu je problem?!?
hvala |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Čet Jul 09, 2009 4:34 pm Naslov poruke: |
|
|
Ili prekratko vrijeme sušenja osnovne boje , možda je na dodir i bila suha ali ispod nije pa ju je razrjeđivač kojim si razrjedio lak "sredio" ili si za lak koristio kakav "agresivniji" razrjeđivač koji je učinio svoje.
Ipak je najbolje držati se pravila: uljna boja - akril lak , akril boja - uljni lak. Onda nemaš frke. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pet Jul 10, 2009 10:28 am Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | Ili prekratko vrijeme sušenja osnovne boje , možda je na dodir i bila suha ali ispod nije pa ju je razrjeđivač kojim si razrjedio lak "sredio" ili si za lak koristio kakav "agresivniji" razrjeđivač koji je učinio svoje.
Ipak je najbolje držati se pravila: uljna boja - akril lak , akril boja - uljni lak. Onda nemaš frke. |
boja se susila cca 1 dan, tako da je sigurno bila suha, a mozda je onda radi laka, ili moguce da je nekako nitro dosao u dodir sa bojom, jer sam testirao sto radi nitro na istoj boji na komadu plastike, sve isto se desilo...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| bvuk
 | | Član od: 09 Sij 2007 | | Poruke: 78 | |
|
Upisano: Pet Jul 10, 2009 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
Razrjeđuj te boje sintetičkim a ne nitro razrjeđivačem! _________________ Čovječe! Gdje mi je burek?!? |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pet Jul 10, 2009 11:50 am Naslov poruke: |
|
|
| st65uka Napisao/la: |
boja se susila cca 1 dan, tako da je sigurno bila suha, a mozda je onda radi laka, ili moguce da je nekako nitro dosao u dodir sa bojom, jer sam testirao sto radi nitro na istoj boji na komadu plastike, sve isto se desilo...  |
...koji nitro...!? ... ....pa zar si pokušao lakirati sa nitro sjajnim lakom !?...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Pet Jul 10, 2009 3:46 pm Naslov poruke: |
|
|
da ovo ne quota i pita cjenjeni kolega Von Stuck, napisao bih drugaciji odgovor, ali ovako...
Kolega st65uka, tvoj jedini grijeh u ovoj prici nije taj sto si razrijedio enamel lak sa nitro razrijedjivacem, vec sto si ga nanjeo predebelo, pa je doslo do podizanja i otapanja enamel boje ispod njega.
Ja vecinu enamel boja (neovisno dali su MM, revell) razrijedjujem upravo nitrom. MM mat lak uvijek i iskljucivo nitrom. I nikad ovakvih problema. Finije se spricaju, brze se suse, da sad ne nabrajam. A cak ako sam i boju razrijedio sintetikom, a lak nitrom - ovo se ne desava.
Eksperimentiraj malo, da ja sad ne teoretiziram ovdje, ali imaj na umu samo 3 stvari:
1.donja boja mora biti suha 100% (a revellova najcesce nije ni nakon 24 sata)
2. posto je nitro agresivniji, manje ga stavljaj, odnosno za istu gustocu boje/laka ti je potrebno manje nitra nego sintetike.
3. jako tanko i oprezno spricaj, ne zadrzavaj mlaz na istom mjestu, zaprasi samo par puta po maketi ili dijelu, ostavi par minuta, ponovi postupak, i tek onda daj onaj zavrsni finish.
Imaj to na umu, i mozes slobodno razrijediti nitrom....
I da, znam, znam da nisi lak razrijedjivao nitrom, a opet ti se desio slican efekat kao i da jesi, ovo gore sam spomenuo usput, a tebi kao moguce objasnjenje dajem samo to sto su ti drugi vec rekli - nedovoljno osusena podloga, u kombinaciji sa previse razrijedjenim i predebelim slojem laka iz prve ruke..... _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| st65uka
|
Upisano: Pet Jul 10, 2009 6:14 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | st65uka Napisao/la: |
...koji nitro...!? ... ....pa zar si pokušao lakirati sa nitro sjajnim lakom !?...  |
evo Reaper me je shvatio, nisam razrjedjivao lak nitrom...
krivo ste me shvatili (ili sam ja nerazumljivo napisao ), pisem da je moguce da je boja dosla u kontakt sa nitrom, jer non stop radim sa nitrom, a nije rijetkost da mi kapne po stolu neprimjetno, pa kazem...
boju sam razrjedjivao uljnim razrjedjivacem a MM lak sa samo par kapi istoga, jer uvijek sve MM-ove boje su bas ono za ab, skoro ih i ne treba razrjedjivati...
nego puno hvala na javljanju svima, takodjer Reaperu na objasnjenju, vidim da moram u buducnosti biti pazljiviji sa razrjedjivanjem i susenjem boja da nebi dolazilo do istoga problema...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 9:41 am Naslov poruke: |
|
|
[quote="Reaper"]da ovo ne quota i pita cjenjeni kolega Von Stuck, napisao bih drugaciji odgovor, ali ovako...
...moj je stav držati se podalje od "vrlo agresivnih" razrjeđivača.Na taj način nisam nikada imao problema kao "stuka". |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Reaper
 | | Član od: 07 Ruj 2006 | | Poruke: 4365 | |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 10:37 am Naslov poruke: |
|
|
znam, znam.... ali, vidis sto se covjeku desilo sa sintetikom, barem je takva teorija.... tako da, kad vrag hoce, onda hoce...i ne bira....  _________________ Samo Hare Krishna nas ne voli
On voli stvari lijepe, ali tko ga jeb.....
-=Für immer Minderheiten=- |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 10:57 am Naslov poruke: |
|
|
| Reaper Napisao/la: | znam, znam.... ali, vidis sto se covjeku desilo sa sintetikom, barem je takva teorija.... tako da, kad vrag hoce, onda hoce...i ne bira....  |
Sve ok... još uvijek je najbolji princip "ulje-akril-ulje" ili obrnuto. I ne izaziva "glavoblju" ...  |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Night Hawk
 | | Član od: 03 Svi 2007 | | Poruke: 912 | | Mjesto: Rijeka |
|
Upisano: Sub Jul 11, 2009 11:18 am Naslov poruke: |
|
|
Možda ovo pomogne, meni je!
 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|