Mjesto za sve maketarske teme i dileme
|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Autor |
Poruka |
| Trimaran
 | | Član od: 17 Ruj 2010 | | Poruke: 23 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 09, 2010 1:47 pm Naslov poruke: SMS Emden - boja (predratna shema)? |
|
|
Molim pomoć oko sheme bojanja.
Revellova uputstva su konfuzna, specificiraju naravno upotrebu njihovih enamelki, i to jos sa puno miksanja u egzotičnim omjerima (npr 55% + 33% +12%).
Guglao sam naravno, no dolazim do kontradikitornih podataka.
Cilj mi je po mogućnosti kroistiti gotove akrile (preferabilno LC).
Dakle, ako sam dobro shvatio, kad je započeo rat, brod je ofarban u slijedeću shemu:
http://german-navy.tripod.com/SMS_No9_1896-1916-s.jpg
http://german-navy.tripod.com/German_Paint1.gif
No, malo je tmuran tako, pa bih ga prije radio u tropskoj svijetlijoj shemi.
Dakle, zna li netko koji su to RAL kodovi (tropska predratna shema)?
1. Krenimo od dna. Revell navodi da je ofarban u feuerrott, seidenmatt 330 (RAL3026). Nije li to presvijetlo (jarko je crveno)? Ova maketa ima tamnije:
http://www.modelingmadness.com/reviews/misc/ships/bodilyemden.htm
sličnije boji na 2 linka na vrhu stranice, dakle RAL8013 (isto je na obje sheme bojanja)?
Koje je ispravno?
2. Uska linija oko vodene linije: po revellu RAL7021, po german-navy.tripod.com RAL7016. Hm, bar razlika nije prevelika i tanka je crta, pa i nije neka greška. I jedni i drugi je nazivaju antracit siva. Ta je boja ista i na predratnoj i na ratnoj shemi. Srednji dio zadnjeg jarbola je isto u toj boji.
3. Vertikalni dio trupa: po revellu mix 50%:50% hellgrau 371 (RAL7035) i bijela nr5 (RAL9001). Zna li netko koji je rezultirajući RAL? Ako je moguće, kupio bih gotovu akril boju, bez miksanja.
4. Sad egzotika, boja nadgrađa i dimnjaka, u omjerima 55%:33%:12% idu:
bijela nr5 : žuta br 15: oker nr88 (RAL9001:RAL1017:RAL1011).
Dakle neka svijetlo žuta? Koji je to RAL? Izgleda mi zeznuto pipetom kapati farbe na mikrogramsku vagu.
5.Linoloeum palube (prova i krma), revell bi miksao 75%:25% rost83:weiss5 (RAL????:RAL9001), no pronašao sam da su te palube bile RAL8012 (na WEM-ovoj stranici), pa pretpostavljam da je to to.
Zahvaljujem na pomoći, posebna su enigma boje pod brojevima 3 i 4 (a baš one su najveći dio broda!)
P.S. čini mi se da bi ovo moglo biti dosta autentično?:
http://german-navy.tripod.com/sms_model-photos_cl.htm
P.P.S to je izgleda to:
http://cs.finescale.com/FSMCS/forums/t/104952.aspx
Superstructures: Sand Yellow,RAL 1002 W.E.M Colourcoats ARB 01
Hull: Pure White RAL9010 W.E.M Colourcoats C 03
Boot Topping: RAL 7015 W.E.M Colourcoats KM 06
Underwater Hull: RAL 3011 W.E.M Colourcoats US 14
Deck/Linoleum: Red Brown RAL 8012 Colourcoats ACSM 11
Šteta što su WEM boje enameli! |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Trimaran
|
Upisano: Sub Lis 09, 2010 6:28 pm Naslov poruke: |
|
|
Na kraju jedino još fali boja podvodnog dijela trupa.
Zna li netko jeli to:
RAL3026 (tako je navedeno u uputstvima od broda),
RAL3011 (prema WEM-u), ili
RAL8013 |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| von Stuck Administrator
 | | Član od: 08 Lis 2005 | | Poruke: 3474 | | Mjesto: Zagreb |
|
Upisano: Sub Lis 09, 2010 6:47 pm Naslov poruke: |
|
|
| ...pričekaj dok post vidi Essex ili mu pošalji PM ... nikada nije odbio pomoći. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Trimaran
|
Upisano: Sub Lis 09, 2010 9:02 pm Naslov poruke: |
|
|
| von Stuck Napisao/la: | | ...pričekaj dok post vidi Essex ili mu pošalji PM ... nikada nije odbio pomoći. |
Da, Essex je definitvno najkompetentniji za ovu tematiku. Siguran sam da će vidjeti topik i odgovoriti.
A zanimljivo bi bilo i kad bi pokazao kako je ispao njegov Emden, onaj post o brodu i postmarket setovima je od prije 4 godine... |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 3:03 pm Naslov poruke: |
|
|
1. podvodni dio trupa - RAL 8013
2. vodna linija - RAL 7016
3. trup - RAL 9010
4. nadgrađe - RAL 1002
Tako je bio bojan od ulaska u sastav flote pa do ožujka 1911. Nakon toga je do potonuća nosio standardnu flotnu dvobojnu RAL 7000/7001 shemu.
Svog EMDENA ne znam kad sam zadnji put uzeo u ruke, a kamoli ga dovršio. Čak ni ne znam među kojim mi je točno kutijama |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
| Trimaran
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 3:42 pm Naslov poruke: |
|
|
Hvala Essex!
Kazes da je standardnu shemu (7000/7001) dobio vec 1911?
U Revell uputstvima kazu da je do 1913 bio bijelo/zuti, no ti si mi jaca referenca. Imas li mozda nesto u digitalnom obliku sto bi mi mogao poslati? Osobno sam uspio skinuti samo Warship profile 25, ali tu slabo ima maketarskih detalja.
Steta, a napisao si cijeli esej o njemu, to me je i zaintrigiralo za brod, evo narucio sam (cekam) drvenu palubu i GMM set. |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
Upisano: Pon Lis 11, 2010 4:39 pm Naslov poruke: |
|
|
U svakom slučaju 1911. Tim prije što je i preostalim brodovima Speeove "Ostasiatische Kreuzergeschwader" (pri tom prvenstveno mislim na kapitalce, oklopne krstaše SCHARNHORST i GNEISENAU) 1912. vraćena izvorna 7000/7001 u kojoj su služili u sastavu domovinske flote, prije nego su prebojani u tropsku shemu i poslani na Daleki istok.
Vectorcut i GMM su sve što ti triba od hardvera za ovu maketu, nedostaju još jedino nacrti ove krstarice od P.G. Huffa ali za njih će mi tribat tvoj mail |
|
| Natrag na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete slati svoje poruke u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili poruke u ovom forumu Ne možete izmijeniti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite poruke u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|